Zobacz pełną wersję : Wymiana matówki - D90
mskowronski
14-06-2012, 15:38
Witam,
przepraszam z góry, jeśli to nie ten dział.
Czy matówkę w D90 można wymienić tylko w serwisie w Warszawie, czy może tym zajmują się też inne firmy, najlepiej np. gdzieś na śląsku?
Wymiana matówki jest rzeczą dość prostą więc raczej każdy może to zrobić. Rozumiem że kupiłeś już matówkę ?
mskowronski
14-06-2012, 15:52
Nie mam jeszcze kupionej matówki, nie wiedziałem, że to jest proste. Można to zrobić samemu?
Producenci zazwyczaj dodają do zestawu wszystkie narzędzia potrzebne do wymiany. Sama wymiana jest prosta, o ile się nie ma dwóch lewych rąk nic się nie uszkodzi
mskowronski
14-06-2012, 16:01
Czy matówkę można kupić w jakimś sklepie, czy tylko na allegro? Przepraszam, że tak wypytuję, ale tak jest najszybciej.
Czy matówkę można kupić w jakimś sklepie, czy tylko na allegro?
Ot choćby tu: http://www.katzeyeoptics.com/item--Nikon-D80-D90-Focusing-Screen--prod_D80.html :)
Borat1979
15-06-2012, 16:39
Wymiana matówki jest dziecinni prosta. Matówkę przytrzymuje mała blokada z wygiętego drucika. Wystarczy ją podważyć narzędziem, które dostajemy razem z matówka. Wyjmujemy, pęsetą starą, wkładamy nową, zatrzaskujemy blokadę i po robocie. Trwa to 5 minut i nie ma sensu z a to płacić w serwisie.
Tańsze matówki znajdziesz na e-bayu, pewnie na allegro też się coś znajdzie. Droższe i bardziej zaufanych producentów to:
http://focusingscreen.com/
http://www.katzeyeoptics.com/
W sklepie stacjonarnym w Polsce raczej nie uświadczysz matówek
ja właśnie wczoraj wymieniłem w moim D90, matówka firmy BRESSON. Zestaw zawiera matówkę, szczypce metalowe i plastikowe, dwie gumki na palce przypominające małe prezerwatywy ;), sama matówka w małym sztywnym opakowaniu dobrze zabezpieczona. Wyjęcie matówki jest dziecinnie proste, bazowałem na instruktażowym filmiku z D40. W D90 jest dodatkowa metalowa podkładka dystansowa. Włożenie matówki już jest trochę trudniejsze, bo sprężynka nie tak łatwo chce wskoczyć i zabezpieczyć matówkę, przydaje się do tego dodatkowy mały wkrętak. W mojej niezdarności wypadła mi owa sprężynka i chwilkę trwało zanim włożyłem ją na miejsce. Jednak w końcu udało się. Pierwsze spojrzenie robi wrażenie, wracają wspomnienia starszych analogów... jednak użytkowo jak na razie porażka, na razie zrobiłem dwie próby, ale nie jestem z niej zadowolony, chyba spodziewałem się zbyt wiele.
Witam. Pokusiłem się kiedyś o wymianę matówki i w moim przypadku też było dużo gorzej, aczkolwiek nie musi to być regułą. Dałem sobie spokój.
dodam jeszcze, że testowałem na razie na SAMYANG 85mm 1.4 na pełnej dziurze, nie bardzo widać czy już jest ostrość czy prawie jest, chciałem do portretu wykorzystać, ale nie wyobrażam sobie ustawienia tego w punkt na oko - oczywiście sprawdzę to ;)
P.S.
Jeżeli ktoś czai się na zakup, to dobrze postarać się to u kogoś zobaczyć najpierw, jak ktoś jest z Wrześni lub okolic to mogę udostępnić, podobnie miałem z wizjerem powiększającym, na szczęście w sklepie mieli na stanie zanim kupiłem i od razu wiedziałem, że rzeczywistość rozmija się z marzeniami ;)