PDA

Zobacz pełną wersję : 2TB Seagate czy WD?

Mekano
10-06-2012, 18:43
Powiedzcie mi, ktory z tych dyskow bedzie lepszy i cichszy, na rozne multimedia i zdjecia?
Na Windows bedzie SSD, ale chce miec jeszcze jakis jeden wewnetrzny, co polecicie?

WD Caviar Green 2TB SATA3 64MB
czy:
Seagate Barracuda 7200.14 2TB SATA3 64MB

Czy, to jeden pies? :)

wasilewk
10-06-2012, 18:44
Ja bym brał Samsunga.

Mekano
10-06-2012, 18:47
Ja bym brał Samsunga.

Ja tez, zamowilam go w zeszlym roku i do tej pory czekam.. a potem ceny poszybowaly i w tej chwili ciezko jest go dostac, wtedy nie potrzebowalam tak bardzo, wiec nawet sie nie przejelam ze sklep mi odmowil, ale teraz zdjec przybywa i bede musiala wziac cokolwiek..
a w miedzyczasie, mi juz jeden Seagate padl..

wasilewk
10-06-2012, 18:52
Samsunga ze względu na niezawodność - tak mi podpowiedzieli ludzie, którzy składają PC-ty. Teraz mam 2szt. po 1TB, bo tego dużego nie mogłem dostać. WD i Seagate'y już dawno nie używam - są niezbyt wytrzymałe.

Mekano
10-06-2012, 18:54
No wlasnie ja tez jestem za Samsungiem i 2TB masz racje ciezko dostac, sa tylko 1 TB.. nawet nie wiem po ile, bo chce 2TB i najbardziej dostepne sa tylko Seagate i ten WD, WD nigdy nie mialam.

marcys
10-06-2012, 19:04
Samsunga to już chyba nie kupisz (chyba, że jakieś leżaki). Seagate kupił dział dysków Samsunga.

Mekano
10-06-2012, 19:13
Samsunga to już chyba nie kupisz (chyba, że jakieś leżaki). Seagate kupił dział dysków Samsunga.
wiem o tym, dlatego nie wymienilam Samsunga, bo gdyby byl to bym jego kupila wlasnie i nie mialabym pytan, ktory z tych dwoch, wyzej wymienionych wybrac.

Kyle
10-06-2012, 21:41
Seagate'y już dawno nie używam - są niezbyt wytrzymałe.Mam w tej chwili Seagate z przebiegiem ponad 21700 godzin, ponad 2500 włączeń/wyłączeń ... i nadal bezawaryjnie chodzi . W pracy natomiast trochę już WD pochowałem, a Samsunga przed ww. Seagate też załatwiłem w niecały rok ... tak więc wiesz. No akurat mnie owa awaryjność Seagate nie dosięgnęła (nie licząc skopanego firmware blokującego dyski serwerowe - problem po aktualizacji rozwiązany, choć dwie sztuki wcześniej z tego powodu zostały uziemione)

wiem o tym, dlatego nie wymienilam Samsunga, bo gdyby byl to bym jego kupila wlasnie i nie mialabym pytan, ktory z tych dwoch, wyzej wymienionych wybrac.Przede wszystkim skarbie kup dwie sztuki i trzymaj na nich to samo, bo każdy dysk może ulec awarii. ;)

Mekano
10-06-2012, 21:57
Mam w tej chwili Seagate z przebiegiem ponad 21700 godzin, ponad 2500 włączeń/wyłączeń ... i nadal bezawaryjnie chodzi .
Ja tez mam teraz 1 TB, ale wlasnie nie wiem teraz czy moze nie skusic sie na WD :)
A co do wadliwych dyskow seagate z walnietym firmware, to aktualizowalam go, ale i tak to wlasnie on mi swego czasu padl, byl to 500 gb.

Przede wszystkim skarbie kup dwie sztuki i trzymaj na nich to samo, bo każdy dysk może ulec awarii.
ja to wiem, mam dwa zapasowe na usb samsunga-hitachi i seagate, na nich mam kopie, nie wiem czy to dobry pomysl, ale wydaje mi sie najlepszy, zwlaszcza, ze tych dyskow nie wlaczam czesto.

