Zobacz pełną wersję : Magda i Tomek- ślubne
Witam to moje pierwsze zdjęcia w tym wątku. Postanowiłem pokazać wam parę zdjęć ślubniaków ;)
Zapraszam do licznego komentowania !
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/59/dsc0045kopiowanie.jpg/)
2.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/838/dsc0138kopiowanie.jpg/)
3.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/641/dsc002703kopiowanie.jpg/)
4.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc02621kopiowanie.jpg/)
5.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/259/dsc0662kopiowanie.jpg/)
6.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/213/dsc0964kopiowanie.jpg/)
7. bonusik
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/812/dsc0682kopiowanie.jpg/)
1 klasa sama w sobie i ten blur po bokach
W 1 bym wywalił tylko ten swiecznik, trochę rozprasza :)
1 i 2 to taka wiocha że aż strach. Już myślałem że to jakaś prowokacja. Reszta trochę lepiej aczkolwiek szału nie ma.
1 i 2 to taka wiocha że aż strach. Już myślałem że to jakaś prowokacja. Reszta trochę lepiej aczkolwiek szału nie ma.
Hm dla mnie to nie wiocha młodym zdjęcia się podobają, jak i innym osobom... Szału może narazie nie być dopiero się uczę.
Pytanko do avatarr : twój post był na serio czy robisz sobie jaja ;) ?
Hm dla mnie to nie wiocha młodym zdjęcia się podobają, jak i innym osobom... Szału może narazie nie być dopiero się uczę.
Nie przejmuj sie, wiocha to jest jak niektórzy sie wyrażają i pokazują jak im słoma z butów wystaje ....
Robi sobie jaja.
Zdjęcia bardzo mocno przeciętne, kompletnie nie porywają. Odpuść sobie sepie, wybiórcze koloryzowanie czy blur. Postaw na chwytanie emocji i momentów. Miej oczy szeroko otwarte. Jeśli nie potrafisz błyskać, opieraj się na świetle zastanym. Wykorzystuj naturalną głębie ostrości. Śpiący dzieciak w ławce na 4 nie jest potrzebny tej fotografii. Myśl przy robieniu zdjęć. Zastanów się co chcesz pokazać, plecy młodych czy kamerzystę, fotografa i księdza.
Nie przejmuj sie, wiocha to jest jak niektórzy sie wyrażają i pokazują jak im słoma z butów wystaje ....
spoko ;) krytyke też trzeba przyjmować.
Każdy od czegoś zaczyna te zdj są z mojego 6 wesela, na każdym dużo się uczę, zawsze coś się z praktyki wynosi.
Akurat to był brat mojego szwagra, para młodych dostała oczywiście porządny album ze zdj(naklejanymi, wycinanymi jak dawniej specjalnym wzorkiem) oraz eleganckie etui na cd z nadrukiem. Wszystko oczywiście za free.
Pewnie ze konstruktywna krytyka nie jest zła. Ale epitety na poziomie żuli z monopolowego napewno nią nie są. Jak ktoś nie potrafi rozwinąć swoich "skrótów myślowych" to lepiej niech nic nie pisze ....
Robi sobie jaja.
Zdjęcia bardzo mocno przeciętne, kompletnie nie porywają. Odpuść sobie sepie, wybiórcze koloryzowanie czy blur. Postaw na chwytanie emocji i momentów. Miej oczy szeroko otwarte. Jeśli nie potrafisz błyskać, opieraj się na świetle zastanym. Wykorzystuj naturalną głębie ostrości. Śpiący dzieciak w ławce na 4 nie jest potrzebny tej fotografii. Myśl przy robieniu zdjęć. Zastanów się co chcesz pokazać, plecy młodych czy kamerzystę, fotografa i księdza.
