Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do D40 ?
Mam kłopot, chce kupić lampę błyskową jednak nie mam pojęcia jaką kupić. Bardzo mocno zastanawiam się nad Nikonem SB-700. Bardzo proszę o wasze opinie o niej, Jeżeli jest jakaś opcja porównywalna którą warto rozważyć to też proszę o informację. Budżet który mam to ok 1000 zł Z góry dziękuję za odpowiedź.
Bardzo proszę o przeniesienie tematu do działu z lampami błyskowymi. Przepraszam za kłopot.
Mam kłopot, chce kupić lampę błyskową jednak nie mam pojęcia jaką kupić. Bardzo mocno zastanawiam się nad Nikonem SB-700. Bardzo proszę o wasze opinie o niej, Jeżeli jest jakaś opcja porównywalna którą warto rozważyć to też proszę o informację. Budżet który mam to ok 1000 zł Z góry dziękuję za odpowiedź.
Bardzo proszę o przeniesienie tematu do działu z lampami błyskowymi. Przepraszam za kłopot.
SB-700 to będzie najlepszy wybór za tą cenę.
Epistofeles
08-06-2012, 19:01
Nissin D622 Mark II, sam używam i jestem naprawdę zadowolony.
Przejrzyj dział "lampy błyskowe", bo jak widze wiesz że on istnieje, uzyj szukajki, (wpisz SB-700, lampa do D-40) a twoje wątpliwosci zostana rozwiane. Ile razy mozna przerabiać to samo. Troszke wysiłku i pomyslunku, a nie tak po łatwiźnie, wbijasz na forum, i dajcie mi odpowiedź.
Z trójki Nissin 622 II, Metz 44 i Sb700 coś wybierzesz. Jak masz możliwość to sprawdź z którą z tych trzech lamp aparat jest najlepiej wyważony. Do D40 najrozsądniejszym wyborem będzie Nissin. Co nie znaczy, że SB700 to zły wybór - wręcz przeciwnie.
Przejrzyj dział "lampy błyskowe", bo jak widze wiesz że on istnieje, uzyj szukajki, (wpisz SB-700, lampa do D-40) a twoje wątpliwosci zostana rozwiane. Ile razy mozna przerabiać to samo. Troszke wysiłku i pomyslunku, a nie tak po łatwiźnie, wbijasz na forum, i dajcie mi odpowiedź.
Tak się składa że nie każdy jest tak obeznany jak Ty na tym forum. Jestem tutaj nowy i trochę wyrozumiałości. Znalazłem temat o lampach błyskowych i momentalmnie poprosiłem o przeniesienie temau.
Tak się składa że nie każdy jest tak obeznany jak Ty na tym forum. Jestem tutaj nowy i trochę wyrozumiałości. Znalazłem temat o lampach błyskowych i momentalmnie poprosiłem o przeniesienie temau.
Ale zapewne internetu nie masz od wczoraj, i odwiedziłes juz pewnie nie jedno forum. Wszystkie działają na bardzo podobnej zasadzie. Wszędzie jest pozycja "szukaj" która wiadomo do czego służy (własnie gdy na poczatku jeszcze nie jest sie obeznanym z działami forum). Więc Twoje tłumaczenie mnie nie przekonuje.
Chodzi o to, że ile mozna pisac o tym samym, tylko dlatego, że komuś nie chce się samemu poszukać.
Na przyszłość, działy sprzętowe są tutaj bardzo rozwinięte, i nie wiele jest pytań, na które już tu nie udzielono odpowiedzi.
Powodzenie, i radości z wizyt na forum. Szanuj je, bo to naprawde kopalnia wiedzy foto i nie tylko.
Widzę, że niektórzy polecają tu Nissina i Metza, ale nie ulega wątpliwości, że lampy systemowe najlepiej współpracują z body.
LordRamzes
09-06-2012, 10:12
krótko i na temat tylko sb 700 to zakup na lata ........., szkło zmienisz, puszkę zmienisz ........... lampa zostanie
No, bo inne lampy przyklejają się do body i przy sprzedaży nie ma ludzkiej siły żeby je oderwać.
LordRamzes
09-06-2012, 11:23
No, bo inne lampy przyklejają się do body i przy sprzedaży nie ma ludzkiej siły żeby je oderwać.
popracuj trochę z lampami :) a zobaczysz co to systemówka :) i raczej jej się już nie sprzedaje :) inny rozkład światła itd ja swoja sb 800 mam od lat i służy wiernie a puszki już mienione szkła :) trzeba wybrać raz a dobrze :) sb 900 tylko nie polecę :)
piotr-21a
09-06-2012, 11:47
popracuj trochę z lampami :) a zobaczysz co to systemówka :) i raczej jej się już nie sprzedaje :) inny rozkład światła itd ja swoja sb 800 mam od lat i służy wiernie a puszki już mienione szkła :) trzeba wybrać raz a dobrze :) sb 900 tylko nie polecę :)
Hmmmm.... a ja sprzedałem "systemówki" i nie mogę rozstać się z Metzem. Jest tańszy i na pewno nie gorszy. Polecam chociażby 50 AF-1.
LordRamzes
09-06-2012, 11:52
:) nie wiem akurat nie miałem więc nie piszę nic :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z tego co czytam jednak SB-700 będzie najleprzym wyborem. Jak tylko zakupie i wykonam jakieś foty napewno się podziele wrażeniami i pokaże co udało mi się pstryknąć. Pozdrawiam Jacek
chichot_losu
29-06-2012, 14:35
I co zakupiłeś lampę i wykonałeś nią już jakieś foty? Pokaż i pochwal się czy ta lampa zostanie z tobą na lata jak mówią koledzy ;)
chuck.norris
30-06-2012, 21:00
Uważaj na nissiny słyszałem już wiele opinii o spadku mocy po 1-3 latach nawet o 60-70 %. Sam mam sb700 jest naprawdę wspaniała.