PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa do D90

MrPetro
12-06-2012, 12:50
Przyszedł czas abym zakupił sobie lampę błyskową do mojego Nikona D90 i wypatrzyłem YongNuo YN-560 II ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie za tą cenę. Lampę będę chciał używać do fotografowania elementów samochodowych z firmy a w wolnych chwilach do doświetlania elementów w fotografii nocnej czy jakieś pomoc na wakacjach. Do tego zastanawiam się nad zakupem wyzwalaczy radiowych YongNuo RF603N2. Co sądzicie o takim zestawie i czy ma on racje bytu?

puciek
12-06-2012, 12:53
Z tą lampą będziesz mógł robić zdjęcia tylko, jak ją ustawisz ręcznie (siła błysku i zoom palnika) W automacie iTTL ta lampa nie działa.

MrPetro
12-06-2012, 15:18
Po namyśle że po co wydawać 2 razy kasę na lampę kupię raz a porządnie jakiegoś SB-700 albo SB-910 i będę w 200% zadowolony

Fludi
12-06-2012, 18:33
SB-700 jest bardzo dobry wyborem, jeśli chodzi o cenę/jakość. Wątpię by było sens dopłacać do 910, jeśli chcesz jej używać amatorsko ;)

puciek
12-06-2012, 18:46
Wystarczy Ci Metz 48/50, Sunpak PZ42X lub Nissin 622 Mark II Koszt około 550zł.

Epistofeles
12-06-2012, 19:21
SB-900 czy 910 to troszkę tragiczny wybór jak na lampkę która nie będzie na siebie zarabiać.
Jest duża i droga, jak koledzy wspomnieli siedemsetka albo Metz 48/50, Sunpak PZ42X lub Nissin 622 Mark II.
Lampka systemowa o ile cena Ci nie przeszkadza to na pewno niegłupi wybór :)

MrPetro
12-06-2012, 19:31
Sprzęt za jakiś czas będzie zarabiał na siebie dlatego nie chciał bym się bawić w zamienniki.

risto
12-06-2012, 19:44
ja od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem SB700 moge tylko polecić:)

zgera
12-06-2012, 19:45
Chyba nie będziesz tym sprzętem robił wesel?

Martin81
12-06-2012, 20:20

Nie jestem jakimś tam zawodowcem w kwestii wesel , bo zajmuję się inną fotografią, uzbrojenie sprzętowe jednak jest, brakuje tylko lampy, a nie chcę zawieść znajomej i wypadałoby jej zrobić względnie dobre zdjęcia szczególnie , że zrezygnowała właśnie z fotografów zawodowców.
I teraz mam pytanie , chcę lampę która da radę na weselu, posłuży jeszcze trochę czasu i być może przy jakiejś kolejnej okazji będzie dawała radę. Budżet to ok 1000pln więc potwór SB-900 nie wchodzi wogóle w grę. Po przestudiowaniu testów , broszur i tematów na forum moje typy to
- Nissin 866 MII
- SB-700
- Metz 50 AF-1

i powiem że kusi mnie lampa systemowa , ale mimo wszystko konkurencja oferuje więcej za mniej wydanych pln'ów.

Jakieś cenne rady bo już mam mętlik w głowie , choć i tak nie uzyskam pewnie jednoznacznej odpowiedzi

ppablo12345
12-06-2012, 20:57
Posiadam Nissina 622 półtora roku i nigdy mnie nie zawiódł, chociaż zdjęc nie robię zawodowo, tylko amatorsko - imprezy rodzinne, błyskanie przez parasolkę itd.. Porównywałem z SB600 i znaczących różnic nie zauważyłem.
Brałbym Nissina 822 z czystym sumieniem.

artuss811
13-06-2012, 05:19
Witam jakiś czas temu i ja byłem w rozterce jaka lampę wybrać, wybór padł na SB-700 nie żałuje lampa bardzo intuicyjna do ogarnięcia bez instrukcji. Lampa bardzo szybko się ładuje nawet po błysku pełna mocą, a jak się używa na mniejszej mocy to i można zrobić kilkanaście zdjęć w serii fajny bajer to, to że rozpoznaje założenia filtra czy dyfuzora zewnętrznego czy wbudowanego. Jeszcze mi się nie zdarzyło robić zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, ale wydaje mi się ze nie powinno być źle, robiłem jedna próbę w bardzo ciemnym pokoju zdjęcie robione z jednego końca pokoju w pól mroku odbijane od sufitu efekt cały pokój równo oświetlony. Podsumowując moim zdaniem warto dołożyć do lampy systemowej satysfakcja gwarantowana, zawsze możną szukać okazji w internecie ja swoja lampę SB-700 9 miesięczną kupiłem za 800 zł ktoś pochopnie ja kupił użył pre razy i koniec używania.

Zeb McKane
13-06-2012, 07:38
jestem amatorem. Zdarzyło mi się że przy korzystaniu z SB600 zabrakło mocy błysku zwłaszcza dotyczy to sytuacji zdjęć z wykorzystaniem odbicia od ścian sufitu itp oraz przymykania obiektywu. Przy waleniu na wprost raczej moc ma mniejsze znaczenie i wtedy sb600/700 też da radę.

puciek
13-06-2012, 07:53
Podsumowując moim zdaniem warto dołożyć do lampy systemowej satysfakcja gwarantowana, zawsze możną szukać okazji w internecie ja swoja lampę SB-700 9 miesięczną kupiłem za 800 zł ktoś pochopnie ja kupił użył pre razy i koniec używania.

Ja niedawno także szukałem lampy ale wybór padł na Metz 48 AF-1 - ma większą realną moc i palnik uchylany także w dół i stopkę, która po dokręceniu nie ma luzu. Tu masz test lampy i porównanie realnej mocy większości lamp: http://speedlights.net/2010/11/10/metz-48-af-1-flash-review/

Ps. Za używaną ze 130 błyśnięciami (ma wbudowany licznik błysków) zapłłaciłem niecałe 500zł z przesyłką.

Jacek Q
13-06-2012, 08:23
... Budżet to ok 1000pln więc potwór SB-900 nie wchodzi wogóle w grę. Po przestudiowaniu testów , broszur i tematów na forum moje typy to
- Nissin 866 MII
- SB-700
- Metz 50 AF-1

i powiem że kusi mnie lampa systemowa , ale mimo wszystko konkurencja oferuje więcej za mniej wydanych pln'ów.

Kupuj Nissina Di866 mkII i nie zastanawiaj się więcej. Używam tej lampy od ponad pół roku (jakies dwadziescia kilka tys. błysków) i nie mogę złego słowa powiedzieć. Za rekomendację może posłużyć opinia kumpla robiącego reportaże na iventach firmowych. Po stracie na takiej imprezie dwóch sb800/900 pożyczył ode mnie nissina. Po poaru zdjęciach zapomniał, że to nie systemówka. Dokupił 2 nissiny. Używa 4 lamp ma 2 nissiny i 2 sb800/900. Jest bardzo zadowolony i stwierdził, że nissin ma mocniejszy błysk.
Dostałeś dwie opinie ludzi używających tych lamp na co dzień a nie opowieści ludków, którzy widzieli taką lampę "w internecie"

Nie twierdzę, ze Di866 jest lepsza od SB910 ( bo tak je nalezy porównywać) twierdzę, że nie jest gorsza.

artuss811
13-06-2012, 17:30
Ja niedawno także szukałem lampy ale wybór padł na Metz 48 AF-1 - ma większą realną moc i palnik uchylany także w dół i stopkę, która po dokręceniu nie ma luzu. Tu masz test lampy i porównanie realnej mocy większości lamp: http://speedlights.net/2010/11/10/metz-48-af-1-flash-review/

Ps. Za używaną ze 130 błyśnięciami (ma wbudowany licznik błysków) zapłłaciłem niecałe 500zł z przesyłką.

SB-700 tez ma uchylny palnik w dół o 7* i tez nie zauważyłem luzu w stopce na aparacie ani w plastikowej podstawce, do tego ma dokładany dyfuzor i filtry które lampa widzi że są założone

Kupuj Nissina Di866 mkII i nie zastanawiaj się więcej. Używam tej lampy od ponad pół roku (jakies dwadziescia kilka tys. błysków) i nie mogę złego słowa powiedzieć. Za rekomendację może posłużyć opinia kumpla robiącego reportaże na iventach firmowych. Po stracie na takiej imprezie dwóch sb800/900 pożyczył ode mnie nissina. Po poaru zdjęciach zapomniał, że to nie systemówka. Dokupił 2 nissiny. Używa 4 lamp ma 2 nissiny i 2 sb800/900. Jest bardzo zadowolony i stwierdził, że nissin ma mocniejszy błysk.
Dostałeś dwie opinie ludzi używających tych lamp na co dzień a nie opowieści ludków, którzy widzieli taką lampę "w internecie"

Nie twierdzę, ze Di866 jest lepsza od SB910 ( bo tak je nalezy porównywać) twierdzę, że nie jest gorsza.

A o mocy lamp tez się kiedyś wypowiadałem, ciekawe ile razy przez te ponad pół roku wykorzystałeś pełna moc tej lampy bo pewnie mało razy się to zdarzyło, nie licząc tego ze sam ustawiłeś w manual 1/1 i sobie walnąłeś, a nawet używając lampy w kościele, to chyba żadna lampa się nie będzie nadawać gdzie masz sufit 10, 15 metrów nad głowa do tego najczęściej są jakieś łuki krzywizny i do tego ciemne kolory bądź freski, to samo tyczy innych dużych obiektów jak sale gimnastyczne itp. A jak się robi zjecie do stoi się od obiektu fotografowanego 2 do 5 metrów. chyba ze efekt ma być taki ze robisz zdjęcie parze młodej przy ołtarzu z f11 lub większą dla dużej głębi by móc oświetlić 30m ławek z gośćmi za para młoda i do tego światłem odbitym od sufitu, to nie wiem czy by ci tej mocy starczyło z 5 Di866 odpalonych na raz. Wiadomo mocy nigdy za dużo, ale wydaje mi się ze ta moc SB910 czy NISSIN Di866 ma znaczenie jak używa się ich z parasolkami softbox-ami itp, bo one faktycznie pochłaniają moc błysku a do pstrykania w w niedużych pomieszczeniach, czy z niezbyt dużych odległościach to nie wiem czy tej mocy zbraknie przy SB-700 czy NISSIN Di622

Jacek Q
13-06-2012, 18:34
A o mocy lamp tez się kiedyś wypowiadałem, ciekawe ile razy przez te ponad pół roku wykorzystałeś pełna moc tej lampy bo pewnie mało razy się to zdarzyło, nie licząc tego ze sam ustawiłeś w manual 1/1 i sobie walnąłeś, a nawet używając lampy w kościele, to chyba żadna lampa się nie będzie nadawać gdzie masz sufit 10, 15 metrów nad głowa do tego najczęściej są jakieś łuki krzywizny i do tego ciemne kolory bądź freski, to samo tyczy innych dużych obiektów jak sale gimnastyczne itp. A jak się robi zjecie do stoi się od obiektu fotografowanego 2 do 5 metrów. chyba ze efekt ma być taki ze robisz zdjęcie parze młodej przy ołtarzu z f11 lub większą dla dużej głębi by móc oświetlić 30m ławek z gośćmi za para młoda i do tego światłem odbitym od sufitu, to nie wiem czy by ci tej mocy starczyło z 5 Di866 odpalonych na raz. Wiadomo mocy nigdy za dużo, ale wydaje mi się ze ta moc SB910 czy NISSIN Di866 ma znaczenie jak używa się ich z parasolkami softbox-ami itp, bo one faktycznie pochłaniają moc błysku a do pstrykania w w niedużych pomieszczeniach, czy z niezbyt dużych odległościach to nie wiem czy tej mocy zbraknie przy SB-700 czy NISSIN Di622