FHR- dzięki, nic nie koloryzowałem jedynie troche zdjęcia rozjaśniłem i troszkę poprawiłem ostrość, jeśli chodzi o blur fakt nie każdy to lubi, jedni mówią że oki drudzy że do kitu. Co do błyskania możesz napisać dokładnie ocb ? Lampę ustawiłem na 90 stopni z dyfuzorem. Jeśli chodzi o kadry lekko mogę się wytłumaczyć że to nie ja byłem głownym fotografem. Ciągle byłem przeganiany przez panią po prawej stronie na zdj 3 (która wzieła sporo kasy od młodych robiąc zdj d80+ 18-105vr. Wiem nie pędzel świadczy o malarzu ale widziałem jej zdj....
FHR- dzięki, nic nie koloryzowałem jedynie troche zdjęcia rozjaśniłem i troszkę poprawiłem ostrość,
Napisałem tak na zapas, w razie gdyby wpadły Ci do głowy pomysły typu czarno-białe zdjęcie młodych z czerwoną różą, złotą obrączką itp.
jeśli chodzi o blur fakt nie każdy to lubi, jedni mówią że oki drudzy że do kitu.
Nie ufaj tym, co mówią OK. To nie wygląda dobrze, zabieg taki "fotoziutkowy".
Co do błyskania możesz napisać dokładnie ocb ? Lampę ustawiłem na 90 stopni z dyfuzorem.
Poszukaj w sieci poradników jak błyskać, żeby tego nie było widać. Nie wiem jaki masz dyfuzor (firmowa mydelniczka będąca w zestawie z lampą) czy coś lepszego - nie wnikam. Generalnie chyba lepiej odbić światło np. od sufitu niż świecić na wprost.
Jeśli chodzi o kadry lekko mogę się wytłumaczyć że to nie ja byłem głownym fotografem. Ciągle byłem przeganiany przez panią po prawej stronie na zdj 3
W takim razie po co robiłeś zdjęcia? Zawsze mnie zastanawia po co członkowie rodziny robią zdjęcia przeszkadzając przy tym głównemu fotografowi.
(która wzieła sporo kasy od młodych robiąc zdj d80+ 18-105vr. Wiem nie pędzel świadczy o malarzu ale widziałem jej zdj....
Nie ważne czym robiła. Na pewno młodzi przed podpisaniem umowy mieli wgląd w jej portfolio. Innymi słowy, "widziały gały co brały".
damiankolo
07-06-2012, 20:20
no szału nie ma...ja bym takich zdjęć nie chciał na swoim weselu. Takie zdjęcia to nasi rodzice mogli by mieć, ale my to raczej szukamy czegoś innego. Pracuj dalej....tak jak ja bo sam jeszcze nie potrafię :)
Napisałem tak na zapas, w razie gdyby wpadły Ci do głowy pomysły typu czarno-białe zdjęcie młodych z czerwoną różą, złotą obrączką itp.
1.Nie ufaj tym, co mówią OK. To nie wygląda dobrze, zabieg taki "fotoziutkowy".
2.Poszukaj w sieci poradników jak błyskać, żeby tego nie było widać. Nie wiem jaki masz dyfuzor (firmowa mydelniczka będąca w zestawie z lampą) czy coś lepszego - nie wnikam. Generalnie chyba lepiej odbić światło np. od sufitu niż świecić na wprost.
3.W takim razie po co robiłeś zdjęcia? Zawsze mnie zastanawia po co członkowie rodziny robią zdjęcia przeszkadzając przy tym głównemu fotografowi.
1. Ok zastosuje sie do twoich rad.
2. wszystkie zdjęcia robione lampą odbijałem od sufitu nigdy nie robie na wprost. popitoliłem posta z tym 90 stopni ;) Dyfuzor mam ten od nikona który dostałem w zestawie.
3. Po co a po to żeby nabrać praktyki nauczyć się, nie tylko teorią się człowiek uczy. Jakoś robiłem 5 wesel na każdym byłem takim 2 rodzinnym foto żaden płatny fotograf ani razu nie zwrócił mi uwagi każdy robił co do niego należy, jedynie ta pani która odnośliła się do mnie jak do gówniarza...
