PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z numeracją zdjęć przez lustrzankę D5100

damiano_z
08-06-2012, 15:03
Witam
Posiadam w/w lustrzankę. Mam kilka pytań

1. Zapisuje ona zdjęcia na karcie pamięci, nadając im nazwę DCS_00001, itd.... Od pewnego czasu zaczęła zapisywać zdjęcia z nazwami _DCS0001, itd..., przestawiając podkreślnik na początek nazwy. Jak zgrywam zdjęcia na dysk to burzy mi się całkowicie kolejność zdjęć.

2. Po zgraniu zdjęć na dysk i wymazaniu ich z pamięci aparatu (karty SD), aparat zaczął numeować zdjęcia od początku. Mam lustrzankę Sony i obojętnie czy wymażę z niej zdjęcia, nadaje ona kolejne numery zdjęć. Tutaj tak nie jest i zrobił mi się przez to ogromny bałagan w zdjęciach, sortując je wg nazwy.
Proszę mi powiedzieć, czy to da się jakoś ustawić, żeby nadawał kolejne numery a nie od początku po zgraniu i wymazaniu zdjęć z karty pamięci?
3. Ponadto kilka tygodni później zaczął zapisywać mi zdjęcia w nowym folderze i nic by nie było w tym złego, gdyby znowu nie zaczął numerować zdjęć od początku w tym następnym folderze,. to jakiś koszmar.
Nie mogę potem. zgrywać zdjęć na dysk, bo pisze mi, że zdjęcie o tej nazwie już istnieje i może je tylko zamienić.
Proszę o pomoc, bo już mi ręcę opadają, muszę ręcznie zmieniać kolejność numeracji zdjęć.
Czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
damiano_z

XXL
08-06-2012, 16:40
Żeby aparat numerował po kolei i nie zaczynał za każdym razem od nowa, przejdź w MENU w "ostatnie ustawienia" i włącz "Numer. kolejne plików"
Kolejny folder tworzy po przekroczeniu 999 zdjęć w aktualnie używanym folderze. Również otworzy nowy (kolejny) folder jeżeli na wsadzonej do aparatu karcie już są jakieś foldery z innych aparatów. Zmiana sposobu oznaczania plików jest opisana w instrukcji.

puciek
08-06-2012, 16:55
Witam
Posiadam w/w lustrzankę. Mam kilka pytań

1. Zapisuje ona zdjęcia na karcie pamięci, nadając im nazwę DCS_00001, itd.... Od pewnego czasu zaczęła zapisywać zdjęcia z nazwami _DCS0001, itd..., przestawiając podkreślnik na początek nazwy. Jak zgrywam zdjęcia na dysk to burzy mi się całkowicie kolejność zdjęć.

Jest to zależne od ustawienia formatu kolorów w puszce. Sprawdź w instrukcji aparatu.

2. Po zgraniu zdjęć na dysk i wymazaniu ich z pamięci aparatu (karty SD), aparat zaczął numeować zdjęcia od początku. Mam lustrzankę Sony i obojętnie czy wymażę z niej zdjęcia, nadaje ona kolejne numery zdjęć. Tutaj tak nie jest i zrobił mi się przez to ogromny bałagan w zdjęciach, sortując je wg nazwy.
Proszę mi powiedzieć, czy to da się jakoś ustawić, żeby nadawał kolejne numery a nie od początku po zgraniu i wymazaniu zdjęć z karty pamięci?

Tak, musisz wyłączyć to w ustawieniach aparatu. Patrz w instrukcję.

3. Ponadto kilka tygodni później zaczął zapisywać mi zdjęcia w nowym folderze i nic by nie było w tym złego, gdyby znowu nie zaczął numerować zdjęć od początku w tym następnym folderze,. to jakiś koszmar.
Nie mogę potem. zgrywać zdjęć na dysk, bo pisze mi, że zdjęcie o tej nazwie już istnieje i może je tylko zamienić.
Proszę o pomoc, bo już mi ręcę opadają, muszę ręcznie zmieniać kolejność numeracji zdjęć.
Czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
damiano_z
Jak wyżej - Instrukcja!

kurp
08-06-2012, 18:17
Witam. Jeżeli posiadasz Windows 7, to przy zgrywaniu zdjęć pyta się jaką nazwę nadać folderowi który tworzy dla tych fotografii i jednocześnie nadaje numery kolejne dla tej nazwy każdemu zdjęciu. Mam święty spokój co i z czego zgrywam - wszystko ma numery kolejne w danym folderze o nazwie jaki mu nadałem i nic nigdy się nie powtarza.

