Zobacz pełną wersję : D80 Praktyczne Ustawienia
paranoid
09-03-2007, 00:22
witam zwracam się do wszystkich użytkowników ,którzy pracują na D80 na ślubach i weselach .Posiadam od niedawna D80 czytam zarówno instrukcję jak i przeglądam forum oto moje refleksje jak ustawiacie swój sprzęt auto to ostateczność z której skorzystam może ktoś udzieli kilku podstawowych rad zaznaczam od kilkunastu lat filmuję więc kwestia ustawień jest mniej problematyczna proszę o rady a nie o polemizowanie z góry dzięki.
a gdyby napisac to tak?
witam,
zwracam się do wszystkich użytkowników ,którzy pracują na D80 na ślubach i weselach .
Posiadam od niedawna D80. Czytam zarówno instrukcję jak i przeglądam forum - oto moje pytanie:
jak ustawiacie swój sprzęt? Auto to ostateczność, z której skorzystam.
Może ktoś udzieli kilku podstawowych rad? Zaznaczam, że od kilkunastu lat filmuję więc kwestia ustawień jest mniej problematyczna.
Proszę o rady a nie o polemizowanie z góry dzięki.
Sorry, ale tak jak to podałeś, to nie nadaje się do czytania ze zrozumieniem. Wstawienie kilku znaków przestankowych nie jest chyba jakimś wielkim poświęceniem? Nie chodzi o to, aby były idealnie poprawne ale o to, by choc minimalnie ułatwiały czytanie.
Co do pytania - nic nie wiadomo o sytuacjach/obiektach/warunkach w jakich chcesz fotografowac i o jakie rezultaty Ci chodzi więc o rzeczową odpowiedź może byc ciężko. Doradzam dobrą książkę o podstawach fotografowania.
Pozdrawiam bez polemizowania
witam zwracam się do wszystkich użytkowników ,którzy pracują na D80 na ślubach i weselach .Posiadam od niedawna D80 czytam zarówno instrukcję jak i przeglądam forum oto moje refleksje jak ustawiacie swój sprzęt auto to ostateczność z której skorzystam może ktoś udzieli kilku podstawowych rad zaznaczam od kilkunastu lat filmuję więc kwestia ustawień jest mniej problematyczna proszę o rady a nie o polemizowanie z góry dzięki.
Z przecinkami i kropkami byłoby mi łatwiej odczytać.
Zanim ten wątek zostanie zamknięty (bo o foceniu na ślubach to było już kilka razy) piszę co następuje,
AUTO użyłem raz, jak kupiłem aparat i sprawdzałem, czy pokrętło działa.
Na ślubach i weselach to albo priorytet przysłony albo pełny manual.
A co do konkretnych odpowiedzi, jaka kombinacja czasu/przysłony/iso/zlampączybez/raw/jpg/itd/itp to z dziką rozkoszą polecam opcję SZUKAJ.
paranoid
09-03-2007, 01:02
1)napisałem ,że lekturę przerabiam
2)posiadam lampę sb800
3)fotki JPG
głownie chodzi mi o ISO , przysłonę i czas
iso przyslona i czas .... nalezy dobrac tak by ekspozycja byla poprawna :)
wszystko zalezy od warunkow, w ciemnym kosciele nawet jasne szlo niewiele zrobi i trzeba iso 800 albo i wiecej
lampa to kwestia gustu i umiejetnosci, bo nie sztuką jest walic ile fabyka dala :)
iso przyslona i czas .... nalezy dobrac tak by ekspozycja byla poprawna :)
wszystko zalezy od warunkow, w ciemnym kosciele nawet jasne szlo niewiele zrobi i trzeba iso 800 albo i wiecej
lampa to kwestia gustu i umiejetnosci, bo nie sztuką jest walic ile fabyka dala :)
Dobre sobie, "800 albo i więcej". Chyba nie o nikonach piszesz :)
cyrusvirus
09-03-2007, 02:49
co masz na mysli?
life Ci odpowiedział najlepiej jak się da:
iso przyslona i czas .... nalezy dobrac tak by ekspozycja byla poprawna :smile:
Jeśli nadal nie wiesz co i jak, wracam do mojej pierwszej porady - dobra książka o podstawach fotografowania - sama instrukcja raczej nie wystarczy. Nawet zakładając, że będziesz robic te jpg'i na priorytecie przysłony, to jednak podstawy na temat GO, czasu, ogniskowej oraz wzajemnych zależności musowo powinieneś miec.
