Zobacz pełną wersję : Twarze zielono szare
Zauważyłem, że na wszystkich portretach na tle zielonych roślin twarze mają dziwny kolor. WB jest na auto. Można coś z tym zrobić bezpośrednio z puszki czy dopiero w PS? A jak w PS to co konretnie? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2
W manualu (z Auto nie korzystam) można korygować WB (nie wiem, czy w wystarczającym zakresie),
przy wołaniu w puszce (niestety z zapisem do JPG).
Następne manewry chyba dopiero na kompie.
A jak będą zdjęcia wyglądać przy czerwonej ścianie? A jak przy fioletowej? Ot światło odbija się i zabarwia skórę. Niekoniecznie ma to związek z bezwzględnym balansem bieli, gdyż ta zieleń nie wpływa na wszystko wokół, w szczególności na kolor nieba. Jednym ze sposobów jest ustawienie stałego balansu bieli na białą/szarą kartkę trzymaną przed twarzą. Jednak efekt może nigdy nie być rewelacyjny prosto z puszki. Można też skorygować w części korpusów balans bieli i przesunąć go w kierunku czerwieni. To już jednak spore eksperymentowanie i zależne od warunków. Zatem pierwszą rzecz jaką bym zrobił to ręczne ustawienie balansu i jego ewentualna korekta. Będzie to bardziej uniwersalna metoda.
A jak zdjęcia będą w RAW to co poprawić w obróbce, tylko WB? A może coś z konkretnymi krzywymi trzeba zrobić, np. z kanałem zielonym?
Najprościej skorygować odcień kanału żółtego oraz pomarańczowego. Czyli skóry. Jednak to ma działanie na całym zdjęciu, a kanał żółty zmienia kolor trawy, liści itp. Zatem można rozważyć, czy jest to pożądane i ewentualnie pracować na warstwach modyfikując tylko postać. Dodatkowo ma to jeszcze jedną zaletę. Przy zdjęciach pod gołym niebem Adobe dodaje bardzo dużo składowej niebieskiej do cieni. Zatem białe bluzki, białka oczu, tęczówki, czernie - wszystko ma lekko niebieski odcień. W szczególności kamienie oraz czarne spodnie. Najprościej zdjąć nasycenie z kanału niebieskiego wówczas. Ale na warstwie, ponieważ nie chcemy zwykle odsaturować nieba. Można po całości, a samo niebo potem dopieścić - co kto lubi.
Czasem zabawa w zmianę odcienia kanałów nie przynosi pożądanych rezultatów. To skrajne przypadki, ale bywają. Wówczas malujemy zdjęcie odpowiednim kolorem. W LR będzie to pędzel, w PS warstwa z małym kryciem. Szukamy koloru dopełniającego - przeciwnego do naszego zafarbu. Odpowiednie nasycenie i odcień pozwolą przywrócić oryginalne barwy.
To mnie nie pocieszyłeś bo to znaczy, że będę musiał trochę nad zdjęciami posiedzieć. Rozumiem, że automaty w ACR na niewiele się zdadzą?
Na nic się nie zdadzą z dużym prawdopodobieństwem. Chociaż zmiana odcienia kanałów może w pewnym stopniu się sprawdzić przy hurtowej obróbce.
Niestety w takich przypadkach trzeba już w trakcie robienia zdjęć planować. Zwykle doświetla się lampami obiekt, można na lampy dać dodatkowo odpowiedni filtr korekcyjny.
Dariusz1985
22-07-2012, 22:49
Może kwestia ustawienia przestrzeni barw. Powinna być na sRBG. i taka sama w Ps przy wołaniu z Rawa np. Pozdrawiam