Zobacz pełną wersję : Nikon D90
Witam, posiada ktoś nikona d90? Od dłuższego czasu planuję go kupić, jednak nie jestem do końca przekonana, opinie na forach są przeróżne i dlatego sama nie wiem czy warto kupić ten model, czy może zastanowić się nad czyms innym?
Daniel_Foto
05-06-2012, 15:29
Mam D90 od ponad dwóch lat. To dobry aparat ale zależy do czego się go wykorzystuje. Ma swoje wady i zalety.
Witam, posiadam ten model od ponad dwóch lat i jestem bardzo zadowolony. Zdjęcia wykonuje wyłącznie amatorsko i byłem z nim zarówno na plaży, a także w górach i jak do tej pory zero problemów ze sprzętem. Mam go z obiektywem 18-105 z którego również jestem zadowolony. Wszystko zależy kto i do czego potrzebuje aparat i czego od niego wymaga.
wasilewk
05-06-2012, 15:37
opinie na forach są przeróżne i dlatego sama nie wiem czy warto kupić ten model, czy może zastanowić się nad czyms innym?
Opinie nie robią zdjęć tylko Ty (chyba, że sie mylę:wink:).
Trzeba wypróbować (jak chłopa w łóżku :confused:) i ocenić.
Pzdr.
A co bedziesz fotografowac?
sokolnik
05-06-2012, 17:01
zastanowić się czy potrzebna ci lustrzanka :) zastanowić się nad obiektywem. Zastanowić się na ile potrzebna mi automatyką w aparacie. Jeśli dużo to może kompakt? Lustrzanka jest po to by ROBIĆ ZDJĘCIA a nie pstrykac wszystko i wszędzie trybem zielonym. Jeśli chcesz kupic lustrzanke i nie uczyć się fotografi to po co ci lustrzanka. Ja zawsze lubiłem robić zdjęcia. Wiec kupilem d90 i jestem zadowolony. Ale ja od dnia zakupu robilem na M, troche lepiej lib troche gorzej. Aaaa to nie prowokacja? Teraz kazdy sie pyta innych co mi jest potrzebne i co powinienem kupic :)
Czyżby kolejna prowokacja odnośnie D90?
Tak sobie myślę jak bym dokleił jedno zero, co nie było by takie trudne, miałbym D900.
Od d90 lepszy jest Nikon d3200, bo to nowy model, a d90 to juz nadaje sie do muzeum antycznego, ale fotki nadal mozna nim ladne robic.. :]
Ja mam D80 - taki zabytek, ale kolorki ma ładniejsze od D90 ;)
Mam i jestem zadowolony, ale jak bym miał kupować nówkę to bym się zastanawiał. A może wejść w system nex-a ?
Za ciezkie pytanie dla mnie, poddaje sie.
A może wejść w system nex-a ?
Wejdz, wejdz, ja wlasnie zdradzam (od wczoraj) Nikona, z Nexem.. to jest dopiero Milosc.. :D
dezerter_27
05-06-2012, 19:30
Chcesz kupić d90? Mam do sprzedania na gwarancji jak coś to pisz
SeventhSon
05-06-2012, 20:23
Nikona D90 nabyłem w zestawie z obiektywem:
AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Potem dokupiłem sobie: AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED i ostatnio dodałem: AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G.
W sumie dużo, bo 3 szkła, trochę rozrzucone, ale....
Licznik moich zdjęć zbliża się do 10.000 (no, prawie...). Według mnie ani to dużo, ani mało. Tyle tylko, że portafię obsłużyć z jakieś 85% funkcji aparatu.
Z odczuć niezmiennych od począku: super zabawa (fotografia). Co do aparatu - dużo opcji, ale większość wymaga czasu i spokoju.
Na początku robiłem zdjęcia na 'auto', potem okres 'P', 'S' i 'A' a teraz coraz częściej zaczynam używać 'M'.
Coraz więcej znajduję frajdy w swoim hobby i jako hobby traktuję mój aparat.
D90 dał mi przeskok jakośćiowy z Canona 10is i to odczuwam.
Za każdym razem, kiedy naciskam spust ucze się czegoś nowego.
Ciągle mam kłopoty z kompozycją i doborem parametrów. Generalnie na 20 ujęć zadowolony jestem z jednego z nich.
Nie jestem zawodowcem, nie zarobię nigdy na fotografii pieniędzy i chyba tylko momentami moja rodzina jest zadowolona, że coś wyszło ostre i poprawnie naświetlone.