Z tego dla pytającego wynika, że zdjęcia ma robić z odl. 2-5 m, w kościele i tak mu się nie uda, moc lampy praktycznie nie ma znaczenia no chyba, że kupi, niemieszczącą się w budżecie, SB700.
To tytułem podsumowania.

krzysiozboj
13-06-2012, 19:12
Czasem coś swoim dzieciakom pstrykam na turniejach szachowych, w większych salach, przy odbijaniu światła, iso200 i przysłonie f:5-7 brakuje mocy SB700 ale nie wiem czy i mocniejszym by jej zbywało, czasem zamieniłbym ją na SB800 ;) Innych lamp nie miałem więc porównać nie potrafię bezpośrednio, w SB700 denerwuje też brak wskaźnika naładowania baterii, nie wiem czy inne lampy takowy mają, ot w pewnym momencie lampa zdycha i tyle. Cała reszta przyjemnie zaskakuje, mała, lekka, szybka, banalna w obsłudze i jak na razie bezproblemowa. Do 2-5m mocy nie powinno brakować.

risto
13-06-2012, 19:16
Do metza jak odliczysz to co daje nikom do sb to mi różnica wyszła tylko 150 a nissin ma problemy z d90 więc ją postawiłem na sabinke

artuss811
13-06-2012, 19:33
Z tego dla pytającego wynika, że zdjęcia ma robić z odl. 2-5 m, w kościele i tak mu się nie uda, moc lampy praktycznie nie ma znaczenia no chyba, że kupi, niemieszczącą się w budżecie, SB700.
To tytułem podsumowania.

Nie lubię wszystkiego tłumaczyć słowo w słowo lubię jak ktoś wyciąga wnioski z tego co się pisze, może faktycznie mało precyzyjnie napisałem z tą odległością, ale chodziło o to że do 15m odległości fotografowania SB-700 sobie poradzi palnik 45* plus kartka odbijająca ewentualnie dyfuzor iso 400 i będzie miodzio. A jak mówił @krzysiozboj w wysokich sufitach dalekich ścianach to może mieć problemy i sb-910 lampy ogólnie trzeba umiejętnie używać, to wtedy z każdą lampą damy sobie rade lepiej lub gorzej

Jacek Q
13-06-2012, 20:18
Nie lubię wszystkiego tłumaczyć słowo w słowo lubię jak ktoś wyciąga wnioski z tego co się pisze, może faktycznie mało precyzyjnie napisałem z tą odległością, ale chodziło o to że do 15m odległości fotografowania SB-700 sobie poradzi palnik 45* plus kartka odbijająca ewentualnie dyfuzor iso 400 i będzie miodzio. A jak mówił @krzysiozboj w wysokich sufitach dalekich ścianach to może mieć problemy i sb-910 lampy ogólnie trzeba umiejętnie używać, to wtedy z każdą lampą damy sobie rade lepiej lub gorzej

Tu nie chodzi o to czy coś lubisz czy nie lubisz. Chcesz udowodnić, że Sb700 jest lepsza od SB910 i Di866 mk II.
Zgadzam się, że SB700 to bardzo dobra lampa amatorska. Nie dorównuje jednak profesjonalnym SB910 i Di866.
Zgadzam się też, że lampy trzeba umieć używać ale to truizm...

Martin81
13-06-2012, 20:43
Tu nie chodzi o to czy coś lubisz czy nie lubisz. Chcesz udowodnić, że Sb700 jest lepsza od SB910 i Di866 mk II.
Zgadzam się, że SB700 to bardzo dobra lampa amatorska. Nie dorównuje jednak profesjonalnym SB910 i Di866.

więc tak jak myślałem , każdy stoi murem za swoim...ale dzieki za cenne porady, szczególnie że te dotyczące pracy lampy w kościele /wielkich pomieszczeniach gdzie i tak nie ma od czego odbić światła, więc elektrownia nie jest mi potrzebna na tą chwilę

artuss811
13-06-2012, 22:51

po 1 nie chce udowodnić ze SB-700 jest lepsze od SB-910 bo tak nie jest, tylko że do takich zastosowań jak ja czy autor wątku czy nawet Ty nie potrzebujemy bardzo mocnej lampy, nie napisałeś ile razy wykorzystałeś jej pełna moc. A poza tym jak na lampie widnieje napis PROFESIONAL to nie znaczy ze jest profesjonalna, bo i tak dla mnie będzie bardziej profesjonalna SB-910 SB-800

więc tak jak myślałem , każdy stoi murem za swoim...ale dzieki za cenne porady, szczególnie że te dotyczące pracy lampy w kościele /wielkich pomieszczeniach gdzie i tak nie ma od czego odbić światła, więc elektrownia nie jest mi potrzebna na tą chwilę

no niestety taka polska przypadłość, choćby się komuś sypało waliło to i tak będzie chwalił swoje i trzeba się z tym pogodzić i brać jakiś margines na te zachwyty. Postaram się być obiektywny, nie wiem czy mi to wyjdzie :-) jak byłem na twoim miejscu gdy chciałem kupić lampę też rozpatrywałem nissin Di622 i SB-700, NISSIN nawet jest troszkę mocniejsza od SB teoretycznie, cenowo faktycznie przepaść różnica prawie 500 zł chyba ze uda ci się wychaczyć okazje z małym przebiegiem za jakieś 800zł, mi się udało 9 miesięczną z gwarancja i kilka razy użyta. Więc jeśli chcesz, masz skąd dołożyć i trochę dłużej poczekać dołóż do SB-700 jeśli nie śmiało kup NISSIN Di622

A skąd się bierze wysoka cena SB-700 to proste wystarczy obejrzeć filmiki na dole i się wyjaśni, co zawierają zestawy, jak są pakowane przy SB-700 pomoc techniczna w rozbudowanej instrukcji obsługi, książeczka z przykładami używania lampy, zdjęcia pokazowe dyfuzor 2 filtry plastikowe i METALOWA STOPKA itp. A w NISSIN Di622 tylko pudło plastikowa podstawka instrukcja obsługi na 2 stronach A4 i PLASTIKOWA STOPKA

ktoś może powiedzieć a komu to wszystko potrzebne....... może nikomu ale widać staranie się firm jak chcą pokazać maksymalne wykorzystanie lampy jak poprawnie ja użytkować itp zresztą obejrzyj filmiki i wyciągnij wnioski, i w końcu kup lampę :-)

NISSIN Di622 http://www.youtube.com/watch?v=-gpaEbzqh7s

SB-700 http://www.youtube.com/watch?v=pgq2KPX5_SA

artuss811
14-06-2012, 07:00
I jeszcze zapomniałem napisać gdzieś rzuciło mi się w oczy na forum ze D90 coś źle współpracuje z NISSIN nie wiem czy tylko Di622 czy Di866 tez trzeba poszukać

jose
14-06-2012, 12:44
Witam co do Nissina 622 II, miałem tą lampę z d90 (3 dni),dziwne działanie polegało na mruganiu górnego wyświetlacza,jako że lampa świeża ze sklepu oddałem,niby nie przeszkadza w robieniu zdjęć, lecz pomyślałem że może mieć wpływ na elektronikę body z czasem.Podobno są sztuki bez tej przypadłości,są też takie co zmiana ustawień menu pomaga u mnie nie pomogło.

Martin81
14-06-2012, 17:31
NISSIN Di622 http://www.youtube.com/watch?v=-gpaEbzqh7s

SB-700 http://www.youtube.com/watch?v=pgq2KPX5_SA

obejrzałem filmiki i lecę po SB-700 mimo 2x większej ceny, ładny zestaw z dodatkami, czytelne klarowne, po prostu plug & play , odnoszę wrażenie że nawet jakby coś , to obserwując allegro straszliwie łatwo sprzedać używkę Nikona , jeszcze Metz-50 nie daje mi spokoju ale widzę że cisza w tym temacie i nikt się nie wychyla :-),

zgera
14-06-2012, 17:53
Mam Metza, kupiłem rok temu za 750 zł, obecnie nieznacznie podrożały, jestem zadowolony, to fakt że w zestawie oprócz instrukcji niczego nie dostaniemy, ale potrzebne akcesoria można dokupić.
Metz z Nikonami działa bez problemu, zapewne nie ma tyle funkcji co lampy systemowe, brak błysku stroboskopowego, jest tylko modelujący.
Uważam że dla amatora zupełnie wystarczy.

artuss811
14-06-2012, 17:59
odnoszę wrażenie że nawet jakby coś , to obserwując allegro straszliwie łatwo sprzedać używkę Nikona

Dokładnie masz racje, to już przemawia w 100% za jakością lamp systemowych niepodważalnie, nie dość że ich mało jest na allegro to jak się pojawia to znikają jak świeżę bułeczki, chyba że jakiś podejrzany towar się wydaje

artuss811
14-06-2012, 18:13
Mam Metza, zapewne nie ma tyle funkcji co lampy systemowe, brak błysku stroboskopowego, jest tylko modelujący.

I stąd się bierze wyższa cena SB, na pewno nie jest wzięta z kosmosu

puciek
14-06-2012, 19:01
A ja powiem jedno: za trzy dyfuzory i podstawkę płacić tyle co za drugą lampę? Idiotyzm! To powinno kosztować max 100zł, a nie 500+

artuss811
14-06-2012, 19:28
A ja powiem jedno: za trzy dyfuzory i podstawkę płacić tyle co za drugą lampę? Idiotyzm! To powinno kosztować max 100zł, a nie 500+

+ futerał na lampę
+ zaawansowana instrukcja z przykładami wykorzystania lampy
+ rozbudowane oprogramowanie lampy z dużymi możliwościami
+ metalowa stopka (nissin Di622 plastikowa)
+ jakość wykonania (nic nie trzeszczy, nie skrzypi, cicha praca lampy)
+ czytelność wyświetlacza, szybki dostęp do ważniejszych funkcji
+ kompatybilność lamp z każdym nikonem Dxx Dxxx Dxxxx (anie jak w przypadku NISSIN Di622 problem opisał jose kilka wątków niżej)
+ po prostu NIKON

to jest cena lampy, lampa to nie tylko błysk z odpowiednim LP

Martin81
14-06-2012, 19:31

jestem tego samego zdania , bo za naklejkę Nikon dopłacać 500+ to strasznie dużo , ale jeśli te 500+ , to dwa razy lepsze wykonanie , trwałość, i najwyższy stopień kompatybilności to chyba warto

szymon708
14-06-2012, 19:36
Jedna odpowiedź: SB900/910 bez kompromisów :]

puciek
14-06-2012, 19:43
Instrukcja z przykładami? .... sorry i tak nie zawiera wszystkich możliwych sytuacji. Nic nie skrzypi...... sorry.. ale do czasu. Futerał za 30zł? Kurcze super biznes.... Metalowa stopka? Z luzami po zapięciu? Wolę plastikową z nakrętką i bez luzów! Dla wandali i osób bez jakiejkolwiek orientacji to może być argument, dla osób dbających o sprzęt - nie! Wyświetlacz - + Dla SB i to wielki, bo to pomaga, Po prostu Nikon - Śmiechu warte .... Metz robił lampy wcześniej od Nikona więc nie jest to żaden argument! Kompatybilność lamp? Sorry ale SB700 nie pracuje w dTTL (używanym w d100) ?

