PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia AF w D800 do zdjęć z samolotu

lonek
10-06-2012, 23:24
Witam.

Dostałem możliwość okazyjnego zrobienia zdjęć z samolotu (małej awionetki) latającego 100 - 300 m nad terenem aparatem D800 z obiektywem Nikkor 24-70 mm f 2.8G

Prosiłbym o poradę jakie ustawienia AF wprowadzić (+ ew. inne istotne) aby zdjęcia były ostre.

Z góry dziękuję za wszelkie porady

arturmsi
11-06-2012, 00:33
Taki sprzęt do ręki i nie wiesz co ustawić? ;p
Nie robiłem nigdy takich zdjęć, ale gdyby była ładna pogoda, to przysłone ustawiłbym na 5.6/8, w trybie A, af-c i tyle.

rychu_cmg
11-06-2012, 02:36
24-70 mm do zdjęć samolotów nadaję się tylko jeśli stoją one na ziemi. To jest zdecydowanie zbyt krótkie szkło i to w dodatku przy pełnej klatce.

RobertMiernik
11-06-2012, 02:42
24-70 mm do zdjęć samolotów

Do zdjęć Z samolotu...

Pamiętaj o krótkich czasach, jak krótkich zależy od prędkości przelotowej, ale pewnie bardzo krótkich...

Yanluk
11-06-2012, 06:07
Witam.

Dostałem możliwość okazyjnego zrobienia zdjęć z samolotu (małej awionetki) latającego 100 - 300 m nad terenem aparatem D800 z obiektywem Nikkor 24-70 mm f 2.8G

Prosiłbym o poradę jakie ustawienia AF wprowadzić (+ ew. inne istotne) aby zdjęcia były ostre.

Nalezy ustawic poprawnie w zaleznosci od sytuacji. Warto by bylo dowiedziec sie co to nieskonczonosc na obiektywie.

Ehh czy to tak na powaznie?

Sent from my GT-P7100 using Tapatalk 2

krokus66
11-06-2012, 09:11
Witam.

Mimo późnej pory, dobry humor Cię nie opuszcza.
Powyżej dostałeś wskazówki.

tomtytus
11-06-2012, 11:22
Czy powyższe warunki fotografowania są tak ekstremalne, że niezbędna jest pomoc forumowiczów??? :-)

adamouse
11-06-2012, 19:05
Nie robiłem takich zdjęć. Teoretyzuję ;)
Zakładam, że chcesz fotografować to co na ziemi (i że pytanie było na serio)

1. Tak jak napisał RobertMiernik: czas pewnie krótki (100-300 to niskie przeloty), robisz kilka fotek testowych i wiesz jak krótki.
2. Skoro latasz 300m nad ziemią: zakładam, że nie potrzebujesz selektywnej ostrości i jej nie osiągniesz z 24-70, przy tej odległości wg możesz wyłączyć AF i ustawić ręcznie ostrość na nieskończoność z obiektywem przymkniętym np do 5.6 (nie ma sensu robić na dużym otworze względnym, podobnie jak mocne przymykanie przy matrycy D800), powinieneś mieć ostre wszystko od ~25m o nieskończoności dla 70mm, dla pozostałych ogniskowych zooma jeszcze lepiej (o ile internetowy kalkulator głębi ostrości nie kłamie)

Najprościej zrobić kilka testowych fotek i zobaczyć, czy takie rozwiązanie dzieła. DSLR pozwala na natychmiastowe sprawdzenie, czy jest ok.

ucio
11-06-2012, 20:46
A najlepiej podpiąć pod korpus stabilizator, np. Kenyon KS-6 lub KS-8.
"Możliwość" o której piszesz dotyczy "zdjęć z samolotu" czy "zdjęć z samolotu D800-ką"? Znaczy czy aparat jest Twój, czy w komplecie z awionetką?
Sorry, że tak dopytuję, ale jeżeli to promocja aparatu, to może mają dodatkowy sprzęt do testów w takich warunkach, np. stabilizator.

Pozdawiam

lonek
11-06-2012, 21:29
Dziękuję za info. Nawet za te z uśmiechem politowania i dozą złośliwości.

Chodzi o typowo okazyjną możliwość pobawienia się profesjonalnym aparatem jakim jest D800 dla pilota i jednocześnie foto amatora.

Jeśli ktoś chcę dorzucić jeszcze kilka fachowych uwag (za co jeszcze raz z góry dziękuję) to dodam kilka szczegółów:

Wysokość od 100 m do 300 m (tak jak pisałem wcześniej)

Prędkość przelotu ok. 31 m/s (w związku z tym jaki krótki ma być czas migawki?)

