Zobacz pełną wersję : Wybór lustrzanki 35mm
lenny360
14-06-2012, 21:02
Witam :)
Fotografia tradycyjna zrobiła się ostatnio 'modna' (chociaż to niepoprawne określenie). Tydzień temu miałem okazję robić zdjęcia starym Zenitem, który należy do mojej dziewczyny. Rolka ILFORDA HP5 Plus wyszła rewelacyjnie. Chcę kupić coś własnego. Najlepiej systemu Nikon, ponieważ posiadam lustrzankę i obiektywy tej firmy.
Maksymalnie mogę przeznaczyć 200 zł na body. Koniecznie musi być manualne.
Co sądzicie o Nikonie EM? Na forum flickr'a ma całkiem pozytywne opinie.
Jeżeli nie EM, to jaki model polecacie?
Pozdrawiam, M.
A jakie obiektywy posiadasz?
Do manualnego body, obiektyw musi mieć pierścień przysłony, inaczej nie ma co marzyć o współpracy.
lenny360
14-06-2012, 21:12
Posiadam Nikkora 35-70/3.5 (wersja z okienkiem), Carl Zeiss Sonnar 135/4 (bagnet nikon) oraz Helios.
Na szczęście wszystkie mają pierścień przesłony.
Przejrzyj to (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=206379).
lenny360
14-06-2012, 21:45
Muszę zapolować na jakiś niezajechany egzemplarz Fe.
Aha, jeszcze jedno. Przypuśćmy, że podepnę Heliosa.
Będę chciał mieć ostrzenie na nieskończoność, to adapter z soczewką wpłynie negatywnie na jakość zdjęcia?
Na przykład taki adapter M42: http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-nieskonczonosc-d80-d60-d40-d300s-i2371199771.html
Sprzedaj Heliosa a za zarobione pieniadze oraz oszczedzone/niewydane na zakup przejsciowki kup Nikona 50mm z Serii E albo ruski obiektyw od Kieva 19, ktore maja bagnet F.
pastwisko
14-06-2012, 23:01
Aha, jeszcze jedno. Przypuśćmy, że podepnę Heliosa.
Będę chciał mieć ostrzenie na nieskończoność, to adapter z soczewką wpłynie negatywnie na jakość zdjęcia?
Na przykład taki adapter M42: http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-nieskonczonosc-d80-d60-d40-d300s-i2371199771.html
Przy heliosie to nie ma co się stresować spadkiem jakości raczej
mam mira 2/35 mm za zbyciu :)
z bagnetem nikona, zaoszczędzisz na przejściówce
sztefanek
15-06-2012, 01:34
Przy heliosie to nie ma co się stresować spadkiem jakości raczej
Możesz rozwinąć myśl pastwisko? ;)
Myślę, że najprzyjemniejszy i najbliższy Zenitowi jest raczej Nikon FM.
pastwisko
15-06-2012, 12:03
no ale co tu rozwijac :)
Co sądzicie o Nikonie EM?
Z modelem EM trudno uprawiać jakąś fotografię, ma tylko jeden tryb automatyczny (i jeden dodatkowy czas migawki).
To najgorszy model i jest dość duża podaż, więc dość dużo ludzi to ma, więc znajdą się jacyś zadowleni (o ile nie mają żadnych porównań, a co do tego jestem pewien, ten rodzaj ekspertów wie najlepiej).
Można kupić EM dla obiektywu, czasem jest komplet z obiektywem Nikon E Series poniżej ceny gołego obiektywu - obiektyw używać a korpus odstawić na półkę. Moje zdanie.
Przed awarią miałem F301, tani model manualny, trzy programy ekspozycji i tryb manualny. Silnik przewija film jak w autofocusach (jest bez dzwigienki), F301 mogę polecić. To, co mu brakuje, nigdy nie będzie Ci przeszkadzało.
Zależy czy i jakie masz oczekiwania co do lampy błyskowej, w tym na cyfraku, czy do cyfraka pojawią się obiektywy AFS/G ... temat rzeka.
Jak masz obiektyw 35-70 AF, powinieneś szukać AF, jak masz manuale bez chipa, wykluczyć model które nie mierzą światła itd.
Najlepiej systemu Nikon, ponieważ posiadam ... obiektywy tej firmy.
Najpierw piszesz w liczbie mnogiej, potem wymieniasz jeden obiektyW. W avatarze aparat którego myślę nie dotykałeś. Mam wrazenie dziwnego kontaktu.
Jak chcesz kupować pod szkła m42, to jakies Revue, stary Pentax, nowy Pentax, a system Nikon jest dla ciebie najgorszym z możliwych.
F90 można kupić w okolicach 100-150zł.
Obsługuje manuale, AF-y, ma świetny wizjer (bez rastra i klina), jest za co złapać.
