Zobacz pełną wersję : Wentylator akumulatorowy - opinie
rafal1980
10-06-2012, 13:53
Witam, właśnie przeglądając ofertę fripers natknąłem się na wentylator akumulatorowy
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1558_Wentylator-akumulatorowy-plenerowy-FreePower.html
Od jakiegoś czasu przymierzałem się do zakupy jakiejś "dmuchawy" i chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś styczność z tym sprzętem? Jest on zasilany jedynie z akumulatora czy z gniazdka też? 90min dmuchania na sesję to myślę, że świat i jeszcze trochę.
Widziałem taki w akcji na jakimś szkoleniu (albo bardzo podobny). Z tego co pamiętam nie da się tego zasilać z gniazdka, potrzebna byłaby przejściówka i pewne transformatorek jakiś. Tak czy inaczej dmucha to to całkiem poważnie, ma regulację mocy i panel sterujący na kabelku. Według mnie na sesję zdjęciową w sam raz, niczego więcej nie potrzeba. Jako wentylator pokojowy się nie sprawdzi :P
ja bym chyba wolal spalinowa dmuchawe do lisci ;)
rafal1980
12-06-2012, 09:39
Możesz rozwinąć to jakoś?
RobertMiernik
12-06-2012, 10:33
ja bym chyba wolal spalinowa dmuchawe do lisci ;)
Głośne, śmierdzi i nie wolno używać w pomieszczeniach - marny pomysł
czy marny... zanim podsumuje to chetnie zobaczylbym co potrafi taka obudowana turbina bo moj 250W wentylator mimo ze ze w warunkach studyjnych potrafi "dmuchnac" calkiem konkretnie to jednak w plenerze brakuje mu latwosci manipulowania, precyzji i zasiegu. Wiec taka turbina do lisci w plenerze imho bylaby zdecydowanie lepsza. Ze halasuje? tego sie raczej kilka godzin nie uzywa tylko max kilka min i przerwa.
Dmuchawa do liści daje mocny ale bardzo wąski strumień powietrza. Wentylator studyjny to spora tuba, która daje szeroki strumień z regulacją siły podmuchu. Do tego dochodzi kwestia zasilania i spalin. IMHO wentylator jest lepszym pomysłem.
Nie lepiej inwerter + zwykły wentylator ? Inwerterem zasilimy jeszcze lampę...
Są wentylatory studyjne typu wiatrak czy jak to tam nazwać ale działa to to trochę inaczej niż tuba z turbiną, dzięki której można lepiej ukierunkować strumień i precyzyjniej kontrolować siłę podmuchu (regulacja powinna być płynna).
BTW zasilanie jednocześnie lampy błyskowej i wentylatora, który pracuje w trybie ciągłym może być dla inwertera wyzwaniem.
BTW zasilanie jednocześnie lampy błyskowej i wentylatora, który pracuje w trybie ciągłym może być dla inwertera wyzwaniem.
Nie może a na pewno :) zresztą wieczorem wstawie wam filmik lub zdjęcie z działania takiego wentylatora jak z linka i zasilacza plenerowego Powerlux.
Przepraszam za mały poślizg ale wczoraj nie miałem kiedy zrobić tych filmików :) Tak więc jak mówiłem że to nie zagada ;) ten wentylator na pełnej mocy pobiera taką ilość prądu że lampą po błysku nie może się naładować. Zasilacze Powerlux 2400 WS XT do zasilania lamp są bardzo dobre, ale nie do takich drastycznych zabiegów jak ten z filmików. Wstawiam linki do Vimeo bo nie wiem czy tu się da i jak się wstawia filmiki :)
Lampa Powerlux VC1000 na pełnej mocy
https://vimeo.com/44128336
Lampa Powerlux VC1000 na minimalnej mocy
https://vimeo.com/44129224
Połączenie błysku z urządzeniem pracującym w trybie ciągłym nie może się sprawdzić. Inwertery są przystosowane do dużych obciążeń ale w krótkim czasie. Co prawda są ponoć zasilacze plenerowe z magicznym przyciskiem zmiany trybów ale to i tak wyklucza podłączanie 2 urządzeń o różnej specyfice pracy.
Koniec końców wychodzi na to, że zestaw wentylator + dedykowany aku w plenerze to całkiem przemyślana koncepcja.
rafal1980
18-06-2012, 11:22
Koniec końców wychodzi na to, że zestaw wentylator + dedykowany aku w plenerze to całkiem przemyślana koncepcja.
Również odnoszę po tym temacie takie wrażenie :D
No to jak się uda w przyszłym miesiącu zamawiam i wstawię obszerną relację z testów ;)