Mekano
26-08-2012, 17:36
Jesli ktos sie zastanawia nad dyskiem, to radze omijac WD szerokim lukiem!!!
Pochodzil mi 754 godziny, 105 razy wlaczony - PADL!!!!! Jakies dwa miesiace od daty zakupu...

Cale szczescie, ze mialam kopie zdjec na innym dysku.. bo chyba nie da sie juz ich odzyskac z tego dysku, ktos wie?
Pytam tylko z ciekawosci, bo na szczescie kopie mam, ale jakbym nie zdazyla zrobic.. to moglabym sie pozegnac z nowymi zdjeciami na amen..

Co za szajs... nie wiem czy to kwestia szczescia, czy WD to naprawde takie dno, ze pada jak kawka prawie zaraz po zakupie.. :(
I juz wiem, ze nigdy, ale to nigdy nie zdecyduje sie na WD, to byl pierwszy i ostatni raz, jak zrazilam sie do Seagate.. ! :(

thorcik
26-08-2012, 17:57
A ja mam 5 dysków WD, najmłodsze mają po półtora roku i SMART elegancki. Także raczej brak szczęścia ;)

Andrus
26-08-2012, 21:37
Model Family: Western Digital Caviar Green (Adv. Format)
Device Model: WDC WD20EARS-00MVWB0
ponad 14000h pracy - dziala ;)

wd ma teraz fajna realizacje gwarancji: wysylaja dysk przed wysylka starego przez nas ;)

ps. samsungi tez mam (mniejsze i szybsze) i tez dzialaja ;)

mirekkania
26-08-2012, 22:20
Model : WDC WD20EARS-00MVWB0
Firmware : 51.0AB51

Disk Size : 2000.3 GB (8.4/137.4/2000.3)

Power On Hours : 4848 hours
Power On Count : 840 count
Temparature : 42 C (107 F)
Health Status : Good

Mam 2 takie w RAID1. Jeden padł po 3 dniach. Wymieniony i od tamtej pory bez problemów.

raptor88
27-08-2012, 11:33
To jeszcze ludzie wierzą w takie cuda, że ten dysk jest dobry a tamten nie bo pada? Wszystkie padają, jedna wielka loteria. To co ważne to trzymać na 2x lub więcej. Nie ma innej rady. Patrząc na obecne trendy, to producentom dysków też się nie opłaca wydawać krocie na badania nad "trwałością". Wolą, żeby ludki kupili sobie 2-3 więcej dysków, żeby mieć kilka kopii.

Mekano
27-08-2012, 14:43
wiesz co zgadzam sie ze wszystkie padaja i to jedna wielka loteria, ale.. nie parenascie dni po zakupie.. !!!

mirekkania
27-08-2012, 14:53
ale.. nie parenascie dni po zakupie.. !!!Wszystkie padają i wszystkim zdarza się równiez paść parenaście dni po zakupie :)

piom
27-08-2012, 15:30
To jeszcze ludzie wierzą w takie cuda, że ten dysk jest dobry a tamten nie bo pada? Wszystkie padają, jedna wielka loteria. To co ważne to trzymać na 2x lub więcej. Nie ma innej rady. Patrząc na obecne trendy, to producentom dysków też się nie opłaca wydawać krocie na badania nad "trwałością". Wolą, żeby ludki kupili sobie 2-3 więcej dysków, żeby mieć kilka kopii.

potwierdzam! najpierw padł mi 1TB od WD, później 500GB od seagate (te miały wadę fabryczną ale da się z nich odzyskać wszystko) teraz po ok.roku na backupie padł 1,5TB od samsunga.... złapał tyle badów ze hej... wg. samsunga to normalne przy tak dużych pojemnościach....

Borat1979
27-08-2012, 15:34
Jesli ktos sie zastanawia nad dyskiem, to radze omijac WD szerokim lukiem!!!
Pochodzil mi 754 godziny, 105 razy wlaczony - PADL!!!!! Jakies dwa miesiace od daty zakupu...