Poprosturysiek
09-06-2012, 01:36
właśnie trafiłem na to w moim d7000. Tak jak napisano powyżej, dolne podkreślenie przed nazwą pojawiło Ci się po zmianie przestrzeni kolorów z sRGB na AdobeRGB, przynajmniej tak to wygląda u mnie.

A ogólnie dla uniknięcia bałaganu polecam ciągłą numerację, niezależnie od wkładanej karty/folderu. Każda fotka ma wtedy unikatową nazwę do czasu aż nastukasz 9999 fotek.

JacekCz
09-06-2012, 14:15
Na marginesie, program InfranView ma dobre funkcje do zmiany numeracji (oprócz tego, że po dograniu pluginów rozumiem NEF-y)

zgera
09-06-2012, 16:53
Jest jedna podstawowa zasada, o ile zgrywanie bezpośrednio z karty przez czytnik zdjęć na komputer jest operacją normalną, to formatowanie karty w czytniku narzędziem systemowym jak również edycja zdjęć na karcie może stwarzać takie problemy o jakich piszecie. Może komuś się zdarzyło edytować zdjęcie na karcie, a później aparat nie wyświetli takiego pliku.
Dla prawidłowego działania karty i aparatu, kartę formatujemy tylko w aparacie.

wasilewk
09-06-2012, 19:16
Na marginesie, program InfranView ma dobre funkcje do zmiany numeracji (oprócz tego, że po dograniu pluginów rozumiem NEF-y)

Lepiej robi to ViewNX2 (a właściwie jego Nikon Transfer). Nie dość, że wgrywa mi nowe katalogi tam, gdzie mu każę to jeszcze nazywa mi katalogi zaczynając od daty fotografowania a na końcu dodaje mi kolejny numer katalogu i... ...co tam sobie zapragnę -->mogę wszystko ustawić.

Jest jedna podstawowa zasada, o ile zgrywanie bezpośrednio z karty przez czytnik zdjęć na komputer jest operacją normalną, to formatowanie karty w czytniku narzędziem systemowym jak również edycja zdjęć na karcie może stwarzać takie problemy o jakich piszecie. Może komuś się zdarzyło edytować zdjęcie na karcie, a później aparat nie wyświetli takiego pliku.
Dla prawidłowego działania karty i aparatu, kartę formatujemy tylko w aparacie. ...

Nigdy inaczej nie robię od 6-ciu lat.

W swoim aparacie mam już ok 57tys. zdjęć - czyli numeracja zaczęła się od początku sześć razy. Jak bym mógł wszystkie zdjęcia jednocześnie przechowywać w jednym katalogu ? A od czego są podkatalogi ?

barto_21
21-06-2012, 16:52
Nie wiem ale te lustrzanki chyba tak mają. Miałem ten sam problem ,nie pamietan co wtedy zrobilem ale coś poprzestawaialem i juz bylo dobrze. Mam wrażenie ,że licznik zdjęc w aparacie ma jakąs wadę.

zgera
21-06-2012, 18:59
Nie wiem ale te lustrzanki (http://www.e-fotojoker.pl/) chyba tak mają. Miałem ten sam problem ,nie pamietan co wtedy zrobilem ale coś poprzestawaialem i juz bylo dobrze. Mam wrażenie ,że licznik zdjęc w aparacie ma jakąs wadę.
Myślę że tak mają Ci którzy nie potrafią przeczytać instrukcji obsługi ze zrozumieniem, tam jest dokładnie opisane w jaki sposób aparat numeruje pliki, oraz jakie nazwy są nadawane poszczególnym plikom.

swider
23-06-2012, 02:23
Nie wiem ale te lustrzanki chyba tak mają. Miałem ten sam problem ,nie pamietan co wtedy zrobilem ale coś poprzestawaialem i juz bylo dobrze. Mam wrażenie ,że licznik zdjęc w aparacie ma jakąs wadę.
Ostrzeżenie za pozycjonowanie stron w kolejnym poście. Następna próba kończy się dożywotnim banem.

