Zobacz pełną wersję : Zestaw mobilny - netbook z internetem
photoaction
05-06-2012, 19:52
Witajcie,
Z racji, że ostatni dużo jeżdżę a muszę być on-line potrzebuję dostępu do internetu nawet w trasie.
Nie chcę tabletu bo nie lubię tych wynalazków więc pomyślałem o netbooku (z racji że bateria trzyma nawet 8 godzin - ponoć) oraz internetu mobilnego.
Tak więc pytania:
1. znacie jakiś dobry model netbooka do około 1300 zł? (myślałem o: http://allegro.pl/netbook-asus-1015bx-c60-1-3ghz-320gb-hd6290-hdmi-i2398011023.html)
2. I gdzie wybrać internet? Era, plus, orange, play?
Szukaj czegoś z wbudowanym modemem GSM. Jeśli się przemieszczasz z netbookiem, t modem na USB bardzo łatwo złamać.
nie przesadzajmy - sa na to sposoby
photoaction
05-06-2012, 21:16
Jeśli chodzi o internet - myślę własnie o takim jakby pendrive.. ewentualnie cos podobnego.
A.n.d.r.e.V
05-06-2012, 21:21
to już lepiej tableta, tablet lepiej się spisuje :-)
z netbooków miałem nokię booklet-niepolecam
co do netbooka to faktycznie bywa frustrujące :/
generalnie są dostępne relatywnie nieduże rozsądne lapki - nie ma potrzeby sie katować
Ogólnie to najlepszym rozwiązaniem jest coś w stylu ASUS TRANSFORMER - takie 2 w 1. Tylko cena około 2 tysiące złotych.
Michał Jędrak
06-06-2012, 02:53
Jeśli chodzi o internet to wybierz tylko i wyłącznie coś na kartę. Nie daj się wpędzić w abonament, bo wychodzi znacznie drożej choć wmawiają, że jest na odwrót. Ja wszędzie miałem abonamenty przez wiele wiele lat i cieszyłem się, że jest tanio. Zaryzykowałem i przeniosłem wszystko co się da na kartę: no i dopiero się okazało, że jest tanio (o jakieś 2x albo i więcej).
Ja mam akurat internet w Orange Free i jak doładuję za 50zł to mam prawie 3GB do wykorzystania przez 3 miesiące. Spokojnie wystarcza.
Jeśli chcesz mieć koniecznie laptopa (bo być może masz dużo pisania w trasie), to po prostu kup co najtańsze. Natomiast faktycznie będziesz musiał się kiedyś przekonać do tabletów: mi iPad odmienił życie :-)
Artreserved
06-06-2012, 03:02
Przyłączam się do przedmówcy - iPad i Orange Free. Są tablety i iPad. Testowałem kilka różnych, ale prawdziwą przyjemność odnalazłem w iPadzie.
photoaction
07-06-2012, 00:26
koledzy powiedzcie cos o pracy na ipadach..
Artreserved
07-06-2012, 00:29
A co np. chcesz wiedzieć? Chętnie odpowiem.
Adam Trzcionka
07-06-2012, 10:14
mam i netbooka, msi, i ipada. netbook od prawie 2 lat leży nieużywany.
ipad: 3xcieńszy, nieporównywalnie większa wygoda użytkowania, komfort nawigacji, jakość ekranu, bez dodatkowego modemu usb (mój się właśnie swojego czasu złamał), cały czas jest dostępny - nie trzeba wyłączać, hibernować, itd.
Też polecam ipada, od kiedy mam to netbook leży i sie kurzy, chyba dojrzał do Allegro ;)
A dokladniej do czego bedziesz to wykorzystywal? WWW, email?
Bo jak przegladanie stron to tablet, jesli glownie email to netbook, jesli cos pomiedzy to transformer prime.
Sam posiadam laptop, netbook, tablet, kindle, smartphone i do tego jeszcze pda. I w zaleznosci co potrzebuje zabieram jedno czy dwa urzadzenia.
Nie ma tak naprawde rozwiazania idealnego. Tak jak napisalem powyzej do przegladanie tablet jest wystarczajacy, jesli bedziesz duzo pisal to klawiatura musi byc.
Najwiekszym minusem netbookow jest rozdzielczosc ekranu 1024x600.
jesli cos pomiedzy to transformer prime.
.
W Polsce nie ma dobrze rozwiniętej sieci wifi, a prime nie ma wbudowanego modemu GSM.
Mam Transformera TF-101 ze stacją dokującą (klawiaturą) i mogę szczerze polecić - matryca IPS, szerokie kąty, wbudowany modem GSM, mocny procesor, slot na kartę mikroSD, w klawiaturze dodatkowe porty USB. TF-301 jest nowszy i ma lepsze jeszcze parametry.
Ja też polecam iPada. Odkąd go kupiłem, komputer stacjonarny włączam tylko wtedy, gdy potrzebuję mocy. Do prostych zastosowań typu przeglądanie internetu, mail itd, do staconarnego nawet mi się nie chce siadać. I nieprawdą jest, że pisanie na klawiaturze keranowej iPada jest niewygodne. Ne wiem, jak to się ma w innych tabletach, ale na japcoku pisze się bardzo przyzwoicie. Wcale nie odczuwam braku sprzętowej klawiatury.
photoaction
07-06-2012, 13:42
glownie do www i maili.
Aktualny laptop sony vaio chce przeznaczyc tylko do obrobki z monitorem zewnetrznym przez hdmi.
A do piania, internetu, *******ek chce cos innego.
Ipad zawsze mi sie widział, ale jeszcze nikt mnie do niego nie przekonal.. nie wyobrazam sobie pisania tekstu na tablecie..
glownie do www i maili.