Martin81
14-06-2012, 20:00
Instrukcja z przykładami? .... sorry i tak nie zawiera wszystkich możliwych sytuacji. Nic nie skrzypi...... sorry.. ale do czasu. Futerał za 30zł? Kurcze super biznes.... Metalowa stopka? Z luzami po zapięciu? Wolę plastikową z nakrętką i bez luzów! Dla wandali i osób bez jakiejkolwiek orientacji to może być argument, dla osób dbających o sprzęt - nie! Wyświetlacz - + Dla SB i to wielki, bo to pomaga, Po prostu Nikon - Śmiechu warte .... Metz robił lampy wcześniej od Nikona więc nie jest to żaden argument! Kompatybilność lamp? Sorry ale SB700 nie pracuje w dTTL (używanym w d100) ?

to ma być lampa do D90....
BTW....... dlatego jeszcze zastanawiam się nad lampami Metz , inna sprawa że wykonanie Nissin 622 a SB to nie ma co nawet tego komentować , ...pozatym tak jak napisałem , zaraz obudzą się właściciele innych systemów i zacznie się ostra dyskusja ,a ja poszukuję czegoś na lata, kosztem nawet tych kilku stów, budżet do 1 tysia i koniec tematu,

artuss811
14-06-2012, 20:01

nie chce mi się komentować...................

Metalowa stopka? Z luzami po zapięciu? - ty masz luzy miedzy półkulami mózgu...... używałeś ze się wypowiadasz u mnie nawet niedrganie wiec nie wiem skąd ci się to wzięło

Kompatybilność lamp? Sorry ale SB700 nie pracuje w dTTL (używanym w d100) - to faktycznie ja dyskwalifikuje

Martin81
14-06-2012, 20:07
ISorry ale SB700 nie pracuje w dTTL (używanym w d100) ?

d100 ---> nie kolekcjonuję puszek

puciek
14-06-2012, 20:18
Tak... SB700 ... jedyna i najlepsza ... niepowtarzalna lampa błyskowa do aparatów marki Nikon. Tylko lampy firmowe ... dedykowane mogą być używane z tymi aparatami. Są najlepsze i nawet instrukcja o tym informuje:

Używaj tylko markowych akcesoriów elektronicznych firmy Nikon

Spełnienie wymagań dotyczących pracy i bezpieczeństwa zapewniają tylko akcesoria marki Nikon
zaprojektowane i zatwierdzone przez firmę Nikon do pracy z tym aparatem. KORZYSTANIE Z
AKCESORIÓW FIRM INNYCH NIŻ NIKON MOŻE SPOWODOWAĆ USZKODZENIE APARATU I UNIEWAŻNIENIE
GWARANCJI UDZIELANEJ PRZEZ FIRMĘ NIKON.

Borat1979
14-06-2012, 20:20
+ futerał na lampę
Futerał dostajesz z lampą każdego producenta.
Poza tym ile jest warte 15-20 zł

:grin: Mało nie spadłem z krzesła jak przeczytałem o tej instrukcji.
Tą cudowną instrukcje można sobie z netu ściągnąć

+ kompatybilność lamp z każdym nikonem Dxx Dxxx Dxxxx (anie jak w przypadku NISSIN Di622 problem opisał jose kilka wątków niżej)
+ po prostu NIKON

Kupujesz Nissin Di866 II i za ok 900 zł masz lepszą lampę za mniejsze pieniądze.
Fakt nie ma napisu NIKON więc w niektórych kręgach może być "faux pas".

zgera
14-06-2012, 20:26
Ostateczny wybór i tak należy do kupującego, a tak dla informacji Metz także posiada metalową stopkę, wyświetlacz trochę gorszy niż w systemowych, ale wszystkie podstawowe informacje są wyświetlane.
Metz posiada licznik wykonanych błysków, włączenie podświetlenia wyświetlacza w lampie włączy podświetlenie górnego wyświetlacza w aparacie i na odwrót.

Borat1979
14-06-2012, 20:29
Sorry ale SB700 nie pracuje w dTTL (używanym w d100) ?

To dopiero argument :)
To jakby powiedzieć, że nowe reflektory od Audi nie pasują do przedwojennego wozu konnego.

zgera
14-06-2012, 20:38
Tak... SB700 ... jedyna i najlepsza ... niepowtarzalna lampa błyskowa do aparatów marki Nikon. Tylko lampy firmowe ... dedykowane mogą być używane z tymi aparatami. Są najlepsze i nawet instrukcja o tym informuje:
Każdy producent zaleca oryginalne akcesoria, to oczywiste bo z tego firmy się utrzymują, w takim razie wszystkie niesystemowe obiektywy, akumulatory i inne akcesoria stanowią potencjalne zagrożenie uszkodzenia sprzętu.

Jacek Q
14-06-2012, 20:41

Nie przekonasz kolegi artuss811. Trzeba przyznać, że socjotechnika w wykonaniu marketingowców nikona jest skuteczna a artuss811 to doskonały przykład tworzenia fundamentalistów własnej marki.

puciek
14-06-2012, 20:58
To dopiero argument :)
To jakby powiedzieć, że nowe reflektory od Audi nie pasują do przedwojennego wozu konnego.

To nie argument, a odpowiedź na poprzedni post, że SB700 współpracuje z:

+ kompatybilność lamp z każdym nikonem Dxx Dxxx Dxxxx

Czytaj ze zrozumieniem.

artuss811
14-06-2012, 21:54
Ojej ale się narobiło opanowała nie socjotechnika, zaraz będzie ze jestem socjopatą i będę musiał być w jakim zakładzie zamkniętym.

Ja tez chciałem kopic nissin Di622 i nie twierdze ze strasznie odstaje od systemowki czy jaki kol wiek inna lampa niesystemowa z i-TTL będzie strasznie gorsza, ja tez się z groszem szczypałem wydać..... nie wydać potrzebuje jej czy wystarczy NISSIN, i nie żałuje jak na razie. I jeszcze troszkę na ten temat socjotechniki, Audi, BMW, VOLVO, Mercedes, Sony, Panasonic, Samsung, Reebok, Nike, Adidas i wiele innych znanych marek gdzie dopłaca się za firmę zawsze będą lepsze od rzeczy NO NAME nawet jak jedne i drugie składane są w chinach, już kiedyś pisałem ze cena to niestety nie tylko marka i koniec to elektronika której nie widać i jej parametry, plastiki które zawsze są czarne tylko i ich wytrzymałości się przekonasz jak lampa pier..........nie z 4 m na ziemie, tego nie poczujesz pod palcem nie zobaczysz okiem. Przykład na podstawie samochodu swego czasu jeździłem nowym oplem vectra przez 6 lat, sprzedałem kupiłem używane VOLVO S80 10letnie, komfort jady nie porównywalny, vectra nigdy nie była tak wygodna i cicha nawet jak była nowa, to samo tyczy wyposażenia, zaraz ktoś powie ze to nie ta klasa samochodu czy coś w tym stylu, ale nie porownam do BMW 5, bo nie porównujemy SB-700 z SB-800 tylko z nissin. I drugi przykład elektronika
kondensatory ważna cześć lampy która świadczy o szybkości ładowania i ilości błysków za jednym ładowaniem niby te same parametry a jaka różnica w cenie przykładowo jedne może być w tańszej lampie a t w tej droższej systemowej.

http://allegro.pl/10000uf-100v-nippon-chemicon-e36d-79zl-za-1szt-i2403758935.html

http://allegro.pl/kondensator-jamicon-10000uf-100v-i2414206213.html

a gdzie jeszcze reszta elementów półprzewodnikowych, to są te elementy których nie widać, które maja wpływ na cenę i jakość lampy

zgera
14-06-2012, 22:34
jedne i drugie składane są w chinach

A na mojej pisze: Made in Germany

artuss811
14-06-2012, 22:38
A na mojej pisze: Made in Germany

To naprawdę nie ma znaczenia że składane w Germany, a bebechy w środku z Chin :-)

zgera
14-06-2012, 22:48
To naprawdę nie ma znaczenia że składane w Germany, a bebechy w środku z Chin :-)

Skoro we wszystkich są bebechy z Chin, tym bardziej nie widzę powodu aby przepłacać, nie każdy potrzebuje systemowej, do zwykłego błyskania każda wystarczy.

Jacek Q
14-06-2012, 23:04

Socjotechnika nie ma nic wspólnego z socjopatą.

artuss811
15-06-2012, 05:04
Skoro we wszystkich są bebechy z Chin, tym bardziej nie widzę powodu aby przepłacać

ja nie powiedziałem ze we wszystkich są bebechy z chin, tylko że twoja składana w Germany o mocy porównywalnej do SB-9100 jest tańsza 500zł, czyli jak SB-910 składane było by w Niemczech to pewnie kosztowało by 2500zł chyli gdzieś musiało być zaoszczędzone, jeśli nie na kosztach samej produkcji (w sense poskładania do kupy w jedna całość) to musiało być zaoszczędzone na produktach składowych. Przeciętny Niemiec zarabia koło 2000euro miesięcznie, a taki chińczyk może z 5 USD miesięcznie i to właśnie generuje takie a nie inne koszty

nie każdy potrzebuje systemowej, do zwykłego błyskania każda wystarczy

I tu masz zdecydowanie 100% racji, to powinno być podsumowanie wątku

krzysiozboj
15-06-2012, 07:50
... a taki chińczyk może z 5 USD miesięcznie ...

No tu byś się sporo zdziwił gdybyś poczytał coś o pensjach minimalnych w Chinach i tempie ich zmian (o pensjach kadry średniego szczebla też warto poczytać), wtedy też zrozumiałbyś dlaczego np u nas zaczynają się rozglądać za otwieraniem montowni.

A co do samej SB700, złego słowa o niej raczej nikt nie mówi a na pytanie czy warto dać kilka stówek więcej niż za niesystemową o podobnej mocy każdy odpowiedzieć musi sobie sam. Ja swego czasu uznałem że warto.

edit
http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/wydarzenia/w-wielu-chinskich-miastach-rosnie-placa-minimalna,23051,1

smaczku minimalnej pensji dodaje fakt że siła nabywcze 1 $ w Chinach jest sporo wyższa niż u nas 1 $, myślę ze siła nabywcza tej minimalnej pensji tam jest wyższa niż minimalnej u nas. Związku z kosztami produkcji to nie ma ale pokazuje w jakich stereotypach tkwimy jeśli idzie o Chiny.

zgera
15-06-2012, 08:31
tylko że twoja składana w Germany o mocy porównywalnej do SB-9100 jest tańsza 500zł, czyli jak SB-910 składane było by w Niemczech to pewnie kosztowało by 2500zł chyli gdzieś musiało być zaoszczędzone, jeśli nie na kosztach samej produkcji (w sense poskładania do kupy w jedna całość) to musiało być zaoszczędzone na produktach składowych.
Metz 50 to odpowiednik SB700, moc tych lamp jest zbliżona chociaż inaczej je oznaczono.
SB 910 można porównać z Metz 58.
Dla przykładu średnie ceny poszczególnych modeli:
Metz 58 cena około 1400 zł.
SB 910 cena około 1600 zł.
Metz 50 około 850 zł, w zestawie tylko lampa i instrukcja, gdyby dołożyć te akcesoria które posiada SB 700 cena byłaby podobna, dzisiaj za SB 700 trzeba zapłacić około 1050 zł.
Obecnie znacznie łatwiej kupić SB 700 niż Metza 50 do Nikona, w momencie kiedy ja kupowałem różnica w cenie tych lamp wynosiła 500 zł, dlatego wziąłem Metza, dzisiaj kupiłbym systemową.

elanek
15-06-2012, 09:53

SB700? Znakomita na wesela.

krzysiozboj
15-06-2012, 10:21
SB700? Znakomita na wesela.

