PDA

Zobacz pełną wersję : d5100 i pochmurno/deszcz

Wanageddon
08-06-2012, 14:45
Witam,
chciałbym zapytać co myślicie o balansie bieli na pochmurna pogodę i deszcz. Wg mnie bardzo zawodzi wtedy 'systemowy' WB. Ostatnio zacząłem zmieniać ustawienia picture control, mimo, że zmiany są zauważalne nadal nie oddają wiernie np. chmur - biała plama bez falbanek itd. Jak sobie radzicie z tym problemem ?

sokolnik
08-06-2012, 14:51
nef + obróbka na kompie.

pobaw się jeszcze trybem naświetlania(punktowy, matrycowy,centralnie-ważony)może pomoże. Może po prostu chmury prześwietlasz ?

nadal nie oddają wiernie np. chmur - biała plama bez falbanek itd

Wanageddon
08-06-2012, 15:10
Pomiar nie daje zadowalających efektów. Zastanawia mnie jak to jest, że w przypadku d90 (też posiadam) odwzorowanie barw jest o niebo lepsze, mimo iż oba aparaty mają tyle samo pól pomiaru światła (420), a wg specyfikacji aparatów to d5100 ma większą głębię tonalną.

sokolnik
08-06-2012, 15:13
dlatego pisałem w innym wątku że d90 jest lepsze :) żartuje sobie :)

POLSKA GOLA !!!

knopers1
08-06-2012, 16:07
ja cykam prawie zawsze na -0.7 EV. U mnie D3100 takze przepala troche niebo! A ze robie tylko w formacie NEF, da sie Lightroomem co nieco poprawic!

knopers1
08-06-2012, 17:28
nie moge juz edytowac, wiec napisze to tutaj...

Zakupilem wlasnie Filtr B+W F-Pro 701 50% MRC 67mm
tutaj: http://www.amazon.de/F-Pro-701-Grauverlaufsfilter-67mm-Fassung/dp/B0083Q3F5U/ref=sr_1_15?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1339167275&sr=1-15

Za dwa tygodnie urlop, potestuje i dam znac czy bylo warto!

Epistofeles
08-06-2012, 19:00
Na cloudy powinno dać radę.
Zawsze zostają NEFy, jak wcześniej koledzy wspomnieli.

zgera
08-06-2012, 21:09
Pomiar nie daje zadowalających efektów. Zastanawia mnie jak to jest, że w przypadku d90 (też posiadam) odwzorowanie barw jest o niebo lepsze, mimo iż oba aparaty mają tyle samo pól pomiaru światła (420), a wg specyfikacji aparatów to d5100 ma większą głębię tonalną.

Przytoczę tu cytat z wątku "czy nowe zawsze jest lepsze"
bardzo dlugo mialem d90. Popsul sie. Wziolem d5100. Pare miechow nim juz foce.
Robie tylko raw. D90 w mozliwosciach ,,obrazkowych,, zostaje lata swietne w tyle. Czy sie wam podoba czy nie, tak jest.

Chyba trzeba się cofnąć o kilka lat świetlnych, a tak na poważnie odnośnie chmur na zdjęciach to D5000 radził sobie ciut lepiej od D90, a miał tą samą matrycę.

Mekano
08-06-2012, 21:18

Przytoczę tu cytat z wątku "czy nowe zawsze jest lepsze"
bardzo dlugo mialem d90. Popsul sie. Wziolem d5100. Pare miechow nim juz foce.
Robie tylko raw. D90 w mozliwosciach ,,obrazkowych,, zostaje lata swietne w tyle. Czy sie wam podoba czy nie, tak jest.

Chyba trzeba się cofnąć o kilka lat świetlnych

ja naprawde nie rozumiem o czym wy piszecie..
To jak odwzorowanie barw dla jednego jest o wiele lepsze w d90, a inny jest zdania, ze "zostaje lata swietlne w tyle" - to jak to w koncu jest? :)

knopers1
08-06-2012, 21:43
Tutaj musze jeszcze "cos" dodac....

Z tego co widze przepala bardziej mi niebo robiac T17-50 2.8. A przy N18-105 VR wyglada to troche lepiej, jednak nie doskonale. Jak widac, zalezy to duzo od obiektywu. No ale z tego co mozna poczytac w necie to czesta wada nikonow! Conajmniej na foroch germanskich czesto poruszany temat.

Zobaczymy na ile taki Filtr zaradzi! Mozna takze NEF-a obrobic, jednak przy takiej ilosci zdjec co robie jest to bardzo czasochlonne....

Mekano
08-06-2012, 22:06
Nic nie przepala, jak sie umie robic zdjecia.

knopers1
08-06-2012, 22:32
Nic nie przepala, jak sie umie robic zdjecia.