Zdjęcia robione "z ręki" przez otwarte okienko w samolocie typu Cessna 152.

Jedyną stabilizacją w tym konkretnym przypadku jest ludzka ręka.

Jeden z użytkowników forum pisał o trybie A i AF-C. Kolejna osoba pisała o wyłączeniu AF, przesłonie f 5.6.

Czy mógłbym prosić o rozwinięcie tych opinii.

Fotografowane obiekty to zarówno domy, działki, zabytki, miasta (wszystko co ciekawie wygląda z góry)

Jeśli kogoś obraża amatorski ton moich pytań to proszę zignorować moje posty i nie marnować na nie czasu.

Pozdrawiam

jo44
11-06-2012, 22:10
Robiłem takie zdjęcia tyle, że jako "pasażer" motolotni. Miało to pewne zalety, bo nie byłem ograniczony do okienka w samolocie, mogłem fotografować na lewo i na prawo.
Ja używałem D300s i Tamrona 28-75, wydaje mi się, że FF i 24-70 może być trochę za szerokie (elementy samolotu). Ustawiałem tryb A i AF-S (zupełnie nie rozumiem czemu miałby służyć AF-C).
Przysłona 5,6 lub 8 i heja! :) Wysokość lotu była zbliżona, prędkość pewno też. Parę zdjęć z tych lotów możesz znaleźć tu: http://www.panoramio.com/user/330712.
Powodzenia! :)

adamouse
11-06-2012, 22:39
(...) Kolejna osoba pisała o wyłączeniu AF, przesłonie f 5.6.

Czy mógłbym prosić o rozwinięcie tych opinii.

(...)

Pozdrawiam

To do mnie? ;)

http://www.dofmaster.com/doftable.html

Ustaw sobie na stronce D3 (ta sama wielkość matrycy: chodzi o rozmiar fizyczny, FX) i wpisz ogniskową 70mm, w wyniku dostaniesz tabelę rozkładu głębi ostrości.

Dla 70mm (najdłuższa ogniskowa tego obiektywu, a więc najmniejsza głębia ostrości) dla przysłony np. proponowanej przeze mnie 5.6 przy ustawieniu ostrzenia na nieskończoność wszystko na ziemi powinno być ostre przy przelocie nawet na najniższym podawanym pułapie (100m).
Dla takiego ustawienia (F5.6, ogniskowa 70mm, obiektyw ustawiony na nieskończoność) wg tabeli będziesz miał ostre wszystko od 28.9m do nieskończoności (czytaj 30m w dół od pozycji aparatu do ziemi).

Stąd, nie widzę sensu ustawiania ostrości. Po co ma aparat kręcić obiektywem, skoro odległość jest tak duża? Ustawiasz ostrzenie na manual, kręcisz pierścieniem ostrości na nieskończoność i od tego czasu zostają Ci tylko dwa parametry (ISO i czas).

Możesz też tu poczytać, jeśli to są nowe pojęcia:
http://www.slrphotographyguide.com/camera/settings/focus-infinity.shtml

Również pozdrawiam :D

filotnie
11-06-2012, 23:09
Jesli naprawde zamierzasz (mam tylko nadzieje ze zamierzacie) focic 100m nad ziemia i z predkoscia 60kts to najbardziej proponuje robic zdjecia seria ciagla i tylko przed siebie wraz z instrumentami.. Wszystkie ewentualne fotografie przeszkod i stanu instrumentow moga pomoc KBWL w pracy.. Dodatkowo pasek mozna okrecic w okol glowy na oczach to bedzie mniej straszno.. Przynajmniej nie bedziesz przeszkadzal PIC..
Pozatym to bym latal a nie focil..
Szczegolnie na 100m.. Wybor miejsca do ladowania ze 100m to nie jest przyjemna sprawa.. I na pewno D800 w tym nie pomoze.. Przy odcieciu silnika masz jedna dluga ekspozycje.. 30s na wybranie miejsca ladowania, ustawienie klap i obrocenie sie do wiatru(to mozesz sobie odpuscic), odciecie iskrownikow, otwarcie drzwi, wezwanie mayday, przekazanie znakow i pozycji i co tam zdazysz.. Bo gwarantuje Ci ze nawet nie masz szans uruchamiac silnika.. Chyba ze czekliste jestes w stanie przypomniec i wypowiedziec na glos ponizej 10s reka chwytajac w kierunku gdzie znajduja sie urzadzenia..
Nie takie kozaki latali w odwiedziny.. Choc moze jeszcze nie z D800..
300m to juz mozna sie zastanowic nad fotografowaniem.. To wtedy jak pisza koledzy.. Na szczescie D800 latwiej opanowac niz C152.. No i z 300m masz lepsze czasy :-)
Zdrowego polatania i pofotografowania zycze..

