PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia w słoneczny dzień

jastu
14-06-2012, 02:50
Witam
niedawno zakupiłem d5100 z 18-105 (moje pierwsze lustro), z którym to zdjęcia wykonywane w domu (małe dziecko) były trochę zbyt ciemne - dokupiłem 35 1.8G który problem rozwiązał. Został problem z fotografiami wykonanymi na powietrzu w słoneczny dzień (wychodzą, jak z pochmurnego dnia - bez słońca) tzn. cienie są wręcz czarne (ciemne) a trawa ciemno-zielona (Canon G11 radzi sobie lepiej - robi moim zdaniem ładne prawidłowo naświetla fotki w takich warunkach) - można kilka strzałów w trybie M zrobić i ustawić wszystko, ale żonie ciężko wytłumaczyć i nie zawsze jest chęć lub czas na strojenie.
Takie ciemne zdjęcie to min. dziecko na kawałku zielonej łąki, żadnego nieba , drzew i innych cieni
Dlaczego u nikona tak się dzieje i co można z tym zrobić (jakiś filtr) ?

Yanluk
14-06-2012, 02:55
Wrzuc przylkadowe zdjecie to bedzie mozna pomyslec co jest nie tak.

jastu
14-06-2012, 03:27
Zdjęcie robione w słoneczny dzień
Pomniejszone (http://progresoft.pl/szymon/nikoniarze_mini.jpg)
Oryginał (9MB) (http://progresoft.pl/szymon/nikoniarze.jpg)
w przybliżeniu powinno być coś takiego
Zmodyfikowane - poglądowe (pomniejszone) (http://progresoft.pl/szymon/nikoniarze_mini_ok.jpg)

Yanluk
14-06-2012, 05:06
Zdjecie zmodyfikowane jest za jasne.
Przestaw profil w puszcze na krajobraz/vivid i powinno byc po problemie.

kkokosz
14-06-2012, 06:31
Wg mnie też oryginalne ma prawidłową jasność, a zmodyfikowane jest za jasne. Być może masz zbyt ciemny monitor?

Lia
14-06-2012, 08:46
Zdecydowanie nic nie dolega tym zdjęciom... :rolleyes: Właśnie to zmodyfikowane jest tak jakby przepalone, za bardzo jasne.

RomanZWrocławia
14-06-2012, 09:52
Kompakty z serii G canona bardzo dobrze radzą sobie z określaniem ekspozycji w trybach automatycznych w większości standardowych sytuacji fotograficznych. Miałem/mam G7,9,12.
Rozumiem, że kupując droższy czyli w domyśle "lepszy" aparat spodziewasz się proporcjonalnie "lepszych, ładniejszych zdjęć" . Nie do końca. W bardzo dużym uproszczeniu: kompakty zazwyczaj są fabrycznie ustawione tak, żeby robiły bez zbędnego myślenia "ładne" zdjęcia. Producenci lustrzanek przyjmują, ze jeżeli decydujesz się na zakup tego typu aparatu jesteś bardziej wymagającym, świadomym fotografem. Takim, który wie jak i chce ingerować w ustawienia oprogramowania aparatu, aby otrzymać pożądane efekty. Dostajesz narzędzie ustawione neutralnie, które możesz dostosować do swoich potrzeb czy upodobań. Do tego potrzeba wiedzy, a nie kolejnych zakupów. Na marginesie Canon którego masz też daje duże możliwości zmian w fabrycznych ustawieniach.
Jak napisali poprzednicy zdjęcie oryginalne jest w porządku. Jest poprawnie naświetlone. Zdjęcie zmodyfikowane jest zdecydowanie zbyt jasne. Wszystko wskazuje na to, ze monitor na którym oglądasz zdjęcia jest źle ustawiony.
Obejrzyj zdjęcia na skalibrowanym monitorze, weź choćby aparat z kartą pamięci do jakiegoś dużego salonu RTV i spróbuj obejrzeć zdjęcia na ekranie nowoczesnego telewizora.