Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50/2.8 czy Nikkor 18-105/3.5-5.6
dawid666
09-06-2012, 13:54
Czesc
mam pewien problem, stoje przed wyborem obiektywu do d3100. I jak narazie te dwa w/w zostaly szczególniej zauwazone przeze mnie.
mam okazje kupic T za 820zl lub N za 800zl.
no i nie wiem ktory wziazc pod uwage.
obiektyw przede wszystkim sluzyl mi bedzie do zdjec przy kiepskim swietle(choć tez nie zawsze) ze zdalnie odpalanymi lampami(strobist) wiec dobrze by bylo gdyby AF dawal rade w ciemniejszych sytuacjach.
moze macie jakies inne propozycje.
fajnie by bylo zmiescic sie w tych 8 stowkach.
pozdro!
Czesc
mam pewien problem, stoje przed wyborem obiektywu do d3100. I jak narazie te dwa w/w zostaly szczególniej zauwazone przeze mnie.
mam okazje kupic T za 820zl lub N za 800zl.
no i nie wiem ktory wziazc pod uwage.
obiektyw przede wszystkim sluzyl mi bedzie do zdjec przy kiepskim swietle(choć tez nie zawsze) ze zdalnie odpalanymi lampami(strobist) wiec dobrze by bylo gdyby AF dawal rade w ciemniejszych sytuacjach.
moze macie jakies inne propozycje.
fajnie by bylo zmiescic sie w tych 8 stowkach.
pozdro!
18-105vr to bdb szkło ale dosyć ciemne. Na twoim miejscu nie zastanawiał bym się nad nim. Bierz tamrona jest dużo jaśniejszy, ma lepszą plastyke światła.
LordRamzes
09-06-2012, 14:58
jak znasz się na testowaniu na obecność :wirusa FF/BF , mydło" w tamronie to przetestuje jesli trafia nie mydli to bierz a tak bardziej polecam nikkora miałem tamrona i żywotny to on nie jest po 2 latach 1/3 lewego kadru była nieostra sam teraz poluje na 105' taki spacer zoom zawsze sie przydaje
dawid666
09-06-2012, 15:21
18-105vr to bdb szkło ale dosyć ciemne. Na twoim miejscu nie zastanawiał bym się nad nim. Bierz tamrona jest dużo jaśniejszy, ma lepszą plastyke światła.
jak znasz się na testowaniu na obecność :wirusa FF/BF , mydło" w tamronie to przetestuje jesli trafia nie mydli to bierz a tak bardziej polecam nikkora miałem tamrona i żywotny to on nie jest po 2 latach 1/3 lewego kadru była nieostra sam teraz poluje na 105' taki spacer zoom zawsze sie przydaje
czyli jak narazie remis.
tego tamrona to własnie sie obawiam ze bedzie sie rozpadał
jesli chodzi o jasnosc N to chyba az tak bardzo nie przeszkadzałaby bo ma tak samo jak w kicie. gdy robilem kitem w ciemnych warunkach dawal rade. z wykorzystaniem jeszcze diody niby bylo ok...
moze poczekam az szersze grono NIkoniarzy wypowie sie na ten temat:smile:
redrum-x
09-06-2012, 16:41
Miałem podobny problem całkiem niedawno(przejrzyj mój temat).
Wybrałem Tamrona, używanego(kupilem drugi ezgemplarz, pierwszy okazał się zupełnie nietrafiony(Warszawa, Allegro:)). 800zł, focus wg mnie działa prawidłowo, plastyka i kontrasty bardzo fajne. Przed chwilą robione zdjęcia:
https://www.dropbox.com/gallery/68417973/1/nowy%20folder%202?h=eee967
Według mnie lepiej żebyś się nie przejmował "rozpadaniem". Naczytałem się o Tamronach z różnych źródeł, tysiące postów na polskich i zagranicznych forach- pewne rzeczy są rozdmuchane -kup i po prostu rób zdjęcia;)
wasilewk
09-06-2012, 17:57
czyli jak narazie remis.
...:smile:
Przy rozbijaniu orzechów - na pewno. (Nie ma co nie sprawdzonych andronów rozpowszechniać.)
Miałem go 2 lata z D80 - nawet słynna soczewka przednia się nie ruszyła. Dziewczyna (z Forum), która go ode mnie kupiła może poświadczyć, że przez następne 2 lata jest ok.
Pzdr.