PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy WIN 7 ULTIMATE x64

Redskull
10-06-2012, 08:01
Mam problem i bardzo proszę o pomoc

Obecnie komputer stoi na WIN XP. Mam RAID 0 oparty na dwóch Caviarach WD5000AADS-0 500GB (green series). Przy próbie instalacji WIN 7 ULTIMATE x64 spod systemu wszystko jest ok. Instalator widzi dyski i trzy partycje (C,D,E). Ale nie chcę instalować drugiego systemu, więc odpalam botowalne DVD i pojawia się problem bo instalator dysków nie widzi i woła o "sterownik pamięci masowej".

Moja płyta to MSI P45NEO2. Pościągałem wszystko co było w dziale download dla tej płytki ze strony MSI, zarówno dla win XP x32 jak i dla win 7 x64. Wrzuciłem na pendrive, ale instalator nada nie znajduje nic dla siebie :( kończą mi się pomysły a informatycznie jestem średnio ogarnięty, więc proszę o pomoc (tylko prostym językiem :D )

dzejms
10-06-2012, 08:29
Spróbuj wgrać sterownik w ten sposób: http://www.sevenforums.com/tutorials/74257-sata-drivers-load-using-shift-f10-open-cmd.htmlt

bahuone
10-06-2012, 10:08
Znajomy stal przed tym samym problemem, niestety mozgowcy z MS tak nakombinowali ze na jednej maszynie nie da sie zainstalowac XP i WIN 7. Nie pamietam dokladnie o co chodzi, ale wspominal cos ze trzeba przestawic jakis system w BIOSIE, i jak wlaczysz XP to 7 nie bedzie smigac i na odwrot. Znalazlem temat na innym forum mozesz pomoze: http://forum.pclab.pl/topic/462380-XP-i-7-na-jednym-komputerze/

Kurtz
10-06-2012, 11:03
Sterownik AHCI ? RAID?

RobertMiernik
10-06-2012, 11:24
A czy przypadkiem nie jest tak, że jak widzisz dysk z instalatora uruchomionego z XPka, to możesz sobie sformatować partycję systemową?

Tam po prawej pod listą dysków masz "Więcej opcji" czy "Opcje" czy inny taki, klikasz i możesz formatować/usuwać/tworzyć partycje...

P.S. Problem, który masz to brak sterowników do kontrolera RAID, kiedyś w czasie instalacji naciskało się F6 i można było wgrać dodatkowe sterowniki, teraz prawdę mówiąc nie wiem jak to zrobić, chociaż też powinna być taka opcja, spróbuj najpierw pierwszego sposobu, później będziemy kombinować dalej.

TOP67
10-06-2012, 16:45
Znajomy stal przed tym samym problemem, niestety mozgowcy z MS tak nakombinowali ze na jednej maszynie nie da sie zainstalowac XP i WIN 7.

To zupełnie nie ten problem. Instalator nie widzi wcale dysku RAID. Potrzebne jest coś takiego http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProdId=2101&DwnldID=20625&ProductFamily=Software+Products&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Rapid+Storage+Technolog y&lang=eng

Redskull
10-06-2012, 20:52
Tak dla potomnych. Żaden sposób nie pomógł :( Pomogło dopiero wypięcie dysków które były w raidzie 0 z płyty.

Okazało się, że na mojej płycie są dwa kontrolery RAID. JMicron i Intel. Mój Raid stał na tym pierwszym i Win7 tego ni hu hu nie łykał. Po wypięciu dysków i przepięciu na kontroler INTELA poszło bez problemu...o ile można tak powiedzieć, bo między czasie straciłem obraz, potem BIOS do resetu, potem ram do wyjęcia (w sumie 2h walki o obraz)...dało się :D Jedyne co mi nie poszło to ponowna konfiguracja raidu 0. W biosie poszło gładko, w systemie poległem :P Mam teraz systemówkę na 200GB i 3x500GB na storage...cóż, zystałem za to 1 GB ramu, którego XP nie widział i lepsze wykorzystanie proca. Wyszło i tak na +. Dzięki za pomoc

TOP67
10-06-2012, 21:51
Do kontrolera Jmicron też pewnie jest sterownik F6. W ostateczności instaluję system na pojedynczym dysku, wgrywam sterownik z poziomu windowsa, zakładam partycję RAID i przenoszę system ghostem.

Jeśli teraz masz dyski podpięte do kontrolera intela, to wgraj intel matrix.