PDA

Zobacz pełną wersję : D800/E - RAW w FX tylko w rozmiarze XXL?

apsza
10-06-2012, 14:55
Dochodzę do wniosku czytając paranetry , że kolejną kłopotliwą rzeczą (po CLS bez radia) w tej puszce jest to, że nie można wybrać w FX mniejszych rozmiarów zdjęcia M,S w RAWie i RAW występuje tu tylko w max rozdzielczości. Nie myślę tu o kadrowaniu proporcji zdjęcia DX,5x4,1,2 ani rodzajach kompresji 12 czy 14bit czy jej braku. Chodzi mi o rozmiar zdjęcia w FX. Przecież nie chce się zawsze mieć takie wielkie pliki do obróbki (31,38 a nawet 78Mb!!). Jak potrzebuję odbitki 10x15cm czy nawet 30x20cm to dlaczego w RAWie nie mogę wybrać np rozmiaru M lub S przy FX ?? Przy małych matrycach 6M,12M było jeszcze to do zniesienia, ale przy 36M??? Co za kretynizm, że M,S są tylko w JPGu ?? Znów kolejna kicha w TOPowej puszce? Jeśli się mylę to mnie poprawcie, bo bardzo chciał bym się mylić.

adamouse
10-06-2012, 14:57
Nie ma co poprawiać, Nikon nigdy nie dawał sRAW

batonMR
10-06-2012, 15:45
Nie podoba się, nie kupuj - proste.

TOP67
10-06-2012, 15:50
Temat wałkowany od kilku miesięcy. Nie ma fizycznej możliwości, żeby zrobić mniejsze RAW na matrycy Bayera. To co robi canon, to nie są RAW, tylko dowolna interpretacja. To samo, tylko lepiej można zrobić w DNG konwerter.

adamouse
10-06-2012, 16:10
Tak jak pisze TOP67: jeśli musi być RAW to można DNG przekonwertować do pożądanej rozdzielczości a oryginalne NEF do kosza.
Do wydruku pocztówki ja pewnie bym robił od razu w jpg. Alternatywnie jpeg + raw na drugą kartę na wypadek potrzeby ratowania fotek, jeśli jpg po wgraniu na kompa wygląda ok, to format karty z raw nawet bez wyjmowania z aparatu.
A jak kichowata puszka, to nie bierz. Jest D700 z 12mpix, jest D4 z 16, są puszki DX... Nikt nie zmusza do kupowania aparatu z matrycą 36mpix.

Mathis
10-06-2012, 16:12
@apsza - długo będziesz jeszcze narzekał? Nie masz D800 (patrzę podpis) a narzekasz jakbyś miał dwie sztuki i każda już by miała po 15tys przebiegu...

krokus66
11-06-2012, 09:55
Dochodzę do wniosku czytając paranetry , że kolejną kłopotliwą rzeczą (po CLS bez radia) w tej puszce jest to, że nie można wybrać w FX mniejszych rozmiarów zdjęcia M,S w RAWie i RAW występuje tu tylko w max rozdzielczości. Nie myślę tu o kadrowaniu proporcji zdjęcia DX,5x4,1,2 ani rodzajach kompresji 12 czy 14bit czy jej braku. Chodzi mi o rozmiar zdjęcia w FX. Przecież nie chce się zawsze mieć takie wielkie pliki do obróbki (31,38 a nawet 78Mb!!). Jak potrzebuję odbitki 10x15cm czy nawet 30x20cm to dlaczego w RAWie nie mogę wybrać np rozmiaru M lub S przy FX ?? Przy małych matrycach 6M,12M było jeszcze to do zniesienia, ale przy 36M??? Co za kretynizm, że M,S są tylko w JPGu ?? Znów kolejna kicha w TOPowej puszce? Jeśli się mylę to mnie poprawcie, bo bardzo chciał bym się mylić.

Doprawdy trudno mi zrozumieć takowe narzekania.

1. Pliki 75 MB bez żadnego problemu się obrabia. Obraz - cacy + miodzik.
2. Odbitka 10x15 cm, to po co robić NEF-a? Masz jeszcze TIFF-a i JPEG-a; tutaj masz dodatkowo opcję HDR. Jak dasz dobre ustawienia w body, to już nic nie musisz robić poza kawą dla żony.:-D
3. Topowa puszka do topowych zastosowań, dedykowana do określonej grupy odbiorców. Przy tak dużej ofercie puszek, każdy bez problemu może coś dla siebie znaleźć.

Jeśli kupisz Jaguara lub Porsche, to nie miej pretensji, iż 5-io osobowa rodzina nie wchodzi z wielkim bagażem oraz, że nie pali jak hybrydowa Toyota Yaris.:grin:
Czy idąc do renomowanej restauracji w karcie dań będziesz szukał zupy mlecznej lub wczorajszych ciastek po 0,50 zł.:mrgreen: Przecież przyszedłeś zjeść, więc powinni mieć wszysto, absolutnie wszysto, nieprawdaż?:lol:

Pawel Pawlak
11-06-2012, 10:07
Adobe DNG converter zrobi z RAWów D800, DNG o rozdzielczości której zapragniesz - 1,1.5,2,3,4,6,8,10,15 i 20mpix. jedynie na karcie musisz mieć więcej miejsca, na dysku już według uznania. SDki są tak tanie że jeśli jest kasa na d800 to na dodatkowe 32, 64 czy 128GB na SD także.

rotor
11-06-2012, 23:21
Przecież przyszedłeś zjeść, więc powinni mieć wszysto, absolutnie wszysto, nieprawdaż?:lol:

to by M.Gessler miała używanie z takiej restauracji :)