PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odczytywać testy obiektywów?!

kmark
07-06-2012, 21:30
Witam. Próbując zrozumieć działanie ostrości w wybranych obiektywach mam następujące pytanie:

http://www.optyczne.pl/139.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

Dwa pierwsze wykresy ukazują ostrość w centrum oraz na brzegach. Czy dobrze odczytuję wykresy?!
1 wykres - by osiągnąć najostrzejszy obraz w centrum np. na 35 mm powinienem stosować przysłonę 5,6
2 wykres - jeśli chcę mieć ostre centrum obrazu oraz resztę powierzchni zdjęcia na 35 mm powinienem ustawić przysłonę 8,0

Podsumowując: czy wykres drugi jest w pewien sposób odpowiednikiem głębi ostrości?
Czyli jeśli chcę uzyskać dużą GO to dla tego obiektywu jest to najlepsze ustawienie?

Dziękuję za radę Marek

karolt
08-06-2012, 08:26
Dwa pierwsze wykresy ukazują ostrość w centrum oraz na brzegach. Czy dobrze odczytuję wykresy?!
1 wykres - by osiągnąć najostrzejszy obraz w centrum np. na 35 mm powinienem stosować przysłonę 5,6

Tak.

2 wykres - jeśli chcę mieć ostre centrum obrazu oraz resztę powierzchni zdjęcia na 35 mm powinienem ustawić przysłonę 8,0

Tak. Właśnie odkryłeś znaną powszechnie prawidłowość, że wszelkie szkła są najostrzejsze (dają obraz najlepszej jakości) po domknięciu, czyli w okolicach f/5.6-f/8 (a szerzej - w okolicach f/4-f/11, to jeszcze zależy od jasności szkła itp.).

Podsumowując: czy wykres drugi jest w pewien sposób odpowiednikiem głębi ostrości?

Nie, wykres przedstawia to, co przedstawia, czyli ostrość na danej przysłonie.

Czyli jeśli chcę uzyskać dużą GO to dla tego obiektywu jest to najlepsze ustawienie?

Przepis na jak największą GO:
1. Ustaw przysłonę na jak największą, ale nie większą niż f/16 zazwyczaj, po powyżej tej przysłony dyfrakcja niszczy obraz.
2. Jeśli możesz, użyj jak najkrótszej ogniskowej.
3. Ważne elementy ustaw w kadrze w podobnej odległości od siebie (jeśli możesz...)
4. Ustaw ostrość na punkt, który leży mniej więcej w 1/3 odległości między obiektem najbliższym a najdalszym.

kmark
08-06-2012, 10:26
Przepis na jak największą GO:
1. Ustaw przysłonę na jak największą, ale nie większą niż f/16 zazwyczaj, po powyżej tej przysłony dyfrakcja niszczy obraz.
2. Jeśli możesz, użyj jak najkrótszej ogniskowej.
3. Ważne elementy ustaw w kadrze w podobnej odległości od siebie (jeśli możesz...)
4. Ustaw ostrość na punkt, który leży mniej więcej w 1/3 odległości między obiektem najbliższym a najdalszym.

Dzięki - pierwsze trzy punkty wszystko jasne.
W czwartym mam ustawiać ostrość nie na najważniejszy punkt który chcę sfotografować a o 1/3 odległości za nim a ostatnim interesującym punktem?

Jeszcze co do testu - czy to oznacza że należy nauczyć się pewnych danych z testu np. na 18mm najostrzejszy przy 4,0 albo 105 mm przy przysłonie 8,0?

karolt
08-06-2012, 21:56
W czwartym mam ustawiać ostrość nie na najważniejszy punkt który chcę sfotografować a o 1/3 odległości za nim a ostatnim interesującym punktem?

Za bardzo wnikasz. Jeśli fotografujesz coś, co Cię interesuje, to jednak ostrość ustawiasz na tym, co Cię interesuje :-)
Nie daj się zwariować tymi matematycznymi bajerami.

Jeszcze co do testu - czy to oznacza że należy nauczyć się pewnych danych z testu np. na 18mm najostrzejszy przy 4,0 albo 105 mm przy przysłonie 8,0?