W stosunku do SB900 ma jedną fantastyczną zaletę, nie ma ryzyka że będzie chciała "odpocząć" kilkanaście min ;)

Ja wesel nie robię (20 lat temu zenitem czasem robiłem :D) ale jeśli przyjąć iż na odbicia w kościele każdej braknie a tym samym lepiej poratować się iso i szkłem to taką tezę jak na początku można zaryzykować :))

zgera
15-06-2012, 11:45

Miałem na myśli aparat, a nie lampę.

XXL
15-06-2012, 12:32
Miałem na myśli aparat, a nie lampę.

A niby dlaczego "NIE" Ksiądz go wygoni ?

sokolnik
15-06-2012, 12:34
w SB700 denerwuje też brak wskaźnika naładowania baterii, nie wiem czy inne lampy takowy mają, ot w pewnym momencie lampa zdycha i tyle.

ja zaobserwowałem że jak już baterie słabe to po błysku słychać taki charakterystyczny dźwięk (zdychający silnik odrzutowy) :D wolniej się ładuje błysk i czuje że zaraz trzeba zmienić baterię (lub ładować).
na początku wkurzało... ale co za problem przed każdym (wiekszym, ważniejszym) pstrykaniem naładować baterie ? żaden ? trzeba tylko pamiętać i się przyzwyczaić. enelopy nie drogie. nic tylko ładować i się nie przejmować :) właśnie je łąduje na jutrzejszy ślub :)
tak, tak, nie będę robił zdjęć parze młodej w kościele ani pleneru ani nic innego :) ot wesele trochę pocykam :D

artuss811
15-06-2012, 12:59
tak, tak, nie będę robił zdjęć parze młodej w kościele ani pleneru ani nic innego :) ot wesele trochę pocykam :D

pochwal się efektami możesz na PW

zgera
15-06-2012, 19:38
Metz też nie ma wskaźnika poziomu naładowania baterii.

dorjan
16-06-2012, 02:44
Kupujesz Nissin Di866 II i za ok 900 zł masz lepszą lampę za mniejsze pieniądze.

Dokładnie tak jest, ale o tym wie tylko nieliczna garstka użytkowników tej lampy, a niektórzy nie są nawet świadomi jej przewag nad każdą systemową SB. Nie mam zamiaru dyskredytować fajnej skądinąd SB-700, bo to zgrabna amatorska lampeczka z mnóstwem bajerów, tylko że te wszystkie dodatki i możliwości przyciemnia niewielka moc błyskadełka. Dużo było o samochodach, więc porównałbym taką SB-700 do małej oplowskiej Corsy z silniczkiem 1,2l z klimatyzacją, nagłośnieniem Bose, ksenonami, skórzaną tapicerką, itd. Wszystko fajnie. Autko jedzie, ale wystarczy włączyć klimatyzację i już pod byle góreczkę redukujemy biegi.

Podobnie jest z SB-700 wyposażoną w dyfuzory, plastykowe filtry barwne, rozpraszacze, karteczki odbijające, itp. Da się tego używać w niewielkich pomieszczeniach i na krótkich dystansach, a już troszkę większe odległości wymagają owej redukcji biegów, czyli podnoszenia ISO lub rezygnacji z dodatków i palnik „na wprost”. Bajki o przydatności futerałów, zawansowanych instrukcjach, czy wyższości metalowych stopek można oczywiście opowiadać. Być może poprawia to samopoczucie właściciela, co nie zmienia faktu niedostatecznej mocy przy codziennym wykorzystywaniu lampy i czasami wysokie ISO nic nie pomaga, a wręcz przeszkadza.

Pożyczyłem od kolegi na tydzień Nissina Di866 II i z pewnym niedowierzaniem podziwiałem sprawność tej lampy. Wszystko działa poprawnie. Tryby bezprzewodowe, iTTL, SU-4, FP, lampa na korpusie, poza nim, palnik w sufit, na ścianę, na wprost. Bez niespodzianek. W każdych warunkach naświetla prawidłowo, a korekty na plus i minus zauważalnie wpływają na ekspozycję. Trzeba było z czymś to porównać, no to porównałem. Do roboty zaprzęgłem kilka Metz’ów, Olympusa FL50R i SB-800.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/6985/dsc54389.jpg)

źródło (http://img259.imageshack.us/img259/7523/dsc54439.jpg)

źródło (http://img265.imageshack.us/img265/8568/dsc54419.jpg)

źródło (http://img576.imageshack.us/img576/3995/dsc7972i.jpg)

źródło (http://img835.imageshack.us/img835/7654/dsc7973i.jpg)

Bezdyskusyjnie mogę stwierdzić, że Nissin jest obecnie najmocniejszym kompaktem na rynku i zadziwia najszybszym czasem ładowania w pełni rozładowanych kondensatorów. O ile czas ładowania różni się na plus zaledwie o kilkadziesiąt setnych sekundy, to biorąc pod uwagę jego moc, jest to spory sukces i świadczy o wydajnej i cichutkiej przetwornicy WN. Osiągnięty wynik na czarnych eneloopach to 3,28s.

Kolejną bezdyskusyjną przewagą Nissina jest uniwersalność fotoceli, która w trybie SU-4 potrafi prawidłowo synchronizować z każdym trybem pracy lampy wbudowanej. W systemowych SB brakuje synchronizacji w trybach TTL i AA, a więc wszędzie tam gdzie emitowane są przedbłyski. Tymczasem fotocela Di866 II posiada dwa tryby pracy i radzi sobie zarówno z pojedynczym błyskiem, przedbłyskami i sterownikiem ustawionym na „__” bez udziału błysku lampy na korpusie. Dodatkowo lampa może pracować zdalnie we własnej automatyce z priorytetem przysłony. Takie cuda dotychczas oferował tylko Metz w serii lamp MZ z wymienną stopką bezprzewodową SCA 3083.

Jest jeszcze coś takiego jak tryb FP. Dziwnym trafem z tej funkcji niewielu chce rezygnować i najczęściej nie ma zielonego pojęcia jak ograniczony jest ten tryb w Sabinkach i nawet najsilniejsza SB-800 pod tym względem nie dorasta do pięt Nissinowi. Spróbujcie sprawdzić jak efektywne są w tym trybie systemówki, bo w Di866 II wygląda to jak poniżej.

1/1000s, f:2,8, ISO-200, odbite od sufitu, 3,5m odległość od obiektu

źródło (http://img542.imageshack.us/img542/3259/dsc54709.jpg)

1/8000s, f:4,0, ISO-200, palnik na wprost, 3,5m odległość od obiektu

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/5052/dsc54729.jpg)

1/8000s, f:2,8, ISO-200, palnik na wprost, 3,5m odległość od obiektu

źródło (http://img24.imageshack.us/img24/8669/dsc54719.jpg)

Fajnym patentem jest również rozwiązanie wymiany akumulatorków. Posiadając dwa koszyczki z bateriami w ciągu sekundy jesteśmy w stanie wymienić taki pakiet, a jakość wykonania koszyczka uważam za wzorową.

Pozdrawiam.

artuss811
16-06-2012, 11:06
fajny test, mógłbyś tylko napisać która lampę miałeś na sankach na którym zdjęciu, a żeby test był wiarygodny i miarodajny powinieneś użyć też lampy SB żeby było porównane każdej lamy w tych samych ustawieniach i warunkach wtedy można porównać jakoś błysków.

sokolnik
19-06-2012, 15:30
Metalowa stopka? Z luzami po zapięciu? Wolę plastikową z nakrętką i bez luzów!

Metalowa stopka? Z luzami po zapięciu? - ty masz luzy miedzy półkulami mózgu...... używałeś ze się wypowiadasz u mnie nawet niedrganie wiec nie wiem skąd ci się to wzięło

ja też mam luzy na sb-700 i d90... chyba od początku... minimalnie (1mm/2mm?) się rusza na lewo i prawo po zapięciu na sanki do mojego d90, do innych body nie podpinałem. Zauważyłem że wtedy af z lampy może nie trafiać tam gdzie chcę. wyłączyłem af lampy i jestem spokojniejszy... dobrze zrobiłem czy nie ? znawcy? doradźcie jak z tym af? w body czy z lampy na sankach?

Jacek Q
19-06-2012, 20:36
Super teścik. Dzięki!
A porównanie motoryzacyjne niezwykle celne.
Polecam wszystkim stojącym przed wyborem lampy.

ppablo12345
19-06-2012, 20:38
+ futerał na lampę
+ po prostu NIKON

Z tą fantastyczną instrukcją obsługi to pocisnąłeś - może w erze przedinternetowej coś by dawała, ale teraz?
Jakość wykonania - mając w ręku sb700 i nissina 622 nie zauważyłem znaczących różnic. Jedna i druga może ulec zniszczeniu po kontakcie z glebą. Metalowa stopka? To jakiś fetysz?
Jedyny sensowny argument, który widzę to "po prostu Nikon" - trzeba pokryć koszta marketingu i bulić za markę i śliczne reklamy TV.

artuss811
19-06-2012, 23:05
Panowie ja nikogo nie chce na siłę przekonywać do lamp z serii SB, bo sam chciałem kupić NISSIN lecz w MOJEJ ocenie wygrała SB i wiem ze dobrze zrobiłem tyle na ten temat. Nie wiem panowie jakie wykonujecie zawody, czy tylko jesteście fotografami, jeśli tak to mogę wam wybaczyć, bo o produkcji to nie macie pojęcia, co wpływa na koszt produktu, według waszej wiedzy jak mniemam to tylko napis NIKON reklama w telewizji i to wszystko. To powiem tak JESTEŚCIE W BŁĘDZIE, ale nie będę się rozwodził nad produkcja lamp systemowych i niesystemowych bo to nie forum o tym, każdy wybiera lampę jaka chce. Obecnie jestem na etapie testów lampy SB-700 na hali produkcyjnej o wysokości 10m, sufit nie jest biały, a z blachy falistej i około 5m od osoby fotografowanej, warunki oświetleniowe to mrok że ciężko dostrzec modela w wizjerze. Lampa pod kontem 60* z karteczka bez korekty na lampie iso 800, i jak na razie jestem zdumiony obiekt zostaje normalnie oświetlony i widać 1 i 2 plan. jak skończę zamieszczę fotki.

P.S a jak uważacie ze płaci się tylko za napis NIKON, to po co kupowaliście lustrzankę NIKON. Trzeba było kupić CANON, SONY tam może mniej biorą za napis ewentualnie OLYMPUS lub PENTAX

sokolnik
19-06-2012, 23:30
skoro piszesz ze zamieścisz fotki... to ja czekam na fotki :)

Jacek Q
20-06-2012, 00:06
Panowie ja nikogo nie chce na siłę przekonywać do lamp z serii SB, bo sam chciałem kupić NISSIN lecz w MOJEJ ocenie wygrała SB i wiem ze dobrze zrobiłem tyle na ten temat. Nie wiem panowie jakie wykonujecie zawody, czy tylko jesteście fotografami, jeśli tak to mogę wam wybaczyć, bo o produkcji to nie macie pojęcia, co wpływa na koszt produktu, według waszej wiedzy jak mniemam to tylko napis NIKON reklama w telewizji i to wszystko. To powiem tak JESTEŚCIE W BŁĘDZIE, ale nie będę się rozwodził nad produkcja lamp systemowych i niesystemowych bo to nie forum o tym, każdy wybiera lampę jaka chce. Obecnie jestem na etapie testów lampy SB-700 na hali produkcyjnej o wysokości 10m, sufit nie jest biały, a z blachy falistej i około 5m od osoby fotografowanej, warunki oświetleniowe to mrok że ciężko dostrzec modela w wizjerze. Lampa pod kontem 60* z karteczka bez korekty na lampie iso 800, i jak na razie jestem zdumiony obiekt zostaje normalnie oświetlony i widać 1 i 2 plan. jak skończę zamieszczę fotki.