EM byłby fajny, gdyby miał blokadę pomiaru, ale nie ma...
FE to maszynka godna polecenia, ale poniżej 300zł ciężko o sprawny i niezajechany egzemplarz.
Poszukaj F90x, choc szkla z serii G tak sobie z nim wspolpracuja.
F90 bez "X" jest o połowę tańszy a różnice są znikome (pomiar "spot" i mozliwość podpięcia ścianki w F90x).
Fakt, że będzie starszy i moze bardziej zajechany, trzeba, czy z x-em, czy bez, ocenić konkretny egzemplarz.
Podobno nieczytelny przycisk podświetlenia LCD (na lewo od wizjera) świadczy o dużym macaniu i przebiegu, ja go użyłem może z raz na rok...
F90 bez "X" jest o połowę tańszy a różnice są znikome (pomiar "spot" i mozliwość podpięcia ścianki w F90x).
Mnie do X przekonał nowszy moduł AF i podobno usunięcie nie wiadomo jakich błędów. Z podpięciem ścianek nie wiem czy nie przekręciłeś, ale grip ma mniejszą funkcjonalność z F90 a większą z F90X (spust). Zaznaczam, ścianki ani gripa nie mam.
Prawdopodobnie bym zaakceptował nieco słabszy AF, gdyby były powody cenowe, nie zawsze się fotografuje sport, a wręcz bardzo rzadko.
Myślę bardzo ciekawe modele, tanie, AF już krzyżowy choć jeden, zarazem pomiar światła z większością manuali jest.
mam f-401 plastik fantastik ale polecam go zdecydowanie. F301 tez mam i lubie go tak samo.
Jeden ma af a drugi nie ma.
Bawie sie i tak tylko w trybie M, choc sprawdzalem i f401 smiga na programach az milo.
F301 z 50mm miesci sie w kieszeni, ale lekki nie jest...
Jak ktoś potrzebuje aparatu do kieszeni, to oprócz mikrodalmierzy bez wymiennej optyki, warto zapoznać się z ofertą Pentaxa i Olka. Korpusy nie są takie fajne jak te Nikona, ale optykę mają zdecydowanie mniejszą.
to fakt - miałem Olka OM2n na wyjeździe i urocze malenstwo :) Nie jest to co prawda najmniejszy aparat jaki jest na rynku, ale gabarytami nie przeszkadza i nie peszy :)
microbot
20-06-2012, 12:24
Mam Pentaxa Super A. Może nie jest jakoś super mały, lecz gdy zapnę 50mm to już zestaw kieszonkowy się robi i za to go lubię.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://microbot.com.pl/galeria/blog/nikontax.jpg)
Tomku, tu Twoja 50-tka obieżyświatka.
maciorra
20-06-2012, 12:31
Jak ktoś potrzebuje aparatu do kieszeni, to oprócz mikrodalmierzy bez wymiennej optyki, warto zapoznać się z ofertą Pentaxa i Olka. Korpusy nie są takie fajne jak te Nikona, ale optykę mają zdecydowanie mniejszą.
A to już kwestia indywidualna, dla mnie na ten przykład jednocyfrowe OM są nie do pobicia jeśli chodzi o wygodę, ergonomię itd. Słowem - fajniejsze od Nikona:) ale zdecydowanie należy pomacać przed zakupem, nie każdy pokocha umieszczenie pierścienia czasów np...
Korpusy nie są takie fajne jak te Nikona, ale optykę mają zdecydowanie mniejszą.
A widziałeś Pentaxa LX?
Tomku, tu Twoja 50-tka obieżyświatka.
Odys już wrócił do swej Itaki.
A widziałeś Pentaxa LX?
Na żywo nie, ale kiedyś koledzy pentaksiarze mi opowiadali, jakie to cudo swego czasu wypuścił Pentax, że lata świetlne było przed puszkami Nikona i Canona. Poszukałem, poczytałem i wyszło, że LX, to w sumie takie coś jak F3 tylko ma ten fikuśny pomiar, który przydaje się w specyficznych warunkach.
A propos F3. Mam taka samą wersję jak wędrowny sokół Żabki, ale Marcinowa po założeniu filmu na sztywno blokuje czas 1/80 s (OIDP), dopóki licznik nie osiągnie 0 (dwie, czasem trzy klatki). Nawet się wystraszyłem, że zabawę zepsułem na samym początku. Moja natomiast nie ma takiego ficzera. Może mam nowszy soft? ;)
microbot
20-06-2012, 13:25
Mój (temPax) blokuje na 1/1000 i mnie to trochę irytuje. Ostatnio szkoda mi było zerowej klatki i strzeliłem coś na 1/1000 w nadziei, że może wyjdzie.
Zdjęcie oczywiście czarne jak z kuriera wycięte pomimo słońca.
enthropia
22-06-2012, 13:47
A ja uparcie polecę małego i taniego FG-20. Za 120 zł parę dni temu na aledrogo widziałem takiego.
