Zobacz pełną wersję : D90 - opóźnione działanie przy fotografowaniu
mskowronski
13-06-2012, 21:28
Witam,
od kilkunastu dni mam problem z moim D90. Włączam aparat, chcę zrobić zdjęcie, naciskam spust migawki i... nic, dopiero po 2-3 sekundach aparat robi zdjęcie. Tak dzieje się prawie za każdym razem.
Dodam, że mam ustawiony tryb manualny. Sytuacja powtarza się zarówno przy AF-C, AF-S, jak i AF-A.
Podobny problem był już raz poruszany (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169542), ale nic się nie wyjaśniło. Innego wątku na ten temat nie znalazłem.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Czy przyczyną może być ponad 70 tys. zdjęć jakie nim zrobiłem? Czy to już czas, by pomyśleć o nowej puszce? :/
dareksad
13-06-2012, 22:01
Może ktoś grzebał w ustawieniach i masz włączony tryb opuźnienia migawki ???
mskowronski
13-06-2012, 22:27
Tyle, że to nie dzieje się za każdym razem. Czasem, kilka zdjęć pod rząd zrobi od razu...
WielkieC
13-06-2012, 23:56
a czy wtedy masz podniesiona wbudowana lampe ? bo to objaw podobny do tego jak duzo blyskam lampa, w pewnym momencie aparat nie chce pstryknac, (domyslalm sie ze potrzebuje troche czaus by podladowac lampe) po odczekaniu lub po zamknieciu lampy dziala dalej bez problemu
Jeśli to nie kwestia ustawienia, że robisz zdjęcie z samowyzwalacza, z opóźnieniem np 2sek i zapominasz to zmienić, to obstawiałbym że pada Ci migawka - i nie sprzęt do wymiany a migawka jedynie ;-).
Zadzwoń do serwisu i pogadaj z gośćmi - czasem coś dobrze poradzą...
mskowronski
14-06-2012, 06:58
PiotrPJ - myślę, że Ty możesz mieć rację :/ Na pewno nie jest to kwestia ustawień, a już na pewno nie samowyzwalacz. Dzięki za radę z serwisem. A czy to może oznaczać, że zaraz migawka padnie? Mam w weekend dwie imprezy do sfotografowania!
to trochę sprawa losowa z tym /totalnym/ padnięciem - imprezy są różne, przelicz je na liczbę klapnięć, jeśli 20-30 to chyba się wyrobisz ale jeśli więcej to weź ze sobą jakiś zapas, może pożycz od kogoś samą puszkę (grupa regionalna? pomocna dłoń?)
mskowronski
14-06-2012, 08:09
Raczej trzeba liczyć w setkach zdjęć...
panoramix
14-06-2012, 13:10
Próbowałeś zresetować ustawienia do wartości podstawowych ?
mskowronski
14-06-2012, 13:57
Tak, nic to nie dało
To ja się pod temat podepnę. U mnie jest, kropka w kropkę, tak samo. Reset ustawień nic nie daje. Zaobserwowane z różnymi obiektywami (systemowymi i innymi), na manualu i wyłączonym AF. Zmiana karty nic nie daje. Boję się, że może to oznaczać jakiś obluzowany styk lub coś takiego.
Busterlbn
20-06-2012, 16:16
Dla jasności, dzieje się tak nie tylko w ciemnych pomieszczeniach, ale także na dworze przy słońcu, tak?
arturmsi
20-06-2012, 16:25
PiotrPJ - myślę, że Ty możesz mieć rację :/ Na pewno nie jest to kwestia ustawień, a już na pewno nie samowyzwalacz. Dzięki za radę z serwisem. A czy to może oznaczać, że zaraz migawka padnie? Mam w weekend dwie imprezy do sfotografowania!
jaki masz przebieg ?
Gwynbleidd
20-06-2012, 19:17
jaki masz przebieg ?
W pierwszym poście autor pisał, że ponad 70k.