Zobacz pełną wersję : NISSIN Di622 Mark II czy YONGNUO YN-565EX
Witam mam Nikona D3100 i chcę kupic do niego lampe. Zastanawiam się nad tymi dwoma NISSIN Di622 Mark II czy YONGNUO YN-565EX, ponieważ cena jest dobra jak dla mnie gdyż moje środki w tym momencie to 700zł. Która z tych lamp jest lepsza i dlaczego? Jeśli są w zakresie tej ceny jakieś inne lampy które możecie polecic to bardzo proszę.
Z góry dziękuję za odpowiedz
Moim zdaniem bierz Nissana.
artuss811
10-06-2012, 13:38
A jak dokupisz do nissin to samo co jest w SB to okaże się że dołożysz 150 zł i będzie SB700
A jak dokupisz do nissin to samo co jest w SB to okaże się że dołożysz 150 zł i będzie SB700
A jakie dodaki do nissina kosztuja 400 zł?
Na giełdzie obecnie jest SB600 - ja poszedłbym w tym kierunku
Mogę śmiało polecić NISSIN Di622 Mark II, którego mam już z pół roku.
Używam go z D3100 i jestem bardzo zadowolony.
Dzięki wielkie za pomoc w wyborze decyduję się na Nissina ;)
Borat1979
14-06-2012, 00:48
A jakie dodaki do nissina kosztuja 400 zł?
Pewnie etui z napisem Nikon :)
Czyli jak zapłacisz kilka stów więcej nie dość, że masz słabsza lampę to dostaniesz dodatkowo (dwa kolorowe szkiełka i dyfuzor) czyli dodatki warte 20 zł. Tylko brać :)
Za 700 zł można kupić Nissin Di866 prof. Może ktoś wie czym starsza wersja różni się od wersji MK II?
A przy zestawieniu Nissin Di866 - YN-565EX co będzie lepszym wyborem?
Chawison
20-06-2012, 13:44
witam
Yn-565ex to lampa z wyższego segmentu niż niz Di622 II , według nas jedyna jej wada w stosunku do Nissina to brak napisu "Made i n Japan "
Na plus wystarczy podać : lepsze wspomagania AF , bardzo cicha praca ... ( Nissin to kosiarka do trawy )
pozdrawiam
Adam
Mam Nissin Di622 i nie mogę w nim wzmocnić błysku z poziomu body Nikona D40x. Często muszę robić zdjęcia z manualnie ustawioną mocą lampy co jest uciążliwe.
Z SB-800 robię to bez problemu.
Mam Nissin Di622 i nie mogę w nim wzmocnić błysku z poziomu body Nikona D40x. Często muszę robić zdjęcia z manualnie ustawioną mocą lampy co jest uciążliwe.
zmień na Di622 MK II i po problemie ;-] ,
zmień na Di622 MK II i po problemie ;-] ,
Jednak małe sprostowanie. Moja lampa jednak da się sterować z body (D40x ma kompensację błysu w granicy +1.0 do -3.0). Za to dziwnie się zachowuje przy różnych czułościach. Np. przy ISO100 jest OK, ISO200 czasem ciut ciemniej (co mnie dziwi) przy ISO400 czasem a nawet częściej niż czasem zdjęcia są ciemniejsze (co mnie jeszcze bardziej dziwi). Dalej już jest OK tzn. stabilnie jak przy ISO100. Zdjęcia robiłem w trybie M celując w jeden punkt.
A jakie są różnice między Di622 a Di622 MK II ?
Głównie wbudowany sterownik błysku CLS, lampa może błyskać jako slave, jednak z pewnymi ograniczeniami - tylko w grupie A i na kanale 1. Jeżeli nie masz rozbudowanego systemu lamp, nie będzie to żaden problem.
kolo_luzak
03-07-2012, 10:38
Jednak małe sprostowanie. Moja lampa jednak da się sterować z body (D40x ma kompensację błysu w granicy +1.0 do -3.0). Za to dziwnie się zachowuje przy różnych czułościach. Np. przy ISO100 jest OK, ISO200 czasem ciut ciemniej (co mnie dziwi) przy ISO400 czasem a nawet częściej niż czasem zdjęcia są ciemniejsze (co mnie jeszcze bardziej dziwi). Dalej już jest OK tzn. stabilnie jak przy ISO100. Zdjęcia robiłem w trybie M celując w jeden punkt.
