PDA

Zobacz pełną wersję : D90+Grip+Eneloop.

arturmsi
08-06-2012, 08:17
Kupiłem gripa, do niego nówki enelopy białe. Wydawało mi się ze będe na tym mogł zrobić z 1500 zdjęć, a zrobiłem 520 plus 20 min filmików i pojawił mi się już komunikat żeby przygotować się na zmianę baterii.

Wydaje mi się to słabym wynikiem, tym bardziej ze live view uzywane tylko podczas kręcenia owych 20 minut filmu, no chyba ze enelopy nabiorą mocy po paru cyklach ładowania?
Jak uważacie?
Czy może filmy aż tak zużywają moc? Ktoś orientuje się ile można nakręcić filmiku na pełnej oryginalnej baterii d90? wtedy miałbym jakąś skalę porównawczą.

zdyboo
08-06-2012, 08:54
Te nówki eneloopy, to ze sklepu prosto były czy po drodze z opakowania do gripa je jeszcze naładowałeś?

sokrates
08-06-2012, 08:58
eneloopy mają bardzo dobre parametry jeśli chodzi o długi czas trzymania gdy się ich nie używa (tzw. małe samorozładowanie) ale pojemność a za tym czas działania mają dość średnią. Lepiej było kupić drugi standardowy akku i wsadzić do gripa. Na takim zestawie można spokojnie zrobić zakładaną przez ciebie ilość zdjęć. Ja obecnie jestem na wakacjach mam w gripie 2 akku, i zrobiłem już prawie 1000 zdjęć i mam w tej chwili 40% i 96% naładowania akku.

arturmsi
08-06-2012, 12:27
Te nówki eneloopy, to ze sklepu prosto były czy po drodze z opakowania do gripa je jeszcze naładowałeś?

doładowywałem, bo po włożeniu nowych do ładowarki pokazywało mi 1,27v.

Oryginała baterii kupować nie chciałem, uznałem ze aku i ładowarka kwota-70 zł czyli podobna do zamiennika baterii okaże się dobrym wyborem, jednak może faktycznie lepiej kupić nieorginalne aku i używać po prostu pojedynczo w gripie...zobacze co będzie się działo.

Zastanawia mnie fakt ile zdjęć więcej mógłbym zrobić zamiast nakręcić 20 min filmiku.

zdyboo
08-06-2012, 12:38
A jeszcze jedno, w menu ustawia się rodzaj ogniw z jakich jest zasilany aparat, sprawdź czy masz ustawione Ni-MH.

No i oczywiście masz oryginalne eneloopy? Na rynku jest trochę podróbek.

arturmsi
08-06-2012, 12:41
A jeszcze jedno, w menu ustawia się rodzaj ogniw z jakich jest zasilany aparat, sprawdź czy masz ustawione Ni-MH.

No i oczywiście masz oryginalne eneloopy? Na rynku jest trochę podróbek.

Mam ustawione od początku, oryginały z tej nowszej serii.

eRMD
08-06-2012, 15:59
Jakieś dwa miechy temu stałem przed podobnym wyborem. Kupiłem gripa i druga baterię. W weekend ponad 2600zdjęc (przygotowania, ślub, plener i wesele), jedna padła a druga miała ok 30%. Byłem i jestem cały czas mega zadowolony z takiej pojemności baterii. Mam i koszyczek ale nigdy nie testowałem ile można zrobić na eneloopkach. Może sie kiedyś skusze to napisze. Pozdrawiam

arturmsi
09-06-2012, 08:50
Jakieś dwa miechy temu stałem przed podobnym wyborem. Kupiłem gripa i druga baterię. W weekend ponad 2600zdjęc (przygotowania, ślub, plener i wesele), jedna padła a druga miała ok 30%. Byłem i jestem cały czas mega zadowolony z takiej pojemności baterii. Mam i koszyczek ale nigdy nie testowałem ile można zrobić na eneloopkach. Może sie kiedyś skusze to napisze. Pozdrawiam

Bateria oryginał? Ja na swoim oryginale nie mogę zrobić 800 nawet,a ma dopiero rok i 13k przebiegu, więc raptem kilkanaście cykli ładowania przeżyła narazie.

eRMD
09-06-2012, 20:59
Jedna ori (ma rok i kilka miesięcy), druga jakaś tańsza podróbka.

**luk**
09-06-2012, 21:08
no i wszystko jasne nie miesza sie tak ogniw ori i podrób.

arturmsi
09-06-2012, 21:47
no i wszystko jasne nie miesza sie tak ogniw ori i podrób.

przeczytaj cały post- problem mam ja, a nie eRMD.

Stach2008
09-06-2012, 22:27
Bateria oryginał? Ja na swoim oryginale nie mogę zrobić 800 nawet,a ma dopiero rok i 13k przebiegu, więc raptem kilkanaście cykli ładowania przeżyła narazie.

Mało jakoś, ja w sobote zrobiłem na jednym aku około 1300 zdjęć. Aku ma około 4 lat

arturmsi
09-06-2012, 23:49
Mało jakoś, ja w sobote zrobiłem na jednym aku około 1300 zdjęć. Aku ma około 4 lat

też mnie to dziwi, a już taka mała ilość na eneloopach tym bardziej, myślałem ze zrobie na nich lekko 2tyś.

XXL
10-06-2012, 09:47
Napisał **luk**
...no i wszystko jasne nie miesza sie tak ogniw ori i podrób.

Na takiej "mieszance" w gripie Meike ja robię D90 od ok. 3 lat i żadnych problemów. Wyciągam ok. 2000 zdjęć Jedyne co zauważyłem, to to, że w czasie kiedy kończy się jeden aku a zaczyna drugi , kilka razy miałem jakieś dziwne, uszkodzone pliki, jedno, dwa zdj. ż jakimiś "pasami" poprostu plik źle zapisany. Nie mam pewności czy to wina gripa, mieszanki aku, karty... Fakt że na tych samych kartach przy włożonym jednym aku. nigdy czegoś takiego nie miałem.

arturmsi
10-06-2012, 09:56
Kupiłem gripa, do niego nówki enelopy białe. Wydawało mi się ze będe na tym mogł zrobić z 1500 zdjęć, a zrobiłem 520 plus 20 min filmików i pojawił mi się już komunikat żeby przygotować się na zmianę baterii.

Wydaje mi się to słabym wynikiem, tym bardziej ze live view uzywane tylko podczas kręcenia owych 20 minut filmu, no chyba ze enelopy nabiorą mocy po paru cyklach ładowania?
Jak uważacie?
Czy może filmy aż tak zużywają moc? Ktoś orientuje się ile można nakręcić filmiku na pełnej oryginalnej baterii d90? wtedy miałbym jakąś skalę porównawczą.

Wróćmy do początkowego pytania.

zdyboo
10-06-2012, 10:44
Każdy akumulator potrzebuje kilku cykli ładowania i rozładowania, aby osiągnąć nominalne parametry.
Poza tym warto sprawdzić na przykład chytrą ładowarką pokroju BC-700 jak równe są akurat Twoje aku. Może tak być, że jeden słabszy akumulator zaniża parametry całego zestawu.