PDA

Zobacz pełną wersję : posiada ktoś głowicę Manfrotto 322RC2?

paul.g.85
08-06-2012, 20:25
Witam

Posiada ktoś głowicę jak w temacie: Manfrotto 322RC2 bo mam dużo wątpliwości w stosunku do mojej i kilka pytań.

Prosił bym o odpowiedź lub kontakt.

Pozdrawiam

ziever
08-06-2012, 21:26
Mam 324RC2, może pomogę?

paul.g.85
08-06-2012, 21:42
Właściwie budowa jest bardzo zbliżona bo oglądałem w sklepie 324RC2.
Czy to normalne że nawet przy dokręconym na maksa FRICTION dalej jestem w stanie zmieniać ustawienie głowicy bez wciśnięcia tej dźwigni (którą się luzuje wszystko)?
W sklepie o ile dobrze pamiętam głowicą nie dało się poruszać bez wciśnięcia tej dźwigni...
Czy taki luz to jest oznaka zużycia?

Wydaje mi się że raczej głowica nie będzie zmieniać pozycji pod ciężarem aparatu ale mimo wszystko wolałbym żeby bez wciśnięcia tej dźwigni głowica była zablokowana w swojej pozycji całkowicie (bez jakiejkolwiek możliwości regulacji, nawet z użyciem siły).

ziever
08-06-2012, 21:54
Moja, kupiona w salonie, nie ma takiego luzu. tzn. dopiero jakby się solidnie oprzeć o rączkę to ustąpi. A tak to nawet najcięższe kombinacje nie robią na niej wrażenia. Może masz walnięty ten mechanizm zacisku?
Friction działa tylko dla wciśniętej dźwigni zwalniającej, dla zafiksowanej głowicy nic nie zmienia.

paul.g.85
08-06-2012, 22:14
Już wiem w czym tkwiła przyczyna. Jest koło tego wskaźnika u mnie taka śrubka na torx'a i tak sobie pomyślałem ze ją może spróbuję dokręcić.
Znalazłem klucz i do dzieła.
No i o dziwo udało się. Dokręcone i nie ma luzów, tj. tych niepożądanych. Reguluję teraz tylko po wciśnięciu dźwigni a tak to można się wieszać na głowicy i nie do ruszenia jest.

Uff od razu ulżyło mi. Sorry za pytanie, to chyba z tych emocji po meczu Polaków tego zaćmienia dostałem na chwilę i już mi się ciśnienie podniosło że faktycznie głowica uszkodzona.
Dzięki za szybką reakcję :)

reasumując dla potomnych rada: jeśli są luzy w tych głowicach to trzeba dokręcić tą śrubkę.