Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ...:: Szatańskie Twierdze ::...
geralttt
14-06-2012, 17:37
Islandia, Dimmuborgir w porannych barwach.
Kiedy jeszcze brzozy karłowate nie obrosły w liście jak na dłoni widać szlaki, którymi można przemierzać lawowe Miasto Szatana. Szczyty podkreśliło poranne światło, co ułatwia zadanie ich rozpoznania w tym księżycowym krajobrazie - tylko jak zwykle 'Króla Ciemności' ani widu ani słychu. Byliśmy tylko my i wszechobecna tego poranka cisza Przyjemny trip.
http://img52.imageshack.us/img52/7439/dimmuborgir20121100pixp.jpg
Pozdr...
Rafał
...
ale bym chcial to zobaczyc na zywo... prawie jak mordor :)
Tereny iście bajkowe, magiczne. Ale wydają się także dosyć ciężkie do atrakcyjnego pokazania.
Spotkałem się z takowymi w Norwegii. Oczywiście nie wulkanicznymi, ale także sprawiały wrażenie, że człowiek przenosi się do innej rzeczywistości z rozdziawioną paszczą. Takie cuś trzeba po prostu na żywo zobaczyć :shock:.
Co do zaprezentowanej fotografii, to światełko z tych smakowitych po kadrze pląsa, barwy fajowe. Co ja osobiście bym tu zmienił, to zostawił więcej głębszych cieni, aby bardziej zróżnicować podłogę i uwypuklić światło ;).
Niebo także moim skromnym zdaniem chyba zbyt jasne jest ;).
Pozdrówki :).
Miejsce niesamowite, światło świetnie muska "twierdze" - szczególnie dobrze to widać z lewej strony. Jest trochę racji w uwadze o jasności nieba.
Tak, Pawel ma racje co do cieni......obrazek zacny, bardzo mi sie podoba!
piekne swiatlo, kadrowo swietnie.
krzysztofz24
14-06-2012, 20:35
No klimacior jest mega. Kadr bez zastrzezen, dobre swiatlo.
Wspomniano juz o cieniach. Rowniez bym to widzial bardziej mrocznie I szatansko:-).
Ech, masz ty te miejscowki...
geralttt
14-06-2012, 20:38
Tereny iście bajkowe, magiczne. Ale wydają się także dosyć ciężkie do atrakcyjnego pokazania.
Spotkałem się z takowymi w Norwegii. Oczywiście nie wulkanicznymi, ale także sprawiały wrażenie, że człowiek przenosi się do innej rzeczywistości z rozdziawioną paszczą. Takie cuś trzeba po prostu na żywo zobaczyć :shock:.
Co do zaprezentowanej fotografii, to światełko z tych smakowitych po kadrze pląsa, barwy fajowe. Co ja osobiście bym tu zmienił, to zostawił więcej głębszych cieni, aby bardziej zróżnicować podłogę i uwypuklić światło ;).
Niebo także moim skromnym zdaniem chyba zbyt jasne jest ;).
Pozdrówki :).
Co do dołu - fakt, można jeszcze trochę, ale jest to już mikro szlif, bardzo niewiele można żeby wydobyć brązy kontrastujące z drzewkami. Jeśli się przegnie - znów będzie dupa blada. Pomyślę nad tym. Co do nieba to nie jestem przekonany. Chciałbym to zobaczyć na twoim monitorze, bo z tego co pamiętam i co widzę to jest tak jak powinno być. Gdyby to był zachód słońca byłbym skłonny przyciemnić, ale tutaj niestety nie - wręcz odwrotnie mz, można ciut rozjaśnić i nadać życia. :)
http://img43.imageshack.us/img43/7439/dimmuborgir20121100pixp.jpg
Tak sądzę.... :)
...