Ale na koniec - polecam D90 dla kogoś, kto chce przejść na "wyższy" stopień zabawy światłem, bo warto...
DarekK D5000
05-06-2012, 21:29
Witam, posiada ktoś nikona d90?
Nie, jeszcze nie było premiery, ciągle czekamy z niecierpliwością!!!
banan dla "eve40"
Santa Spotty
10-06-2012, 01:13
Ja posiadam D90 od prawie roku. SS ma chyba najbardziej optymalny zestaw jesli chodzi o obiektywy. Sam mam 35 i 70-300 ale bez VR. Zdjecia mozecie zobaczyc na Facebook-u "Santa Spotty". Ja od poczatku robie zdjecia na M i mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie. Troszke frustrujace na poczatku ale teraz to az milo ze wiem jakie ustawienia zrobic. Pstrykac pstrykac i pstrykac. Ja w rok zrobilem 15 000 i mysle ze to dopiero poczatek. D90 ro super sprzet ale chyba juz sa godni nastepcy.
Busterlbn
10-06-2012, 02:24
Co do trybu M, dlaczego niby jest lepszy? Nie to, że się sprzeczam ale po prostu pytam z ciekawości. Ja pstrykam na A, jest chyba najwygodniejszy (przynajmniej dla mnie). Przy M trzeba się bawić czasem i przesłoną żeby ustawić poprawną ekspozycję a w tym czasie może umknąć jakieś fajne ujęcie.
Stach2008
10-06-2012, 07:35
Co do trybu M, dlaczego niby jest lepszy? Nie to, że się sprzeczam ale po prostu pytam z ciekawości. Ja pstrykam na A, jest chyba najwygodniejszy (przynajmniej dla mnie). Przy M trzeba się bawić czasem i przesłoną żeby ustawić poprawną ekspozycję a w tym czasie może umknąć jakieś fajne ujęcie.
ale robiąc na M stajesz się automatycznie Profesjonalistą i nikt Ci nie podskoczy z jakimś tam A lub S ;)
Ja robię przeważnie na M z tego względu, że na A bez korekty ekspozycji często aparat prześwietla - a co to za różnica, czy będę zmieniał czas czy korektę ekspozycji? Zwłaszcza, że dodatkowo mam ustawiony na sztywno czas.
krzysiozboj
10-06-2012, 09:30
ale robiąc na M stajesz się automatycznie Profesjonalistą i nikt Ci nie podskoczy z jakimś tam A lub S ;)
Dodałbym jeszcze bajki o tym jak to puszka nie potrafi w A i S ustawić ekspozycji (za to jak w M ustawi się do drabinki podawanej przez puszkę to jest idealnie i full profi).
M ma zastosowanie w specyficznych sytuacjach które "niedzielnemu pstrykaczowi" wcale tak często się nie trafiają. Sytuacje typu - robimy serię zdjęć i zależy nam by puszka nie zmieniała parametrów, by wszystkie były podobnie naświetlone (jakaś sesja zdjęciowa typu ślub, komunia, plenerek), jakieś zabawy z oświetleniem gdzie chcemy się zabawić np w kontrolę ilości światła zastanego w ujęciu (powiedzmy jakieś zdjęcia nocne), zdjęcia w studiu, może coś tam jeszcze. Czyli raczej sytuacje gdzie chcemy trzymać sztywno parametry ekspozycji lub chcemy uzyskać coś czego automatyka nam nie zaserwuje.
M to mam w zenicie gdzie zabawa zaczyna się od ... pomiaru światła, ustawianie czasu czy przesłony do "drabinki" to żadne M.
Jak ustawiasz zawsze do drabinki, to się nie dziwię, że nie używasz M. ;)
Busterlbn
10-06-2012, 12:21
M ma zastosowanie w specyficznych sytuacjach które "niedzielnemu pstrykaczowi" wcale tak często się nie trafiają. Sytuacje typu - robimy serię zdjęć i zależy nam by puszka nie zmieniała parametrów, by wszystkie były podobnie naświetlone (jakaś sesja zdjęciowa typu ślub, komunia, plenerek), jakieś zabawy z oświetleniem gdzie chcemy się zabawić np w kontrolę ilości światła zastanego w ujęciu (powiedzmy jakieś zdjęcia nocne), zdjęcia w studiu, może coś tam jeszcze. Czyli raczej sytuacje gdzie chcemy trzymać sztywno parametry ekspozycji lub chcemy uzyskać coś czego automatyka nam nie zaserwuje.