Witam
Mam ten sam problem, Nikon D40x lampa Nissin Di622, w trybie TTL nie doświetla zdjęć przy ISO 400, przy ISO 100 można zaryzykować stwierdzenie że jest ok, przy ISO 200 czasem ciut za ciemno, ale ISO 400 to masakra jest.
Lampa raz była w serwisie opis, dołączone przykładowe zdjęcia, wróciła jak napisali w gwarancji po kalibracji i wgraniu nowego softu. Problem pozostał. Wyślę jeszcze raz tym razem wspomnę o ISO i zasugeruje, że jak nie mogą usunąć problemu to wymiana na Di622 MK II jest uzasadniona. Lampa jeszcze na gwarancji więc warto spróbować.
Miałem Nissina Di622 (jeszcze pierwszą wersję), mam Yongnuo 565EX. Zdecydowanie bardziej polecam Yongnuo. Wielkościowo - co przy małym body jakim jest D3100 może mieć znaczenie - są podobnie duże. Yongnuo ma liczbę przewodnią na poziomie SB-910. Wykonanie bardzo dobre, sterowanie (ekran LCD) i ilość opcji większa niż w Nissinie. Mój Nissin był poza tym chimeryczny - inaczej oświetlał przy błysku na wprost, inaczej przy błysku odbitym (trzeba było dawać korektę na +). Bywało także, ze miał problemy z powtarzalnością naświetlania przy błysku odbitym, w tych samych warunkach. Yongnuo jest pod tym względem stabilniejsza. Poza tym w Nissinie zoom lampy rzęzi tak, że ma się wrażenie, że lampa za chwile się posypie - Yongnuo przy niej jest cichutkie. Sądzę, że to, że więcej osób poleca Nissina wynika z tego, że jest ona długo na rynku i więcej osób jej używa/ło. Yongnuo 565EX jest stosunkowo młodą lampą i stąd mniej o niej opinii. Moim zdaniem - stosunek ceny do możliwości/mocy błysku/funkcjonalności/wykonania spośród lamp "nieoryginalnych" jest najlepszy. Jedyny potencjalny brak - to niemożność pracy w trybie master w CLS (ale tego Nissin też nie ma)
może odbiegam trochę od tematu , ale czy może ktoś doradzić czy rf602 czy rf603 będą działać z nissin Di622 MKII ?
poniżej odpowiedź którą otrzymałem od sklepu :
" Witam serdecznie,
wyzwalacze te napewno nie działają z lampami Nissin MK I, natomiast prawdopodobnie działają z MK II, jednak nie sprawdzaliśmy tego osobiście, więc nie możemy zagwarantować, że zadziałają. "
może ktoś ma taką konfiguracje i działa ...?
adolfik9501
09-07-2012, 23:15
może odbiegam trochę od tematu , ale czy może ktoś doradzić czy rf602 czy rf603 będą działać z nissin Di622 MKII ?
poniżej odpowiedź którą otrzymałem od sklepu :
" Witam serdecznie,
wyzwalacze te napewno nie działają z lampami Nissin MK I, natomiast prawdopodobnie działają z MK II, jednak nie sprawdzaliśmy tego osobiście, więc nie możemy zagwarantować, że zadziałają. "
może ktoś ma taką konfiguracje i działa ...?
Działa. Di622 II działa normalnie z wyzwalaczami, Di622 tylko po aktualizacji firmware (tylko w wersji do Nikona).
Działa. Di622 II działa normalnie z wyzwalaczami, Di622 tylko po aktualizacji firmware (tylko w wersji do Nikona).
a które poecisz RF602 czy RF603 ?
adolfik9501
10-07-2012, 18:18
a które poecisz RF602 czy RF603 ?
Jeden pies, jednak IMHO warto wziąć to co jest obecnie w produkcji, nie będzie problemu dokupić kolejny wyzwalacz jak będzie potrzeba.
