PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 300mm 2.8 + D700

cris14
13-06-2012, 16:02
witam

Miałem ostatnio przyjemność nabyć nową sigmę 300mm f2.8. Dotychczas pracowałem obiektywem Tokina 300mm f2.8. Świetne szkło jak na moje potrzeby ale zestarzał się i postanowiłem zainwestować. Fotografuję aparatem Nikon D700, robię zdjęcia sportowe (głównie gry zespołowe). Pierwszą imprezą na jakiej miałem okazję użyć nowego obiektywu były zawody lekkoatletyczne. Osobiście lubię ustawić się za linią mety na wprost lub pod delikatnym kątem, tak aby za pomocą teleobiektywu zamrozić ruch i emocje zawodników.

I jakież było moje zdziwienie, kiedy po zrobieniu paru fotek biegnących ku mnie zawodników, odkryłem że AF w nowej Sigmie nie daje rady za nimi podążać. Ze złapaniem ostrości nie jest jeszcze tak źle, w sumie jest celny by po chwili zgubić ostrość... Powiem szczerze że ta stara Tokina spisywała się dużo lepiej na tym polu, a nie mówiąc już o Nikkorze 70-200 f2.8 VR, którego także posiadam. Co więcej spróbowałem sfotografować idących ku mnie wolnym krokiem muzyków z orkiestry, która grała na otwarciu imprezy... TEN SAM PROBLEM!!

Powiem szczerze że nie 'grzebałem' w ustawieniach... po postu podpiąłem Sigmę tak samo jak podpinam 2 wcześniej wspomniane szkła... i takie rozczarowanie...

Nie chce mi się nawet zastanawiać czy coś jest nie tak z obiektywem, jestem delikatnie mówiąc rozczarowany :(

Jedyne co zwróciło moją uwagę to to, że pierścień manualnego ustawiania ostrości kręci się bardzo ciężko, tak że trudno mi jest go obrócić...

Czy ktoś z was miał może jakieś doświadczenia z tym szklem? Może ktoś ma jakąś wskazówkę?

dziękuję za pomoc

Mathis
13-06-2012, 16:20
znam podobny przypadek ale w Sigmie 100-300 - pierścień ostrości chodził bardzo ciężko. Pomogla wizyta w serwisie i smarowanie obiektywu :)
Jak masz gwarancje to zrobią za free :)

Beson
13-06-2012, 16:29
Dość często używam tego szkła z D700 i D3 więc wiem co potrafi a czego nie. Napisz najpierw czy masz włączoną blokadę śledzenia ostrości, jeśli tak to jak? Wtedy możemy pogadać.

cris14
13-06-2012, 16:36
blokadę miałem włączoną, potem wyłączyłem ale nie pomogło

Mathis dzięki, gwarancję mam... tylko szkoda że tak na dzień dobry problemy :)

Według mnie charakterystyczne jest to, że obiektyw w sumie jest szybki i łapie ostrość tak by potem jej nie trzymac...
w sumie inna sprawa że nie miałem go okazji jeszcze na spokojnie potestować, na różnych ustawieniach, wydawało mi sie że skoro inne pracują ok to ten też bedzie :)

Beson
13-06-2012, 16:38
blokadę miałem włączoną, potem wyłączyłem ale nie pomogło

Czyli to nie wina blokady.
Rozumiem, że wtedy robiłeś serię zdjęć?

Jesteś w stanie podrzucić 3 klatki? pierwszą, środkową, ostatnią.

leon001
13-06-2012, 19:34
Kiedyś w wątku S120-300/2,8 pisałem, że Sigmie daleko do Nikkora... Rozumiem argument ekonomiczny, ale dać 10k za obiektyw, który trzeba od razu rozbierac i smarować to przesada. Swojego N2,8/300 VRII używam od ponad 2 lat i nic się nie dzieje, szybki jest jak diabeł, celny jak cholera. Tylko cena...

cris14
14-06-2012, 12:17
witam i dziekuje za odpowiedzi :)

zalaczam serie zdjec... robie takie fotki juz jakies 5 lat i definitywnie widac ze cos jest nie tak... dodatkowo posluchalem szkla z bliska i kiedy fokus minimalnie sie dostraja do malej roznicy w odleglosci od obiektu ktory fotografuje slychac zabawny halas w srodku... ale moze jestem przeczulony

https://picasaweb.google.com/101915664431846183964/Desktop?authkey=Gv1sRgCMK1k-T9_qKzpAE#5753838850896676418

mozna powiekszyc zdjecie... najpierw trzeba kliknac w lupke a potem w prawym dolnym rogu powinien byc suwak

Beson
14-06-2012, 13:03
Moim zdaniem sprawa rozwiązana.

Na 1 zdjęciu ostrość jest na logotypie NIKE, twarz jest dalej niż punkt ostrości i dlatego jest nieostra.
Na 2 zdjęciu ostrość jest w tym samym miejscu, twarz jest ostrzejsza tylko z takiego względu, że jest bliżej punktu ostrości niż na 1 zdjęciu.
Na 3 zdjęciu ostrość jest chyba nawet na stopie.
Na 4 zdjęciu ostrość wróciła na swój tor i zdjęcie jest ostre.

W wielkim skrócie, Sigma zawsze będzie się tak zachowywać jeśli obiekt zbliża się do Ciebie bardzo szybko i jest oddalony od Ciebie o ok 5 metrów.
Znam specyfikę pracy Sigmy i wiem jak ona się zachowuje, mam to samo na koszu a jak wiadomo tam nikt tak szybko się do mnie nie zbliża jak w sprincie.

Poza tym z całym szacunkiem ale fotografowanie biegów i cięcie nóg to jakieś nieporozumienie.
Ustaw się tak aby początkowo zawodnik zakrył 1/3 Twojego kadru, będzie się do Ciebie zbliżał, będziesz miał ostre fajne i ostre kadry.

A co do hałasu, to moja sigma też hałasuje, zawsze hałasowała.
Nie wiem jak to wygląda u Ciebie ale myślę, że jest w normie i obiektyw jest w 100% sprawny.

Musisz się nauczyć tego szkła a jakbyś był kiedyś w Gdańsku to zawsze można porównać.

cris14
14-06-2012, 16:27
dziekuje bardzo za odpowiedz

najpierw co do kadru :)

jest to jedno z ostatnich zdjec jakie probowalem w ten dzien zrobic i probowalem zlapac cokolwiek :)
niewazne...

czyli to normalne ze ten obiektyw kosztuje 10k i nie posiada zadnego CAF?? nawet wolno idacy obiekt w moja strone sie gubi... prosze cie... naprawde nie robie zdjec od wczoraj i uzywalem juz rozne szkla...

Kurcze chetnie bym porownal bo mi sie wierzyc nie chce ze takie g...o kupilem :) to juz moja stara tokina daje rade :)
zalamka

http://fullscreenphotos.com/af18c
fotki robione nikkorem 70-200

http://fullscreenphotos.com/a79cf
fotki wykonane tokina 300mm f2.8

nic sie nie gubilo, przysiegam :)

karp1225
16-06-2012, 07:50
miałem tą Sigmę i nie narzekałem,kilka miesięcy ją sprzedałem i nowy Użytkownik bardzo sobie ją chwali.

ekonet
16-06-2012, 20:12
...
Jeszcze raz będę musiał łączyć Twoje posty pisane jedne pod drugimi w odstępie paru minut, to będę zły. ;)

Chcesz po chwili coś napisać, to klikasz przy własnym poście "Edytuj" i dopisujesz.
Miłego dnia.