I o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki ;)
krzysiozboj
10-06-2012, 17:15
Jeśli wejdziesz na galerie (tutaj czy konkursowe na cyberfoto) i wywalisz z nich zdjęcia o których wspominałem (studio, sesje zdjęciowe, zabawy w balansowaniu między światłem zastanym a dopalanym) to sam zobaczysz że w tym co pozostanie większość jest robiona w półautomacie a są to często zdjęcia na których warto oko zawiesić.
@Umbra
Zapytam z czystej ciekawości - do czego ustawiasz jeśli nie do drabinki (co najwyżej wprowadzając korektę o ileś kresek na drabince, którą spokojnie można wprowadzić także w półautomacie)? Opisz mi jak wygląda procedura robienia w M np na spacerze, z jakich pomiarów korzystasz?
knopers1
10-06-2012, 19:10
A do czego mozna ustawiac jak nie do drabinki? Moze tylko do wykonanego zdjecia, lukniesz na display jak wyszla pierwsza foto i decydujesz czy krotszy czas, moze wieksza przyslona lub odwrotnie. To zadna filozofia cykac na M.
arturmsi
10-06-2012, 19:14
A do czego mozna ustawiac jak nie do drabinki? Moze tylko do wykonanego zdjecia, lukniesz na display jak wyszla pierwsza foto i decydujesz czy krotszy czas, moze wieksza przyslona lub odwrotnie. To zadna filozofia cykac na M.
Ale to samo da Ci robienie fot np w trybie A, a potem wprowadzenie sobie korekty ekspozycji.
knopers1
10-06-2012, 19:22
I tu sie zgodze z kolega, dlatego tez przewaznie cykam na A a w razie czego korekta i pasi...
krzysiozboj
10-06-2012, 19:32
Mam wrażenie że kompletnie nie wiesz do czego może służyć tryb M a ręczne ustawianie ostatniego parametru do wskazań puszki (czasem z własną korekcją) nazywasz manualnym ustawianiem ekspozycji. No manualne to ono jest tylko w tym sensie że kręciołkami robisz to co puszka zrobi sama w ułamku sekundy, manual jak cholera.
Tryb M jest bardzo użyteczny z Auto ISO. Podczas fotografowania sportu np. piłka nożna ustawiam odpowiednią przysłonę dla rozmycia tła, odpowiedni czas dla zamrożenia ruchu. Odpowiednie ISO dla tej kombinacji w opcji auto dobiera aparat. Tu brak czasu na zerkanie na drabinkę. Taka kombinacja tych trzech parametrów na meczu wydaje się stanowić optimum. Naturalnie istotne są też odpowiednio dobrane pozostałe ustawienia w menu.
Tryb M jest bardzo użyteczny z Auto ISO. Podczas fotografowania sportu np. piłka nożna ustawiam odpowiednią przysłonę dla rozmycia tła, odpowiedni czas dla zamrożenia ruchu. Odpowiednie ISO dla tej kombinacji w opcji auto dobiera aparat. Tu brak czasu na zerkanie na drabinkę. Taka kombinacja tych trzech parametrów na meczu wydaje się stanowić optimum. Naturalnie istotne są też odpowiednio dobrane pozostałe ustawienia w menu.
Nie bardzo rozumiem: ja fotografuję w trybie A, używam też AutoISO - tu ustawiam też maksymalny czas. Resztę robi aparat. Czym różni się Twoje "M" od mojego A?
Ale to samo da Ci robienie fot np w trybie A, a potem wprowadzenie sobie korekty ekspozycji.
Zgadza się.
Nie bardzo rozumiem: ja fotografuję w trybie A, używam też AutoISO - tu ustawiam też maksymalny czas. Resztę robi aparat. Czym różni się Twoje "M" od mojego A?
Tym, że w trybie A aparat nie trzyma czasu.
Tym, że w trybie A aparat nie trzyma czasu.