Co do dołu - fakt, można jeszcze trochę, ale jest to już mikro szlif, bardzo niewiele można żeby wydobyć brązy kontrastujące z drzewkami. Jeśli się przegnie - znów będzie dupa blada. Pomyślę nad tym. Co do nieba to nie jestem przekonany. Chciałbym to zobaczyć na twoim monitorze, bo z tego co pamiętam i co widzę to jest tak jak powinno być. Gdyby to był zachód słońca byłbym skłonny przyciemnić, ale tutaj niestety nie - wręcz odwrotnie mz, można ciut rozjaśnić i nadać życia. :)
http://img43.imageshack.us/img43/7439/dimmuborgir20121100pixp.jpg
Tak sądzę.... :)
...
Pewnie, że każdy ma swoją wizję i szanuję to jak najbardziej. Przecież nie ma jakiegoś szablonu do prawidłowej foty krajobrazowej. I to jest właśnie w tym bardzo piękne i twórcze, że każdy może pokazać po swojemu. Tak jak czuje, jak pamięta, jak chce :). Kwestia monitorów, to temat rzeka i można by długo dywagować nad tym zagadnieniem. Ja po prostu wolę głębsze cienie i bardziej mroczne klimaty, ale jak już wyżej wspomniałem, szanuję każde podejście do tematu :).
Moja na szybko sporządzona wersja jest: TAKA (http://images10.fotosik.pl/1703/20a2276c2971f845.jpg)
Pozdrówki :)
Nikonozaur
14-06-2012, 22:14
Ależ kosmiczna okolica! Pewnikiem można tu nieźle pohulać z aparatem, ale jak pisze Paweł nie wiadomo od czego zacząć. :) W każdym razie ciekawie jest spojrzeć na coś zupełnie nieznanego na naszych szerokościach geograficznych, w dodatku ubranego w fajne światło. ;)
Bartekkw
15-06-2012, 10:28
Okolica ciekawa. Mam nadzieje że masz więcej kadrów z tego miejsca ;)
ale tutaj niestety nie - wręcz odwrotnie mz, można ciut rozjaśnić i nadać życia. :)
.
Na moje oko to Ty tutaj ciagniesz mocnow strone HDRa, robi sie plasko, nie widzisz tego?
geralttt
15-06-2012, 17:57
To JEST HDR Grzechu !!!... ;) Taki mój... Własny... Milusi jak kaczuszka... :D
Bawię się, a nie mam nic przeciwko HDR-om. Nie traktuję ich jako kolejnej, odrębnej dziedziny w fotografii, lecz jaką jedną z technik do wykorzystania. Zresztą nie będę się produkował, bo temat powinien być znany... :)
Nie widzę żeby było płasko. Układ cieni jest moim zdaniem jak na poranne światło zachowany poprawnie hmm... Zresztą co ma cytat, który wyrwałeś z kontekstu o niebie do efektu głębi na zdjęciu?
Co do nieba to nie jestem przekonany. Chciałbym to zobaczyć na twoim monitorze, bo z tego co pamiętam i co widzę to jest tak jak powinno być. Gdyby to był zachód słońca byłbym skłonny przyciemnić, ale tutaj niestety nie - wręcz odwrotnie mz, można ciut rozjaśnić i nadać życia. :)
...
Widzisz problem polega na tym, że moja wersja podoba mi się , a zarazem wiem, że jeszcze można ją podciągnąć. Podoba mi się też przykładowa wersja Pawła, z tym, że nie chciałbym aż tak zaciemniać dołu. Muszę popracować nad tą fotą, ale kiedy indziej, może zbyt szybko ją wyciągnąłem, może powinna się 'uleżeć'. Zresztą i tak traktuję ją jako przerywnik w oczekiwaniu na kolejne "lepsze" mam nadzieję ujęcie...
Jednego jestem pewien - warto poczytać wasze opinie. :)
Okolica ciekawa. Mam nadzieje że masz więcej kadrów z tego miejsca ;)
No wiesz co? Jasne, że mam. :) Nie będę was jednak zadręczał zbyt często, bo jeszcze mnie obsmarujecie zbyt mocno, czego moje ego może nie wytrzymać hi hi... :D
Pozdr...
Rafał
Kapitalna miejscówka, czekamy na następne kadry :-) i wątpię żeby się komuś szybko znudziły :-)