Jak wyżej. Masz po prostu pamiętać, że jak fotografujesz coś płaskiego, gdzie wybór przysłony/głębi ostrości nie ma znaczenia, to ustawiasz taką przysłonę, która daje najlepszej jakości obraz ogólnie w całym kadrze, a ta przysłona to jest gdzieś w tych widełkach, które już znasz i to dla każdego obiektywu, więc nie musisz się niczego uczyć. Jeśli się spodziewasz, że zauważysz jakąkolwiek różnicę między f/4 a f/5.6, to się zawiedziesz. Poza tym, w tak ciemnym zoomie jakim jest 18-105 i tak nie masz za bardzo pola manewru, więc tym bardziej nie ma znaczenia to wszystko. Nie dziel włosa na czworo. Myśl prościej:

Chcę zrobić ładny portret z jak najbardziej rozmytym tłem - to jak najmniejsza przysłona.
Fotografuję pejzaż i chcę mieć jak największą głębię ostrości - przysłona jak największa (ale bez przesady, powyżej f/16 dyfrakcja rozwala obraz).
Fotografuję ścianę i chcę mieć optymalną jakość w całym kadrze - to wybieram przysłonę pośrednią, czyli gdzieś około f/8 dla Twojego szkła.

Umbra
08-06-2012, 22:05
No i to też zależy od tego, czy masz lampę albo statyw, bo co z tego, że ustawisz f8, jak nic na zdjęciu nie będzie widać.

@up, trochę Ci się pojęcia pomyliły. Duża przysłona to np. 1.8, a mała 16.

karolt
09-06-2012, 09:33
No i to też zależy od tego, czy masz lampę albo statyw, bo co z tego, że ustawisz f8, jak nic na zdjęciu nie będzie widać.

Wiedzę trzeba dawkować pomalutku :-)

@up, trochę Ci się pojęcia pomyliły. Duża przysłona to np. 1.8, a mała 16.

Nie mąć :-)
1.8 to mała przysłona, a duży otwór.
16 to duża przysłona i mały otwór.
Mylisz z angielskim "aperture", które oznacza właśnie otwór, a nie przysłonę, czyli odwrotnie niż u nas.
U nas jest zresztą logiczniej, bo: duża liczba = duża przysłona = duża głębia ostrości (GO), co łatwiej jest skojarzyć.

Odsyłam do wikipedii i tryliona przewodników po fotografii "dla żółtodziobów" :-)

kmark
09-06-2012, 09:35
Chcę zrobić ładny portret z jak najbardziej rozmytym tłem - to jak najmniejsza przysłona.
Fotografuję pejzaż i chcę mieć jak największą głębię ostrości - przysłona jak największa (ale bez przesady, powyżej f/16 dyfrakcja rozwala obraz).
Fotografuję ścianę i chcę mieć optymalną jakość w całym kadrze - to wybieram przysłonę pośrednią, czyli gdzieś około f/8 dla Twojego szkła.

Dzięki - wytłumaczone super :-)
Pozdrawiam Marek

karolt
09-06-2012, 12:27
Pamiętaj, że o wiele ważniejsze znaczenie od tego wszystkiego ma to, gdzie się znajdujesz robiąc zdjęcie. Np. punkt pierwszy nie ma większego znaczenia, jeśli nie podejdziesz bliżej. I tak dalej.

kmark
10-06-2012, 17:26
Ha czyli -
jeśli bym zakupił obiektyw 70-300 mm to mam niewielką szansę otrzymania dużej głębi ostrości - za to kiedy jeżdżę na wycieczki i robię fotki krajobrazu to najbardziej potrzebuję obiektywu o jak najmniejszej ogniskowej - to dzięki niej mogę otrzymać dużą głębię obrazu?!
Odnosząc się do mojego obiektywu im bliżej 18 mm tym większa możliwość uzyskania głębi ostrości!!!

Dzięki Karolt masz dryg "pedagogiczny" :-)

karolt
11-06-2012, 00:06
Ha czyli -
jeśli bym zakupił obiektyw 70-300 mm to mam niewielką szansę otrzymania dużej głębi ostrości - za to kiedy jeżdżę na wycieczki i robię fotki krajobrazu to najbardziej potrzebuję obiektywu o jak najmniejszej ogniskowej - to dzięki niej mogę otrzymać dużą głębię obrazu?!
Odnosząc się do mojego obiektywu im bliżej 18 mm tym większa możliwość uzyskania głębi ostrości!!!

Z grubsza tak, ale nie daj się złapać w pułapkę, bo:
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Czyli np. nie zacznij wyznawać teorii, że 70-300 to się nie nadaje do krajobrazów.
Bo wtedy to będzie moja pedagogiczna porażka :-D

I pamiętaj, że głębia ostrości zależy od ogniskowej jedynie pośrednio i wcale nie najbardziej od ogniskowej. O wiele bardziej zależy od miejsca, z jakiego robisz zdjęcie, jakie są odległości między Tobą, obiektem, a tłem. Ogniskowa tak naprawdę jedynie wyznacza kadr zdjęcia, kąt widzenia. Owszem, to jest wiedza, którą warto mieć i wykorzystywać, żeby dążyć do chcianego efektu, ale ta wiedza nie zastąpi szukania dobrego ujęcia/momentu. I Światła, przede wszystkim światła.