Z większych i cięższych to FM.
norbibxl
22-06-2012, 13:58
A ja uparcie polecę małego i taniego FG-20. Za 120 zł parę dni temu na aledrogo widziałem takiego.
Z większych i cięższych to FM.
a jak z kompatybilnoscia szkiel do tego wiesz moze ??? Bo wlasnie czegos malego lekkiego do walk-around/streeta szukam i ten nikonik wyglada swietnie
sorevell
22-06-2012, 14:11
Nieśmiertelna tabelka od Kena (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm) pomoże...
norbibxl
22-06-2012, 14:41
No u Kena nie ma nic na temat FG, ale znalazlem na innej stronie takie info
Type of camera: 35mm single-lens reflex
Picture format: 24mmx36mm (standard 35mm film format)
Lens mount: Nikon bayonet mount
Lenses: More than 70 Nikkor and Nikon Series E lenses available
Viewfinder: Fixed eyelevel pentaprism type; 0.86X magnification with 50mm lens set at infinity; 92% frame coverage
Focusing screen: Matte/Fresnel focusing screen with central split-image rangefinder spot and microprism collar (Nikon Type K clear-matte screen)
Exposure control system: Aperture-priority automatic exposure with manual override and backup mechanical control; through-the-lens full aperture centerweighted metering
Audible warning: "beep-beep" warning sound activated as soon as shutter release button is depressed halfway when shutter speed is below approx. 1/30 sec. or above 1/1000 sec.
Metering range: EV 1 to EV 18 at ASA/ISO 100 with f/1.4 lens
Film speed range: ASA/ISO 25 to 3200
czyli wiekszosc systemowych szkiel pasuje - ciekawe jak sigmy ?
Jedno co mi sie nie podoba to max czas 1/1000
sorevell
22-06-2012, 14:54
Na temat FG-20 Nikon na swojej stronie podaje (http://imaging.nikon.com/lineup/filmcamera/slr/fg-20/), że jest to ulepszony EM, czyli powinien śmigać ze wszystkim poza pre-AI oraz G, więc pytanie - jaką Sigmę chcesz zapiąć ;)
1/1000 to nie taka tragedia. To max mojego Contaxa 139q i nie ma problemu, jeśli ma się w zanadrzu parę filtrów i odpowiednio dobiera się czułość filmu do warunków.
norbibxl
22-06-2012, 15:08
mam jakas 24-70 ktora do takich foto spacerow by mi idealnie pasowala :)
a co do czasow - wiesz jak to jest zawsze po czasie sie okazuje, ze wlasnie filtrow zapomniales i akurat masz film o czulosci zbyt wysokiej - jak to w zyciu :) lepiej miec 1/2000 lub 1/4000 i nie nosic filtrow po kieszeniach ;) Poza tym strasznego cisnienia nie mam na 35mm i z tego co widze chyba jednak F80 :)
Zależy, jak robisz w czerni i bieli, to w zasadzie powinieneś zaprzestać, jeśli nie zamierzasz używać filtrów. :-P
Ja pod koniec kilkudniowych plenerów po spojrzeniu w wizjer aparatu bez filtra dziwie się, że obraz nie jest żółty, pomarańczowy lub czerwony.
Dla mnie filtry to podstawa, z drugiej strony cenię też to, że mam czas 1/8000 i bez problemów mogę robić na filmach 400 ASA, w każdych warunkach.
norbibxl
22-06-2012, 15:41
Kiedys w pewnym sklepie foto w brukseli na pytanie czy wa pan w sprzedazy filtry (chodzilo o szara polowke) uslyszalem odp "nie, co nie ma pan photoshopa" ... i wymieklem :)
wiec Zdyboo: nie uzywam filtrow bo mam photoshopa ;))))
a tak serio to czasem cos nakrece najczesciej szarosci zeby z czasami spobie poradzic i kontrast podbic, ale to tyle :(
A tak wtrącę w temacie filtrów do BW na małym obrazku.... Czasami mam wrażenie, że różnica jest znikoma. Czy to bardziej zależy od światła? Bo jak jest szaro i pochmurno, to zróżnicowanie kolów jest niewielkie, zatem filtr też 'działa delikatnie'. Czy może od samej jakości filtra to zależy? Nie ukrywam, że filtry do BW mam badziewne. Znaczy chińskie, bo do systemu Cokin kupowałem, żeby do wszystkich słoików mi pasowało. Czy ten filtr, to tylko szybka/plastik zabarwiona, czy ma w sobie coś co faktycznie filtruje w jakiś sposób fale świetlne różnej długości. Przepraszam, pytanie może nieprofesjonalne (lekko mówiąc), ale nie znam technicznych podstaw zasady działania filtrów kolorowych do BW....
