Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw stałoogniskowy do D3000?
jak w tytule koledzy..., chciałbym spróbować czegoś nowego (uczyć się) stąd interesuje mnie wydanie stosunkowo niewielkiej kwoty. Warto kupić używkę?
Zdjęcia - portrety, jakieś przedmioty (fotografia firmowa).
Czym ujęcia krajobrazów obiektywem stałoogniskowym będą różnić się od mojego obecnego zestawu d3000+18-105VR??
Dzięki za pomoc
to chcesz jeden obiektyw do krajobrazu, portretu i produktu za małe pieniążki ? Wybieraj 35, 50, 85 :)
W krajobrazie różnic kolosalnych mieć nie będziesz robiąc stałką.
Do krajobrazów niepotrzebna Ci stałka. Ogólnie 35 jest fajne, ale do samych portretów ponoć lepiej nadaje się 50mm (ponoć, bo sam mam oba i aż takich wielkich różnic nie widzę - poza odległością od modela, który w przypadku 35mm może być trochę krępujący przy węższych ujęciach).
nie, oczywiście pytałem o ten krajobraz dodatkowo i z ciekawości... Oglądam obiektywy np. Nikkor 50mm 1,8g lub 1,8D. I teraz pytanie... bo d3000 nie ma silniczka... co w związku z tym? czy te obiektywy będą pasować?
najbardziej uniwersalnie 35, najbardziej portretowo 85, idealnie mieć je obydwa;) sprawdź na swoim obiektywie jaka ogniskowa Ci najbardziej pasuje i taką kup z tym ze 85 to tylko g a to juz koszt prawie 2tys.
50mm 1.8D - będziesz miał pomiar światła, brak AF, a przy 50mm 1.8G będziesz miał wszystko. Tak samo przy 35mm 1.8G - pełna obsługa.
musi byc g bo z d manualne ostrzenie
Sapphiron
06-06-2012, 21:56
temat wałkowany już miliard razy...
ILE JESZCZE MOŻNA?!
Nie chciałam nic pisać jako "nowicjusz", ale sama jak stanęłam przed decyzją odnośnie stałki, to przeleciałam dziesiątki tematów na forum. ;-) Wybór padł na 35.
Bo to jest jedyny słuszny wybór na początek. Wszyscy nowi użytkownicy form powinni dostawać mailem informację:
"Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie w dziale "optyka" kup 35/1.8G DX" :-)