P.S a jak uważacie ze płaci się tylko za napis NIKON, to po co kupowaliście lustrzankę NIKON. Trzeba było kupić CANON, SONY tam może mniej biorą za napis ewentualnie OLYMPUS lub PENTAX

Niestety niczego nie zrozumiałeś. Koszty produkcji to tylko jeden ze składników ceny producenta produktu finalnego. W wielu przypadkach jest to część znikoma. Cena detaliczna teoretycznie powinna odzwierciedlać (z punktu widzenia konsumenta) jakość produktu ale w zdecydowanym stopniu odzwierciedla politykę producenta/dystrybutora na danym rynku. Cena, jak zapewne wiesz, jest jednym z głównych elementów marketingowych w promocji produktu i tworzeniu wizerunku marki. Dość wykładu. Szkoda czasu.

Wiesz dlaczego nikon? Bo gdy zdecydowałem się na pierwszą cyfrową lustrzankę D40 to była najtańsza propozycja na rynku i miała dobre opinie. To było doskonałe posunięcie marketingowe nikona. Do dzisiaj zabieram "małego nikona" na spacery i traktuje go jak kompakt.

Lubię sprzęt nikona ale zachowuję zdrowy rosądek.

artuss811
20-06-2012, 08:51
Niestety niczego nie zrozumiałeś. Koszty produkcji to tylko jeden ze składników ceny producenta produktu finalnego.

To ty nadal w dalszym ciągu nic nie rozumiesz, Wpisz w google co wpływa na koszt produkcji jakiego kol wiek towaru

artuss811
20-06-2012, 09:42
Albo powiem po krotce skąd ta cena

Aby wyprodukować lampy SB to przy jej udziale bierze sztab ludzi, konstruktorów, informatyków, projektantów, w to wchodzą patenty, wynalazki nowoczesna technologia. Długo trwałe testy i badania sama technologia samej produkcji będzie bardziej rozwinięta (nie gdzieś w stodole). Użyte części do produkcji o wyszyj wytrzymałości, elementy półprzewodnikowe o lepszych parametrach, do togo wchodzi wsparcie techniczne na stronach WWW servis (w Polsce taki sobie. bo tylko w warszawie) wspomniana wcześniej reklama marketing szeroko rozwinie tym rozumowaniu

A lamp niesystemowych np NISSIN to proste człowiek z firmy kupuje lampę SB rozbiera ją na części co się da zamienia, elementy półprzewodnikowe na tańsze zmieniki robi obudowę i koniec jego produkcji tyle było jego wkładu w prace nad lampą.

Proszę nie mówić ze jest inaczej ba tak są produkowane zamienniki każdej rzeczy, części i znam to akurat z autopsji może nie akurat sprzętu foto ale piecy CO. A inny przykład, żeby NISSIN był kompatybilny z NIKON-em to co NISSIN zadzwonił do NIKON-a i poprosił o informacje bo chcą podobna lampę robić tylko tańszą. To wszystko jest ścisła tajemnica firmy, co i jak w ich produkcie, nikt tego nie ujawnia.

mam nadzieje ze teraz to było wymowne jeśli chodzi o produkcje lamp

Jacek Q
20-06-2012, 10:09
Albo powiem po krotce skąd ta cena
(...) żeby NISSIN był kompatybilny z NIKON-em to co NISSIN zadzwonił do NIKON-a i poprosił o informacje bo chcą podobna lampę robić tylko tańszą(...)

Jak zrobić zamiennik nikona? Wystarczy zadzwonić!
Pyszne !

Dość tego kłapania bo nic dla pytającego z tego nie wynika.

artuss811
20-06-2012, 10:26
Jak zrobić zamiennik nikona? Wystarczy zadzwonić!
Pyszne !

Dość tego kłapania bo nic dla pytającego z tego nie wynika.

nawet nie umiesz przeczytać ze zrozumieniem, to była ironia. Przecież żadna firma nie ujawnia tajemnicy informacji które pomogły by w zrobieniu podróbek (zamienników)

manin
20-06-2012, 13:30
witam ja śmigam z sb910 pod d90 i nie narzekam :) fakt cena ale czasem zamienniki nie działają poprawnie z ttl
no i 910 to tylko poprawiona wspaniała sabinka 900

dorjan
21-06-2012, 02:25
Aby wyprodukować lampy SB to przy jej udziale bierze sztab ludzi, konstruktorów, informatyków, projektantów, w to wchodzą patenty, wynalazki nowoczesna technologia. Długo trwałe testy i badania sama technologia samej produkcji będzie bardziej rozwinięta (nie gdzieś w stodole). Użyte części do produkcji o wyszyj wytrzymałości, elementy półprzewodnikowe o lepszych parametrach, do togo wchodzi wsparcie techniczne na stronach WWW servis (w Polsce taki sobie. bo tylko w warszawie) wspomniana wcześniej reklama marketing szeroko rozwinie tym rozumowaniu

A lamp niesystemowych np NISSIN to proste człowiek z firmy kupuje lampę SB rozbiera ją na części co się da zamienia, elementy półprzewodnikowe na tańsze zmieniki robi obudowę i koniec jego produkcji tyle było jego wkładu w prace nad lampą.

Proszę nie mówić ze jest inaczej ba tak są produkowane zamienniki każdej rzeczy, ...

Żyjesz w nieświadomości i spróbuję Ci coś wyjaśnić.

Od 1952 roku Metz produkował lampy błyskowe dla Agfa i Carl-Braun, a także pod własną nazwą „metzablitz”. W 1957 roku jako pierwszy na świecie zastosował tranzystory w modelu Metzablitz 100 i jego lampy używane były przez większość reporterów. W tym czasie nie było żadnych lamp Nikona, więc w jaki sposób „człowiek z firmy” mógł kupić SB.

źródło (http://img256.imageshack.us/img256/5254/mecablitz1008.jpg)

Dalszy rozwój elektroniki spowodował zmniejszanie wielkości, większą sprawność układów i w latach 1976-1978 zaprezentował Metz najsilniejszy kompakt 40CT-1/40CT-4 pracujący w manualu i z trzema wartościami przysłon automatyki własnej, oraz najsilniejszy „młotek” 60CT-1/60CT-4 z LP-60 dla ISO-100 i f:28mm. Model 60CT-4 był już 2 palnikowy z obracaną głowicą o 180 stopni w każdą stronę i 90 stopni do góry. Posiadał pełny tryb manualny z podziałem mocy do 1/256 z krokiem co 1EV, własną automatykę tyrystorową dla 8 wartości przysłon i tryb TTL dla wszystkich dostępnych wówczas systemów fotograficznych. Wymagało to tylko zastosowania odpowiedniej stopki SCA do adaptera SCA-3000C. Aparaty Nikona widać było w produkcjach filmowych, ale z przypiętymi lampami Metz.

Superman 2

źródło (http://img12.imageshack.us/img12/5051/superman2nikonimetz.jpg)

źródło (http://img23.imageshack.us/img23/1126/superman2nikoni40ct1.jpg)

Lata 80 ubiegłego wieku to dalszy rozwój systemu dedykowanych stopek SCA-300 dla manualnych korpusów z pomiarem TTL i SCA-3002 dla tych z AF i obiektywami typu zoom. Nikon w tym czasie dopiero budził się i z ledwością naśladował zaawansowane konstrukcje Metz’a dochodząc w najsilniejszym „młotku” SB-11 do LP-36.

Już w 1994 roku Metz zaprezentował Model 50MZ-5 sterowany trzema mikroprocesorami z automatycznym zoomem 24-105mm i LP-70 dla 105mm i ISO-100. Najważniejszą nowością był sprawnie działający tryb bezprzewodowy. Lampa mogła sterować jako nadrzędna „master” dowolną ilością lamp podporządkowanych „slave” w trybie TTL i automatyki własnej. Dwa kanały transmisji zapewniały bezkolizyjną pracę innych użytkowników bezprzewodowego systemu Metz’a w tym samym miejscu. Możliwa była korekta ekspozycji wyzwalanych lamp z poziomu korpusu w granicach +-3EV z krokiem 1/3EV. Lampa w przebłyskach dokonywała pomiaru oświetlenia i w przypadku jego nadmiaru do zadanych parametrów nie wyzwalała lamp zdalnych. Informacją o takiej sytuacji było opóźnione błyśnięcie lamp „slave”. Kilka modeli lamp posiadało wbudowany moduł zarówno „slave” jak i „master”, a do pozostałych modeli serii MZ dostępna jest dedykowana stopka bezprzewodowa SCA-3083 z uniwersalną fotocelą mogącą reagować na pojedyncze błyski i ignorować przebłyski TTL. To był pierwszy na świecie system bezprzewodowy. Łatwy, sprawny, powtarzalny i działający w automatyce własnej lamp ze wszystkimi obecnymi systemami cyfrowymi.

Początek XXI wieku powitał Metz kolejnym wcieleniem zaawansowanych lamp serii MZ. Tym razem rewolucji nie było, ale lampy dostały nowe uproszczone sterowanie. Tylko dwa przyciski i kółko wyboru z zatwierdzeniem ustawień. Najlepszy i najszybszy system z jakim miałem do czynienia. Jedyne lampy, które przetrwały próbę czasu. Takie modele jak 54MZ-4, 54MZ-4i, 70MZ-4, 70MZ-5 doskonale pracują w iTTL, iTTL-BL, automatyce własnej, pełnym sterowaniem manualnym od 1/1 do 1/256 mocy z krokiem co 1/3EV, są dwupalnikowe z wyjątkiem 70MZ-4, mają wbudowany rozpraszacz błysku, ruchome palniki, wszystkie parametry ekspozycji są automatycznie przekazywane z korpusu do lampy i prezentowane na wyświetlaczu, korekty mogą być dokonywane z poziomu lampy lub korpusu i wartości korekt sumują się, dysponują błyskiem stroboskopowym i wysokonapięciowymi modułami szybkiego ładowania z własną przetwornicą WN, ich błysk modelujący trwa pełne 5s, a nie jak 2,5s „pierdnięcie” Sabinek i na dodatek są kompatybilne ze starymi systemami analogowego TTL i 3D Matrix. Lampa 70MZ-5 proponuje 5 własnych programowalnych ustawień przy pracy poza korpusem i regulację mocy palnika dodatkowego.

Porównanie trybów lamp Nikon SB-800 i Metz 54MZ-4i

SB-800 tryb „A”, wszystkie dane w exif’ach

źródło (http://img502.imageshack.us/img502/6639/dsc8689sba.jpg)

SB-800 tryb „AA”

źródło (http://img821.imageshack.us/img821/6688/dsc8690sbaa.jpg)

SB-800 tryb iTTL-BL

źródło (http://img809.imageshack.us/img809/2171/dsc8691sbbl.jpg)

SB-800 tryb iTTL

źródło (http://img534.imageshack.us/img534/2362/dsc8692sbttl.jpg)

54MZ-4i tryb „A”

źródło (http://img823.imageshack.us/img823/3960/dsc8693ma.jpg)

54MZ-4i tryb iTTL-BL

źródło (http://img684.imageshack.us/img684/1588/dsc8695mbl.jpg)

54MZ-4i tryb iTTL

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/4746/dsc8694mttl.jpg)

Obecne modele lamp z oznaczeniem AF są na tyle popularne, że nie warto o nich pisać.
Jak sądzisz, ile jeszcze Nikon może ściągnąć od Metz'a? W odwrotną stronę jak dotąd było to niemożliwe.

