Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Idzie front
Nikonozaur
14-06-2012, 12:23
Taki widoczek znad naszego morza. Na innym portalu ktoś napisał, że kadrowo coś nie tak, ale nie wyjaśnił dlaczego. Mi się podoba, może komuś z Was również. ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/24/morze42aneff.jpg/)
Zapraszam.
Kadrowo bez zarzutu, nie mam pojęcia do czego tu by się można przyczepić. Jesli się patrzy na to jak na obraz to jest fajnie, natomiast jako zdjęcie to jednak nadmiar kolorów ma, w sensie nasycenia.
biorę w całości tak jak jest...bo jest świetnie!
Mi też kadrowo coś nie tak ;) ludzie niestety lubią się poczepiać nie za bardzo wiedząc jak to uargumentować
Ogladam na pracowym LCD i za Chiny bym nie powiedział że to nasze morze :) więc na temat kolorów nic nie powiem.
jacekz40
14-06-2012, 12:43
Kadrowo bez zarzutu, nie mam pojęcia do czego tu by się można przyczepić. Jesli się patrzy na to jak na obraz to jest fajnie, natomiast jako zdjęcie to jednak nadmiar kolorów ma, w sensie nasycenia.
To nie do końca tak z tym nasyceniem, bo niebo jest ok, zdecydowanie żółć mocna ;) ale to wizja Andrzeja tak chciał tak ma :mrgreen:
Mnie osobiście nie przeszkadza, taka wersja z "przytupem" ;)
A na portalu o którym Andrzej wspomniał widziałem morskie kadry bardziej "odlotowe" nad którymi ludziska rozpływali się w zachwycie.
coach_lodz
14-06-2012, 12:43
nie mam pojęcia do czego tu by się można przyczepić.
...to może złamać zasadę tego forum i po prostu się nie przyczepić... ?? :mrgreen:
zdjęcie jest świetne a kolory rewelka !
...to może złamać zasadę tego forum i po prostu się nie przyczepić... ?? :mrgreen:!
heretyk, bana mu dać :mrgreen:
Nikonozaur
14-06-2012, 13:05
Mi też kadrowo coś nie tak ;) ludzie niestety lubią się poczepiać nie za bardzo wiedząc jak to uargumentować
Ogladam na pracowym LCD i za Chiny bym nie powiedział że to nasze morze :) więc na temat kolorów nic nie powiem.
Na pierwszy plan Słońce dawało całą mocą, płytka woda ujścia Piaśnicy zadziałała może jak polar, stąd te kolorki pierwszego planu i wody w głębi.
To z naszego ostatniego zlotu we Władku. ;)
Ale Andrzeju ja ogladam to na kiepskim LCD więc kolory mam po prostu fikuśne :) takie tropikalne
Nie wiem czy nie... hmm... za zielono? Poszedłbym może w tę stronę (http://img338.imageshack.us/img338/6143/nikonozaur.jpg) bardziej?
Nikonozaur
14-06-2012, 13:42
[...] takie tropikalne
To i tak lepiej niż hawajskie. :mrgreen:
żółto-czarny
14-06-2012, 14:22
Nie wiem czy nie... hmm... za zielono? Poszedłbym może w tę stronę (http://img338.imageshack.us/img338/6143/nikonozaur.jpg) bardziej?
Trochę za bardzo w "tę" stronę pojechałeś :mrgreen: Osobiście lubię tego typu niebo w tonacji "gołębiowo-szarej".
Osobiście lubię tego typu niebo w tonacji "gołębiowo-szarej".
Co kto lubi... ;)
Co kto lubi... ;)
No właśnie..
A jak dla mnie ta strona jest fajniejsza
pzdr
wolnyslimak
14-06-2012, 14:59
Ja tu widzę piękny kontrast między dołem ciepłym i groźną zimną górą. Kadr spokojny, stonowany podbity srogimi chmurami burzowymi. Może szczęka pozostaje na miejcu ale i tak bardzo mi sie podoba. Wogóle jak mi brakuje bezchmurnego nieba, choćby złowrogiej pogody...Radom to nawet w tym roku burze omijają:( Już 3 tydzień pogoda taka, że szkoda brać aparat...
Adam Majchrzak
14-06-2012, 15:05
Kolory są okey, ten kontrast podkreśla starcie żywiołów.
Co do kadru.
W Twojej fotografii niebo zdecydowanie przyciąga uwagę. Falochron i płycizny ujścia Piaśnicy, dopełniają kadr, lecz nie mają tej mocy, co by zatrzymać (na dłużej) spojrzenia, które ucieka w gęste obłoki (tam się najwięcej dzieje!).
