Zobacz pełną wersję : Przebieg lampy Nikona
W Metz da sie sprawdzic, a w SB-800?
Pytam tylko z ciekawosci, bo chetnie sobie sprawdze, jesli bedzie taka mozliwosc..
I przy ilu blyskach taka lampa pada? albo jej stan dobiega konca.. ?
Art Erie
07-06-2012, 20:06
SB 800 nie ma licznika, co do trwałości to wszystko zależy od użytkownika; moja wytrzymała 4 body bardzo często używana, w sumie pewnie około 100 tyś błysków. Po wymianie palnika błyska dalej.
A jak sprawdzić przebieg w lampach Metz'a?
A to szkoda ze w sb-800, nie ma takiej mozliwosci.
A jak sprawdzić przebieg w lampach Metz'a?
W menu, w opcjach.
Art Erie
07-06-2012, 20:17
A to szkoda ze w sb-800, nie ma takiej mozliwosci.[...]
MZ nie ma to znaczenia, lampę możesz ugotować w jeden wieczór, lub używać przez 10 lat.
Ok. Już wiem Nie w menu a trzeba przycisnąć oba przyciski select i przytrzymać je przez kilka sekund. Pojawi się symbol piorunka i liczba błyśnięć.
akinomka
23-03-2013, 22:15
Chciałabym wznowić temat. Rozumiem, że sb800 nie ma licznika. A czy w modelu wyżej można to sprawdzić? Czy również nie?
Lampy Nikona nie posiadają licznika, nie tylko SB800, ale wszystkie SB.
akinomka
24-03-2013, 12:50
Ok, dziękuję. Czyli pozostaje liczyć na słowo, że mało używana?
tylko
lampę można zajechać w kilka dni jadąc seriami może też być zupełnie na odwrót
Magnus83
15-11-2013, 00:22
Witam, to mój pierwszy post. Chciałem zapytać o interpretację odczytu przebiegu w Metz 50 AF-1.
Są dwie linijki z liczbami. Górna trzy cyfrowa i dolna z jedną liczbą. Jak to interpretować.
W górnej mam 300 a w dolnej 6. Jak robię zdjęcia to rośnie o 3 z każdym razem. Wyczytałem że zlicza przedłbyski?
A linijka na dole to tysiące? Czyli z przedłbyskami 6300? Co daje około 2000tyś zdjęć? Lampę kupiłem używaną.
Ale za nic nie mogę ogarnąć tego licznika.
Witam, to mój pierwszy post. Chciałem zapytać o interpretację odczytu przebiegu w Metz 50 AF-1.
Są dwie linijki z liczbami. Górna trzy cyfrowa i dolna z jedną liczbą. Jak to interpretować.
W górnej mam 300 a w dolnej 6. Jak robię zdjęcia to rośnie o 3 z każdym razem. Wyczytałem że zlicza przedłbyski?
A linijka na dole to tysiące? Czyli z przedłbyskami 6300? Co daje około 2000tyś zdjęć? Lampę kupiłem używaną.
Ale za nic nie mogę ogarnąć tego licznika.
Górna liczba to setki, dolna tysiące.
Liczony jest każdy błysk. TTL, redukcja czerwonych oczy itp.
Co do ilości zdjęć - nie możesz tak liczyć. Przy zdjęciach TTL licznik zwiększa się o 2 lub 3 (nie wiem od czego zależy), przy manualu - o 1, przy redukcji czerwonych oczu chyba o 6.
Magnus83
15-11-2013, 01:00
Dzięki za szybką odpowiedź. A jak ma się mój przebieg do ogólnej żywotności tego modelu? Niby jest to wersja wzmocniona:) Lampka w ładnym stanie wizualnym miała 10 miesięcy jak kupiłem.
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem używanej lampy Metz 50 AF-1. Lampa wykonała 15000 błysków. Czy to dużo czy mało? Jak to można zinterpretować?
K
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem używanej lampy Metz 50 AF-1. Lampa wykonała 15000 błysków. Czy to dużo czy mało? Jak to można zinterpretować?
I dużo i mało. Bez wiedzy jakiej mocy to były błyski i jak używna nic więcej nie da się powiedzieć.
Dla porównania mój Metz 50 ma ponad prawie 50k, znajomemu w Metzu 58 wysiadł palnik przy ~13.5k, ale jego niemal zawsze błyskał pełną mocą i często prawie seriami.
Palnik do Metza kosztuje ok 70-80zl.