Zobacz pełną wersję : Pomocy WIN 7 ULTIMATE x64
Redskull
10-06-2012, 08:01
Mam problem i bardzo proszę o pomoc
Obecnie komputer stoi na WIN XP. Mam RAID 0 oparty na dwóch Caviarach WD5000AADS-0 500GB (green series). Przy próbie instalacji WIN 7 ULTIMATE x64 spod systemu wszystko jest ok. Instalator widzi dyski i trzy partycje (C,D,E). Ale nie chcę instalować drugiego systemu, więc odpalam botowalne DVD i pojawia się problem bo instalator dysków nie widzi i woła o "sterownik pamięci masowej".
Moja płyta to MSI P45NEO2. Pościągałem wszystko co było w dziale download dla tej płytki ze strony MSI, zarówno dla win XP x32 jak i dla win 7 x64. Wrzuciłem na pendrive, ale instalator nada nie znajduje nic dla siebie :( kończą mi się pomysły a informatycznie jestem średnio ogarnięty, więc proszę o pomoc (tylko prostym językiem :D )
Spróbuj wgrać sterownik w ten sposób: http://www.sevenforums.com/tutorials/74257-sata-drivers-load-using-shift-f10-open-cmd.htmlt
Znajomy stal przed tym samym problemem, niestety mozgowcy z MS tak nakombinowali ze na jednej maszynie nie da sie zainstalowac XP i WIN 7. Nie pamietam dokladnie o co chodzi, ale wspominal cos ze trzeba przestawic jakis system w BIOSIE, i jak wlaczysz XP to 7 nie bedzie smigac i na odwrot. Znalazlem temat na innym forum mozesz pomoze: http://forum.pclab.pl/topic/462380-XP-i-7-na-jednym-komputerze/
RobertMiernik
10-06-2012, 11:24
A czy przypadkiem nie jest tak, że jak widzisz dysk z instalatora uruchomionego z XPka, to możesz sobie sformatować partycję systemową?
Tam po prawej pod listą dysków masz "Więcej opcji" czy "Opcje" czy inny taki, klikasz i możesz formatować/usuwać/tworzyć partycje...
P.S. Problem, który masz to brak sterowników do kontrolera RAID, kiedyś w czasie instalacji naciskało się F6 i można było wgrać dodatkowe sterowniki, teraz prawdę mówiąc nie wiem jak to zrobić, chociaż też powinna być taka opcja, spróbuj najpierw pierwszego sposobu, później będziemy kombinować dalej.
Znajomy stal przed tym samym problemem, niestety mozgowcy z MS tak nakombinowali ze na jednej maszynie nie da sie zainstalowac XP i WIN 7.
To zupełnie nie ten problem. Instalator nie widzi wcale dysku RAID. Potrzebne jest coś takiego http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProdId=2101&DwnldID=20625&ProductFamily=Software+Products&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Rapid+Storage+Technolog y&lang=eng
Redskull
10-06-2012, 20:52
Tak dla potomnych. Żaden sposób nie pomógł :( Pomogło dopiero wypięcie dysków które były w raidzie 0 z płyty.
Okazało się, że na mojej płycie są dwa kontrolery RAID. JMicron i Intel. Mój Raid stał na tym pierwszym i Win7 tego ni hu hu nie łykał. Po wypięciu dysków i przepięciu na kontroler INTELA poszło bez problemu...o ile można tak powiedzieć, bo między czasie straciłem obraz, potem BIOS do resetu, potem ram do wyjęcia (w sumie 2h walki o obraz)...dało się :D Jedyne co mi nie poszło to ponowna konfiguracja raidu 0. W biosie poszło gładko, w systemie poległem :P Mam teraz systemówkę na 200GB i 3x500GB na storage...cóż, zystałem za to 1 GB ramu, którego XP nie widział i lepsze wykorzystanie proca. Wyszło i tak na +. Dzięki za pomoc
Do kontrolera Jmicron też pewnie jest sterownik F6. W ostateczności instaluję system na pojedynczym dysku, wgrywam sterownik z poziomu windowsa, zakładam partycję RAID i przenoszę system ghostem.
Jeśli teraz masz dyski podpięte do kontrolera intela, to wgraj intel matrix.