Archibald
07-06-2012, 20:43
Jeżeli nie widzisz swoich błędów (wzorców nawet tylko w tym dziale jest od zatrzęsienia) to nie widzę sensu wypisywać tego, co wygląda źle.
Jeżeli nie widzisz swoich błędów (wzorców nawet tylko w tym dziale jest od zatrzęsienia) to nie widzę sensu wypisywać tego, co wygląda źle.
Każdy od czegoś zaczyna nie każdy na początku staje sie profesjonalistą. Wstawiłem te zdjęcia po to abyście je skomentowali i napisali co jest be a co oki. Sens wypisywania tego co wygląda źle też uczy także wypisz co jest źle zrobione twoim zdaniem...
1 i 2 - przecież ten dorobiony bokeh to porażka. Jest tak agresywny i nierównomierny, że zgadzam się z komentarzem Duroma.
3... Taaaak... Nie ma to jak kamerzysta i fotograf w kadrze. Niezapomniana pamiątka... Dla obsługi.
4 - zwyczajnie. Pan młody wzrokiem już marzy o nocy poślubnej, aczkolwiek mina Panny młodej jest bardzo ładna.
5 - słyszałem, że się nie powinno umieszczac kolan w kadrze, skoro ucinamy stopy. Taka książka o kompozycji to była.
6 - przyciąga. Podoba mi się.
bonusik - podoba mi się, ale większą dziurką zredukowałbyś ten przesadzony rozbłysk.
Archibald
07-06-2012, 20:54
...wypisz co jest źle zrobione twoim zdaniem...
Przede wszystkim okropny, paskudnie dołożony blur. Chcesz małą GO to używaj jasnego szkła. Poza tym fatalnie przyłożyłeś lampą, za mocno, za płasko. Same kadry nic nie wnoszą, ot takie "przypadkowe pstryki". Jedynie 6 ma szanse się obronić. Jeżeli na razie nie potrafisz pokazać ciekawych emocji / kompozycji to chociaż szlifuj technikę, bo ta szczególnie w połączeniu z lampą niestety mocno kuleje. O wzorcach do naśladowania już pisałem, znajdziesz ich tu naprawdę mnóstwo.
Pozdrawiam i powodzenia życzę.
Przede wszystkim okropny, paskudnie dołożony blur. Chcesz małą GO to używaj jasnego szkła. Poza tym fatalnie przyłożyłeś lampą, za mocno, za płasko. Same kadry nic nie wnoszą, ot takie "przypadkowe pstryki". Jedynie 6 ma szanse się obronić. Jeżeli na razie nie potrafisz pokazać ciekawych emocji / kompozycji to chociaż szlifuj technikę, bo ta szczególnie w połączeniu z lampą niestety mocno kuleje. O wzorcach do naśladowania już pisałem, znajdziesz ich tu naprawdę mnóstwo.
Pozdrawiam i powodzenia życzę.
Ok dzięki. Co do jasności zdj tego nie potrafie narazie określić mam monitor TN który pokazuje zdj jak sie mu zamani.. U mnie wyglądają na dobrze oświetlone itp natomiast po wywołaniu są za mocno oświetlone..
Archibald
07-06-2012, 21:18
Ale ja nie mówię, że są za jasne, tylko, że lampa jest za mocna. Czyli widać jej ingerencję na zdjęciu, i jest jej za dużo. Inaczej - totalnie stłamsiłeś światło zastane płaskim błyskiem lampy. Poćwicz odbijanie od sufitu, ścian, dyfuzor to nie jest dobre rozwiązanie.
Ale ja nie mówię, że są za jasne, tylko, że lampa jest za mocna. Czyli widać jej ingerencję na zdjęciu, i jest jej za dużo. Inaczej - totalnie stłamsiłeś światło zastane płaskim błyskiem lampy. Poćwicz odbijanie od sufitu, ścian, dyfuzor to nie jest dobre rozwiązanie.
