Zobacz pełną wersję : Wyzwolenie lamp w plenerze
d40nikon
06-06-2012, 11:11
Witam, czy lampę quantuum r+600 dual power wyzwolę przy użyciu fotoceli w plenerze? Aparat nikon d40 więc brak wejścia synchro a jeśli udałoby się chciałbym jeszcze wstrzymać się z zakupem rf-603
fotocela w plenerze (widno) raczej sie nie sprawdzi. kabel albo wyzwalacz ze wskazaniem na ten drugi.
Art Erie
06-06-2012, 11:15
Witam, czy lampę quantuum r+600 dual power wyzwolę przy użyciu fotoceli w plenerze? Aparat nikon d40 więc brak wejścia synchro a jeśli udałoby się chciałbym jeszcze wstrzymać się z zakupem rf-603
Szanse raczej marne, ze względu na słońce; tutaj masz gniazdo synchro zakładane na sanki http://allegro.pl/listing.php/search?category=8845&change_view=1&order=p&string=kostka+synchro
d40nikon
06-06-2012, 15:41
Czy taka kostka będzie dobra do d40?
http://allegro.pl/kostka-synchro-z-gniazdem-pc-od-fripers-fvat-i2382954352.html
Lampę zamówiłem tutaj :
http://accord-foto.pl/QUANTUUM-przenona-lampa-byskowa-R-Dual-Power-600-Ws-mocowanie-Bowens_p3323.html
Czy będzie już niezbędny przewód do połączenia aparatu z lampą?
Jeśli nie gdzie taki moge znaleźć?
Art Erie
06-06-2012, 16:27
Tak - ta kostka będzie odpowiednia; przewód synchro zwykle dodają do lamp w komplecie.
d40nikon
07-06-2012, 02:04
Tą kostką synchro wyzwolę tylko jedną lampę prawda? Błysk z pierwszej wyzwoli drugą przez fotocele?
Czy lepiej od razu wziąć taką kostkę ? Mam 2x quantuum r+600 dual power + yn 460 II
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2161_3-x-PC-kostka-synchro-z-przeniesieniem-FreePower.html
Art Erie
07-06-2012, 10:56
W silnym słońcu ślepną wszystkie fotocele.
Wyzwalajac przez kabel dostaniesz synchro z krotkimo czasami - mam R300+ i 1/2000 to nie problem ;)
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
d40nikon
07-06-2012, 14:00
Czy z tej kostki będę mógł jednocześnie wyzwolić 2 lampy quantuum + reporterska yongnuo?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2161_3-x-PC-kostka-synchro-z-przeniesieniem-FreePower.html
Art Erie
07-06-2012, 14:08
Tak, o ile YN ma gniazdo PC.
Nie lepiej sobie radio kupić i nie mieć problemu?
d40nikon
07-06-2012, 20:55
Nie, bo mam zamiar przesiadać się niedługo na Canona, więc wyzwalacze musiałbym od nowa kupić.
Żartujesz? Nie trzeba zmieniać chińczyków jak masz zamiar przesiadać się na inny system;) Przykład ;) (http://www.fotoamigo.pl/phottix-tetra-wyzwalacz-radiowy-odbiornikiem-pt04-ii-p-56.html?cPath=21)
d40nikon
08-06-2012, 14:44
A jak sprawuje się ta TETRA w porównaniu z RF-603? ( bo wyzwalacze yn są chyba dedykowane pod nikona i inne pod canona? )
Żartujesz? Nie trzeba zmieniać chińczyków jak masz zamiar przesiadać się na inny system;) Przykład ;) (http://www.fotoamigo.pl/phottix-tetra-wyzwalacz-radiowy-odbiornikiem-pt04-ii-p-56.html?cPath=21)
To zalezy od rodzaju nadajnikow. Np nadajnik RF602 ma inna stopke w zaleznosci od systemu.
Art Erie
08-06-2012, 17:49
A jak sprawuje się ta TETRA w porównaniu z RF-603? ( bo wyzwalacze yn są chyba dedykowane pod nikona i inne pod canona? )
PT-04 sobie odpuść, to jedna z pierwszych konstrukcji o zasięgu na kilka kroków, da się przerobić ale w tej chwili to jest bez sensu.
"Zwykłe" radia opierają się na wyzwoleniu lamp w trybie manualnym i korzystają jedynie ze środkowego pina na stopce aparatu. Tutaj więc nie ma podziału na Nikon/Canon i pozostałe ( wyjątkiem jest Sony - Minolta gdyż posiada inną stopkę ).
Niektóre wyzwalacze posiadają funkcję "wężyka spustowego" i tutaj istnieje podział na marki i modele ze względu na rodzaj gniazda w body ( wtyczka w wyzwalaczu ).