maroo77
23-06-2012, 18:38
moj d51000 potrafi ni z tego ni z owego utworzyć sobie kolejny folder.. zauważyłem ze czasami zdarza sie to przy zmianie obiektywu bez przełączenia na "OFF".. ale czasem po prostu w trakcie pstrykania, np ostatnie zdjecie w poprzednim folderze moze miec numer *2345.jpg i w kolejnym folderze *2346.jpg, więc nie dzieje się to po przekroczeniu 99, 999 czy 9999 zdjęć. nie wiem od czego to zależy.

wasilewk
23-06-2012, 20:34
moj d51000 potrafi ni z tego ni z owego utworzyć sobie kolejny folder.. zauważyłem ze czasami zdarza sie to przy zmianie obiektywu bez przełączenia na "OFF".. ale czasem po prostu w trakcie pstrykania, np ostatnie zdjecie w poprzednim folderze moze miec numer *2345.jpg i w kolejnym folderze *2346.jpg, więc nie dzieje się to po przekroczeniu 99, 999 czy 9999 zdjęć. nie wiem od czego to zależy.

Jeśli focisz jednym obiektywem i w jednym miejscu i czasie, to na pewno będzie tylko jeden katalog z tej sesji.

rychu_cmg
23-06-2012, 21:37
Mi w D300 przy ustawionej numeracji ciągłej tworzy nowy katalog po przekroczeniu 9999 wykonanych zdjęć.

jo44
24-06-2012, 00:27
Mi w D300 przy ustawionej numeracji ciągłej tworzy nowy katalog po przekroczeniu 9999 wykonanych zdjęć.
To chyba normalne.

Jacenty Z.
29-06-2012, 23:29
Myślę że tak mają Ci którzy nie potrafią przeczytać instrukcji obsługi ze zrozumieniem, tam jest dokładnie opisane w jaki sposób aparat numeruje pliki, oraz jakie nazwy są nadawane poszczególnym plikom.

Myślę, że taka opinia może być nieco zbyt generalizująca... Takich problemów nie mają np. użytkownicy aparatów Panasonica z taką numeracją zdjęć, która zawiera nr pliku i nr folderu - i nic nigdy nie ma prawa się powtórzyć, jeśli użytkownik sam nie wejdzie w menu i świadomie nie zrobi resetu.

Aparat służy do robienia zdjęć, a nie po to, żeby się od początku już bujać z dziwną numeracją zdjęć, którą ktoś (informatyk teoretyk raczej, a nie fotograf) w taki akurat, a nie inny sposób zaprojektował - więc może to wkurzać, tym bardziej, że domyślnie jest to ustawione jako "nowa karta = nowa numeracja", a nowy użytkownik aparatu ma z nim zwykle dużo o wiele ciekawszych rzeczy do roboty;)

Fajnie się też robi, gdy zbiera się zdjęcia w małych folderach i przy przekroczeniu 9999 zdjęć nagle nowsze DSC_0003, DSC_0005 itd. wskakują na kompie przed starsze o parę chwil DSC_9998, DSC_9999...

Każdy aparat ma wady:) To tak jak z tą nieszczęsną "lewą" drabinką EV, gdzie dopiero w nowszych modelach korpusów można wybrać, że plus ma być po prawej, a minus po lewej stronie - a nie na odwrót.

sheste
07-10-2012, 13:48
Odświeżę trochę temat, bo nie widzę sensu zakładania nowego o podobnej tematyce - problem mój dotyczy numeracji w D7k a mianowicie.. po1: aparat nie zdążył zrobić jeszcze nawet 99 zdjęć [nie mówiąc o 9999] a już zapisuje w folderze 103.. nie wiedzieć czemu co kilkanaście zdjęć postanawia zmienić folder na nowy, może coś poprzestawiałam, instrukcję czytałam i nie umiem do tego dojść. Wybieram w aparacie folder zapisu 101 a on i tak uparcie zapisuje w 103 [102 miał może z 10 zdjęć..]. W międzyczasie zmieniałam funkcje slotów na karty i inne ustawienia, bo aparat nowy to powoli go personalizuję ale czy przy każdej zmianie ustawienia on będzie zapisywał w nowym folderze...? Przy masowym zgrywaniu zdjęć po zapełnieniu karty to trochę upierdliwe tak szukać ich w różnych folderach [gdzie np zdjęcia z jednego wypadu sż w dwóch różnych i mają tę samą numerację]. Czasem zdarza mi się nie zgrywać na bieżąco.

po2: Przypadkowo zostało zrobione zdjęcie z kartą tylko w 2gim slocie, wiem, że jeśli używa się jednej karty to powinna być ona w 1szym - no i teraz zdjęcia numerują mi się od DSC_7500 w górę. jak wspomnialam wcześniej nie zrobiłam nawet 100 zdjęć.. i z pierwszymi wszystko bylo ok do czasu głupiej wpadki z kartą w nieodpowiednim slocie. Reset ustawień nic nie dał, da się to jakoś przywrócić do normalności? Nawet numeracja od _0001 byłaby ok, byle nie od _7500...