Cale szczescie, ze mialam kopie zdjec na innym dysku.. bo chyba nie da sie juz ich odzyskac z tego dysku, ktos wie?
Pytam tylko z ciekawosci, bo na szczescie kopie mam, ale jakbym nie zdazyla zrobic.. to moglabym sie pozegnac z nowymi zdjeciami na amen..

Co za szajs... nie wiem czy to kwestia szczescia, czy WD to naprawde takie dno, ze pada jak kawka prawie zaraz po zakupie.. :(
I juz wiem, ze nigdy, ale to nigdy nie zdecyduje sie na WD, to byl pierwszy i ostatni raz, jak zrazilam sie do Seagate.. ! :(

Ja mam 6 dysków WD (120GB, 500GB, 3x1TB i 3TB) i wszystkie działają bezproblemowo.
Używam dysków WD od 7 lat więc twoja awaria jednego dysku niczego nie dowodzi.
A backup trzeba robić zawsze bo każdy nośnik od dysku, prze kartę pamięci po DVD może ujedz uszkodzeniu.

wiesz co zgadzam sie ze wszystkie padaja i to jedna wielka loteria, ale.. nie parenascie dni po zakupie.. !!!
Jak ma paść to lepiej od razu gdy jest na gwarancji niż gdy się skończy. Przynajmniej nie tracimy forsy na kolejny dysk a dane i tak trzeba przywracać z kopi zapasowej bez względu na to czy padnie po tygodniu czy po 5 latach.

Mekano
27-08-2012, 15:44
potwierdzam! najpierw padł mi 1TB od WD, później 500GB od seagate (te miały wadę fabryczną ale da się z nich odzyskać wszystko) teraz po ok.roku na backupie padł 1,5TB od samsunga.... złapał tyle badów ze hej... wg. samsunga to normalne przy tak dużych pojemnościach....

To w takim razie, duze pojemnosci omijac z daleka, skoro to normalne?
i lepiej miec 3x 1TB niz 1x 3TB? Tez sie wlasnie nad tym zastanawialam, czy duze dyski to wieksze problemy..

mi padl wlasnie WD 3TB, no nic oddam na gwarancje i zobaczymy czy po naprawie, bedzie chodzil dlugo caly i zdrowy.. :)

logitech55
27-08-2012, 16:33
W niecały rok pochowałem segate 500 GB. Natomiast mam jeszcze jeden z innym systemem Fijutsu 9,5 GB i mimo swoich lat działa.

Borat1979
27-08-2012, 17:10
To w takim razie, duze pojemnosci omijac z daleka, skoro to normalne?
i lepiej miec 3x 1TB niz 1x 3TB? Tez sie wlasnie nad tym zastanawialam, czy duze dyski to wieksze problemy..

mi padl wlasnie WD 3TB, no nic oddam na gwarancje i zobaczymy czy po naprawie, bedzie chodzil dlugo caly i zdrowy.. :)
Pojemność nie ma żadnego związku z awaryjnością.

Kyle
31-08-2012, 18:25
Jak chcesz trzymać na tym "kolekcję" danych, to i tak trzeba kupić nośnik na kopię bezpieczeństwa ... czyli minimum 2x3 TB (skoro potrzebujesz miejsca na 3 TB danych). A Ja wolałbym 2x3TB zamiast 6x1TB (może dla tego, że nie jestem zbieraczem złomu).

W niecały rok pochowałem segate 500 GB. Natomiast mam jeszcze jeden z innym systemem Fijutsu 9,5 GB i mimo swoich lat działa.Ile godzin ma ten Fujitsu przepracowane? Ja z antyków mam 6 letniego Seagate 320 GB z przepracowanymi 22456 godzinami ... i chodzi dalej. (~2700 włączeń/wyłączeń)

Mekano
31-08-2012, 18:51
Jak chcesz trzymać na tym "kolekcję" danych, to i tak trzeba kupić nośnik na kopię bezpieczeństwa ... czyli minimum 2x3 TB (skoro potrzebujesz miejsca na 3 TB danych). A Ja wolałbym 2x3TB zamiast 6x1TB (może dla tego, że nie jestem zbieraczem złomu).

albo backup miec na dyskach USB, ja tak mam oprocz na dyskach, to jeszcze na USB.