A tak wtrącę w temacie filtrów do BW na małym obrazku.... Czasami mam wrażenie, że różnica jest znikoma. Czy to bardziej zależy od światła? Bo jak jest szaro i pochmurno, to zróżnicowanie kolów jest niewielkie, zatem filtr też 'działa delikatnie'. Czy może od samej jakości filtra to zależy? Nie ukrywam, że filtry do BW mam badziewne. Znaczy chińskie, bo do systemu Cokin kupowałem, żeby do wszystkich słoików mi pasowało. Czy ten filtr, to tylko szybka/plastik zabarwiona, czy ma w sobie coś co faktycznie filtruje w jakiś sposób fale świetlne różnej długości. Przepraszam, pytanie może nieprofesjonalne (lekko mówiąc), ale nie znam technicznych podstaw zasady działania filtrów kolorowych do BW....
A w temacie: F80 fajny jest i polecam :)
Oj o filmach BW mozna pisac poemat lub wrecz doktorat, poniewaz byly rozne ich typy: panchromatyczny, ortochromatyczny lub ortopanchromatyczny. Pytanie ktory masz oraz jak go wolasz, poniewaz mozna wywolywac na rozne sposoby. Na temat wolania, kompendium wiedzy znajdziesz tu: http://www.digitaltruth.com/devchart.php/ lub http://www.korex.net.pl/
A co do samego filtrowania, mozna wziac dowolna ksiazke o fotografii z lat 70-80tych XXw i bedziesz mial wszystko.
norbibxl
22-06-2012, 19:28
_tomek_ po co daleko szukac >> TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2498) << znajdziesz swietne kompendium wiedzy na temat filtrow kolorowych spisane przez Alfa - polecam !!!
Dzięki, generalnie wiem do czego jaki filtr się stosuje, ale zastanawia mnie czy mogą być lepszej/gorszej jakości - chodzi o to czy filtr czerwony firmy A będzie dawał inny efekt niż filtr czerwony firmy B... Bo czasami mam wrażenie, że założony filtr kija daje :( No ale nic, poczytam, może coś się dowiem :)
_tomek_ zdziwisz się ale mogą (pisze o filtrach do fotografii cz&b)
kilka miesięcy kupiłem zamiennik cokina w kolorze pomarańczowym
niestety pomarańczowy to on jest tylko z nazwy :(
markowe filtry w rozmiarach fi 77 są w koszmarnych cenach
choć okazyjnie można coś trafić na portalach aukcyjnych
ostatnio zółta mamyja poszła za 71 złoty
w sąsiednim wątku Robert podrzucił adres sklepu z "dobrymi" cenami
http://www.stopfoto.pl/Filtry-nakrecane%281,8839,%29.aspx
Filtry oczywiście mogą być lepszej i gorszej jakości. Rafał akurat pisze na podstawie własnych doświadczeń. Kupił teoretycznie filtr pomarańczowy do czerni i bieli, ale że to produkcja małych żółtych rączek, to było jak było. Z drugiej jednak strony to może być filtr konwersyjny 85, ale mam i taki filtr Marumi i nie daje on takiego efektu jak ten chiński Cokin.
Przez mój filtr pomarańczowy widzę na pomarańczowo, rafulcowy wynalazek sprawiał, że obraz był w zasadzie normalny, tylko z lekkim zafarbem fioletowym.
Miałem też komplet filtrów do czerni i bieli produkcji ZSRR, niestety użyłem tylko raz mocno czerwonego. W pełnym słońcu ledwo co było widać, niestety Schwarzschild dał o sobie znać i na zdjęciach też ledwie coś było widać. ;)
No mam właśnie jakieś chińskie prostokątne do systemu Cokin P/Hitech 85. Niby jakieś różnice są, ale niewielkie. Może też na ich niekorzyść wpływa fakt, że testowałem je zimą, gdy warunki oświetleniowe były lipne - nigdy w słońcu. Więc skoro jest pochmurno, szaro i buro, to zróżnicowanie w widzialnych kolorach też jest skromne.... Ale nie wiem, nie wiem. Potestuję jeszcze :)
enthropia
24-06-2012, 21:57
a jak z kompatybilnoscia szkiel do tego wiesz moze ??? Bo wlasnie czegos malego lekkiego do walk-around/streeta szukam i ten nikonik wyglada swietnie
FG i FG-20 współpracują z wszystkimi szkłami MF z bagnetem AI jak i z szkłami AF, z tym że z typem G to na maksymalnej przysłonie. Robiłem nawet coś kiedyś z FG-20 i Tamronem 70-200.
A tak, to wszelkie szkła AF wyposażone w pierścień przysłony działają bez problemu, a Sigma 24-70 śmiga bardzo elegancko.
norbibxl
25-06-2012, 11:55
thx enthropia bede mial to na uwadze :)