Ok rozumiem dzięki za wszystkie komentarze.
photoaction
07-06-2012, 22:39
Powiedz Jakubie, robiłeś zjdęcia znajomym, czy to para dla Ciebie obca?
Powiedz Jakubie, robiłeś zjdęcia znajomym, czy to para dla Ciebie obca?
Przecież pisał o tym wcześniej .... Brat szwagra ....
photoaction
07-06-2012, 22:50
No to daj Boże żeby nie wziął od brata szwagra za to pieniędzy bo nóż się w kieszeni otworzył.
No to daj Boże żeby nie wziął od brata szwagra za to pieniędzy bo nóż się w kieszeni otworzył.
A co Ciebie to obchodzi? Facet pokazuje zdjęcia a Ty tu z kasą wyjeżdżasz.
Stach2008
08-06-2012, 07:49
standardowy tekst na tym forum...
Photoaction--
Jak byś czytał ze zrozumieniem i cofnął się o 2 strony to byś wiedział że wszystko robiłem za free włącznie z albumem. Para młodych bardzo zadowolona bardziej od zdj za które zaplacili głównemu fotografowi. Wiadomo para młodych oraz ich znajomi nie znają się tak dobrze na foto jak wy. Im moja praca się spodobała. Oczywiście z waszych komentarzy wyciągnę wnioski. A to czy wziąłem za to kasę nie powinno cię interesować.
Dodam tu swoje dwa grosze. Zdjęcia są słabe, ale o technikaliach napisano już wcześniej. Co mnie bardziej na tym forum martwi to napuszenie poniektórych fotografów, kiedy widzą przeciętne zdjęcia. Większość z nas zna dość dobrze rynek ślubnych fotografów - ja sam korzystałem z takiej usługi w tamtym roku - i dobrze wie, że jakość jest różna. Fakt - najlepsi się cenią i na brak zajęcia nie narzekają. Ale jak spojrzymy "niżej" widzimy całą masę fotografów w podobnych cenach gdzie jedni oddają całkiem niezłe zdjęcia, a inni kompletne gnioty. Fakt jest faktem, że i ci co dają gnioty TEŻ mają klientów, którzy na fotografii się kompletnie nie znają i uchwycone momenty, klimat, kompozycję, mają w D.... Chcą tylko ostre zdjęcia za akceptowalną kwotę. Od jakości zdjęć bardziej interesuje ich czy dostaną fotoksiążkę w cenie. Ot, wolny rynek.
A co niektórzy tutaj pozapominali chyba, że nie od dzieciaka świetne zdjęcia robili i mogliby się czasem ugryźć w język zanim coś napiszą. Chłopak po znajomości zrobił młodym kilka zdjęć, a tutaj po nim jadą jak bo łysej kobyle. Ludzie, kultury!
Dodam tu swoje dwa grosze. Zdjęcia są słabe, ale o technikaliach napisano już wcześniej. Co mnie bardziej na tym forum martwi to napuszenie poniektórych fotografów, kiedy widzą przeciętne zdjęcia. Większość z nas zna dość dobrze rynek ślubnych fotografów - ja sam korzystałem z takiej usługi w tamtym roku - i dobrze wie, że jakość jest różna. Fakt - najlepsi się cenią i na brak zajęcia nie narzekają. Ale jak spojrzymy "niżej" widzimy całą masę fotografów w podobnych cenach gdzie jedni oddają całkiem niezłe zdjęcia, a inni kompletne gnioty. Fakt jest faktem, że i ci co dają gnioty TEŻ mają klientów, którzy na fotografii się kompletnie nie znają i uchwycone momenty, klimat, kompozycję, mają w D.... Chcą tylko ostre zdjęcia za akceptowalną kwotę. Od jakości zdjęć bardziej interesuje ich czy dostaną fotoksiążkę w cenie. Ot, wolny rynek.