Pozdrawiam.

artuss811
21-06-2012, 09:18
Żyjesz w nieświadomości i spróbuję Ci coś wyjaśnić.

Od 1952 roku Metz produkował lampy błyskowe dla Agfa i Carl-Braun, a także pod własną nazwą „metzablitz”. W 1957 roku jako pierwszy na świecie zastosował tranzystory w modelu Metzablitz 100 i jego lampy używane były przez większość reporterów. W tym czasie nie było żadnych lamp Nikona, więc w jaki sposób „człowiek z firmy” mógł kupić SB.

Po 1 przykładem był NISSIN też mogło by się tyczyć YN, a nie mówiłem o METZ. Idąc dalej twoim tokiem myślenia to wszyscy uczą się od METZ to znaczy że:
1907 - Henry Ford uruchomił w Detroit (USA) wielkoseryjną produkcję Modelu T (ponad 15 mln sztuk). 40 lat później
1947 - we Włoszech Enzo Ferrari założył firmę produkującą samochody wyścigowe i prestiżowe sportowe.

Ferrari uczyło się od forda ciekawy tok myślenia, może i METZ był prekursorem w dziedzinie lamp, ale to nie znaczy że inna firma nie może osiągnąć produktów porównywalnych bać lepszych i nie zaprzecza temu ze przy produkcji lamp SB bierze udział sztab ludzi

Jacek Q
21-06-2012, 10:38
No dobrze artuss811 już wiemy, że wykazałeś się niezwykłą przenikliwością i żelazną logiką i wybrałeś najbardziej zaj****tą lampę na świecie!
Sądząc po tym co masz w stopce tematów do dyskusji nie zabraknie bo masz jeszcze prawdopodobnie najlepszy na świecie aparat i obiektyw.:mrgreen:

artuss811
21-06-2012, 11:05
Sądząc po tym co masz w stopce tematów do dyskusji nie zabraknie bo masz jeszcze prawdopodobnie najlepszy na świecie aparat i obiektyw.:mrgreen:

Najlepsze może nie, ale lepsze od Twojego......

A tak poza tym nie irytuj się, ja nie mowie że SB to najlepsza lampa na świecie bo dyskusja tyczy skąd jej wysoka cena wiec pisze jak to wygląda. Bo i FIATEM i MERCEDESEM przejedziesz 150 tyś/km tak jak SB czy NISSIN, YN czy METZ dobrze doświetlisz ekspozycje, możesz robić nimi zlecenia śluby reportaże itp. Ty pewnie powiesz po co przepłacać, a ja napisze bo może ktoś lubi ręcznie szyte fotele skórzane, wykończenie z drewna sandałowego, i ogromny komfort jazdy i niezawodność. A Ty pewnie zaraz napisze, że co SB się nie psuje i tak w kółko, w koło macieju. Rada jest jedna pożyczyć lampe SB lub NISSIN, YN, METZ i porównać samemu co komu odpowiada

Jacek Q
21-06-2012, 11:42
Najlepsze może nie, ale lepsze od Twojego......

Nie wiesz jaki mam sprzęt ale wiesz, że masz lepszy.
:lol:

Umbra
21-06-2012, 11:48
Po 1 przykładem był NISSIN też mogło by się tyczyć YN, a nie mówiłem o METZ. Idąc dalej twoim tokiem myślenia to wszyscy uczą się od METZ to znaczy że:
1907 - Henry Ford uruchomił w Detroit (USA) wielkoseryjną produkcję Modelu T (ponad 15 mln sztuk). 40 lat później
1947 - we Włoszech Enzo Ferrari założył firmę produkującą samochody wyścigowe i prestiżowe sportowe.

Ferrari uczyło się od forda ciekawy tok myślenia, może i METZ był prekursorem w dziedzinie lamp, ale to nie znaczy że inna firma nie może osiągnąć produktów porównywalnych bać lepszych i nie zaprzecza temu ze przy produkcji lamp SB bierze udział sztab ludzi

Bredzisz i nie potrafisz pisać po polsku. Idź się doucz, a dopiero potem wypisuj swoje "mądrości" na forum.

artuss811
21-06-2012, 12:31
Bredzisz i nie potrafisz pisać po polsku. Idź się doucz, a dopiero potem wypisuj swoje "mądrości" na forum.

Całe szczęście że są osoby które potrafią pisać po polsku i są douczone. Bardzo inteligentnie zabrałeś głos w tej dyskusji. Pogratulować ci tej INTELIGENCJI

jatoja2
21-06-2012, 19:23
Bardzo mnie bawią tacy ludzie jak kolega tom czy artuss upierając się przy swoim ale nie potrafią dać konkretnych argumentów :D
Proszę o konkrety dlaczego SB a nie Metz, jeśli wierzysz w coś cudownego co siedzi w środku to pogratulować. Ja nie wierzę do czasu aż nie rozkręcę i nie porównam ale widzę że co "firmowe" to jest lepsze. Może prostszy przykład: możesz kupić markową koszulę za 300zł i jakościowo identyczną (albo i lepszą) za 100, niektórzy kupią ze snobizmu a inni bo ufają marce.

artuss811
21-06-2012, 20:28
Bardzo mnie bawią tacy ludzie jak kolega tom czy artuss upierając się przy swoim ale nie potrafią dać konkretnych argumentów :D
Proszę o konkrety dlaczego SB a nie Metz, jeśli wierzysz w coś cudownego co siedzi w środku to pogratulować. Ja nie wierzę do czasu aż nie rozkręcę i nie porównam ale widzę że co "firmowe" to jest lepsze. Może prostszy przykład: możesz kupić markową koszulę za 300zł i jakościowo identyczną (albo i lepszą) za 100, niektórzy kupią ze snobizmu a inni bo ufają marce.

ja nie mowie że SB to najlepsza lampa na świecie

artuss811
21-06-2012, 20:31
albo dobra poddaje się, macie racje NISSIN YN METZ to najlepsze lampy na rynku lepszych niema, SB to 3 liga a ja głupi po prostu zapłaciłem za napis bo miałem taki kaprys

Jacek Q
21-06-2012, 21:00
albo dobra poddaje się, macie racje ...

Zawiodłeś mnie kolego. Srodze mnie zawiodłeś...

artuss811
21-06-2012, 22:47
Zawiodłeś mnie kolego. Srodze mnie zawiodłeś...

mnie Polacy też zawiedli grając z Czechami

jatoja2
21-06-2012, 23:29
koledzy robicie offtopa offtopa ;/
@artuss
Jak byś kupił metza/nissina byś na 90% pisał że lampka super, niezawodna,... Każdy swoje chwali więc po co te nerwy, chcemy tylko powiedzieć że inne firmy nie muszą robić gorszych lamp niż dedykowane i to za nieco mniejszą kwotę. Uważam że do d90 wystarczy nissin di622 a jeśli się człowiek namyśli na systemówkę albo coś mocniejszego sprzeda z niewielką stratą albo i bez.
PS YN są dobrym budżetowym wyborem dla kreatywnego AMATORA, który nie ma 3 tysi na 3 x sb-700 a chce się zabawić w strobbing.

dorjan
21-06-2012, 23:38
Obecnie jestem na etapie testów lampy SB-700 na hali produkcyjnej o wysokości 10m, sufit nie jest biały, a z blachy falistej i około 5m od osoby fotografowanej, warunki oświetleniowe to mrok że ciężko dostrzec modela w wizjerze. Lampa pod kontem 60* z karteczka bez korekty na lampie iso 800, i jak na razie jestem zdumiony obiekt zostaje normalnie oświetlony i widać 1 i 2 plan. jak skończę zamieszczę fotki.

Nie wiem co to za hala produkcyjna, ale wymagane oświetlenie w miejscu pracy to minimum 300 lx, a to pozwala od biedy na fotografowanie przy ISO-800 i f:2,8. Biura, urzędy i miejsca w których obsługujemy komputery, czytamy, piszemy, wymaga już natężenia światła minimum 500 lx. Natomiast prace precyzyjne zadowalają się oświetleniem powyżej 1000 lx i każdy BHP’owiec w zakładzie musi przestrzegać pewnych norm, bo w innym przypadku zakład zostałby zamknięty przy pierwszej wizycie inspektora PIP. Twierdzenie, że w miejscu pracy panuje mrok jest fałszywe i jedynym wytłumaczeniem może być chęć udowodnienia potrzeby stosowania lampy błyskowej. Już fakt poprawnej widoczności drugiego planu świadczy o niewielkim zapotrzebowaniu na dodatkowe światło i użycie lampy błyskowej to najczęściej „musztarda po obiedzie”. Czekam jednak na obiecane fotki.

To, że kupiłeś SB-700 nie świadczy o złym, czy dobrym wyborze. Po prostu dostałeś fajny kompletny zestaw systemowy o znanych i cenionych zaletach, sprawdzający się w typowych warunkach, ale nie jest on pozbawiony pewnych wad. W specyficznych warunkach niedomagania lamp systemowych widać gołym okiem, jednak żeby je dostrzec trzeba poznać produkty konkurencyjne. Pokazałem jak sprawuje się Nissin Di866 II w trybie FP. Co za problem sprawdzić to samo działanie w SB-700. Stań naprzeciwko jakiegoś regału po przeciwnej stronie pokoju i z odległości 3,5m na ogniskowej ok. 50mm, ISO-200, f:2,8, 1/1000s lub krócej, z palnikiem do góry 60-75 stopni, wykonaj zdjęcie. Zrób to samo z parametrami następnych pokazanych fotek i będziesz miał odpowiedź. Zaskoczenie gwarantowane.

Sam byłem zaskoczony beznadziejnością trybu FP w SB-800. W końcu to najsilniejsza lampa systemowa z iTTL’em i szybką synchronizacją. Dotychczas myślałem, że tak musi być, ale po próbach z Di866 II zmieniłem zdanie. Tak nie musi być. Wystarczy dopracować obiecane na papierze funkcje i brać przykład z producentów składających w „stodole”.

Tak wygląda zasięg błysku FP w SB-800. Do obiektu 1,3m, ISO200, 1/1000s, odbite od sufitu.

źródło (http://img833.imageshack.us/img833/8897/dsc86528.jpg)

Wykonanie tego samego kadru z SB-800 i normalnym czasem synchronizacji 1/250s jest już poprawne.

źródło (http://img594.imageshack.us/img594/8572/dsc86538.jpg)

Tutaj przykład typowego zastosowania błysku FP. Obiekt na tle okna. Wybieramy najczęściej „przepał” drugiego planu, rzadziej sylwetkowy kontur postaci, a można normalnie. Niestety SB-700 się nie da, bo nawet instrukcja w SB-700 tłumaczy, że w takim przypadku jak niżej LP tej lampki wynosi ok. 8 (słownie: osiem)

Di866 II, ISO-200, f:4, 1/1000s, odległość 2,5m

źródło (http://img839.imageshack.us/img839/4926/dsc55138.jpg)

Tak jest. Lampa to nie tylko błysk z odpowiednim LP. To jeszcze dopracowane i działające precyzyjnie funkcje, których próżno szukać w systemowych lampkach. Wyobraź sobie, że każda zdjęta z sanek Sabinka pracuje najczęściej w manualu, gdyż automatyka błysku w SU-4 działa na zasadzie małpowania długości trwania błysku lampy na korpusie, gdy konkurencja oferuje w pełni funkcjonalne systemy automatyki własnej dbającej o właściwe naświetlenie fragmentu lub całości kadru zgodnie z ustawionymi parametrami ekspozycji. Nie jest to ważne przy systemowych puszkach, bo mamy tam CLS, ale użycie topowych lampek Metz’a, Nissina Di866 II, czy Olympusa FL-50R jest możliwe w innych systemach z równoczesnym korzystaniem z automatyki błysku, a właściciele SB pracują wówczas z manualnymi parametrami, bo owa automatyka jest nieprzewidywalna i nie można zróżnicować poziomu błysku poszczególnych palników.

