Zobacz pełną wersję : Czym robić dobre makro
Witam!
Czy robić dobre makro. Biedronki, muchy, pchły, pajączki i inne robactwo tej ziemi.
Jaki obiektyw żeby aż tak bardzo zbliżyć i zajrzeć pszczółce "pod ogon" ??
Czy robić? No pewnie że tak!
Można na przykład użyć 105VR.
Potrzebne ci powiększenie około 5:1 lub większe.Myślę że w tej sytuacji jakiś obiektyw makro z mieszkiem...Tylko napisz do czego chcesz podpinać i za jakie pieniądze...:-D
"czy robić"? może chodziło ci o "czym robić?". Wszystko zależy od funduszy, ja kupiłem Tamrona 90 i jest rewelacyjny, do tego możesz dokupić pierścienie pośrednie i będzie super zestaw za rozsądną kasę.
Witam!
Czy robić dobre makro.
Robić, pewnie że robić.
Biedronki, muchy, pchły, pajączki i inne robactwo tej ziemi.
Jaki obiektyw żeby aż tak bardzo zbliżyć i zajrzeć pszczółce "pod ogon" ??
No najlepiej to obiektywem do makro. a tak poważnie to Hesja robi całkiem niezłe Nikkorem 60mm 2,8 micro, a z kolei mam znajomego który strzela niezgorsze fotensje Nikkorem 105 micro ale tym starszym - bez VR. Można z tego co się orientuję 50 1,8d z pierścieniem, jest też raynox 250 lub tamron 90 macro i sigma 105 telephoto macro tak więc panie kolego - do wyboru, do koloru.
ALe robić robić.
jak na 105 nałożysz soczewkę +10 to jest masakra jeżeli chodzi o skalę odwzorowania - minus to winieta i zmniejszona (konkretnie) GO
Teraz mam N 18-70 i 50/1,8 którego sprzedaję. Nie mogę nigdzie znaleźć porad i sprzętu do makro na forum. Jestem chyba ślepy. Biorę się za szukanie w allegro.
Czy można N18-70 przerobić i pstrykać makro? co trzeba do tego dokupić?
Czy jak dokupię soczewkę +10 i powiedzmy pierścienie manualne ze 2 sztuki to będę pstrykał makro moim nikkorem 18-70??
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20489 tani i dobry.
Masz tutaj http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php kilka wskazówek
Może ktoś wie jak będzie się sprawować 18-70 z soczewką +10 i pierścienie pośrednie??
Kurcze, tez chetnie bym sie dowiedzial czy mozna w miare tanio i dobrze "poabawic sie w makro".... Powiedzmy do 500 pln...
dobrze nie można - soczewki na kicie to kiepski pomysł. Nie dośc że zoom, to z nienajwyższej półki.
jest tylko jeden zoom nadający się do makro - nikkor 70-180 micro - on ma skale 1;1,3 i by miec takie 5:1 to trzeba dołozyć do niego soczewki - to ma sens.
poza nim soczewki nakładajcie tylko na stałki - o ile jakość ma byc dobra.
polecam obiektywy makro - mogą być manualne - zaczynają sie w okolicach 400 zł, ale będzie problem z pomiarami. Najtańszy makro z pomiarami to bedzie chyba AF micro nikkor 55 mm - stare szkło, ale dobre.
by robic portrety muchy, to trzeba obiektyw makro i jeszcze mieszek albo pierścienie albo soczewkę (albo składanke kilku z tych rzeczy)
jakbyście chcieli to pozakładac na kitowe szkło to wyjdzie masakra (jak dla mnie)
taka skala odwzorowania jest do zrobienia na stałce - makro najlepiej
czym większa skala odwzorowania tym mniejsza GO - obojetnie w jaki sposób osiągnieta - czy specjalistycznym obiektywem, czy mieszkiem, czy pierścieniami, czy soczewką, czy odwrotnie zamontowanym obiektywem.
To nie nakładanie soczewki powoduje małą GO. To duża skala odwzorowania jest powodem małej GO. Często jak czytam opinie że jest mała GO bo jest soczewka to sugeruje jakby przy pierścieniach albo obiektywie makro nie było małej GO. A to juz nieprawda. Tam wszędzie jest mała GO.