Inaczej sprawa się przedstawia w przypadku wyzwalaczy obsługujących TTL, tu istnieje podział na konkretne marki aparatów z wiadomych względów.
Podsumowując: jeśli interesuje Cię manualny wyzwalacz, pracujący poprzez środkowy pin stopki, to nie ma podziału na Nikon / Canon.
Jeśli radio będzie miało funkcję wyzwalacza, musisz dobrac odpowiednią wersję z pasującym kabelkiem do marki i modelu body. Przed wyborem wyzwalacza radzę też poczytać o współpracy z lampami - z jakim czasem synchronizuje, czy wybudza lampy z uspienia itp.
ArtErie jasne, ze wyzwalanie w tanich radiach jest przez srodkowy pin ale jakies rozroznienie stopek RF-602 wystepuje.
Mozna zobaczyc na tej aukcji www.ebay.com/itm/RF-602-Wireless-Flash-Trigger-for-NIKON-with-2-Receiver-/230496443167?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item35aaa89b1f (schemat z opisem nadajnika)
Art Erie
08-06-2012, 20:53
tomnow niestety nie miałem RF-602 w rękach, od razu przeskoczyłem z PT-04 na Kinga i nie mogę się dokładnie w tej kwestii wypowiedzieć. Ze zdjęć zamieszczonych w necie wygląda na to, że stopki do Nikon, Canon i Pentax wyglądają identycznie. Być może są to jedynie fotki poglądowe, a być może jest to ta sama stopka we wszystkich RF-602 i podyktowane jest to logistyką i oszczędnością kosztów produkcji. Dodatkowy pin / piny służą zapewne do wybudzenia lamp ze stanu uśpienia, bo chyba RF nie ma więcej opcji.
Wszystko zależy od tego co kolega planuje i co zamierza kupić; gdy decyzja będzie już podjęta, wtedy można dopasować radio oczywiście mając na względzie z jakimi lampami będzie on współpracował i co ma oferować ( w przypadku "zwykłego" radia mozliwe jest wybudzanie lamp i praca w trybie węzyka spustowego, o czym pisałem wcześniej). Najbardziej istotny będzie czas synchronizacji, bo nie wszystkie wyzwalacze wyrabiają się nawet w zakresie do 1/250s.
A jeśli nawet, to 1/250s to zbyt mało do wyzwalania lamp w plenerze, o czym była mowa na początku wątku.
Rf-602 nie wybudzaja sb-600. Ale gdzies widzialem opis ze te wyzwalacze nie wspolpracuja z ta lampa. Wyzwalac wyzwalaja ale nie wybudzaja. Mam wersje dla nikona, ale mialem tez w rekach wersje canon - i stopki sa rozne...
Czy to tak mozna miedzy systemami sobie podlaczac. Ja na swoim aparacie wolalbym nie testowac ;)
Art Erie
08-06-2012, 21:18
Właśnie z tym wzbudzaniem może być różnie w zależności od lampy, z którymś "chińczykiem" chyba też nie ma wzbudzenia. Dlatego trzeba wybrać i konkretnie doczytać odnośnie współpracy, bo można się rozczarować.
EDIT
Albo kupić Kinga, wprawdzie nie jest jeszcze dopracowany, ale to kwestia czasu; no i synchronizuje do 1/8000s.
Ja sie nad Kingami zastanawiam. Byc moze po tym sezonie sie zdecyduje...
poki co jesli chce miec krotkie czasy synchro i blyskac quantuumem to wyzwalam go przez kabel (taki 10m to juz calkiem sporo). A jesli chce blyskac sabinami to moje "600" wyzwalam "900" zalozona na body. Jednak tu trzeba sie nakombinowac, zeby lampy widzialy blysk sterujacy. Dlatego takie Kingi to zbawienie ;)
A do 'standardowych' czasow synchro uzywam wlasnie RF-602 - i bardzo je sobie chwale.
Art Erie
08-06-2012, 21:34
King'i są dobre bo tanie ;) Brakuje jeszcze tego control zone, ale da się nimi pracować z pewnościa wygodniej niz kablem.
Może ktoś przyjść na przestrzelenie paru klate) z tymi kingami, żeby podpiąć sb-22 i nissina di622? Najchętniej w okolicy Wrocławia, Opola lub Nysy?
Art Erie
09-06-2012, 11:33
Jutro we Wrocławiu godziny popołudniowe.
kurcze we wro jestem od niedzieli kolo 24 do czwartku ;/
Art Erie
09-06-2012, 12:31
Wtedy mnie tam nie będzie :(