A co niektórzy tutaj pozapominali chyba, że nie od dzieciaka świetne zdjęcia robili i mogliby się czasem ugryźć w język zanim coś napiszą. Chłopak po znajomości zrobił młodym kilka zdjęć, a tutaj po nim jadą jak bo łysej kobyle. Ludzie, kultury!
Dzięki. Do tego pare razy pisałem że dopiero się ucze nie czerpie z tego zysku, narazie dokładam do tego. Kiedyś po nabraniu doświadczenia mam zamiar wejść w rynek. Na rynku Tarnobrzeskim/ Sandomierskim jest wielu fotografów ślubnych jedni robią zdjęcia fatalne, drudzy profesjonalne, a nst wmiare oki. Teraz rynek się zmienił ludzie patrzą na pieniądze wolą mieć trochę gorsze zdjęcia i zaplacić 700zł niż 2900zl...
Popieram, poza tym widywałem gorsze, a robione za kasę... co do tych zdjęć to optymistyczne jest to, że nie poszedłeś w tak modne ślubne skosy więc jakiś maleńki pozytyw jest... "nie od razu Kraków zbudowali" ;)
Dzięki. Do tego pare razy pisałem że dopiero się ucze nie czerpie z tego zysku, narazie dokładam do tego. Kiedyś po nabraniu doświadczenia mam zamiar wejść w rynek. Na rynku Tarnobrzeskim/ Sandomierskim jest wielu fotografów ślubnych jedni robią zdjęcia fatalne, drudzy profesjonalne, a nst wmiare oki. Teraz rynek się zmienił ludzie patrzą na pieniądze wolą mieć trochę gorsze zdjęcia i zaplacić 700zł niż 2900zl...
Moje cztery grosze to:
* dobrze jest umiec rozpoznawac rzeczy mialkie od wybitnych - opierasz sie na opinii mlodych (bo im sie przeciez podobalo), Twoj problem, powinienes sam wiedziec czy zrobiles dobra robote czy nie - najpierw zdjecia maja sie podobac TOBIE, pozniej reszcie swiata (wliczajac w to mlodych)
* czy uczysz sie czy nie, czy robisz to za kase czy nie - to ma niewielkie znaczenie i w niczym Cie nie usprawiedliwia - zrobisz zdjecia i trzymasz je w szufladzie - OK, Twoja sprawa, natomiast gdy puscisz je w ludzi wiedz, ze rozne osoby je beda ogladac i warto chocby zadbac o to aby ludzie na nich wygladali korzystnie
* miec byle jaka pamiatke czy nie miec zadnej - ja wolalbym nie miec zadnej - inni moga chciec miec nawet ta bylejaka bo lepsza taka niz zadna - OK, ich wybor, niech utrwalaja w sobie swoj bylejaki wizerunek
* i jeszcze przeszkadzanie innym podczas wykonywania ich obowiazkow (za ktore biora ogromne i niezasluzone wynagrodzenie - a kogo to obchodzi?) - po prostu, jesli nie potrafisz byc przezroczysty to nie utrudniaj zadania innym - to brak szacunku w tym przypadku do fotografa glownego, dodatkowo mlodzi tez dostana pamiatke "odrobine gorsza poprzez dyskomfort osoby, ktora zatrudnili" - to tez brak szacunku do wyboru mlodych
cheyenne
09-06-2012, 09:13
Moje cztery grosze to:
* dobrze jest umiec rozpoznawac rzeczy mialkie od wybitnych - opierasz sie na opinii mlodych (bo im sie przeciez podobalo), Twoj problem, powinienes sam wiedziec czy zrobiles dobra robote czy nie - najpierw zdjecia maja sie podobac TOBIE, pozniej reszcie swiata (wliczajac w to mlodych)
