PDA

Zobacz pełną wersję : Numer NIP na stronie?

JAP
07-06-2012, 00:26
Witajcie!

Przyszedł do mnie dzisiaj (w sumie to już wczoraj) mail z "prośbą o niezwłoczne uzupełnienie danych firmy w związku z brakiem numeru NIP" na mojej stronie. Wiadomość dotarła na skrzynkę poprzez formularz kontaktowy więc trudno mi zweryfikować przez kogo naprawdę została wysłana.

W związku z tym pytanie;
czy spotkaliście się z takim zaleceniem?
Na szybko wyguglałem taki tekścik:
http://www.iprawo.net.pl/porady/Czy%20na%20stronie%20www%20trzeba%20podawa%C4%87%2 0NIP%3F
z którego wynika, że faktycznie taka uwaga jest zasadna, ale kliknąłem też na strony kilku fotografów i na żadnej nie znalazłem nipu.
Więc jak to w końcu jest?

RobertMiernik
07-06-2012, 00:32
Jesteś usługodawcą, nie musisz mieć NIPu na stronie, chociaż wygląda to (moim zdaniem) lepiej jeśli na firmowej stronie jest NIP.

A wracając do tematu, NIP musi być na stronie, jeśli za jej pośrednictwem coś sprzedajesz, jeśli masz na niej sklep, w którym klient sobie klika kup a towar przychodzi do niego pocztą.
Dotyczy to tylko sprzedaży bezpośrednio przez internet.

JAP
11-06-2012, 12:20
Dzięki za odpowiedź,
zapytałem księgowego; bardzo się zdziwił, że dostałem z US wiadomość mailem niepodpisaną.
Dziwne również jeżeli ktoś chciałby poznać mój nip, bo po pierwsze po co mu (wystawi mi fakturę z powietrza?), po drugie łatwo go znaleźć w sieci.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to próba sprawdzenia przez konkurencję czy prowadzę legalną DG.

Zadzwoniłem dzisiaj do US; nie przyznali się do podanego w wiadomości adresu, prosili o przekazanie screena, co uczyniłem wraz z podaniem IP kompa, z którego przyszła wiadomość..

prz3mo
11-06-2012, 12:45
Jesteś usługodawcą, nie musisz mieć NIPu na stronie, chociaż wygląda to (moim zdaniem) lepiej jeśli na firmowej stronie jest NIP.

Czy aby na pewno? Bo ja kiedyś czytałem, że NIP np. na stronie fotografa też powinien być.

Obecnie mozna w minutę namierzyć jakąkolwiek firmę, więc jego ukrywanie (???) jest be sensu.
https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx

RobertMiernik
11-06-2012, 12:51
Czy aby na pewno? Bo ja kiedyś czytałem, że NIP np. na stronie fotografa też powinien być.

Obecnie mozna w minutę namierzyć jakąkolwiek firmę, więc jego ukrywanie (???) jest be sensu.

Według mojej wiedzy na pewno.

Oczywiście, że można, namierzyć, zresztą imho nawet lepiej wygląda strona firmowa z NIPem, ale obowiązku takiego w naszym przypadku nie ma.

wilk325
11-06-2012, 13:12
Według mojej wiedzy na pewno.

Oczywiście, że można, namierzyć, zresztą imho nawet lepiej wygląda strona firmowa z NIPem, ale obowiązku takiego w naszym przypadku nie ma.

ale "On" na stronie występuje jako firma zarejestrowana, nie jako usługodawca "prywatny" - stąd powinien być NIP.

freefly
11-06-2012, 13:47
ale "On" na stronie występuje jako firma zarejestrowana, nie jako usługodawca "prywatny" - stąd powinien być NIP.

Kiedy usługa fotograficzna (usługa, nie sprzedaż gotowych zdjęć dostępnych na stronie, gdzie umowę zawiera się na odległość) jest usługą świadczoną na odległość? no,no,no......:)

RobertMiernik
11-06-2012, 13:49
Tak, ale jako firma jednoosobowa a nie spółka prawa handlowego.
Jan Kowalski i firma Jana Kowalskiego to instytucje równorzędne, zauważ że nawet NIP 'masz' ten sam.

pietrobas
11-06-2012, 14:34
Panowie, ale mieszacie. Nie ma obowiązku umieszczania numeru NIP. Skoro NIP, to czemu też nie REGON?
CEIDG jest ogólnie dostępny, to nie spółki, gdzie jest obowiązek podawania kapitału zakładowego itd.

JAP
11-06-2012, 17:01

A Ty masz? ;-)

JAP
11-06-2012, 17:18
"On" - czyli ja - Paweł (:
Przy zakładaniu działalności nie planowałem zajmować się fotografią jako głównym źródłem utrzymania; dlatego nazwa firmy nijak ma się do fotografii.
Strona jest tylko wizytówką, reklamą, która tylko umożliwia kontakt ze mną (na umowach oczywiście wszystkie dane wpisuję). Niczego nie sprzedaję wysyłkowo, przy pracy ślubnej nie mam nawet fotoalbumów w cenie..

Nie neguję Twojego zdania, ale jak określić co jest "stroną firmową", a co nie?
Niektórzy np. przede wszystkim (lub wyłącznie) promują swój blog, niektórzy fanpage na FB.
Tam też powinno się zamieszczać dane firmy?
Nasz praca jest dosyć specyficzna; promujemy siebie jako osoby - fotografów. Rzadziej firmy (przynajmniej wśród znajomych mi), gros zleceń zdobywamy dzięki poleceniom.

Z drugiej strony nie problem umieścić te kilka cyferek w stopce..

Ale z ciekawości;
proszę fotografów mających jako domeny swoje nazwiska o wpisanie się poniżej (ew. priv) jeżeli mają nip na stronie. Ciekawy jestem czy jest dużo takich, a jeżeli nie to dlaczego ktoś mi pisze takie upomnienia?

prz3mo
11-06-2012, 18:48
A Ty masz? ;-)

Mam i nie widzę w tym nic dziwnego.

Jeśli w Twoim US powiedzieli Ci, że NIP ma być to ma być. Jeśli powiedzieli, że nie ma potrzeby to nie umieszczaj...