PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + SB-900 problem z błyskiem w trybie remote

adambmk
13-06-2012, 11:20
witam,

Niedawno kupiłem lampę SB-900 do mojego D90. Pstrykałem fotki z lampą w trybie remote, ustawioną na moc 1/128 oraz lampą wbudowaną tylko do sterowania lampą zewnęrzną (wbudowana nie oświetlała sceny na zdjęciach) i wszystko było ok. Postanowiłem spróbować wyzwolić błysk o pełnej mocy na ustawieniu 1/1 w SB-900 i co? Błysk lampa daje potężny, jednak aparat nie rejestruje tego błysku na zdjęciu .. na niższych mocach zdjęcia wychodzą poprawne a na pełnej mocy nie chcą wychodzić - wyglądają tak, jakbym w ogóle nie użył lampy .. sytuacja taka ma miejsce tylko w trybie remote .. jak podepnę lampę do body, to wszystko działa jak należy. Czasy naświetlania w powyższych przypadkach przeróżne i zawsze taki sam efekt .. nawet przy czasie 1/20 na zdjęciu nie jest zarejestrowany błysk mimo, że lampa błysnęła.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie?

Pozdrawiam

dem
13-06-2012, 14:26
Jeśli SB-900 masz w trybie SU-4, to ustaw wbudowaną lampę jako sterownik błysku, tryb ustaw na M i moc na 1/128.

adambmk
13-06-2012, 21:18
popełniałem błąd, ponieważ korzystając z fotoceli ustawiałem tryb lampy głównej w aparacie w trybie TTL a przedbłyski w tym trybie rozsynchronizowują lampę SB-900 .. po przestawieniu lampy głównej w trym manualny cały opisany w pierwszym poście problem znikł i cieszę się pełną mocą lampy :)

P.S. Polecam zapytania kierowane do serwisu nikona - dzisiaj odpowiedź dostałem w 10 minut :)

P.S.2 Dzięki dem za podpowiedź - również rozwiązuje problem

Pozdrawiam

Art Erie
13-06-2012, 21:33
Dem dobrze pisze, tylko Ty go żle zrozumiałeś :)
Po co Ci w Sabinie SU -4, skoro możesz w CLS ustawić sobie tryb M ( między innymi ) i sterować mocą bez biegania do lampy? (pytanie retoryczne).

adambmk
13-06-2012, 21:36
Art .. masz całkowitą rację .. tak jak dem .. na początku faktycznie źle zrozumiałem jego odpowiedź i napisałem posta, którego później po przemyśleniu edytowałem na właściwy :)