PDA

Zobacz pełną wersję : Nowa bateria d5100

V-gen
10-06-2012, 01:23
Witam , jak zadbać o nową baterię czy formatować jak kiedyś stare baterie telefoniczne 3x do maksa by miała maksymalną żywotność ?
Jakie opcje wyłączyć w aparacie by baterii starczyło na więcej fot :p

zgera
10-06-2012, 08:29
Obecnie produkowanych akumulatorów nie musimy formować, aczkolwiek trzykrotne pełne ładowanie nie zaszkodzi.
Pytasz jakie opcje wyłączyć aby oszczędzać energię, LiveWiew , VR, wyświetlacz, napęd AF, lampa błyskowa, kręcenie filmów, to najbardziej zużywa energię.

przemo1978
10-06-2012, 10:39
Instrukcji jest napisane,że trzy razy do zera i wtedy jest ponoć najlepiej.

amirez
10-06-2012, 11:35
Przy dłuższym czasie bez użytkowania, baterie naładować. Litowe ogniwa najlepiej czują się na 3/4 naładowania.

zgera
10-06-2012, 12:30
Instrukcji jest napisane,że trzy razy do zera i wtedy jest ponoć najlepiej.

W którym miejscu instrukcji tak napisali? posiadam kilka instrukcji do modeli Nikona i nic takiego nie znalazłem.
Co rozumiesz przez rozładowanie do zera, takie rozładowanie znacznie skróciło by żywot akumulatora.
Pusty wskaźnik akumulatora na wyświetlaczu nie oznacza że akumulator jest rozładowany do zera.

Poprosturysiek
10-06-2012, 13:22
To ja się też przyłączę. W moim świeżutkim D7000 bateria była naładowana gdzieś w 1/3, zakładam optymistycznie że producent celowo sprzedaje z baterią częściowo naładowaną, żeby klient mógł przetestować sprzęt w sklepie.

I teraz zagwozdka. Mam ją wykończyć do zera i dopiero naładować, czy lepiej od razu jak najszybciej naładować. W instrukcji piszą tylko, że trzeba ładować do pełna, ale czy od razu czy po wyładowaniu do zera, tego już nie piszą...

knopers1
10-06-2012, 13:44
I teraz zagwozdka. Mam ją wykończyć do zera i dopiero naładować, czy lepiej od razu jak najszybciej naładować. W instrukcji piszą tylko, że trzeba ładować do pełna, ale czy od razu czy po wyładowaniu do zera, tego już nie piszą...

Laduj do konca i idz cykac zdjecia! ehh, problemy maja tutaj co niektorzy ze ganba czytac....

Poprosturysiek
10-06-2012, 13:54
Ależ ja cykam cały czas na tej prawie wyładowanej, a ściślej "testuję układ AF". Chyba nie myślałeś, że siedzę i się zastanawiam, co zrobić :)

przemo1978
10-06-2012, 17:41
W którym miejscu instrukcji tak napisali? posiadam kilka instrukcji do modeli Nikona i nic takiego nie znalazłem.
Co rozumiesz przez rozładowanie do zera, takie rozładowanie znacznie skróciło by żywot akumulatora.
Pusty wskaźnik akumulatora na wyświetlaczu nie oznacza że akumulator jest rozładowany do zera.
Moja wina .Minąłem sie z prawda. Czytałem o tym nie w instrukcji tylko tu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-en-el14-akumulator.html .

zgera
11-06-2012, 20:40
Moja wina .Minąłem sie z prawda. Czytałem o tym nie w instrukcji tylko tu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-en-el14-akumulator.html .

Cytat z powyższego linku:
Aby nowy akumulator osiągnął pełną moc należy go sformatować trzy razy. Formatowanie akumulatora polega na tym, że przed ładowaniem należy akumulator całkowicie rozładować, a następnie w pełni naładować. Tą czynność należy powtórzyć trzy razy. Gdy akumulator będzie już sformatowany można rozpocząć proces ładowania nawet wtedy, gdy nie będzie on w pełni rozładowany.
Profesjonalni sprzedawcy nie powinni używać określenia "formatowanie akumulatora", akumulatory formujemy.
Popieram jednak zasadę że nowy akumulator ładujemy trzykrotnie do pełna kiedy jest w pełni rozładowany, pisząc w pełni, nie mam na myśli do zera.
Rozładowany akumulator jest wtedy gdy wskaźnik jest pusty, lub urządzenie nie daje się włączyć.

RogeRek
14-06-2012, 13:03
Właśnie mam w ręku nową oryginalną baterie EN-EL14 oraz dołączoną do niej instrukcje. Nic w niej nie pisze o 3-krotnym naładowaniu i rozładowaniu baterii. Pisze natomiast, żeby ją naładować przed pierwszym uruchomieniem. Jak dla mnie instrukcja Nikona mą większą wartość niż czyjś opis na aukcji. Wydaje mi się, że ludzie piszą tak "dla zasady". Formatowanie baterii litowo-jonowej to mit, który jest powielany przy każdej okazji, ale nikt nie ma na to fachowych dowodów, że to naprawdę pomaga. Po prostu tak gdzieś czytał/usłyszał i powtarza dalej :D

Fludi
14-06-2012, 13:53
A ja powiem tak, nową oryginalną baterię, którą z aparatem dostałem. Rozładowałem do końca (momentu, aż się włączyć aparatu nie dało), potem pełne ładowanie (oryginalna ładowarka - póki dioda nie przestała migać). Dokupiłem drugą takową baterie, co by mieć na wszelki wypadek. I muszę powiedzieć, że obie starczają mi na około 600 zdjęć. Używam ich naprzemiennie, nie zaobsrewowałem do tej pory by, któraś z nich się szybciej rozładowała itp, itd...

GWS
14-06-2012, 14:19
Formowanie akumulatorów litowych to efekt nierozróżnienia ich od akumulatorów niklowo-kadmowych i niklowo-wodorkowych. Z drugiej strony, obserwuję, że nowe akumulatory litowe dużo dłużej pracują po 3-4 cyklach ładowania.