PS - bez złośliwości - chesz zarobkowo robic zdjęcia na ślubach i zadajesz takie podstawowe pytania, a nawet zakładasz, że będziesz korzystac z trybu auto?
bez złośliwości - chesz zarobkowo robic zdjęcia na ślubach i zadajesz takie podstawowe pytania (...)?
od kilkunastu lat filmuję
mozliwe ze kolega filmuje od kilkunastu lat na slubach i chce rozszerzyc dzialalnosc, nauczyc sie czegos nowego...
od siebie dodam, ze zdjecia slubne moga byc poprawne technicznie (lub z nawet z mankamentami - w granicach rozsadku oczywiscie), ale nie nalezy zapominac, ze najwazniejsze jest to, co na tym zdjeciu bedzie utrwalone... ;)
1)napisałem ,że lekturę przerabiam
2)posiadam lampę sb800
3)fotki JPG
Od razu z doswiadczenia doradze - zapomnij o jpegach - TYLKO NEF.Slub to nie widoczek ktory mozna w razie czego cyknac drugi raz.
a dlaczego niby nie?
z powodzeniem robię odbitki 15x21 i 20x30 z iso 800-1000 BEZ odszumiania jakiegokolwiek i na papierze trzeba się wysilić żeby się do czegoś przyczepić...
z drugiej strony mnóstwo ludzi podbija iso a i tak ekspozycja leży, przez co w cieniach jest kolorowo. Jeśli ekspozycja jest w porządku, to nie mam przeciwwskazań do stosowania wysokich iso
Kacper_84
09-03-2007, 15:41
a dlaczego niby nie?
z powodzeniem robię odbitki 15x21 i 20x30 z iso 800-1000 BEZ odszumiania jakiegokolwiek i na papierze trzeba się wysilić żeby się do czegoś przyczepić...
z drugiej strony mnóstwo ludzi podbija iso a i tak ekspozycja leży, przez co w cieniach jest kolorowo. Jeśli ekspozycja jest w porządku, to nie mam przeciwwskazań do stosowania wysokich iso
Popieram, przełamałem się do wyższych iso i prawdę mówiąc jak zaraz po zrobieniu się nie spojży pod tym kątem i nie ma czarnych placków na których wychodzą najmocniej kolorki to lux.. przy przeglądaniu zdjęć po jakimś czasie przeważnie nawet nie zauważysz że było robione na iso 1250-1600.
Z sb800 to w zależności od odległości, otoczenia i możliwości odbicia od ściany czy przez dyfuzor to myślę, że można trzaskać na iso 400.. i przymykać dla uzyskania GO.. ale nie znam się nie wypowiadam, spekuluję tylko;]
Popieram, przełamałem się do wyższych iso i prawdę mówiąc jak zaraz po zrobieniu się nie spojży pod tym kątem i nie ma czarnych placków na których wychodzą najmocniej kolorki to lux.. przy przeglądaniu zdjęć po jakimś czasie przeważnie nawet nie zauważysz że było robione na iso 1250-1600.
Z sb800 to w zależności od odległości, otoczenia i możliwości odbicia od ściany czy przez dyfuzor to myślę, że można trzaskać na iso 400.. i przymykać dla uzyskania GO.. ale nie znam się nie wypowiadam, spekuluję tylko;]
Z tym ISO 1250-1600 to już nie przesadzajcie OK ;) Ja wiem ze D80 to cód techniki i miękko w nogach ale może podejdźmy do tematu troszkę z pokorą ;) powyżej 800 nie wchodził bym ale wolnoć Tomku ... ;)
Pozdrawiam:
AMi
Nie wiem jak z szumami w d80(w sluzbowym d200 jest ciut gorzej niz w d50/paranoja ale tak jest).Osobiscie powyzej 800 nie wychodze - raczej 200-400.
Kacper_84
09-03-2007, 21:16
Z tym ISO 1250-1600 to już nie przesadzajcie OK ;) Ja wiem ze D80 to cód techniki i miękko w nogach ale może podejdźmy do tematu troszkę z pokorą ;) powyżej 800 nie wchodził bym ale wolnoć Tomku ... ;)
Ami no może winien jestem sprostowanie, zdjęć nie drukuję bo póki co szkoda fotolaba zużywać na moje gnioty a z najobszerniejszego słoika czyli 70-300 przy f8 dopiero można coś wycisnąć i tak jak dziś rano przy pochmurnym niebie przyłapałem kawki włamujące się do plastikowcyh kratek wentylacyjnych budując gniazdo pod dachem w sąsiednim budynku to się nie szczypałem, iso 1250 i 1/90s. Na cropie 100% oczywiście widać szumy no ale kurcze po to jest zoom żeby skadrować tak żeby już nie ciąć później...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/03/ff039f42ab6e3d43-1.jpg
źródło (http://images20.fotosik.pl/114/ff039f42ab6e3d43.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/03/4bf20fe3949d8775-1.jpg
źródło (http://images20.fotosik.pl/114/4bf20fe3949d8775.jpg)
wiem, że zdjęcia są słabiutkie i za ciemne, surowo z aparatu.. na 1/30 niestety z tych 30m już bym bez poruszenia nie utrzymał.
d80 i cud techniki.. no AMI... :) toć to Nikon... <lol2> jak się nie ma co się lubi to się iso podkręca i żeby chumor sobie poprawić to i szumy go nie kłują w oczka;)
wiem, że zdjęcia są słabiutkie i za ciemne, surowo z aparatu.. na 1/30 niestety z tych 30m już bym bez poruszenia nie utrzymał.
d80 i cud techniki.. no AMI... :) toć to Nikon... <lol2> jak się nie ma co się lubi to się iso podkręca i żeby chumor sobie poprawić to i szumy go nie kłują w oczka;)
Kacper, zdjecia są niedoświetlone na oko 1 EV a spróbuj je rozjaśnić zobaczysz zaraz jak Ci szum wyjdzie ;).
