PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Błyskawica

krzysiekz
14-06-2012, 09:33
Wreszcie przy odrobinie szczęścia, po kilkuset nieudanych próbach, udało mi się uchwycić błyskawicę. Oto efekt:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.krzysiekz.host22.com/images/dsc_6273.jpg)

bahuone
14-06-2012, 11:05
No blyskajka ladna, kadr jak kadr w miescie ciezko zlapac burze w miejscu ktore sie chce. Ciac od prawej z 5 cm do pierwszej prostej na dachu, i tak prawa strona nic nie wnosi do zdjecia. Pozbycie sie tego nada tej klatce wiecej dynamiki.

MadOnion
14-06-2012, 11:20
Pytanie poza konkursem... byłeś na dachu :o? Czy z okna?

maregoc
14-06-2012, 11:56
" po kilkuset nieudanych próbach" pełen szacunek za wytrwałość! Jestem też za przycięciem kadru, ale to przecież autor ma decydujące zdanie.

krzysiekz
14-06-2012, 13:15
Cieszę się, że się podoba i doceniam uwagi, jednak kadru zmieniać nie zamierzam. :)
Nie należę do typu "kaskaderów", zdjęcie robione z balkonu mojego mieszkania na drugim piętrze. :)

bolth
14-06-2012, 22:54
jesteś miszczu,chyba tak to się pisze :)
zdjęcie ma dużo wspólnego ze zdjęciem a nie z PS
pozdro

benekdp
15-06-2012, 21:27
"po kilkuset nieudanych próbach, udało mi się uchwycić błyskawicę"

Z reguły jak ja robię zdjęcia błyskawic to każda próba kończy się powodzeniem. Jeżeli czekasz na błyskawicę i robisz fotki seryjnie chybił\trafił to mam dla ciebie bardzo popularny inny sposób. Statyw, pilot\wężyk spustowy w lustrzance tryb manualny czas bulb, ostrzenie manualne na nieskończonść, powiedzmy F6.7 -8. Otwierasz migawkę pilotem, czekasz na błysk i zamykasz migawkę i masz błyskawicę na zdjęciu, jak nie masz pilota\wężyka czas na 30 sek. powodzenia4

bahuone
15-06-2012, 21:55
benek ni wysililes sie za bardzo, po mojemu autor ma strasznego pecha do zdjec. W exifie jest czas ekspozycji 100s.

D_Z_I_A_D_E_K
15-06-2012, 22:19
...po kilkuset nieudanych próbach, udało mi się uchwycić błyskawicę
nie dziwię się skoro u Ciebie czas ekspozycji to 1/100

maregoc
15-06-2012, 22:51
Dziękuje za rzeczowe wyjaśnienie... pewnie tę wiedzę znajdziemy w wielu miejscach (ile razy odsyłano mnie do googli ), ale dzięki forum uczymy się szybciej. Przy następnej burzy będę już przygotowany. Pozdrawiam

krzysiekz
16-06-2012, 09:31
"po kilkuset nieudanych próbach, udało mi się uchwycić błyskawicę"

Z reguły jak ja robię zdjęcia błyskawic to każda próba kończy się powodzeniem. Jeżeli czekasz na błyskawicę i robisz fotki seryjnie chybił\trafił to mam dla ciebie bardzo popularny inny sposób. Statyw, pilot\wężyk spustowy w lustrzance tryb manualny czas bulb, ostrzenie manualne na nieskończonść, powiedzmy F6.7 -8. Otwierasz migawkę pilotem, czekasz na błysk i zamykasz migawkę i masz błyskawicę na zdjęciu, jak nie masz pilota\wężyka czas na 30 sek. powodzenia4

Wszystko dobrze, doskonale wiem w jaki sposób powinno się fotografować błyskawice. W tym wypadku samo podjęcie się ich "łowienia" było czysto spontaniczne i nieplanowane, dlatego też bez większego przygotowania. W moim zasobie akcesoriów niestety brakuje pilota/wężyka, a i statyw niedawno "dokonał żywota". Nie planuje ponownego podjęcia się tego tematu, a jeżeli to zrobię to już na pewno z odpowiednim przygotowaniem. :)

benekdp
17-06-2012, 00:07
Moja odpowiedź w tym temacie nie była arogancko-ironiczna po prostu jak napisałeś, że po kilkuset nieudanych próbach... a więc wnioskuję, że robiłeś chybił, trafił dlatego napisałem krótko i zwięźle i udzieliłem prostych wskazówek na przyszłość. A odpowiedź kolegi benek wysiliłeś się - wcale się nie wysiliłem po prostu chciałem pomóc.