Fludi
07-10-2012, 14:57
Folder 101, 102, itd... tworzy po zapełnieniu folderu czyli zdjęcia większego niż 9999.
Wygasającą numerację wyłączysz w menu, trzeba włączyć kontynuację numeracji.
Natomiast _DSC a DSC_ wynika z wybranej kolorystyki DSC jest dla sRGB, a _DSC dla AdobeRGB.

sheste
07-10-2012, 16:29
W moim przypadku problem własnie tkwi w tym, że nijak nie zrobiłam 9999 zdjęć, a już mam trzeci folder ;)
Na szczęście tym razem opcja Reset numeracji zdjęć zaskoczyła i znów robi od 0001, a nie od 7500... mam nadzieje, że przestanie też co chwila tworzyć nowy katalog. :)

wasilewk
07-10-2012, 16:54
... mam nadzieje, że przestanie też co chwila tworzyć nowy katalog. :)

Jak przestaniesz zmieniać mu główne ustawienia w międzyczasie.

Pzdr.

Andrzejf
12-10-2012, 16:49
Zapisuje ona zdjęcia na karcie pamięci, nadając im nazwę DCS_00001, itd.... Od pewnego czasu zaczęła zapisywać zdjęcia z nazwami _DCS0001
damiano_z

Nazwa "DSC_xxxx" będzie przy zdjęciach zapisywanych w przestrzeni sRGB, a "_DSCxxxx" w Adobe RGB.

mb79
26-11-2012, 22:05
Podłączę się do tematu.
Wczoraj mój Nikon D3100 po raz drugi zaczął numerować zdjęcia od 0001. Licznik zatrzymał się na DSC_1590.
Wykasowałem większość zdjęć z karty pamięci. Opcja kontynuacji numerowania jest włączona. Niestety aparat kontynuuje numerowanie od 0001.
Podłączyłem kartę pamięci do komputera i zauważyłem że aparat utworzył nowy katalog.
Próbowałem wrzucić do nowego katalogu na karcie pamięci kilka zdjęć z poprzednią numeracją. Za pierwszym razem to pomogło, teraz niestety nie.
Czy znacie sposób żeby zmusić aparat do kontynuacji numerowania wg ostatnich zdjęć ? Dodam że instrukcje i stronę nr 145 czytałem kilka razy.

zgera
26-11-2012, 22:12
Podłączę się do tematu.
Wczoraj mój Nikon D3100 po raz drugi zaczął numerować zdjęcia od 0001. Licznik zatrzymał się na DSC_1590.
Wykasowałem większość zdjęć z karty pamięci. Opcja kontynuacji numerowania jest włączona. Niestety aparat kontynuuje numerowanie od 0001.
Podłączyłem kartę pamięci do komputera i zauważyłem że aparat utworzył nowy katalog.
Próbowałem wrzucić do nowego katalogu na karcie pamięci kilka zdjęć z poprzednią numeracją. Za pierwszym razem to pomogło, teraz niestety nie.
Czy znacie sposób żeby zmusić aparat do kontynuacji numerowania wg ostatnich zdjęć ? Dodam że instrukcje i stronę nr 145 czytałem kilka razy.
Podaj dokładnie nazwę pliku, czyli zdjęcia tego gdzie zmieniła się numeracja.

mb79
26-11-2012, 23:08
DSC_1560.jpg
Od tego nr zdjęcia Nikon D3100 założył nowy katalog i uparcie nadaje nr od DSC-0001. Po kilku próbach kolejne zdjęcie jest np DSC_0014 itd.
Karta pamięci SANDISK SDHC 16GB Ultra ale to raczej nie ma znaczenia.

