Zobacz pełną wersję : nowe makbukipro
Marcin Jakubowski
11-06-2012, 21:08
tak wiem zgniłe jabłka itepe ;)
mimo to wrzucam:
http://www.engadget.com/2012/06/11/apple-announces-next-generation-macbook-pro/
jeżeli wyświetlacz tak kopie po gałach jak w nowym (nie całkiem już nowym) ipadzie to nie mam pytań.
co nie zmienia faktów, że za kilka miechów do kupienia u konkurencji za połowę ceny ;)
nic tylko dziękować Jobsowi, eee..... znaczy się Cookowi.
pzdr
Ale co będzie do kupienia u konkurencji za pół ceny bo nie łapię..?
Marcin Jakubowski
11-06-2012, 23:32
No jak to co? ekrany retina, podobne obudowy i konfiguracje.
Ale u jakiej konkurencji będzie ta retina w lapkach? Gdzie, kiedy, za ile? Skoro IP4s ma je już od dawna a u konkurencji cisza to skąd ta pewność, że pojawią się tak nagle u konkurentów w lapkach? Nie ukrywam, przyjąłbym takowego z chęcią :)
Marcin Jakubowski
12-06-2012, 09:09
Ale u jakiej konkurencji będzie ta retina w lapkach? Gdzie, kiedy, za ile? Skoro IP4s ma je już od dawna a u konkurencji cisza to skąd ta pewność, że pojawią się tak nagle u konkurentów w lapkach? Nie ukrywam, przyjąłbym takowego z chęcią :)
Retina to raczej nazwa uzywana przez apple do opisania gestosci upakowania pikseli. Wydawalo mi się, że ekrany o dużej "gestosci" konkurencja apple stosuje w telefonach już od jakiegoś czasu. Myslę, ze w przypadku lapów będzie podobnie. Słyszałem nawet, ze win8 ma już obsługę ekranów wysokiej rozdzielczosci.
Ciekaw jestem, czy wzornictwo nowego mbp bedzie nasladowane w takim samym stopniu jak design Aira.
Btw Retinę miał już ip4
Słyszałem nawet, ze win8 ma już obsługę ekranów wysokiej rozdzielczosci.
Może nareszcie skończy się narzekanie na małe ikonki i kiepsko działające skalowanie.
grudzinsky
12-06-2012, 15:47
No jak to co? ekrany retina, podobne obudowy i konfiguracje.
podobne obudowy? przeciez MBP jest tloczony od "milona" lat i jeszcze zaden inny producent nie wprowadzil na rynek kompa tak ladnego jak MBP Apple. jezeli juz ktos sie pokusi to napewno nie bedzie to o polowe taniej...
nowy MBP wyglada niezle, odchudzaja kolejne modele. szkoda tylko, ze zrezygnowali z napedu optycznego. widac, ze nastawiaja sie wylacznie na AppStore, z ktorego bedzie mozna sciagnac wszystko co potrzebne dla przecietnego Kowalsky'ego...
zastanawia mnie tylko jedno...cena ;) w USA jest za 2199 USD, w IE jest za 2199 Euro, a w UK jest za 1799 GBP
szkoda tylko, ze zrezygnowali z napedu optycznego. widac, ze nastawiaja sie wylacznie na AppStore, z ktorego bedzie mozna sciagnac wszystko co potrzebne dla przecietnego Kowalsky'ego...
Ekhmmmm......wszystko co jest na optycznym mozna miec z USB;)
zastanawia mnie tylko jedno...cena ;) w USA jest za 2199 USD, w IE jest za 2199 Euro, a w UK jest za 1799 GBP
Placi sie za jablko........
Kupilem nowego iPhonea......nie chcesz Dawid mojego starego kupic?
grudzinsky
12-06-2012, 16:57
Greg77 jakos mnie tel od Apple nie rajcuje ;)
wiem, ze mozna miec instalki na USB, ale czasem masz cos na plycie i nie da rady tego zainstalowac...chociaz z drugiej strony CNX 2 instalowalem sciagajac instalke z sieci :) oj cos czuje, ze nowy MBP bedzie pod choinke :D
nie wiedzialem, ze USD jest tak samo wysoko jak Euro :) trzeba bedzie kupic w UK :D
Marcin Jakubowski
12-06-2012, 17:42
podobne obudowy? przeciez MBP jest tloczony od "milona" lat i jeszcze zaden inny producent nie wprowadzil na rynek kompa tak ladnego jak MBP Apple. jezeli juz ktos sie pokusi to napewno nie bedzie to o polowe taniej...
z naciskiem na podobne :
http://www.reghardware.com/2011/09/16/review_dell_xps_15z_laptop/
http://www.reghardware.com/2012/05/01/review_dell_xps_13_ultrabook/
Słyszałem nawet, ze win8 ma już obsługę ekranów wysokiej rozdzielczosci.
Windows 95 też ma obsługę ekranów wysokiej rozdzielczości :]
A Ja bym nie przyjął ... LCD już dziękuję. Aczkolwiek w kwestii OLED o gęstości 300+ dpi jestem na tak.
Może nareszcie skończy się narzekanie na małe ikonki i kiepsko działające skalowanie.Od Win Vista już nie ma takich zniekształceń ikon przy płynnym skalowaniu jak w XP i wcześniejszych (główne ikony ... w oknach). Choć nadal np. w pasku, ikony powiadomień, są kiepsko skalowane nawet w win 7.