RF602 & Nissin Di622MKII jak ustawić lub wyzwalać bezprzewodowo ? :-\
mam D80 , odbiornik RF-602RX na nissin a nadajnik RF-602 TX do łapy ustawię lampe wtryb manualny błyska za każdym razem ;-] , czyli komunikacja jest .... ale i teraz nadajnik na D80 odbiornik na nissin i nic...... błyska tylko gdy ustawie lampę w tryb manualny , moje pytanie lampa czy fotograf (__.__) ?
redrum-x
26-10-2012, 07:43
Oczywiście Yn-565ex. Tak jak kolega wyżej napisal.
Oczywiście Yn-565ex. Tak jak kolega wyżej napisal.
no nie bardzo rozumiem ? czyli co z nissin Di622 MK II nie będzie działać za to Yn-565ex działa !?
adolfik9501
26-10-2012, 10:41
mam D80 , odbiornik RF-602RX na nissin a nadajnik RF-602 TX do łapy ustawię lampe wtryb manualny błyska za każdym razem ;-] , czyli komunikacja jest .... ale i teraz nadajnik na D80 odbiornik na nissin i nic...... błyska tylko gdy ustawie lampę w tryb manualny , moje pytanie lampa czy fotograf (__.__) ?
Czego chcesz więcej od manualnych wyzwalaczy?
nie wyzwolisz lampy w trybie ttl za pomocą manualnego wyzwalacza, bo lampa wymaga komunikacji z aparatem. Możesz to zrobić tylko w trybie manualnym.
Canonierr
28-10-2012, 20:02
witam, miałem będą w Canonie nissina mk1 i do tej 565 to wogóle nie ma porównania, kupiłem ją 4 dni temu i już chrzciny ją obskoczyłem wraz z 16-85vr i fajnie mi doświetlała ten w sumie ciemny obiektyw, delikatna jest czuć bo leciutka dlatego się z nią też tak obchodzę jak z jajkiem bo pewnie klapka od baterii to bedzie czuły punkt.
Za te pieniądze to nawet godziny nie myślałem nad wyborem; bo sb600 w momencie wyleciała z listy a sb700 ok ma mastera ale póki mam jedną tylko to nie ma znaczenia no i moc słaba.
pozdrawiam
A jak ma się nissin Di866Mark II do YN-565EX prosiłbym o jakąś konstruktywną opinię.
Pozdrawiam
A jak ma się nissin Di866Mark II do YN-565EX prosiłbym o jakąś konstruktywną opinię.
Pozdrawiam
nie ten przedział ( cena , wyposażenie ..... ) , jeżeli chcesz już porównywać to model z tej samej półki czyli Di866MarkII vs YN-568EX
Pozdrawiam
A no tak:
W YN-565EX brakuje HSS, mastera CLS, drugiego flasha i trochę mocy. A poza tym, to prawie to samo.
witam. potrzebuję porady jaką lampę i wyzwalacz dobrać do 700-800zł, tak abym mógł za pół roku dokupić druga sztukę i będzie ona bez problemów pasowała do uprzedniego zestawu bezprzewodowo. Po opiniach widzę ze NISSIN di622 MARK II prowadzi, ale YN-565EX tez ma dobra opinię.
Jaki wyzwalacz do tych modeli pasowałby najbardziej i czy zmieszczę się w takim przedziale jakim dysponuję?:/
Moj zestaw to Nikon D5100 + 18-105VR
Tak się zastanawiam, bo nie rozumiem nad czym tak debatujecie ;) Wystarczy zaledwie niewiele dołożyć do Metza 52 i ma się wszystko co potrzeba. Śledzę ceny tego Metza i właśnie znalazłem dzisiaj, że w Kurtmedia cenę zmienili na 762,95 (mam nadzieję, że to nie pomyłka) link: http://www.kurtmedia.pl/product-pol-316407-LAMPA-52-AF-1-NIKON.html
A może warto zainwestować jeszcze w Nikona SB-600 do D3100? Sam przymierzam się do jego zakupu, ale czy warto, skoro ma już ona dość sporo czasu za sobą? :D
chytry traci podwójnie... sam sobie kiedys kupilem uzywana lampe w super stanie... stosunkowo drogo jak za uzywkę ... sprawa skonczyla sie mediacja przed sadem... zycze powodzenia...