Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - opóźninie ekspozycji/ podnoszenie lustra
pawcio0404
12-06-2012, 10:35
Witam Was Serdecznie
jestem nowy na Waszym forum więc bardzo proszę o wyrozumiałość :-)
pewnie już nie raz ktoś o to pytał ale nie mogę się odnaleźć jeszcze na forum.
moje pytanie brzmi: wyczytałem że D90 nie posiada funkcji podnoszenia lustra (znaczy posiada ale do czyszczenia)
to jak mogę poradzić sobie z uderzającym lustrem przy długich czasach (nocnych) ?
w jakich czasach jest niebezpieczeństwo poruszenia zdjęcia przez uderzające lustro ?
ta funkcja "podnoszenia lustra" w menu jak ją wciskam jest niedostępna. kiedy jest dostępna?
bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie na moje zapytania.
z góry bardzo dziękuję
Chodzi Ci o tryb 'bulk'?
Otwierasz i naswietlasz w nieskonczonosc ;>
ta funkcja "podnoszenia lustra" w menu jak ją wciskam jest niedostępna. kiedy jest dostępna
Przy niskim poziomie naładowania akumulatora podnoszenie lustra jest nieaktywne, naładuj akumulator do pełna, wtedy funkcja podnoszenia lustra będzie aktywna.
Przeczytaj instrukcje obsługi, tam wszystko jest opisane.
Ale podnoszenie lustra w d90 sluzy chyba tylko do tego aby miec dostep do czyszczenia matrycy... ale za to jest fukcja Tryb Opoznienia Ekspozycji ktora opoznia wyzwolenie migawki o sekunde po podniesieniu lustra.
pawcio0404
12-06-2012, 11:35
nie chodzi mi o bulb.
chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób żeby uniknąć poruszenia wywołane przez uderzanie lustra podczas robienia zdjęcia przy długich czasach.
bo gdzieś wyczytałem żeby podnieść lustro- opóźnić go wystarczy włączyć LV. ale czy to w przypadku Nikona się sprawdza?
pytam o to bo często robię zdjęcia wieczorne, nie miałem jeszcze okazji robić tym aparatem (bo mam go dosłownie 4dni). a wyczytałem na google że lustro potrafi zrobić poruszone zdjęcie przez drgania które powoduje robiąc "kłap" :-) (a chciałbym tego uniknąć)
a tak dodatkowo (jak włączyć bulb?) bo max czas naświetlania to jak się nie mylę 30sec.
jeszcze raz przepraszam za głupie i pewnie oczywiste pytania. ale to moje pierwsze lustro. i stąd ta nie znajomość sprzętu. wcześniej miałem hybryde hs-20 i tam lustra nie było więc z drganiami również :)
panoramix
12-06-2012, 11:40
Chodzi Ci o tryb 'bulk'?
Otwierasz i naswietlasz w nieskonczonosc ;>
BULB się ten tryb nazywa a czas naświetlania jest mimo wszystko ograniczony.
Podnoszenie lustra do czyszczenia jest możliwe przy stanie naładowania aku min. 60%
Do tego co pyta autor wątku, służy tryb opóźnienia ekspozycji. Przy naświetlaniu z użyciem długich czasów, ewentualne poruszenie spowodowane opadaniem lustra, nie będzie miało znaczenia.
Autorowi polecam też radę ze stopki.
Jest to opóźnienie ekspozycji (w D80) - znajdziesz w menu - o ile pamiętam trzecie od góry. Musisz ją włączyć, ale chyba jest to podobnie jak w D80 - podniesienie 0,4s przed cyknięciem fotki.
Szukaj w menu ustawień osobistych. Funkcja d10
Bulb dziala tylko w trybie M ale bez wezyka spustowego chyba nie ma sensu uzywac...
nie chodzi mi o bulb.
chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób żeby uniknąć poruszenia wywołane przez uderzanie lustra podczas robienia zdjęcia przy długich czasach.