Ale w AutoISO trzyma. :)
arturmsi
10-06-2012, 21:21
Ale w AutoISO trzyma. :)
W trybie A trzyma ten minimalny, który został ustawiony, szybszy czas też wybiera czasem jeśli pozwalają na to "warunki" i nie musi zostać podbite iso, wtedy zawsze ustawia maksymalny czas. Tzn bierze pod uwagę jakiś tam algorytm zeby za szybki czas nie był ani też za wysokie iso ale jednak nie był wolniejszy niż wstępnie ustawiony, jakoś tak to ładnie normalizuje :)
Nie trzyma.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207488
arturmsi
10-06-2012, 23:11
Nie trzyma.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207488
No jeśli "ograniczysz" go tak to nie będzie w trybie A :) przysłone ustaw tak zeby szkło miało najlepsza rozdzielczość, iso na możliwe maksymalne-raczej nie będzie miało okazji być użyte i do przodu :) a jak nie to tryb M.
Widze Panowie, ze zapomnieliscie o tzw. kreatywnym fotografowaniu. Tylko tryb M daje pelna kontrole nad aparatem i to wlasnie tak naprawde daje satysfakcje z robienia zdjec. Calkowita kontrola ekspozycji etc oraz mozliwosc eksperymentowania.
Tylko tryb M daje pelna kontrole nad aparatem i to wlasnie tak naprawde daje satysfakcje z robienia zdjec. Calkowita kontrola ekspozycji etc oraz mozliwosc eksperymentowania. Ja już dawno stwierdziłem że zamiast używać tylko funkcji dla profesjonalistów postanowiłem pójść na skróty i używać amatorskiego półautomatu, dzięki temu umożliwiło mi to skupić się na tym co widzę przez wizjer zamiast cały czas spoglądać na płotek i mieć ''niby satysfakcje'' z tego że mam M. M używam w nocy albo HDR. Chcę ciemniejsze zdjęcie robie korekte ekspozycji. Warto się nad tym zastanowić zamiast się męczyć ;)
arturmsi
11-06-2012, 10:09
Ja już dawno stwierdziłem że zamiast używać tylko funkcji dla profesjonalistów postanowiłem pójść na skróty i używać amatorskiego półautomatu, dzięki temu umożliwiło mi to skupić się na tym co widzę przez wizjer zamiast cały czas spoglądać na płotek i mieć ''niby satysfakcje'' z tego że mam M. M używam w nocy albo HDR. Chcę ciemniejsze zdjęcie robie korekte ekspozycji. Warto się nad tym zastanowić zamiast się męczyć ;)
No dokładnie, M jak najbardziej jest kreatywnym trybem i można w nim "panować nad wszystkim", ale ustawianie ekspozycji do drabinki to jak już ktoś wcześniej wspomniał robienie roboty za automat, który robi to w ułamek sekundy.
Dlatego tryb M jak najbardziej ja używam właśnie np w nocy lub w pomieszczeniach gdzie nie zmieniają się warunki, a poza tym przede wszystkim A (+ czasem autoiso), lub podczas sportów motorowych tryb S :)
Najczęściej używam M + autoiso. Nie tracę czasu na kontrolowanie ekspozycji i mam zawsze migawkę oraz przesłonę takie jak mi trzeba. Pozdrawiam.
Santa Spotty
11-06-2012, 23:45
nie ma sie co klucic czy M czy A. Ja lubie M i widziec, ze z czasem sam jestem w stanie ustawic wszystko patrzac wokolo siebie. Tak mam i tak robie. Moje zdjecia mozecie zobaczy na Facebooku - "Santa Spotty". Zapraszam.
D 90 to naprawde mily sprzet na dobry poczatek. Moim zdaniem to lepiej inwestowac w szkla niz body bo nic tak nie denerwuje jak aberracja.
panoramix
12-06-2012, 00:07
Moje zdjecia mozecie zobaczy na Facebooku - "Santa Spotty". Zapraszam.
Dopisz to sobie po prostu do stopki, zamiast wpisywać w każdym poście. BTW - nie ma co reklamować, bo nic tam specjalnego nie ma niestety.
[QUOTE=Santa Spotty;2844682]nie ma sie co klucic czy M czy A. Ja lubie M i widziec, ze z czasem sam jestem w stanie ustawic wszystko patrzac wokolo siebie. Tak mam i tak robie.
Zgadzam sie z tymi slowami. W zasadzie to sprawa indywidualna i polemika niczego tutaj nie zmieni.
Dobra Panie i Panowie… Temat D90 wałkowany był na forum w dziesiątkach wątków, tysiącach postów, można się o nim dowiedzieć naprawdę wszystkiego, jeśli tylko się chce.
A teraz jeszcze zaczyna się kompletnie nic nie wnoszące i bezsensowne przekomarzanie, kto na jakim trybie fotografuje i jest bardziej pro… Zamykam.