PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikonem 5000!

owczarz5000
09-03-2007, 15:22
Witam serdecznie!
Mam pewien problem z moim Nikonem 5000. Mianowicie czasami( a nawet dośc czesto) przy robieniu zdjec, a najczesciej przy ich zapisywaniu wyłącza sie. Nie gasnie tylko wyswietlacz, ale chowa sie obiektyw, wszystko gasnie, tak jak bym nacisnał OFF, a po chwili wszystko samoczynnie sie wlacza i mozna robis zdjecia. Oczywiscie cala sekwencja moze wystapic ponownie. Problem wystepuje zarówno przy wlaczonej jak i wylaczonej lampie, z wlaczonym i wylaczonym wyswietlaczem, TYLKO w trybie zdjeciowym, w trybie przegladania zdjec wszystko jest OK.

Mam karte CF SanDisc 256MB o zwyklej predkosci i akumulator oryginalny ale juz dosc sfatygowany.

Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam
:)

picard
09-03-2007, 16:46
podejrzewam ze to slabe akumulatory ew. proba korzystania z wlozonymi bateriami zamiast akumulatorow, tez tak mialem

owczarz5000
09-03-2007, 19:08
Rzeczywiscie akumulator jest juz stary, a co do baterii to nie mozna ich wlozyc, tylko akumulator (EN-EL1)

picard
13-03-2007, 09:22
aaa.. fakt - ja mialem gripa - dzial wtedy tylko na akumulatorkach - na bateriach robil wlasnie takie numery

owczarz5000
12-06-2008, 11:38
No i po paru ladnych miesiacach problem rozwiazany! Chodzilo o zintegrowany przycisk wlacznika ze spustem migawki. Mianowicie byl zabrudzony i nie stykal co powodowalo wylaczanie sie aparatu. Wystarczylo przeczyscic styki. Niestety nie bylem w stanie sam rozkrecic korpusu. Wpadlem na pomysl aby wstrzyknac pare kropel denaturatu strzykawka i intensywnie poruszac wlacznikiem. jak sie okazalo ta technika sprawdzila sie i aparat dziala bez zarzutu :) Mam nadzieje ze moja wypowiedz bedzie uzyteczna dla osob borykajacych sie z podobnym problemem. Pozdrawiam