* czy uczysz sie czy nie, czy robisz to za kase czy nie - to ma niewielkie znaczenie i w niczym Cie nie usprawiedliwia - zrobisz zdjecia i trzymasz je w szufladzie - OK, Twoja sprawa, natomiast gdy puscisz je w ludzi wiedz, ze rozne osoby je beda ogladac i warto chocby zadbac o to aby ludzie na nich wygladali korzystnie
* miec byle jaka pamiatke czy nie miec zadnej - ja wolalbym nie miec zadnej - inni moga chciec miec nawet ta bylejaka bo lepsza taka niz zadna - OK, ich wybor, niech utrwalaja w sobie swoj bylejaki wizerunek
* i jeszcze przeszkadzanie innym podczas wykonywania ich obowiazkow (za ktore biora ogromne i niezasluzone wynagrodzenie - a kogo to obchodzi?) - po prostu, jesli nie potrafisz byc przezroczysty to nie utrudniaj zadania innym - to brak szacunku w tym przypadku do fotografa glownego, dodatkowo mlodzi tez dostana pamiatke "odrobine gorsza poprzez dyskomfort osoby, ktora zatrudnili" - to tez brak szacunku do wyboru mlodych
Jestem dokładnie tego samego zdania
Sent from my iPad using Tapatalk
A co myślicie o tym zdj ?
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/dsc003762.jpg/)
agatatoja
09-06-2012, 17:43
ta sepia jest okropna! Zrozumialabym ( choć też nie moja bajka), jakbyś zrobil jakieś fajne BW i dal delikatny zafarb w tym kierunku. Ale tak... Wiem że to może subiektywne odczucie, ale jestem pewna że to zdjęcie milion razy lepiej wyglądałoby w kolorku.
genghiskhan
10-06-2012, 12:13
wiocha to dobre słowo na określenie tego typu zdjęć
Pełna kulturka na tym forum, komentarze na poziomie niektórych osób sięgają zbuntowanego 12 latka. Strasznie zachęcacie nowych użytkowników.
genghiskhan
10-06-2012, 16:21
Pełna kulturka na tym forum, komentarze na poziomie niektórych osób sięgają zbuntowanego 12 latka. Strasznie zachęcacie nowych użytkowników.
Kultura powiadasz? Powiedz mi czy niszczenie i tak kiepskich fot blurem czy "syfią" jest kulturalne? Jakiś szacunek do fotografii i samego siebie trzeba mieć. To co zrobiłeś i pokazałeś nadaje się na wiocha.pl - przykro mi.
Witam to moje pierwsze zdjęcia w tym wątku. Postanowiłem pokazać wam parę zdjęć ślubniaków ;)
Zapraszam do licznego komentowania !
dawno nie wdzialem czegos tak :hmm: sztucznego :(
jest IMO źle
rozumiem ze mlodym sie zdjecia podobaja ?
genghiskhan
10-06-2012, 17:12
dawno nie wdzialem czegos tak :hmm: sztucznego :(
jest IMO źle
rozumiem ze młodym sie zdjecia podobaja ?
pisał, że tak
albo młodzi reprezentują równie niski poziom i bezguście
albo dostali foty za darmo i chwalą jakie by nie były
cheyenne
10-06-2012, 18:24
pisał, że tak
Zapewne dosadnie i bez owijania w bawełnę trafiasz niestety w sedno
Sent from my iPad using Tapatalk
To co zrobiłeś i pokazałeś nadaje się na wiocha.pl
Parafrazując:
Albo przestaniesz obrażać autora zdjęć tak niewybrednymi i chamowatymi komentarzami, albo dostaniesz wieczny odpoczynek od forum bo na koncie masz już 3 (teraz już 4) kartki.
genghiskhan
10-06-2012, 21:13
Parafrazując:
Albo przestaniesz obrażać autora zdjęć tak niewybrednymi i chamowatymi komentarzami, albo dostaniesz wieczny odpoczynek od forum bo na koncie masz już 3 (teraz już 4) kartki.
tęsknił nie będę