Panowie ja nikogo nie chce na siłę przekonywać do lamp z serii SB

Nie przejmuj się. Ja też nikogo nie przekonuję na siłę do lamp producentów niezależnych. Dawno pozbyłem się złudzeń o „najlepszości” systemowych dodatków i od lat jestem zatwardziałym zwolennikiem Metz’ów jeszcze z serii MZ i żadnej SB na razie do szczęścia nie potrzebuję, a przykładów niedorobionych funkcji w SB starczyłoby jeszcze na kilka postów.

Pozdrawiam.

artuss811
21-06-2012, 23:40
koledzy robicie offtopa offtopa ;/
@artuss
Jak byś kupił metza/nissina byś na 90% pisał że lampka super, niezawodna,... Każdy swoje chwali więc po co te nerwy, chcemy tylko powiedzieć że inne firmy nie muszą robić gorszych lamp niż dedykowane i to za nieco mniejszą kwotę. Uważam że do d90 wystarczy nissin di622 a jeśli się człowiek namyśli na systemówkę albo coś mocniejszego sprzeda z niewielką stratą albo i bez.
PS YN są dobrym budżetowym wyborem dla kreatywnego AMATORA, który nie ma 3 tysi na 3 x sb-700 a chce się zabawić w strobbing.

wszystko się zgadza, co do joty

SQ9MCS
23-06-2012, 10:05
Mam od kilku dni Di866 Mark II. Z D90 chodzi idealnie, myślałem jeszcze nad SB-900 ale w podobnej cenie co używana sabinka mam nową Di866. Super sprawa to przedni palnik, przydaje się jako uzupełnienie przy odbiciu głównego błysku od sufitu. Co do wad. Dziwnie piszczy/brzęczy, efekt osłabia się gdy ekran wygaśnie. Nie jest to zbytnio denerwujące. Ekran działa poklatkowo ale nie trwa to wieczność. Obsługa bardzo intuicyjna. Ogólnie bardzo dobra alternatywa w stosunku do systemówek. Cały zestaw jest ciężki ale można się przyzwyczaić

kendo73
24-06-2012, 15:25
Nie jestem jakimś tam zawodowcem w kwestii wesel , bo zajmuję się inną fotografią, uzbrojenie sprzętowe jednak jest, brakuje tylko lampy, a nie chcę zawieść znajomej i wypadałoby jej zrobić względnie dobre zdjęcia szczególnie , że zrezygnowała właśnie z fotografów zawodowców.
I teraz mam pytanie , chcę lampę która da radę na weselu, posłuży jeszcze trochę czasu i być może przy jakiejś kolejnej okazji będzie dawała radę. Budżet to ok 1000pln więc potwór SB-900 nie wchodzi wogóle w grę. Po przestudiowaniu testów , broszur i tematów na forum moje typy to
- Nissin 866 MII
- SB-700
- Metz 50 AF-1

Jakieś cenne rady bo już mam mętlik w głowie , choć i tak nie uzyskam pewnie jednoznacznej odpowiedzi

ja osobiście sugeruje Nissin 866 Mark II lub SB-700 / i tu musisz zadać sobie pytanie czy systemowa lampa lecz słabsza , czy nissin mocniejszy / chyba że dołożysz jeszcze jakieś 200zł i okazyjnie wytargasz SB900

dorjan
27-06-2012, 02:42
lampy tzw. zamienniki maja też swoje wady a mianowicie naświetlają nie równo, tak naprawdę nikt nie przeprowadził żadnych testów pod tym kątem albo ja nie znalazłem. PO 2 tez nikt nie przetestował tych lam pod względem wytrzymałości czy samej obudowy, czy samego błyskanie (palnika) nikt jeszcze tych lamp nie postawił obok siebie i nie błyskał tak długo aż zaczną siadać i tym podobnych testów wytrzymałościowych. Po 3 nikt tez nie badał jak działa współpraca z samym TTL i body czy te lamy w takich samych ekspozycjach, takimi samymi body i obiektywami naświetlą obraz identycznie czy jedno będzie ciemniejsze, a drugie jaśniejsze.

Kolego drogi. Każdy Twój post na temat zamienników lamp systemowych to stek bzdur i pobożnych życzeń, a że upubliczniasz swoje wyobrażenia w tym temacie, wrzucając wszystkie dedykowane lampy z innym napisem niż Nikon do jednego worka, to dla przyzwoitości muszę zareagować i sprostować te bajki opowiadane na forum. Skąd czerpiesz te rewelacje o nierównym naświetlaniu? Dlaczego SB miałyby naświetlać równo? Akurat moje doświadczenia i próby szukania czegoś lepszego niż lampy Metz nie napawają optymizmem do systemowych błyskaczy.

Nie ma lamp idealnych. Każda ma wady. Sprawdź swoją SB-700 w prostym teście seryjnym na powtarzalność i porównaj klatki. Tryb iTTL będzie w tym przypadku skazany na porażkę. Nie dość, że przedbłyski zabierają sporo energii z i tak niewielkiej mocy, to te kilka, czy kilkanaście kadrów będzie różniło się jasnością, znajdzie się klatka zdecydowanie prześwietlona i całkowicie ciemna. System iTTL w korpusie bardzo nieprecyzyjnie i z opóźnieniem blokuje migawkę pozwalając na wykonanie zdjęcia bez błysku. Sprawdzałem na SB-800 i SB-600. Powtarzalność nierównomiernego naświetlania masz zapewnioną.

W działaniu SB-800 w połączeniu z D700. Szybki tryb seryjny 5kl/s i blokada migawki po 14 ekspozycjach.

źródło (http://img819.imageshack.us/img819/3954/sb800seria.jpg)

Automatyka naświetlania Metz 54MZ-4i z D700 i szybka seria 5kl/s. Blokada migawki nastąpiła po 34 ekspozycjach. Kadry są jaśniejsze i równomierność naświetlania wręcz wzorowa. Na zrzucie ekranowym zmieściłem tylko 30 klatek. Dla niedowiarków mogę wrzucić każdy kadr osobno z exif’em.

źródło (http://img801.imageshack.us/img801/6874/metz54seria.jpg)

Testowanie lamp SB pod względem wytrzymałości ciągłego błyskania jest kolejną niedorzecznością. Nie są to lampy profesjonalne, przeznaczone do pracy ciągłej, a zabezpieczenia termiczne nowych modeli wręcz uniemożliwiają dłuższą pracę z maksymalną mocą, gdyż po kilkunastu błyskach w najlepszym przypadku lampa zwalnia, lub całkowicie wyłącza się. Do takich celów używa się naprawdę profesjonalnych fleszy z wbudowanym chłodzeniem palnika i głowicy lampy i jak nietrudno zgadnąć taką funkcję posiada Metz 76MZ-5 i kilka innych modeli z tej serii. Ilość emitowanego światła w jednostce czasu byłaby również nieporównywalna, bo to co wypluje 76MZ-5 w ciągu 2 minut zajęłoby Twojej SB-700 pewnie ze 2 godziny, o ile po 1 godzinie zostałoby z niej coś więcej niż stopiony placek.

Ostatnie wątpliwości z pkt. nr 3 wyjaśniają fotki z poprzedniej strony.

Pozdrawiam.

artuss811
28-06-2012, 17:12
A oto moje fotki syna stojącego przed oknem

ISO 100
F 5.6
S 1/200
ogniskowa: 5.6
odległość: 2.1m
pomiar światła: punktowy

lampa błyskowa 60* z tym wysuwanym dyfuzorem i karteczka tryb i-TTL

i takie efekty

1

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/7670/dsc2451q.jpg)
By artuss811 (http://profile.imageshack.us/user/artuss811) at 2012-06-28

2

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/6789/dsc2445k.jpg)
By artuss811 (http://profile.imageshack.us/user/artuss811) at 2012-06-28

Może nie tak fajne jak @dorjan z tym manekinem przed oknem ale nie mam Auto FP i chyba tez nie jest najgorzej

artuss811
28-06-2012, 19:26
Kolego drogi. Każdy Twój post na temat zamienników lamp systemowych to stek bzdur i pobożnych życzeń, a że upubliczniasz swoje wyobrażenia w tym temacie, wrzucając wszystkie dedykowane lampy z innym napisem niż Nikon do jednego worka, to dla przyzwoitości muszę zareagować i sprostować te bajki opowiadane na forum. Skąd czerpiesz te rewelacje o nierównym naświetlaniu? Dlaczego SB miałyby naświetlać równo? Akurat moje doświadczenia i próby szukania czegoś lepszego niż lampy Metz nie napawają optymizmem do systemowych błyskaczy.

Nie ma lamp idealnych. Każda ma wady. Sprawdź swoją SB-700 w prostym teście seryjnym na powtarzalność i porównaj klatki. Tryb iTTL będzie w tym przypadku skazany na porażkę. Nie dość, że przedbłyski zabierają sporo energii z i tak niewielkiej mocy, to te kilka, czy kilkanaście kadrów będzie różniło się jasnością, znajdzie się klatka zdecydowanie prześwietlona i całkowicie ciemna. System iTTL w korpusie bardzo nieprecyzyjnie i z opóźnieniem blokuje migawkę pozwalając na wykonanie zdjęcia bez błysku. Sprawdzałem na SB-800 i SB-600. Powtarzalność nierównomiernego naświetlania masz zapewnioną.

W działaniu SB-800 w połączeniu z D700. Szybki tryb seryjny 5kl/s i blokada migawki po 14 ekspozycjach.

źródło (http://img819.imageshack.us/img819/3954/sb800seria.jpg)

Automatyka naświetlania Metz 54MZ-4i z D700 i szybka seria 5kl/s. Blokada migawki nastąpiła po 34 ekspozycjach. Kadry są jaśniejsze i równomierność naświetlania wręcz wzorowa. Na zrzucie ekranowym zmieściłem tylko 30 klatek. Dla niedowiarków mogę wrzucić każdy kadr osobno z exif’em.

źródło (http://img801.imageshack.us/img801/6874/metz54seria.jpg)

Testowanie lamp SB pod względem wytrzymałości ciągłego błyskania jest kolejną niedorzecznością. Nie są to lampy profesjonalne, przeznaczone do pracy ciągłej, a zabezpieczenia termiczne nowych modeli wręcz uniemożliwiają dłuższą pracę z maksymalną mocą, gdyż po kilkunastu błyskach w najlepszym przypadku lampa zwalnia, lub całkowicie wyłącza się. Do takich celów używa się naprawdę profesjonalnych fleszy z wbudowanym chłodzeniem palnika i głowicy lampy i jak nietrudno zgadnąć taką funkcję posiada Metz 76MZ-5 i kilka innych modeli z tej serii. Ilość emitowanego światła w jednostce czasu byłaby również nieporównywalna, bo to co wypluje 76MZ-5 w ciągu 2 minut zajęłoby Twojej SB-700 pewnie ze 2 godziny, o ile po 1 godzinie zostałoby z niej coś więcej niż stopiony placek.

Ostatnie wątpliwości z pkt. nr 3 wyjaśniają fotki z poprzedniej strony.

