PDA

Zobacz pełną wersję : Granica-paczki-kontrola

U-CUT
07-06-2012, 18:46
Nie wiem czy to prawda jak co to prosze mnie uspokoic/wyprostowac.

Ponoc na granicy sa kontrole,sprawdzaja wszystkie paczki, bagaże, torby, przepakowuja, czesc towaru zatrzymuja do wyjasnienia.
Mam dwie paczki do wyslania po kilkadziesiat kilo sprzetu foto, na wszystko nie posiadam papierow. Co sie stanie w razie ewentualnej kontroli moich rupieci. Jak mi zatrzymia paczki to bedzie katastrofa jak to wtedy wyjasnic?

Ktos cos wie na ten temat?

SeventhSon
07-06-2012, 19:38
Sytuacja zastana na trasie USA - Polska, więc odniesienie może być inne odrobinę inne:
1. Nie pisać, że to używane ubrania, skoro to nie są używane ubrania.
2. W razie zatrzymania (co nastąpiło w wypadku gitary basowej) wystarczyło oświadczenie przesyłającego, że sprzęt (tu gitara) został nabyty w wyniku zakupu na aukcji publicznej (zgodne z prawdą) za cenę 45U$ (faktycznie 45U$ +10% opłaty dla 'domu aukcyjnego)
I nic nie było dodatkowo płacone, towar celnicy oddali.
Powodzenia

U-CUT
07-06-2012, 20:04
Wystraszyl mnie koles albo kawal mi zrobil.

Dzieki uspokoiles mnie.

photoaction
07-06-2012, 22:15
Ja kupowalem kilka razy za granicą i na kazdej paczce (a kupowalem 10 razy) mialem pieczęć urzędu celnego..

Michał Jędrak
08-06-2012, 14:11
Celnicy kontrolują prawie wszystkie paczki, które są większych rozmiarów.

Jeśli kupisz latarkę albo zegarek i przyjdzie w kopercie bąbelkowej, to nikt się nie będzie fatygował. Jednak jeśli kupisz obiektyw, aparat czy buty, to zobaczą większe pudełko i wpieprzą swoje wstrętne łapki. Jeśli oni sami arbitralnie uznają, że wartość przedmiotu jest mniejsza niż jakieś tam ustawowe granice (nie pamiętam czy to 100 czy 150 euro czy jakoś tak), to zakleją i odeślą. Jeśli wartość jest wyższa to wyślą pismo z prośbą o wyjaśnienie pisemne lub osobiste stawienie się na tej takiej specjalnej poczcie celnej. Mnóstwo papierków i tłumaczenia się. Będziesz musiał udowodnić, że kupiłeś to za taką czy inną sumę oraz opłacić za wszystko cło i VAT. Oczywiście nie zawsze oddają towar tylko często trzeba wrócić z pustymi rękami i czekać kolejny tydzień aż raczą paczkę wysłać do domu. Więc lepiej spreparuj sobie zawczasu jakieś tanie dokumenty jako dowód kupna.

Oczywiście wszystko to dotyczy importu spoza granic UE. Jeśli wysyłasz cokolwiek np z UK do PL to mogą rozpakować paczkę ale nie mogą naliczać podatków.

m737
08-06-2012, 14:18
podpowiem - wydruki zakończonych wygranych aukcji są dobrym dokumentem do UC
przy jednej sztuce - możesz sobie zmontować aukcję w której niby wygrałeś coś co nie jest w pełni sprawne i jest dzięki temu tanie
(kolega wystawił od 1 euro, zamknął aukcje np przy 50 euro i tyle - to że zamknął przed czasem nie ma znaczenia)

przy jednej sztuce zadziała... przy wielu - wątpię