Pozdrawiam:
AMI
PS. Wiadomo, że po to dali nam ISO żeby go używać i w sytuacjach gdy nie chcemy stracić chwili, to właśnie może nas uratować, szczegolnie kiedy nie ma sie jasnego szerokiego obiektywu. Po coś w koncu jest te ISO 3200 ;).
gdyby te kawki były poprawnie naświetlone, nie byłoby problemu z wyciągnięciem 1EV, tylko po co?
a są faktycznie niedoświetlone i tu będzie problem z szumem.
ale jak już wcześniej pisałem, jeśli pamięta się o poprawnym naświetleniu, to iso 800-1000 nie jest takie straszne jak je malują (na moim D70s przynajmniej)
CynowaKonefka
12-03-2007, 10:56
Dobrze że już jestem po ślubie :P
Pozdrawiam
Kacper_84
12-03-2007, 12:51
Kacper, zdjecia są niedoświetlone na oko 1 EV a spróbuj je rozjaśnić zobaczysz zaraz jak Ci szum wyjdzie
no jasne zgadzam sie :] tylko pozniej odzumic rozjasnic pomajstrowac z kanałami i.... i tak wyjdzie kiepskie zdjecie. ale cos tam widac a tu chodzilo o checę co te kawki odwalają a nie jakie sa piekne :D jak bym mial kawki fotografowac to poczekal bym do 15:00, podszedl blisko podkarmil przyczail i lampą sobie pomagał gdyby nadal zbyt ciemno bylo.
Z drugiej strony na takiej imprezie jak slub nie wypada zeby takie sytuacje sie zdazaly ze zdjecie trzeba ratowac z koszmarów jak powyzsze ;] i wtedy rzeczywiscie przy prawidlowej ekspozycji mozna by do 640 uzywac bez zauwazalnych efektow a 800 bylo by widoczne ale i tak marginalne.
paranoid
12-03-2007, 14:51
czy ktoś ma doświadczenie z formatem A3 wywołanym na papierze fotograficznym (książka)
no jasne zgadzam sie :] tylko pozniej odzumic rozjasnic pomajstrowac z kanałami i.... i tak wyjdzie kiepskie zdjecie. ale cos tam widac a tu chodzilo o checę co te kawki odwalają a nie jakie sa piekne :D jak bym mial kawki fotografowac to poczekal bym do 15:00, podszedl blisko podkarmil przyczail i lampą sobie pomagał gdyby nadal zbyt ciemno bylo.
Z drugiej strony na takiej imprezie jak slub nie wypada zeby takie sytuacje sie zdazaly ze zdjecie trzeba ratowac z koszmarów jak powyzsze ;] i wtedy rzeczywiscie przy prawidlowej ekspozycji mozna by do 640 uzywac bez zauwazalnych efektow a 800 bylo by widoczne ale i tak marginalne.
Dobrze kombinujesz Kacper :). Ale nie wiecej jak 800 nawet z D80 ;)
Pozdrawiam:
AMI
PS> nie robilem jeszcze odbitek A3
Kacper_84
12-03-2007, 18:28
Dobrze kombinujesz Kacper :). Ale nie wiecej jak 800 nawet z D80 ;)
Pozdrawiam:
AMI
PS> nie robilem jeszcze odbitek A3
chyba ze ktos jest masochista i w powiekszeniu 800% ze stampem bedzie pare godzin klikal... znam takich. tyle ze im sie oplaca takie rzezbienie w miekkiej kupie.
co do odbitek osobiscie nie robilem ale widzialem jakis czas temu z d70s na A3 tyle ze ze studia (wiadomo, iso niskie) zdjecia butelek wina do broszury, obrabiane w PS no i byly swietne. jak na moj poziom wiedzy i postrzegania nie odroznil bym od analoga nie majac dla poronwania zdjec z błony.
Dodano:
a tak BTW.. używa ktokolwiek wbudowanego NR?? jak na moj gust dziwacznie rozmywa detale tak jak rozmazuje sie zadrukowana atramentem zmoczona kartka :/ update softu w zasadzie nic w tej dziedzinie nie zmienilo - update byl opisany glownie jako usprawnienie ów NR ale na monitorze roznica jest IMO niewidoczna (OT - update zawiera również poprawke do wsywietlania pomiaru swiatla w trybach P, S i A, przy przekroczeniu automatycznie sterowanego parametru pokazuje na skali o ile EV przekroczony jest dostępny zakres - i dla tego warto wgrac update). wogule NR zamula aparat, zdecydowanie wpływa negatywnie na szybkość powtórzeń w serii....
Kacper.
Kacper,
Bo nowy soft zmienia NR ale dla dlugich czasow naswietlania!:) A nie wysokich czulosci ;)
Pozdrawiam:
AMI
Kacper_84
15-03-2007, 02:30
ups.. niedoczytanie moje..! dzieki za sprostowanie;)
nie mniej NR w dlugich czasach tez robi akwarelki..
AMI, uzywasz czasem NR? jednego badz drugiego?