PDA

Zobacz pełną wersję : Porównywanie wyników MTF

piotrze
09-06-2012, 23:31
Przeglądając testy obiektywów systemu m43 na optycznych można zauważyć, że mają zauważalnie wyższe wyniki MTF niż w innych systemach, ale z drugiej strony natknąłem się w kilku miejscach na sieci na opinię (np. tutaj: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=235544), że muszą mieć większe wartości, bo jeśli drukujemy coś z matrycy 4/3 i FX, to w tym pierwszym przypadku potrzebujemy zrobić dwa razy większe powiększenie.

Pewnie będzie to głupie pytanie - ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego? Przecież jak już zrobimy zdjęcie i mamy zapis cyfrowy np. z matrycy 10 mpix, to chyba nie ma znaczenia z jakiej wielkości matrycy te dane wyszły. Poza tym o powiększaniu IMHO moglibyśmy mówić, jakby to był analog, bo z cyfry co najwyżej wybieramy część pikseli, żeby uzyskać np. 300 dpi na A4, albo interpolujemy jeśli tych mpixeli na matrycy mieliśmy za mało.

piotrze
10-06-2012, 09:14
Ok, nadal nie wiem co z tym wspólnego ma "powiększanie wielkości matrycy do formatu wydruku", ale wykombinowałem sobie, że jeśli fotografując ten sam kadr FX'em i 4/3, chcemy uzyskać ten sam sumaryczny poziom szczegółów, to obiektyw 4/3 musiałby mieć dwa razy większą wartość lpmm (przy pominięciu spadku ostrości na brzegach).

Tylko że w takim razie, jeśli porównanym np. Nikkor'a 85 1.8 [45 lpmm dla przesłony 4] i M.Zuiko 45 1.8 [75 lpmm dla przesłony 2.8], to wychodzi że zdjęcie zrobione tym pierwszym będzie miało trochę więcej szczegółów z FX'a (2160 LWPH) niż z 4/3 (2025 LWPH), ale już nasze APSC wypada bardzo blado z tym Nikkorem (1404 LWPH).. prawda to?