To moze Ty jako Profi podpowisz jak sie robi umiejetne zdjecia??? Nie masz caljowicie pojecia o czym mowa a zabierasz zdanie...

woytec60
09-06-2012, 06:55
Jest jeszcze coś takiego, jak bracketing.
Ustaw sobie trzy klatki na -1, 0 i +1 EV a potem posprawdzaj wszystkie fotki i staraj się zapamiętać, w jakich sytuacjach aparat niedoświetla a w jakich jest OK.

Umbra
09-06-2012, 08:16
Przecież to normalne, że jak masz scenę o dużej rozpiętości tonalnej, to albo będziesz miał coś niedoświetlone, albo prześwietlone.

km79
09-06-2012, 10:01
U mnie w D3100 na przepały na niebie pomogło włączenie D-Lighting.

paul.g.85
09-06-2012, 21:45
U mnie w D3100 na przepały na niebie pomogło włączenie D-Lighting.

hahaha...
A na jakości nic nie straciłeś czy może nie zauważyłeś po prostu?
Oczywiście że można korzystać z tej funkcji, ale to nie jest idealne rozwiązanie na ten problem ;)

wiciury
10-06-2012, 07:13
3 a nie 4 litery

H D R

mówię jako lajkonik :)

km79
11-06-2012, 09:33
hahaha...
A na jakości nic nie straciłeś czy może nie zauważyłeś po prostu?
Oczywiście że można korzystać z tej funkcji, ale to nie jest idealne rozwiązanie na ten problem ;)
Tak, masz rację jakość jest gorsza niż na zdjęciach robionych nokią 5110 :-P

pioter m
11-06-2012, 10:56
To moze Ty jako Profi podpowisz jak sie robi umiejetne zdjecia??? Nie masz caljowicie pojecia o czym mowa a zabierasz zdanie...
Jeśli ktoś zdaje się w 100% na prosty algorytm (automat aparatu), to jest sobie sam winien. Dodatkowo świadczy to także o braku elementarnych umiejętności/wiedzy.
Kup książkę-elementarz fotografii i studiuj pilnie.

<| MICHAŁ |>
11-06-2012, 11:01
Witam,
chciałbym zapytać co myślicie o balansie bieli na pochmurna pogodę i deszcz. Wg mnie bardzo zawodzi wtedy 'systemowy' WB. Ostatnio zacząłem zmieniać ustawienia picture control, mimo, że zmiany są zauważalne nadal nie oddają wiernie np. chmur - biała plama bez falbanek itd. Jak sobie radzicie z tym problemem ?

Twoje pytanie dotyczy czego? oddania kolorow, czy naswietlania?

Odwzorowanie barw jest wypadkowa innego oprogramowania matrycy - zupelnie inaczej oddaje kolory nex-5n, a inaczej D7k, mimo, ze matryca jest ta sama. Dokladnie tak samo bedzie w przypadku D90, D5100 i D3100

ja cykam prawie zawsze na -0.7 EV. U mnie D3100 takze przepala troche niebo! A ze robie tylko w formacie NEF, da sie Lightroomem co nieco poprawic!

Pytanie jest tylko jedno - czy lepiej jest gasic swiatla, czy wyciagac z obszarow niedoswietlonych - moim zdaniem latwiej i przyjemniej dla zdjecia to pierwsze...

Rzeklbym, ze Mekano ma racje - jesli rozpietosc tonalna ujecia przekracza mozliwosci rejestracji matrycy, to mozna pomyslec albo o filtach neutralnych polowkowych, albo o technice HDR. Albo najnormalniej... zrezygnowac z tego kadru. moze wystarczy przyjsc w to miejsce o innej porze dnia, albo innym oswietleniu i wtedy zdjecie "wyjdzie"?

Przecież to normalne, że jak masz scenę o dużej rozpiętości tonalnej, to albo będziesz miał coś niedoświetlone, albo prześwietlone.

bo cyfrowym materialom swiatloczulym jeszcze daleko do rozpietosci tonalnej ludzkiego oka - zazwyczaj inaczej widzi sie scene i inaczej wychodzi ona na zdjeciu.

kmark
11-06-2012, 15:08
Troszkę się podepnę pod temat. Robiłem już kilka razy ujęcia związane z promieniami słonecznymi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kmark.pl/example/goplo/image/56.jpg)

Pogoda była dość licha - zwłaszcza ciemno - jednak czy macie jakiś "patent" na "mocniejsze" uchwycenie tych promieni?
Czy to tylko pozostaje obróbka w PS?!

Pozdrawiam Marek

knopers1
12-06-2012, 07:40
Jeśli ktoś zdaje się w 100% na prosty algorytm (automat aparatu), to jest sobie sam winien. Dodatkowo świadczy to także o braku elementarnych umiejętności/wiedzy.
Kup książkę-elementarz fotografii i studiuj pilnie.