Pozdrawiam.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210336 post 3, 4, 5 :-)

Martin81
29-06-2012, 21:26
Witam.

Czyżbym wybrał nie właściwą lampę, najwyżej łatwo będzie ją sprzedać na allegro :-)
Dobra nieważne, zapytałem i uzyskałem masę odpowiedzi , a nawet testy lamp, a teraz jestem laik i uczę się obsługi, a że szybko chwytam to może coś się z tego urodzi.

I na koniec zacytuję : "miało być jak nigdy a wyszło jak zawsze" w sensie SB-700 dzięki :-)

P.S i pierwsze pytanie , AF w lampie pozostawić włączony czy wyłączyć , jak bardzo to wpływa na pomiar, ustawianie ostrości i sam błysk?

jatoja2
29-06-2012, 21:31
jak masz na sankach to zostaw włączony

artuss811
30-06-2012, 00:44
Tak jak obiecałem mam test lampy SB-700 na dużej hali produkcyjnej. Zdjęcia nie są jakieś artystyczne, czy też bardzo poprawnie naświetlone, raczej chodziło mi o ukazanie mocy tej lampy i możliwości dla tych co się zastanawiają czy wystarczy mocy?
a wiec:
hala około 10m wysokości, całkowita ciemność żadnego świtała zastanego ciemno jak w d.....e, odległość od obiektów 1 planowych około od 10 do 15 a odległość ode mnie do ściany około 30m. Parametry zdjęcia i lampy
ISO 1000
czas 1/45 do 1/200
przysłona różnie
lampa zawsze z wysuniętym dyfuzorem opuszczonym na palnik i wizytówka palnik 60*

1.

źródło (http://img546.imageshack.us/img546/184/dsc2542z.jpg)
By artuss811 (http://profile.imageshack.us/user/artuss811) at 2012-06-29

2. w tym przypadku nie ma tylko wysuwanego dyfuzora goła lampa skierowana w sufit

źródło (http://img407.imageshack.us/img407/1918/dsc2506j.jpg)

3.

źródło (http://img824.imageshack.us/img824/1674/dsc2502n.jpg)

4.

źródło (http://img855.imageshack.us/img855/7825/dsc2501m.jpg)

5.

źródło (http://img580.imageshack.us/img580/9324/dsc2482je.jpg)

6.

źródło (http://img827.imageshack.us/img827/7320/dsc2480d.jpg)

7. to zdjęcie ze światłem zastanym pali się jeden rząd lamp

źródło (http://img803.imageshack.us/img803/4254/dsc2457z.jpg)

Jak by co EXIF dostępny można przeczytać szczegółowe dane

artuss811
09-07-2012, 11:55
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210336 post 3, 4, 5 :-)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=206513 kolejne złe informacje o METZ nie doświetla i zastanawianie się na SB-600 :-)

adolfik9501
09-07-2012, 19:28
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=206513 kolejne złe informacje o METZ nie doświetla i zastanawianie się na SB-600 :-)

Nie upajaj się już tak ;) Wszystkie lampy mają swoje plusy dodatnie i ujemne, można również trafić na "nieodpowiednią" sztukę tak u M jak i N i innych. Czy to jest powód by od razu na całość produkcji patrzyć nieufnie... Jedyny taki przypadek jaki znam, z normalnych lamp, to był Nissin Di866Pro, gdzie generalnie skopana była praca CLS/AWL i aktualizacje firmware nie rozwiązywały problemu do końca. Sama lampa również była średnio udana. Jednak jak widać Nissin uczy się na błędach i Di866 II tych błędów już nie posiada.

Albert44
10-07-2012, 16:35
Upajaj się dalej:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2869543&postcount=4
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2869545&postcount=5

ojojoj... co teraz kupić.. metz dno, nikon szajs... Zostało tylko łuczywo!!! :evil:

artuss811
10-07-2012, 19:32
Upajaj się dalej:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2869543&postcount=4
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2869545&postcount=5

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2869543&postcount=4 Ale nadal błyska...... :-)

clif
10-07-2012, 20:57
Witam pierwszy mój post z prośbą ,więc dokleję by nie zakładać nowego, jaka lampa do 400-500 pln do focenia amatorsko D-80 wiem że TTL:

- YN-560 II ; 467II ; 468II (jest kilka w podobnej cenie-560II największa liczba przewodnia)
- Nissin Speedlite Di622 Mark II (trochę przekracza ale może warto?)
- Metz 44 AF-1 (j.w)

za pomoc z góry wielkie dzięki i proszę bez kłótni ( wyższości Świąt BN nad Wielkanocą ) ;)
Pozdrawiam i proszę o szybką odp.

adolfik9501
11-07-2012, 00:09
Witam pierwszy mój post z prośbą ,więc dokleję by nie zakładać nowego, jaka lampa do 400-500 pln do focenia amatorsko D-80 wiem że TTL:

- YN-560 II ; 467II ; 468II (jest kilka w podobnej cenie-560II największa liczba przewodnia)
- Nissin Speedlite Di622 Mark II (trochę przekracza ale może warto?)
- Metz 44 AF-1 (j.w)

za pomoc z góry wielkie dzięki i proszę bez kłótni ( wyższości Świąt BN nad Wielkanocą ) ;)
Pozdrawiam i proszę o szybką odp.

Di622 II albo M44AF1 (ze wskazaniem na Nissina) z tym, że ciężko będzie chyba obecnie się wyrobić do 500 PLN. YN560 II nie ma iTTL, jest tylko manualna, a YN467/480 są słabiutkie (niska liczba przewodnia).

igorrro
01-08-2012, 20:59
witam zastanawiam sie nad zakupem lampy do d90
sb 700
sb 800
czy metz 51?

igorrro
01-08-2012, 21:04
a moze Di866 II? nadmienie ze w przyslosci chce zamienic body na d300s
napewno dojdzie tokina 11-20
i na 99% sigma 17-70 2.8-4.5

igorrro
02-08-2012, 13:03
jednak ostatecznie SB910 vs Metz 58 AF2
halloo jest ktos na forum zero odp n awatki poruszane w temacie ;)

jatoja2
07-08-2012, 09:52
jednak ostatecznie SB910 vs Metz 58 AF2
halloo jest ktos na forum zero odp n awatki poruszane w temacie ;)

bo temat jest wyczerpany? Wszystko jest napisane przez te wszystkie strony

juventusfc
13-08-2015, 09:03
Witam Panów,

kontynuuje temat po 3 latach. Lampa do Nikon D90

co sądzicie o NISSIN Speedlite Di700A (650zł) do zastosowania amatorskiego. Znacie jakieś duże wady tego produktu czy wystarczy dla amatora do robienai zdjęć w pokoju, czasem w większej sali?

GonzoG
13-08-2015, 11:51
Di700 - brak manualnego ustawiania zoomu, brak wyboru TTL / TTL-BL (przy pomiarze matrycowym i C/W), stosunkowo długi czas ładowania, brak wyboru kanałów dla CLS, koszyk na baterie, który tylko przeszkadza, jeśli nie ma się 2szt, zapewne nadal problemy z pomiarem błysku w trybie TTL (punktowy pomiar światła).
Pewnie znalazłoby się więcej...

A czy wystarczy - to zależy jakie masz wymagania. Mi początkowo starczała Di622.

juventusfc
13-08-2015, 13:40
Di700 - brak manualnego ustawiania zoomu, brak wyboru TTL / TTL-BL (przy pomiarze matrycowym i C/W), stosunkowo długi czas ładowania, brak wyboru kanałów dla CLS, koszyk na baterie, który tylko przeszkadza, jeśli nie ma się 2szt, zapewne nadal problemy z pomiarem błysku w trybie TTL (punktowy pomiar światła).
Pewnie znalazłoby się więcej...

A czy wystarczy - to zależy jakie masz wymagania. Mi początkowo starczała Di622.

niektórzy polecają jeszcze w tej cenie taką lampę, co o niej sądzisz?

som3thingwild
07-09-2015, 11:10
Witam,
również szukam lampy do Nikona D90. Nie zarabiam na fotrografii ale jest to moją największa pasją, dużo podróżuje, lubię fotografię streetową. Potrzebuje lampy aby wykonywać zdjęcia nocą w mieście. Mój budżet to około 800 zł.

nikoniarz
07-09-2015, 12:06
Witam,
również szukam lampy do Nikona D90. Nie zarabiam na fotrografii ale jest to moją największa pasją, dużo podróżuje, lubię fotografię streetową. Potrzebuje lampy aby wykonywać zdjęcia nocą w mieście. Mój budżet to około 800 zł.

I na serio nie znalazles żadnych informacji na tym forum? Dziwne, bo właśnie o lampy w tej cenie najczęściej ludzie pytają. Ale skoro juz pisze to napisze- Metz 52 lub YN 568-EX. To tyle z nowych. Ewentualnie uzywka SB-700.
Jak masz wiecej wątpliwości i pytan to tu na forum znajdziesz o tych lampach wiecej informacji niż sie spodziewasz...

som3thingwild
07-09-2015, 12:10
I na serio nie znalazles żadnych informacji na tym forum? Dziwne, bo właśnie o lampy w tej cenie najczęściej ludzie pytają. Ale skoro juz pisze to napisze- Metz 52 lub YN 568-EX. To tyle z nowych. Ewentualnie uzywka SB-700.
Jak masz wiecej wątpliwości i pytan to tu na forum znajdziesz o tych lampach wiecej informacji niż sie spodziewasz...

Nie znalazłam ;)
Rzeczywiście mój błąd, nie szukałam za dużo. Dziękuje za odpowiedź.

juventusfc
01-10-2015, 16:29
Osobiście zakupiłem YN568EX i jestem bardzo zadowolony że za cenę ~650zł dostałem lampę takiej jakości. Dla amatora w zupełności wystarczy.

eristoff
16-10-2015, 11:49
właśnie przeczytałem cały wątek, też chcę kupić YN568EX , ale najbardziej mi się chce śmiać z tego co pisał @artuss811 3 lata temu o innych lampach niż SB a co mu się teraz wyświetla w stopce :D

JakubR
24-10-2015, 22:24
a ja nie czytałem całego wątku miałem yn 560 byłem zachwycony, dużo się nauczyłem. Potem kupiłem YN 565. Nauczyłem się więcej. Potem wymieniłem yn560 na sb900 i.... nadal się uczę. :) YN568 nie zawiodła mnie tak samo jak sb900. :)

osiolek
17-11-2015, 22:41
To i ja dorzucę pytanie od siebie. Przede wszystkim witam wszystkich, dopiero co się tu zarejestrowałam ;) i czytam i czytam i z każdym postem chyba mam większy mętlik w głowie niż na początku. Chcę kupić lampę do D90 ale z planem w nie dalekiej przyszłości zmiany na D750. Górna granica to SB-910, ale nie jestem przekonana czy wydanie tylu pieniędzy będzie dobrą decyzją. Może ograniczyć się do SB-700, nie odrzucam też Yongnuo i Metz. A teraz do czego potrzebne - aktualnie celuję w fotografię klubową, możliwe że kiedyś w ślubną. Mam nadzieję, że lampa się zwróci. Choć robię zdjęcia już od kilku dobrych lat to drogi zarobkowej to dopiero początek, ale nie chcę zaczynać z byle czym. z góry dzięki!

madebyzosiek
17-11-2015, 23:51
Kup najlepszą lampę na jaką Cię stać... 910 nie zawodzi, ale ja oprócz nissina na początku i czasem yongnuo (której też niczego nie brakuje) niczego innego nie używam. Mam też 700, ale ona bywa za słaba czasem, jest dobrym zapasem. Pozdrawiam