zgera
27-11-2012, 10:39
Skoro aparat założył nowy katalog ktoś lub jakieś zmiany w menu aparatu go do tego zmusiły, trudno tak na odległość określić co i gdzie zostało przestawione.
Przy ustawieniach fabrycznych na karcie powinno być dwa foldery: DCIM > 100D3100 > pliki DSC_XXXX.
W menu ustawień - pozycja folder zapisu powinno być D3100.
Menu ustawień - numerowanie kolejnych plików powinno być włączone, w tej pozycji jest jeszcze Resetowanie, czy przypadkiem nie użyłeś resetowania.
Po zresetowaniu tworzony jest nowy folder i numeracja zaczyna się od DSC-OOO1.
Mógłbyś napisać nazwę tego katalogu jaki aparat tworzy?

mb79
27-11-2012, 23:14
Po podłączeniu karty pamięci przez przejściówkę są 2 katalogi: 100D3100 i nowy folder 101D3100.
Włączałem i wyłączałem opcje automatycznej numeracji ale to nic nie zmieniło.
W nowym folderze tworzy kolejne nr zdjęć 0015 itd.
Czy jest możliwość żeby wgrać do katalogu 101D3100 kilka zdjęć ze starą numeracją i aparat będzie kontynuował dalej numeracje od ostatniego nr ?
Próbowałem to zrobić ale nic się nie poprawiło.

zgera
28-11-2012, 18:18
Zrób jeszcze tak:
- skopiuj wszystkie zdjęcia do komputera
- sformatuj kartę w aparacie, format usunie wszystkie zdjęcia i utworzy folder o nazwie DCIM który będzie pusty.
Po wykonaniu pierwszego zdjęcia aparat utworzy kolejny folder w którym zapisze zdjęcie, zobacz czy będzie to 100D3100 czy 101D3100.
Jest możliwość wgrania do nowego katalogu zdjęć ze starą numeracją, ale nie zawsze to zmusi aparat do kolejnej numeracji.
Jeśli to nie pomoże to nie wiem co może być przyczyną.

mb79
02-12-2012, 19:23
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś. Zgrałem zdjęcia z karty aparatu. Sformatowałem kartę pamięci w aparacie.
Zrobiłem kilka zdjęć. aparat utworzył 2 katalogi 100D3100 i 101D3100. Zdjęcia były numerowane od początku.
Wyjąłem kartę pamięci z aparatu, podłączyłem do komputera i wgrałem kilka zdjęć z poprzednią numeracja.
Po kolejnej próbie, zrobieniu kilku zdjęć niestety nic to nie pomogło.
Może mały problem ale dla mnie denerwujący. Każdorazowo przenumerowywać zdjęcia po zgraniu do komputera.

maroo77
02-12-2012, 21:36
witam,
mój D5100 też tworzy ni z tąd ni z owąd nowy katalog w trakcie fotografowania (o czym oczywiście przekonuję się dopiero po powrocie do domu w momencie zgrywania zdjęć na komputer), ale nie zmienia numeracji (kontynuuje starą).

mb79
02-12-2012, 23:15
Wydaje mi się że jest to błąd w oprogramowaniu aparatu lub mój model jest wadliwy pod tym względem.
Zobaczymy jak się będzie sprawował dalej. Mała rzecz z numeracją ale denerwująca.

zgera
03-12-2012, 12:28
Wydaje mi się że jest to błąd w oprogramowaniu aparatu lub mój model jest wadliwy pod tym względem.
Zobaczymy jak się będzie sprawował dalej. Mała rzecz z numeracją ale denerwująca.
Spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia domyślne, następnie włącz w menu numerowanie kolejne plików i sformatuj kartę.
Jak przywrócić ustawienia w tym modelu zajrzyj: TUTAJ (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52958/~/jak-przywr%E3%B3ci%E4%87-ustawienia-domy%E5%9Blne-cyfrowej-lustrzanki-jednoobiektywowej)

GonzoG
03-12-2012, 12:55

Skoro za każdym razem numerację masz od początku, to tak masz ustawione w aparacie.
Są w sumie 2 sposoby numeracji:
1) kolejno, z zapamiętaniem numeracji - czyli jak wyczyścisz kartę numeruje od kolejnego numeru, a jak są zdjęcia to od następnego
2) zawsze od następnego numeru - czyli jak karta pusta, to zawsze od 0 (zera).

Tak więc w twoim przypadku jest wybrana opcja 2 - zmień na pierwszą i będzie ok.