Witam,
Zaciekawił mnie ten wątek, gdyż również chce złożyć sobie zestaw do macrofotografii, taki w granicach 3000-3500zl. Oto składniki zestawu:
- Nikon D50
- Sigma 50mm f2.8 EX DG Macro
- Mieszek Pro-Technica http://www.allegro.pl/item175270396__mieszek_makro_nikon_nowy_.html
Moglibyście powiedzieć czy tym zestawem uzyskam duże powiększenia? Nie jestem też pewien tego mieszka Pro-Technica. Znalazłem mieszek Nikona PB-6 ale jego cena jest za wysoka jak dla mnie :(
Pozdrawiam
bardzo duże.
możesz sobie wyliczyć wiedząc, że mieszek ma 14 cm a obiektyw ma ogniskową 50 mm i sam już ma wyciąg dający 1:1
wzory tutaj: http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php
ale głębię ostrości sobie też policz - to będzie pewnie ze 2 mm :-D
a spadek jasności będzie też duży - co biorąc pod uwagę duże przymknięcie dla uzyskania większej GO da ci pracę na długich czasach (lub wysokich czułościach)
dzięki temu że to tylko ogniskowa 50 mm będziesz miał duże zbliżenie - ale będziesz niemal soczewką dotykał to co fotografujesz.
Jak byś kupił dłuższy obiektyw to bedziesz dalej - ale będzie mniejsze powiększenie.
na tym miechu praca w absolutnym manualu, nie bedziesz miał pomiaru światła.
takie jest po prostu makro - nie wiem czy już się w to bawiłeś, czy dopiero się przekonasz o zaletach i wadach tej fotografii.
Dzięki za szybką odpowiedź :) A czy mógłbyś mi polecić jakiś mieszek przenoszący automatykę za rozsądną cenę, albo podać jakieś namiary gdzie mogę znaleźć jakieś info na ich temat. Jedynie co znajduję to mieszki produkcji USRR, Pentacon itp ;) A w macro jeszcze się nie bawiłem, tzn przy F65 zakładałem soczewkę ale ciężko nazwać to macrem.
niewiele mieszków przenosi automatykę - nawet nikonowski - tez nie przenosi.
jedyny jaki znam to firmy Novoflex - ale są one drogie.
jeśli zdecydujesz sie na pierścienie pośrednie to będzie podobnie - nie wszystkie przenoszą pomiary i AF.
jeszcze problem czy obiektyw z silnikiem, czy tzw śrubokręt, czyli z napędem z body.
śrubokret i pomiary światła chyba przenoszą pierścienie Kenko oraz Soligor - nie jestem jednak pewien, sa zresztą różne produkty tych samych producentów - zwróć na to uwagę.
sluchajcie a co najlepiej do sigmy 70-300 apo "macro", zeby osiagnac prawdziwe macro ?
sluchajcie a co najlepiej do sigmy 70-300 apo "macro", zeby osiagnac prawdziwe macro ?
Drugi obiektyw - z prawdziwym makro :)
myslalem o jakis pierscieniach itp.
Kurcze, tez chetnie bym sie dowiedzial czy mozna w miare tanio i dobrze "poabawic sie w makro".... Powiedzmy do 500 pln...
Jasne że można
Micro nikkor 55/3,5 lub 2,8 do tego pierścień pośredni PK13 lub M2
Da sie kupić taki zestaw za około 500zł
Nie wiem jaką da skalę taki zestaw jak mam ja, ale można spiąć 50mm (1,8 lub 1,4) z najtańszymi pierścieniami manualnymi, da się zmieścić w 500zł. A jak się ma 50mm z autofokusem, to można poszaleć również poza makro.
Czy GO będzie podobna w 50mm oraz 55micro przy jednakowej skali odwzorowania?
Nie jestem pewien ale GO powinna być podobna
Ale jakość będzie lepsza z nikorra micro bo razem z pierścieniem PK-13 będziesz miał skalę odwzorowania 1:1