A co tu studjowac ???

Wczoraj kolejny pochmurny dzien wiec wybralem sie na wycieczke aby zrobic maly tescik. (landszaft)
Pierwsza fota to: Tryb A, f8, ISO 100 bez AUTO, pojedynczy punkt AF, pomiar swiatla matrycowy, czas dobrala kamera!

Fota cyknieta, landszaft ladnie naswietlony, niebo przepalone.... To samo przy zmianie pomiaru swiatla na "centralnie ważony"..

Kolejna fota na trybie M.

f8, ISO100 bez AUTO, czas 1/400 do drabinki na 0! Fota taka sama jak w trybie A - wiadomo, gdyz do drabinki ustawiane... Teraz aby wyciagnac przepalone niebo trzeba zwiekszyc przyslone na f9 lub, lub skrocic czas naswietlania ??? Czy dobrze rozumuje??? Zaptym dla pewnosci "naszych specjalistow trybu M"

Czyli mniej swiatla na matrycy, niebo dostaje kontury, za to dol foty ciemniejszy...
Doslownie tak samo wyglada to jak w trybie A, do tego -0.7 EV.

I co dalej ?

<| MICHAŁ |>
12-06-2012, 08:00
dalej to sobie poczytaj (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3547&jak-uratowac-zdjecie-czesc-7-wielokrotna-ekspozycja-i-poprawne-naswietlanie-trudnych-scen)
tutoriali na ten temat jest duzo...

Bengi
12-06-2012, 08:04
Poczytaj o rozpiętości tonalnej sceny, o tym jak się robi zdjęcia HDR, a jak ci się nie chce czytać i obrabiać RAWów, to rób w JPG, włącz sobie d-lighting, zmniejsz ekspozycję i powinno być troszkę lepiej. Dostałeś dużo podpowiedzi, a ton twego posta sugeruje, że winę zwalasz na puszkę, więc raczej jest co studiować...
pozdrawiam

Tom-masz
12-06-2012, 08:30
źródło (http://www.panoramio.com/photo/73611212)A może do chmurek wystarczy Cokin szara połówka? Ja BARDZO KOCHAM chmureczki, więc prawie zawsze mam ze sobą i Cokina, i polar.

artitor
12-06-2012, 08:53
A może spróbuj punktowego pomiaru światła.

knopers1
12-06-2012, 10:13
Dzieki za pomoc, czytac to ja akurat lubie i chetnie doczytam skoro da sie wyciagnac wiecej z puchy jak dotychczas...

Obrobka Raw-ow nie sprawia mi problemow, do tej pory obrabiam wlasnie "takie spaprane" zdjecia i zawsze jest troche lepiej jak to sie mowi... :smile:

Na dniach przyjdzie mi Filtr (szara polowka) ktora zakupilem kilka dni temu. Zobaczymy na ile da sie tym filtrem polepszyc sytuacje wypalonych chmur.

Poprosturysiek
12-06-2012, 10:48
Koledzy mają rację. Prawdopodobnie Twoje sceny mają za dużą rozpiętność tonalną, której matryca nie jest w stanie zarejestrować. Polecam np. pozycję "Krajobrazy" z biblioteki Digital Foto Video (przykład ze starym autem w zbożu). Wszystko tam jest w przystępny sposób wyjaśnione.

A co do porównania matryce vs ludzkie oko, to z własnych obserwacji (niepopartych żadną lekturą naukową) wydaje mi się, że oko ludzkie też ma niewielki zakres, tylko w ułamkach sekundy wielokrotnie zmieniamy ekspozycję, a mózg szybko interpretuje to i składa w HDR-y, stąd ogólne wrażenie jest że mamy szerszy zakres.

mikemb
12-06-2012, 12:01
Dzieki za pomoc, czytac to ja akurat lubie i chetnie doczytam skoro da sie wyciagnac wiecej z puchy jak dotychczas...

Obrobka Raw-ow nie sprawia mi problemow, do tej pory obrabiam wlasnie "takie spaprane" zdjecia i zawsze jest troche lepiej jak to sie mowi... :smile:

Na dniach przyjdzie mi Filtr (szara polowka) ktora zakupilem kilka dni temu. Zobaczymy na ile da sie tym filtrem polepszyc sytuacje wypalonych chmur.

to i ja dorzuce pare slow, masz racje d5100 na automacie ma tendencje do przepalan, ale z drugiej strony kto robi zdjecia z automatu jesli rzeczywiscie chce uchwycic cos wyjatkowego. U mnie sprawdzila sie zmiana ustawien, oraz zalozony polar. W niedziele cos takiego zlapalem w kadrze :-)

źródło (http://x.garnek.pl/ga5237/61ce66ee228d1a21388079a3/21388079.jpg)