Nie mów, że już tak robiłeś i to nic nie zmienia, bo na to, aby twój aparat jako jedyny numerował inaczej, szanse są zerowe.

mb79
03-12-2012, 23:08
Spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia domyślne, następnie włącz w menu numerowanie kolejne plików i sformatuj kartę.
Zresetowałem menu ustawień wg linka który podałeś. Sformatowałem kartę pamięci po raz kolejny.
W menu ustawiłem numerowanie kolejne plików. Zrobiłem pierwsze zdjęcie i zdjęcie ma nr DSC_0056.

Zresetowałem menu w aparacie po raz kolejny, sformatowałem kartę, ustawiłem kolejne numerowanie na nie.
Zrobiłem zdjęcie, nadał nr DSC_0001, podłączyłem do komputera kartę, wrzuciłem około 10 zdjęć z numeracją poprzednia.
Numerowanie na tak, i kolejne zdjęcie ma nr DSC_0002. Poddaje się.

Skoro za każdym razem numerację masz od początku, to tak masz ustawione w aparacie.
Są w sumie 2 sposoby numeracji:
Znalazłem opcje w menu:
Numerowanie kolejne plików: włączone, wyłączone, resetowanie. Wszystkie 3 opcje przetestowałem.

zgera
04-12-2012, 10:37
Zresetowałem menu ustawień wg linka który podałeś. Sformatowałem kartę pamięci po raz kolejny.
W menu ustawiłem numerowanie kolejne plików. Zrobiłem pierwsze zdjęcie i zdjęcie ma nr DSC_0056.
Czyli aparat zachował kolejne numerowanie skoro nie zaczął numerować od nr 0001.

Zresetowałem menu w aparacie po raz kolejny, sformatowałem kartę, ustawiłem kolejne numerowanie na nie.
Zrobiłem zdjęcie, nadał nr DSC_0001, podłączyłem do komputera kartę, wrzuciłem około 10 zdjęć z numeracją poprzednia.
W tym przypadku aparat zachował się prawidłowo, wyłączyłeś kolejne numerowanie plików wcześniej sformatowałeś kartę i aparat zaczął numerację od 0001, zdjęcia z wyższą numeracją wrzucone z komputera na kartę nie zmuszą aparatu do nadania kolejnemu zdjęciu zrobionemu przez aparat numeracji o jeden numer wyższej.
Aparat ignoruje takie pliki, w ten sposób nie zmusisz go do wyższej numeracji, tylko pliki zapisane przez aparat na kartę są brane pod uwagę do kolejnej numeracji, lub numer w pamięci aparatu o ile wcześniej nie został zresetowany.

Numerowanie na tak, i kolejne zdjęcie ma nr DSC_0002. Poddaje się.
W tym przypadku zachowanie aparatu również jest prawidłowe, wcześniej wyłączyłeś kolejne numerowanie plików i sformatowałeś kartę więc aparat zaczął numerację od nowa.

Znalazłem opcje w menu:
Numerowanie kolejne plików: włączone, wyłączone, resetowanie. Wszystkie 3 opcje przetestowałem.
W tej opcji menu kolejne numerowanie plików powinno być włączone, numerowanie plików będzie zachowane po zmianie karty na inną, sformatowaniu karty, utworzeniu nowego folderu.
W jednym folderze aparat może zapisać 999 zdjęć po czyn tworzy nowy folder ale zachowuje kolejną numerację zdjęć.
Ponieważ licznik aparatu został zresetowany nie wrócisz już do tego numeru przy którym to się stało, zaczynasz numerację o nowa, a włączone kolejne numerowanie plików pozwoli Ci ją zachować w sytuacjach o których wcześniej pisałem.
Nic się nie dzieje bez przyczyny, czasami coś przestawimy a później nie wiemy dlaczego aparat zachował się tak a nie inaczej.
Przeczytaj jeszcze raz str. 145 instrukcji, ale tak ze zrozumieniem tam jest opisane kiedy i dlaczego aparat tworzy nowy folder lub zmienia numerację zdjęć.

mb79
05-12-2012, 23:56
W tym przypadku aparat zachował się prawidłowo, wyłączyłeś kolejne numerowanie plików wcześniej sformatowałeś kartę i aparat zaczął numerację od 0001, zdjęcia z wyższą numeracją wrzucone z komputera na kartę nie zmuszą aparatu do nadania kolejnemu zdjęciu zrobionemu przez aparat numeracji o jeden numer wyższej.
Aparat ignoruje takie pliki, w ten sposób nie zmusisz go do wyższej numeracji, tylko pliki zapisane przez aparat na kartę są brane pod uwagę do kolejnej numeracji, lub numer w pamięci aparatu o ile wcześniej nie został zresetowany.