No jak to co? ekrany retina, podobne obudowy i konfiguracje.W świetle faktu opatentowania niedawno przez apple obudowy w kształcie rombu nie jest to takie pewne :) A retina, czyli LCD wysokiej gęstości, uważam że jest gorsze od OLED wysokiej gęstości.
A retina, czyli LCD wysokiej gęstości, uważam że jest gorsze od OLED wysokiej gęstości.
OLED sam świeci, LCD nie. Stąd wynika przewaga. Jednak aby była ona widoczna gołym okiem dla niewprawnego Kowalskiego, musi być odpowiednio rozwinięta technologia ich produkcji. Słowem producent musi umieć ją wykorzystać. A to, póki co, jest na poziomie takim, że LCD i OLED, np w wizjerach, wygląda tak samo. :(
raptor88
13-06-2012, 12:58
A ja 27" 3840x2160 chętnie przyjmę. :D
OLED powoli rusza i to jest dobra wiadomość. Jacyś maniacy kupią i jak kaska zacznie się kręcić, to rozwój też pójdzie naprzód.
A ja 27" 3840x2160 chętnie przyjmę. :D
Tylko?
Jeśli 3,5" ekran ajfona ma na dłuższym boku zdaje się ok 850 pikseli, to 27" o takiej samej ostrości powinien mieć ze 6500. ;)
raptor88
13-06-2012, 14:02
Powinien, ale na razie tylko o takich rozmiarach plotki słyszałem. :)
Czas pokaże, a kasę też trzeba uzbierać bo tanie to to nie będzie.
bo tanie to to nie będzie.
Będzie, ale to tylko (lub aż) kwestia czasu.
27'' ma rozdzielczość 2560x1440 więc retina powinna być 5120×2880 = 14,745,600 px ;) Dla porównania 4K film: 4096×2160 = 8,847,360 px, Retina iPad 3: 2048×1536 = 3,145,728 px
Odnośnie tematu to piękny laptop. Minimalizm nawet w bebechach. Jak dla mnie cudo. Tylko te polskie zarobki....
Odnośnie rozdzielczości Retiny. Natrafiłem na taki link:
http://www.makoweabc.pl/2012/06/wytlumaczenie-dzialania-ustawien-rozdzielczosci-w-macbooku-pro-z-ekranem-retina/
gdzie:
Środkowe ustawienie odpowiada rozdzielczości 1440×900 i tutaj rzeczywiście każdy piksel obrazu jest obsługiwany przez 4 fizyczne piksele. Możemy natomiast ustawiać inne rozdzielczości, a właściwie to modyfikujemy mnożnik przez jaki są skalowane elementy na ekranie. Czy mógłby ktoś potwierdzić te informacje lub chociaż podać źródło, gdzie można o tym poczytać.
Generalnie na razie wynika na to, że z tą rozdzielczością jest taka sama "ściema" marketingowa jak z rozdzielczością LCD w puszkach Nikona.
A przynajmniej tak to rozumiem.
Generalnie na razie wynika na to, że z tą rozdzielczością jest taka sama "ściema"
Żadna ściema. Pikseli jest więcej. Dużo więcej i o to chodzi.
raptor88
13-06-2012, 23:54
No przecież nie dadzą opcji 1:1 na 13" i 2880x1800 bo nic nie byłoby widać. :) Taki sam efekt byłby w windzie przy rozdzielczości ustawionej na 2880x1800 i zwiększonym dpi na 200%. Przy czym w windzie połowa rzeczy by się zepsuła a w Macach ponoć to działa.
27'' ma rozdzielczość 2560x1440 więc retina powinna być 5120×2880 = 14,745,600 px Dla porównania 4K film: 4096×2160 = 8,847,360 px, Retina iPad 3: 2048×1536 = 3,145,728 px
W monitorach nigdy nie było takiej gęstości upakowania jak w "stupidfonach" czy lapkach, więc nie można liczyć ( a może? :D ) że będzie szło to liniowo.
Żadna ściema. Pikseli jest więcej. Dużo więcej i o to chodzi.
dziękuję, czyli faktycznie ciekawie się zapowiada
Marcin Jakubowski
16-06-2012, 22:35
Test:
http://www.reghardware.com/2012/06/15/review_apple_15in_macbook_pro_with_retina_display_ laptop/
raptor88
19-06-2012, 12:36
Tak mi przyszło na myśl ostatnio. Jak sama wielkość piksela da świetny i gładki w odbiorze obraz, tak zapewne LG.Philips zepsuje wszystko swoją ziarnistą powłoką anty refleksyjną.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.boinc.pl/forum/images/smilies/japier.gif)
Marcin Jakubowski
19-06-2012, 15:08
Jak już jestesmy przy ekranie:
http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-Pro-15-Inch-Retina-Display-Teardown/9493/1#.T-B5RGthiSN
No cóż jak coś pójdzie nie tak to chyba kupić nowego laptopa niż dawac do naprawy ;)
Z opisu wyika, ze cała górna pokrywa to panel lcd. W przadku awarii czyni to naprawę barzo łatwa i bardzo drogą