A jeszcze tylko chce przypomniec o minimach nad terenem zamieszkalym i ze na 100m D800 to wam moge zrobic zdjecie z ziemi chocby i ciemna 16tka tak zeby dalo sie znaki rozpoznac.. Ech..

Sent from my iPad using Tapatalk

lonek
11-06-2012, 23:17
Dziękuję za słowa troski o techniki pilotażu.

Popieram zdecydowanie przesłanie które chciałeś ironicznie zawrzeć - brawura w lotnictwie nie opłaca się.

W moich postach pytałem o techniki wykonywania zdjęć w opisanych warunkach.

Wracając do Twojego wątku - nie, nie jestem idiotą który lata po dachach domów znajomych żeby się popisać.

Przepisy wykonywania lotów VFR oraz zasady bezpiecznego wykonywania lotów znam bardzo dobrze. Dla informacji - dolot do lotniska celem lądowania to także lot na 100m:)

Z lotniczym pozdrowieniem:)

filotnie
11-06-2012, 23:31
No to lec ostroznie i fotografuj pieknie.. Czy tam odwrotnie..
Jeszcze tylko.. te 100 metrow to taka bardzo dluga plaska prosta?? Bo mnie uczyli na kregu z wiatrem to trzymac 1000 (wyjatek 800) stop.. A lata sie na takich wysokosciac wlasnie po kregu bo blisko do lotniska.. Z takiej wysokosci i z kregu latwiej doleciec do twardego plaskiego.. rownego.. Z 500 stop to sie ledwo wyrabiasz z minimum emergency.. A 100m dla takiego pudla jak stary Charlie to naprawde naprawde malo..
Kurcze tak teraz szkola na tych 100m?? Nie wolisz polatac na FL100?? Tez mozna fajne fotki strzelac..
Tak czy inaczej Pozdrawiam!

lonek
11-06-2012, 23:38
:)

Po czwartym zakręcie na prostej do lądowania też są ładne widoki :) Równie ładne są po oderwaniu przed pierwszym zakrętem:)

Pozdrawiam!

filotnie
12-06-2012, 08:04
No to sie rozumiemy :-) ja naprawde sie martwie..
A lotniczy plener to swietna sprawa! Odpowiednia pora.. Ciekawe warunki i miasta wygladaja oblednie! Jak PIC jest dobry i ma uprawnienia.. To mozna o wschodzie o zachodzie.. Jasne szklo iso 1600.. Slabe vnc.. Blisko chmur.. Szeroko ale i wybierac sobie szczegoly ladnie oswietlone.. Po krecic sie wokol miast.. Zeby zlapac kazdy kierunek slonca.. Piekne wzory na polach.. Raczej nie w poludnie.. Wymontowac drzwi od C152 (przed lotem) i szerokim katem pare ujac z podwoziem.. Do wnetrza kabiny.. W zasadzie tylko bez drzwi dasz rade robic zdjecia w dol.. Ja zaluje ze podczas szkolenia nie miale glowy do focenia.. :-) wieczorem jak cos wygrzebie z szuflady to moze cos wrzuce..
Z duzej odleglosci tematy Tele to najwazniejsza bedzie migawka szybkosc zeby samemu nie poruszyc i aktywny VR w trybie z poruszajacych sie obiektow.. Szeroko jesli focus daleko to mozesz zejsc z czasem nizej.. Teren blizej moze sie ciekawie rozmazac.. Dokladne parametry trzeba poeksperymentowac.. Ale postawic C na skrzydlo nad ciekawym punktem.. Wycelowac we wzgledny punkt obrotu na ziemi i strzelic fotke z dluzszym czasem to moze byc to!
ja najbardziej zaluje ze nie robilem filmu podczas moich korkow.. Zastanawialem sie nawet jak wstawic statyw i umocowac ;-)
Tylko prosze Cie to wszystko wyzej niz zakretasy na kregu.. Z 2000stop tez mozna robic fajne zdjecia a i obloki sie czasem ladnie komponuja..