Szkoda że nie pamiętam jak za pierwszym razem kiedy pojawił się ten problem udało mi się zmusić aparat do kontynuacji numerowania od wrzuconych przez komputer zdjęć. Sekwencja była podobna. Skasowałem zdjęcia, wrzuciłem kilka z wyższą numeracją i aparat nadawał kolejne nr.

Przeczytaj jeszcze raz str. 145 instrukcji, ale tak ze zrozumieniem tam jest opisane kiedy i dlaczego aparat tworzy nowy folder lub zmienia numerację zdjęć.
Chyba lustrzanka Nikona jest dla mnie za bardzo skomplikowana, skoro tak prostej rzeczy nie potrafię zrobić i zrozumieć.

GWS
06-12-2012, 14:04
Chyba lustrzanka Nikona jest dla mnie za bardzo skomplikowana, skoro tak prostej rzeczy nie potrafię zrobić i zrozumieć.

A ja cały czas nie mogę zrozumieć problemu. Wystarczy użyć ViewNX (a konkretnie transferu za jego pomocą) i zdefiniować zmianę nazwy pliku przy transferze, np. na taki który zawiera datę i godzinę i cała kolekcja zdjęć będzie miała unikatowe nazwy.

Biegacz
24-12-2012, 12:27
Witam
Mam u siebie podobny problem, w moim d5100 stanęło na DSC_1533 w folderze 100D5100 przy kolejnych fotkach pojawia się nowy folder 101D5100 i numery zdjęć rozpoczynają się od nowa.
Czy udało się komuś ustawić to w taki sposób aby była ciągłość numeracji zdjęć?
Proszę o radę w tej sprawie, w sumie to niech tworzy sobie sam katalogi ale chciałbym żeby numeracja fotek była ciągła.

zgera
24-12-2012, 12:55
Witam
Mam u siebie podobny problem, w moim d5100 stanęło na DSC_1533 w folderze 100D5100 przy kolejnych fotkach pojawia się nowy folder 101D5100 i numery zdjęć rozpoczynają się od nowa.
Czy udało się komuś ustawić to w taki sposób aby była ciągłość numeracji zdjęć?
Proszę o radę w tej sprawie, w sumie to niech tworzy sobie sam katalogi ale chciałbym żeby numeracja fotek była ciągła.

Czy w opcji: menu ustawień osobistych d3 > kolejne numerowanie plików > masz w pozycji włączone?

Biegacz
24-12-2012, 18:36
Czy w opcji: menu ustawień osobistych d3 > kolejne numerowanie plików > masz w pozycji włączone?

Oczywiście że tak.
Nie wiem od czego to zależy

zgera
27-12-2012, 18:54
Oczywiście że tak.
Nie wiem od czego to zależy
Odnośnie tego problemu zadałem pytanie do wsparcia technicznego, poniżej odpowiedź jaką otrzymałem.

Szanowny Panie

Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D5100.

Bardzo proszę, aby wykonał Pan następujące czynności testowe. Proszę zresetować ustawienia aparat za pomocą dwóch przycisków na obudowie, oznacoznych zielonymi kropkami. Proszę wcisnąć je jednocześnie i przytrzymac około 5 sekund. Potem prosze wejść do menu aparatu i wykonać reset menu ustawień osobistych.
Proszę zgrać wszystkie zdjęcia z karty pamięci do komputera i sformatować ją w komputerze. Potem proszę włożyć tę kartę do aparatu i wykonać formatowanie karty w aparacie.
Po przeprowadzeniu takich czynności, proszę ustawić numerowanie kolejnych plików na "włączone" i wykonać kilka testów.
Proszę poinformować nas o rezultatach.

Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.

Z poważaniem

Bartlomiej Mazur
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support

bolojang
22-05-2014, 16:22
Czy można ustawić jak w Canonie aby tworzyły się codziennie foldery z datą? Rewelacyjne rozwiązanie. Nikon się nie popisał z tym jednak.

GonzoG
22-05-2014, 17:12
Czy można ustawić jak w Canonie aby tworzyły się codziennie foldery z datą? Rewelacyjne rozwiązanie. Nikon się nie popisał z tym jednak.

Nie można. Taką opcję masz np. w ViewNX 2 przy imporcie zdjęć z karty.