PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kultura Nocą - Teatr Lalek

_Ocean_
10-06-2012, 21:44
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/2d9ntb7-1.jpg
źródło (http://i49.tinypic.com/2d9ntb7.jpg)

Zdjęcie wygrało konkurs "Wrocław - Miejsce Spotkań z Kulturą"

Proszę o komentarze i opinie.
Jak również o druzgocącą krytykę.

Z góry dzięki.

stock
10-06-2012, 21:48
mówisz poważnie o tej wygranej czy jaja sobie robisz ? Niestety nijak ma się ta praca do tematu, technicznie jest bardzo zła, za późno zrobiona, nieostra w kiepskim kadrze. Duzo by wymieniać. Ciekaw jestem kto oceniał te prace, bo powinni się wstydzić wyboru. Chciałeś krytyki prawda ?

_Ocean_
10-06-2012, 21:54
Poważnie mówię.

Nieostre - zapomniałem wyostrzyć przed wrzuceniem (już któryś raz). Zaraz postram się poprawić.

Tematyka - podkategoria - Portret Wrocławskiej Instytucji Kulturalnej - już chyba coś bliżej?

A kto? Chcesz to PW wyślę :P

stock
10-06-2012, 22:00
nie - akurat to mnie nie interesuje kto oceniał. Wrzucaj koniecznie podostrzone bo to nie wygląda najlepiej. Co oczywiście nie zmienia faktu ze wyostrzenie nie zmieni tego o czym naskrobałem wcześniej :)

_Ocean_
10-06-2012, 22:01
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/8545/teatrlalekwersjapoprawi.jpg)

Nie wiem czy cokolwiek lepiej widać. Z dysku jestem w stanie nawet napis z niebieskiej tabliczki w tle zczytać.

Edit: Nie mam pojęcia, poza rozdzielczością nic się nie zmieniło. Pasuję. Sądze, że to coś z uploaderem (zapewne kompresuje).

W każdym razie dzięki za krytykę :P

Może jakieś wskazówki co spróbować zmienić? De facto mogę się tam wrócić :P

Może ktoś jeszcze ?

JacekCz
11-06-2012, 07:33
mówisz poważnie o tej wygranej czy jaja sobie robisz ? Niestety nijak ma się ta praca do tematu, technicznie jest bardzo zła, za późno zrobiona, nieostra w kiepskim kadrze. Duzo by wymieniać. Ciekaw jestem kto oceniał te prace, bo powinni się wstydzić wyboru. Chciałeś krytyki prawda ?

Z tego typu lokalnymi konkursami niestety często tak jest. Ocenia urzędnik, sekretarka, w czyim zakresie są nagrody (lub namiastki) itd.
Ewentualnie webowe konkursy przez klikanie, wygrywa kto ma większą zdolność zmobilizowani znajomych.

Wracając do TEGO zdjęcia, jestem podobnego zdania. Pokazać cioci Basi to się nadaje. Nijaki kadr, waląca perspektywa, pomysłu na zdjęcie jakby nie ma.

EDIT. Na pociechę, choć nie wiem czy to pociecha, podobnie nijakie (w złym sensie amatorskie) zdjęcia były użyte w dość kosztownej kampanii promocyjnej miasta skąd pochodzę. O dziwo, sporo czasu poszło na montaż grafiki komputerowej, ale grafik nie przerabiał jeszcze poprawiania perspektywy.

_Ocean_
11-06-2012, 15:31
Akurat tu się nie zgodzę, tu konkurs organizowany był przez dom kultury.

Aczkolwiek - postaram się poprawić.

Dziękuję za opinię :)

JacekCz
11-06-2012, 15:50
Akurat tu się nie zgodzę, tu konkurs organizowany był przez dom kultury.

Nie wiem z kim dyskutujesz, jeśli ze mną to ok.
A płatnikiem za Dom Kultury jest w 99% miasto...

Do starych pytanie: w konkursach częściej są znane personalia jurorów, czy nie?
A przed finałem, cy dopiero pośrednio z podania wyników (a i to nie zawsze).

Reed
13-06-2012, 14:31
Robione z reki czy ze statywu? Bo dla mnie jest ruszone

oge
13-06-2012, 15:29
Jak już tu trafiłem to zabiorę głos.... może lepiej jednak nie.
-przytaknę jedynie do tego co napisali poprzednicy.
Wybierz się tam jeszcze raz, bo można z tego miejsca wycisnąć więcej. Spróbuj złamać zasady jeszcze bardziej niż zrobiłeś to w tym zdjęciu, strzel może z perspektywy żabiej, nie centralnie -pojedź "po bandzie".
Może wtedy będzie ciekawiej.
Jeśli to Ci nie pasuje, wtedy zrób dobre technicznie zdjęcie, symetryczne, dopieść je poświęcając mu trochę czasu.

Gratuluje wygrania konkursu.

Mam nadzieję że u Ciebie tak nie było.

ps. przytoczę pewien epizod z dzieciństwa jak biegaliśmy na 100m - 1 może 2 klasa podstawówki, mój kolega z bloku do swojego ojca:
- Tato ! Tato ! Byłem Ceci ! ! ! :D
*a ilu was biegło ?
- Cech :(

(ceci - trzeci / cech - trzech)

blackmetal_x
13-06-2012, 15:44
Gratulacje, ale zdjęcie bardzo słabego poziomu. Horyzont leci, wyostrzanie bleee (nie robię photoshopem zdjęć) wygląda zdjęcie na poruszone, ostrość na budynku, a moim zdaniem na tych "rzeźbach" lepiej by zdjęcie wyszło (duża głębia ostrości, przy odpowiedniej przesłonie). Widać jakby z ręki, czas bym zwiększył by tych flag nie było widać:/