Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300 VR i problem z polarem
Michał44
11-06-2012, 18:46
Witam,
Mam problem z współpracą Nikkor 70-300 VR z filtrem polaryzacyjnym Matin.
Po założeniu filtra większość zdjęć jest nieostrych. Filtr bez zastrzeżeń działał z N18-70.
Czy to wina samego filtra i z innym będzie lepiej, czy raczej przypadłość tego obiektywu? Bo chyba długie odniskowe nie powinny stwarzać problemów z polaryzacją (to chyba raczej na bardzo szerokich szkłach)?
Emhyrion
11-06-2012, 19:06
Owszem - stwarzają. Nie tyle z polaryzacją co czasem naświetlania. 70-300 to stosunkowo ciemne szkło, które właśnie dodatkowo zaciemniłeś. Nie widzę zdjęć, więc trudno mi orzec coś na 100%, ale jeśli zdjęcia są nieostre, to może są po prostu poruszone? Polar zwykle zabiera 1-2 Ev...
Michał44
11-06-2012, 19:18
Nie, na pewno nie poruszone. Słoneczny dzień, czasy rzędu 1/1000-1/2000.
Emhyrion
11-06-2012, 20:03
aha... No to nie wiem. Korzystałem z polara Marumi i nigdy nie było takiego problemu, że przy dobrym świetle padała mi ostrość. Owszem, trzeba się liczyć z delikatnym rozmydleniem, w końcu to dodatkowe szkiełko, ale bez przesady. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to brudny filtr, choć to też raczej łatwiej zauważyć na szerokim kącie a nie na tele. Możesz podesłać jakieś zdjęcie?
PS. A próbowałeś robić zdjęcia ze statywem? Co wtedy?
Głupio się gada o zdjęciach nie widząc ich. Możesz wrzucić zdjęcie bez polara i z polarem, to sobie porównamy?
To znany problem. Nikkor 70-300 nie ostrzy z niektórymi tanimi filtrami. Miałem tak z Kingiem. Ostrzył jeszcze na D70 z 17-70 i starym 70-300G. Z 70-300VR na dłuższych ogniskowych nie potrafi ustawić ostrości. A jak się ustawi ręcznie, to obraz jest potwornie zdegradowany (jakby poszatkowany). Z innym filtrem (też tanim) ostrzy bez problemów.
Michał44
12-06-2012, 13:23
Nieudane fotki już wywaliłem, w wolnej chwili jeszcze spróbuję zrobić.
Mam jeszcze polara Hoya Pro1 Digital 72mm (chyba wyższa półka niż Matin) - zainwestuje w step ringa i zobaczymy co będzie.
Na początek wystarczy przyłożyć
Michał44
12-06-2012, 13:58
No tak... masz rację, vr-ka nie kręci "pyskiem". Sprawdzę.
Mam jeszcze polara Hoya Pro1 Digital 72mm
72mm? To przeciez nie pasuje, na 70-300VR jest 67
To sobie kupi redukcję z 72 na 67 i będzie używał 72 na 67. Ja tak robię z N105 + 77mm polar.
Michał44
12-06-2012, 19:34
No i test zakończony pozytywnie - z polarem Hoya jest ok. Pozostaje zakupić step ringa i git.
Niestety przy ogniskowaniu na długich dystansach (1km i więcej) wyraźnie okazało się, że 70-300VR nie lubi filtrów (ani UV ani polara i pewnie każdej innej "szyby"). Wyraźnie pogarszała sie ostrość. W efekcie choć chciałem używać polara (B+W) to musiałem odpuścić. UV też odkręciłem.
Za Jacek_Z. Też odkręcałem uv z tym szkiełkiem
Niestety przy ogniskowaniu na długich dystansach (1km i więcej) wyraźnie okazało się, że 70-300VR nie lubi filtrów (ani UV ani polara i pewnie każdej innej "szyby"). Wyraźnie pogarszała sie ostrość. W efekcie choć chciałem używać polara (B+W) to musiałem odpuścić. UV też odkręciłem.
nie wiedziałem, trzeba dzisiaj to sprawdzić
Ja na swoim 70-300 mam zawsze założony Marumi MC UV. Nie zauważyłem problemów z degradacją obrazu czy na krótkich czy też dużych odległościach. Za to po 4 latach guma już sflaczała i odłazi ale mi to nie przeszkadza bo szkło robi dalej co do niego należy ;)
Ja mialem identyczne problemy z Tamronem 70-300VC i fitrem Hoya, musialem odpuscic uzywanie filtrow z tym obietywem.