Trzeba kupić konkretny i solidny statyw, jak sobie wyobrażasz utrzymanie aparaty w rękach przy długich czasach naświetlania.
pawcio0404
12-06-2012, 17:52
wiem wiem że trzeba kupić dobry solidny statyw. ale czytałem że pomimo tego zdjęcie potrafi wyjść poruszone przez uderzenie lustra, które powoduje drgania.
tu jest link o co mi dokładnie chodzi : http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687
czy w nikonie D90 zdarzył wam się taki problem ? bo jak nie to super i już głowy nie zawracam :-)
pawcio0404
12-06-2012, 18:03
autorowi polecam radę ze stopki ? - można jaśniej :) ?
czyli przy długich naświetleniach uderzenie lustra nie ma żadnego wpływu na jakoś zdjęcia ?
to przy jakich czasach istnieje ryzyko poruszenia zdjęcia przez drgania lustra?
Nie rozumiem po co dalej ciągniesz temat skoro koledzy napisali Ci, że D90 posiada tryb "opóźnienia ekspozycji", który rozwiązuje Twój problem ;-).
BULB dostępny jest w trybie manualnym "M" :-).
Zrób wreszcie te zdjęcia i wracaj z problemem jeśli rzeczywiście wystąpi.
Na razie to są tylko gadki o "d...e Maryni".
PS To oczywiście do autora "problemu". :)
jarekf34
12-06-2012, 18:41
Do tego co pyta autor wątku, służy tryb opóźnienia ekspozycji. Przy naświetlaniu z użyciem długich czasów, ewentualne poruszenie spowodowane opadaniem lustra, nie będzie miało znaczenia.
Tu masz odpowiedz na swoje pytanie. Włączasz tą opcję jak chcesz używac długich czasów i pstrykasz ;) oczywiście plus statyw.
Pozdrawiam.
wiem wiem że trzeba kupić dobry solidny statyw. ale czytałem że pomimo tego zdjęcie potrafi wyjść poruszone przez uderzenie lustra, które powoduje drgania.
tu jest link o co mi dokładnie chodzi : http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687
czy w nikonie D90 zdarzył wam się taki problem ? bo jak nie to super i już głowy nie zawracam :-)
A umiesz czytać? http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2844994&postcount=7
pawcio0404
12-06-2012, 19:05
danke shonn :-) i nie spinajcie sie tak panowie. lustro do tej pory używałem w łazience :)
dzięki wielkie za wytłumaczenie problemu. po prostu oczytałem kilka forów i każdy znawca mówił inaczej że sie da, że sie nie da, że opóźnienie ekspozycji nie pomoże itp itp
dlatego chciałem uzyskać jednej porządnej odpowiedzi :)
i za to jeszcze raz wielkie dzieki :)
jarekf34
12-06-2012, 19:42
oczytałem kilka forów
A widzisz... bo na tym forum najlepiej się wszystkiego dowiesz ;)
Borat1979
14-06-2012, 01:45
Witam Was Serdecznie
jestem nowy na Waszym forum więc bardzo proszę o wyrozumiałość :-)
pewnie już nie raz ktoś o to pytał ale nie mogę się odnaleźć jeszcze na forum.
moje pytanie brzmi: wyczytałem że D90 nie posiada funkcji podnoszenia lustra (znaczy posiada ale do czyszczenia)
to jak mogę poradzić sobie z uderzającym lustrem przy długich czasach (nocnych) ?
w jakich czasach jest niebezpieczeństwo poruszenia zdjęcia przez uderzające lustro ?
ta funkcja "podnoszenia lustra" w menu jak ją wciskam jest niedostępna. kiedy jest dostępna?
bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie na moje zapytania.
z góry bardzo dziękuję
kup porządny statyw i pilota
To jakieś pierdoły i nie ma co sobie zwracać tym głowy.
Pewną namiastką może być mechanizm stabilizacji obrazu, który ma szansę zniwelować przynajmniej częściowo wstrząs wywołany ruchem lustra.
Poza tym to zdanie z artykułu na temat stabilizacji jest po prostu śmieszne bo przy zdjęciach ze statywu stabilizację obrazu się wyłącza bo to ona często powoduje problemy a nie lustro :)
Jedynym co trzeba robić przy zdjęciach nocnych to użyć pilota żeby nie dotykać aparatu. Ewentualnie gdy nie mamy pilota ustawianie wyzwalacza czasowego żeby po wciśnięciu spustu była chwila na ustabilizowanie aparatu, który po dotknięciu drga jeszcze przez chwile szczególnie się ciężkimi teleobiektywami.
A tak poza tym to nie zawracaj głowy pierdołami zanim nie sprawdzisz w praktyce :)