PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wyzwalaniem migawki. d90

kuba_r34
05-06-2012, 17:10
na samym początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi ponieważ jest to mój pierwszy post:)

mam dosyć nietypowy problem.
posiadam nikona d90 od kilku miesięcy, cały czas fascynują mnie jego możliwości. ostatnio postanowiłem kupić sobie wyzwalacz bezprzewodowy. http://www.mitoya.pl/407-1149-large/wyzwalacz-radiowy-aputure-mx.jpg
działa jako wyzwalacz lamp i aparatu. wczoraj wszystko fajnie chodziło, bardzo ładnie robił zdjęcia bezprzewodowo i na wieczór pojawił się problem, a mianowicie- w przy włączonym AF wyzwalacz ustawia ostrość ale nie wyzwala migawki... i tak cały czas. przy M również nie wyzwala. dziś byłem w sklepie i sprzedawca podłączył urządzenie pod swój aparat i wszystko śmiga. sprawdzałem też zwykły przewodowy wężyk i problem jest ten sam. Szukając tego problemu na jakimś forum znalazłem informacje,że może być to spowodowane zwarciem lub uszkodzeniem w gniazdku w aparacie. jak myślicie, czym to może być spowodowane? czy takie coś podlega gwarancji?

wasilewk
05-06-2012, 17:16
A 'dwa zielone' próbowałeś - czyli reset aparatu ?

zgera
05-06-2012, 17:28
Jeśli wyzwalacz jest bezprzewodowy, to nie łączysz go przewodem z aparatem, więc awarię gniazda raczej bym wykluczył.
Czy ten wyzwalacz pracuje na podczerwień? jeśli tak to jaki tryb wyzwalania migawki ustawiasz w aparacie?

kuba_r34
05-06-2012, 17:44
reset tez próbowałem.
a co do podłączenia kablem-odbiornik jest podłączony kablem z aparatem. zestaw działa w technologii radiowej.

wiem,ze jak jest pilot na podczerwień to ,ze trzeba zmienić ustawienia.

wydaje mi się,że to coś z tym gniazdem...

kuba_r34
05-06-2012, 17:46
dla jasności wygląda to tak:
http://www.mitoya.pl/allegro/pictures/APUTURE_Trigmaster_Versatile_3.jpg

zgera
05-06-2012, 18:30
W takim razie skoro z innym aparatem działa wyzwalacz, to problem jest w Twoim aparacie.
Albo styki nie kontaktują, albo uszkodzenie elektroniki aparatu odpowiedzialnej za tą funkcję.
Czy gwarancja to uwzględni, zależy to od serwisu.

kuba_r34
05-06-2012, 20:53
dzięki za pomoc,
pozdrawiam.