Ja zdecydowanie poproszę o więcej tego rozgniewanego nieba, przy jednoczesnym zachowaniu "podłogi". =]
Pozdrawiam! =]
dla mnie obydwie wersje super.
W sam raz na ścianę w jakimś większym formacie.
Piasek mi nie pasi - mimo wszystko wydaje sie ze przesadziles z nasyceniem. NIebo w porządku, kadrowo tez.
krzysztofz24
14-06-2012, 15:33
Kadrowo mi pasuje. Klimat I nastroj budowany glownie przez niebo, to zetkniecie groznego nieba I rozswietlonego dolu.
Co do kolorystyki, taka miales wizje jako autor-swiete prawo. Mi osobiscie, ta wizja nie odpowiada, szczegolnie dol zdjecia.
No, kurde:-). Ja to bym widzial w mocarnym BW. Na gorze jest groznie, na dole swiatlo az hula.
Po co tu kolor? Odwraca uwage od przenikajacych sie dwoch zywiolow...Swietliscie I mroczne pospolu, no tylko BW:-).
paul.g.85
14-06-2012, 15:41
Kolory są trochę niezbyt naturalne na oryginalnym zdjęciu.
Morze nie wygląda jak polskie zdecydowanie.
Mi się właśnie bardziej podoba Twoja koncepcja ale oryginał też jakoś daje radę ;)
Bartekkw
14-06-2012, 16:21
Ja kupuję tak jak jest - pasuje mi starcie ciepłego doły z burzową górą
Lubie bardzo nadmorskie klimaty :).
I ten Caribbean Baltic jak najbardziej podoba mnie się :).
Nad kompozycją można by tu trochę podumać, ale chyba lepiej będzie jak okiem na kopaną w tv rzucę ;).
Dobre soczyste nadmorskie zdjęcie. Super ...
jarekf34
14-06-2012, 21:34
Ja kupuję tak jak jest - pasuje mi starcie ciepłego doły z burzową górą
Ja się zgodzę z Bartkiem :)
Nikonozaur
14-06-2012, 21:47
Dzięki za odwiedziny i komentarze. Na innym portalu fotka wylądowała w tamtejszej ciemni. Ale ja jestem wspaniałomyślny i szanuję zdanie każdego. :D
katatjuta
14-06-2012, 21:49
Fajnie jest jedyne co bym zmienił to ciutke mniej saturacji i gitarka.
dobrze jest, jak na moje oko to wszystko jest na swoim miejscu, a co do kolorków to fajnie to wszystko ze sobą gra, ładny jest tu kontrast między górą a dołem.
mirekvampirek
14-06-2012, 22:52
zaur, zawsze w twoich pracach podobało mi sie twoja dbałość o detale i jakość, ktora była na najwyższym poziomie, tutaj gdzieś to uciekło, zwłaszcza na palach, mam wrażenie lekkiej papki pikselowej, podejrzewam cropowanie ;) kolorystyka ciut za bardzo cytrynowa, jak dla mnie, natomiast do kadru nie mam zastrzeżeń, może nie jest rewolucyjny, ale jak najbardziej poprawny.
pozdrawiam serdecznie
Nikonozaur
14-06-2012, 23:13
zaur, zawsze w twoich pracach podobało mi sie twoja dbałość o detale i jakość, ktora była na najwyższym poziomie, tutaj gdzieś to uciekło, zwłaszcza na palach, mam wrażenie lekkiej papki pikselowej, podejrzewam cropowanie ;) kolorystyka ciut za bardzo cytrynowa, jak dla mnie, natomiast do kadru nie mam zastrzeżeń, może nie jest rewolucyjny, ale jak najbardziej poprawny.
pozdrawiam serdecznie
No, niestety żadnego cięcia tu nie było.
Co do "papki", o której piszesz zwróć uwagę na ten wystający kołek po lewej, widzisz sęczek? Reszta to bardzo stare modele zniszczone przez wodę, wodorosty i pływający w tą i z powrotem piasek. Możliwe, że sprawiają wrażenie papki, ale nie jest to papka po obróbce, której tu jest tak naprawdę niewiele. Piasek pod wodą na dole nie ma wyrazistości przez sześciosekundowe naświetlanie (była drobna falka).
zdjęcie podoba mi się - co do dywagacji na temat kadru to ewentualnie spróbowałbym ustawić lewy brzeg kadru nie na pieńku ale ciut w lewo żeby zdjęcie zaczynało się przerwą... choć do końca nie wiem czy to byłby zabieg właściwy ;-)
mi się podoba, kolorystyka lekko odjechana ale ja zawsze w takim wypadku mówię że tak tam było i na wyświetlaczu było jeszcze bardziej wysaturowane, pieniek z sękiem mnie wnerwia (za nowy) potraktowałbym go pewnie z buta albo ostatecznie stemplem.