Aktualny laptop sony vaio chce przeznaczyc tylko do obrobki z monitorem zewnetrznym przez hdmi.
A do piania, internetu, *******ek chce cos innego.
Ipad zawsze mi sie widział, ale jeszcze nikt mnie do niego nie przekonal.. nie wyobrazam sobie pisania tekstu na tablecie..
To nalepiej spróbować :) wyobraźnią tego nie załatwisz :) to tutaj piszę na ipadzie i uwierz mi na słowo, pisze się szybko, jak na normalnej klawiaturze ( piszę na dwie ręce ) Zresztą miliony nie mogą sie mylić ;))))
photoaction
07-06-2012, 14:50
Ok a jak wygląda sprawa internetu na ipadzie? Oprócz wifi - jak dokupić internet?
A dokladniej do czego bedziesz to wykorzystywal? WWW, email?
Bo jak przegladanie stron to tablet, jesli glownie email to netbook, jesli cos pomiedzy to transformer prime.
Sam posiadam laptop, netbook, tablet, kindle, smartphone i do tego jeszcze pda. I w zaleznosci co potrzebuje zabieram jedno czy dwa urzadzenia.
Nie ma tak naprawde rozwiazania idealnego. Tak jak napisalem powyzej do przegladanie tablet jest wystarczajacy, jesli bedziesz duzo pisal to klawiatura musi byc.
Najwiekszym minusem netbookow jest rozdzielczosc ekranu 1024x600.
Jak ktoś koniecznie potrzebuje fizycznej klawiatury do ipada to są takie. Nawet całe mnóstwo, bardzo mobilne i kompatybilne :) wyglądają prawie tak samo i tak samo działają jak na moim imacu. Ale ja osobiście nie potrzebuję takiej. Naprawdę pare zdań da sie bez niej napisać. Co innego zaawansowana praca w edytorze tekstu. Ale do tego są komputery stacjonarne, laptopy, itp. iPad służy do zastosowań mobilnych i do tego został skonstruowany. A przyjemność czytania forum i pisania, np. na kibelku - bezcenna ;))))
Ok a jak wygląda sprawa internetu na ipadzie? Oprócz wifi - jak dokupić internet?
Kupujesz kartę sim z abonamentem na internet lub prepaida i już. Tylko musisz mieć ipada z 3G. Wkladasz ja do slotu jak w komórce i cieszysz sie mobilnoscią :)
No i iPad na pełnej baterii zapewnia cały dzień aktywności (i nie mówię tu o czuwaniu, tylko ciągłej pracy, bo na czuwaniu to kilka dni ciągnie), mój wytrzymuje 8-9 godzin jak ciagle na nim coś robię. Pokaż mi inne urządzenie które potrafi tak długo pracować na jednej baterii :)
photoaction
07-06-2012, 15:06
No tak, tylko że cenoeo ipad już chyba trochę drożej niż netbook..
Chcesz komfortu to musisz dopłacić :) ale zanim netbook sie odpali to ja na ipadzie zdążę przejrzeć forum, maile i facebooka ;)))
Zresztą możesz w np. Tmobile wziąć ipada za zeta, bez inwestowania gotówki, do tego masz już internet i wcale nie wychodzi dużo drożej niż jakbyś miał nowego ipada ze sklepu kupić. Mi na firmę nawet taniej wyszło a do tego mam internet z 15 GB limitu miesięcznie :) No i ipad jest naprawdę dużo szybszy niż znane mi netbooki. Zupełnie inna kultura pracy i obsługi.
Mam Samsunga 10 cali i Htc w Orange na kartę, działający jak ruter. 7-9 godzin wytrzymuje. Telefon ląduje się od kompa. Pełną symbioza. Fajny zasięg.
Mam ochotę zaprzyjaźnić się jednak z tabletem z 3G i jak wcześniej wspominałem powaliła mnie jakość wyświetlacza w nowym Ipadzie. Za wersję 16Gb trzeba dać te 2250zł (więcej mi nie raczej (?) nie potrzeba, ma służyć do netu, prezentacji foto). No i tu jest zagwozdka bo za ok 1000zł taniej mam do kupienia niewiele używane, na gwarancji te same parametrowo modele Ipada2.
Warto dopłacać tylko do wyższej rozdzielczości?
Czy da się po przejściówce kablem hdmi podłączyć ipada do plazmy i wyświetlać filmy fullhd, mkv ? Ipad3 będzie w tej kwestii wydajniejszy czy nie dostrzegę różnic?
Cały czas dumam czy wybrać nowego ipada czy jednak coś z Samsunga, Lenovo... Asus nie ma 3G w nowym Transformerze, Htc bida, chińczyków nie chcę bo też nie mają zazwyczaj modemu...
. Asus nie ma 3G w nowym Transformerze,
http://pl.asus.com/Eee/Eee_Pad/ASUS_Transformer_Pad_TF300TG/#specifications jak nie ma jak ma? ;)
no tu mnie zaskoczyłeś :) ale to chyba jakaś nowość bo jeszcze o nim nie słyszałem... ale dzięki, już zgłębiam temat choć nie ukrywam czy nie wolałbym do czytania głównie www wydać zbliżoną kwotę na nowego Ipada...
Każdemu wedle potrzeb i zasług. Parę miesięcy temu stojąc przed wyborem ipad2 vs asus tf101 wybrałem to drugie i nie żałuję ani grosza. Internet wszędzie, dedykowana klawiatura z wbudowanym dodatkowym aku (żadna podróż nie jest mi straszna) i sloty... ;)