PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] babuszka bw :)

eagis
05-06-2012, 15:08
Smacznego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jburek.com.pl/zdjecia/www/mama_ewy.jpg)

lechupe
05-06-2012, 17:52
mnie sie nie podoba.
Począwszy od tego, że nie mam apetytu na babuszkę :-)
A poza tym, zdjecie ma charakter dowodowo-paszportowy.
Ziarno te z mi sie nie podoba.

eagis
05-06-2012, 18:07
A co z ziarnem jest nie tak??:)

routine
05-06-2012, 20:01
Dla mnie zdjęcie ma niesamowity klimat, mimo swej prostoty. Lubię zdjęcia starszych ludzi. Ale ja się nie znam w sumie. Czasem się jednak nie mogę powstrzymać od wypowiedzi, ehh. :P

lechupe
05-06-2012, 20:14
A co z ziarnem jest nie tak??:)

Nie wiem co z nim nie tak, po prostu mi sie nie podoba. Zarówno ziarno jak i tło jest bardzo silne, agresywne.
Na mnie robi wrażenie bardzo forsownej obróbki, która tu nie pasuje.

Jest nienaturalnie i męcząco.

dammiz
05-06-2012, 20:26
Twarz wyrazista, bardzo ładne światło i w oczach i na twarzy. Co do kadru to uciąłbym trochę prawej strony. Nie lubię kadrowania w kwadrat, ale to już moje upodobania.

batonMR
05-06-2012, 22:21
Dla mnie przy tego typu portretach nie tyle ważne jest zbliżenie na twarz a otoczenie. Miejsce, środowisko, w którym dana osoba żyje. przebywa. Nie sztuka wyciągnąć zmarszczki lokalnym kontrastem, a pokazać portret danej osoby. Tutaj jest tylko twarz. Z technicznych spraw, odpowiednie jest światło, obróbka w dobrą stronę ale nie wiem czy nie za intensywna. Masz jakieś inne kadry? Pozdrawiam! ;)

Lia
05-06-2012, 23:36
A mi się bardzo podoba. Ma charakter! Ziarno na mój gust efektu nie psuje, tylko go wzmacnia.

eagis
06-06-2012, 08:09
Dla mnie przy tego typu portretach nie tyle ważne jest zbliżenie na twarz a otoczenie. Miejsce, środowisko, w którym dana osoba żyje. przebywa. Nie sztuka wyciągnąć zmarszczki lokalnym kontrastem, a pokazać portret danej osoby. Tutaj jest tylko twarz. Z technicznych spraw, odpowiednie jest światło, obróbka w dobrą stronę ale nie wiem czy nie za intensywna. Masz jakieś inne kadry? Pozdrawiam! ;)

Jak zobaczyłem wyżej zaprezentowaną "modelkę" to moja pierwsza myśl była: jaka ona musiała być piękna w latach swojej świetności - co jak się okazało po zasięgnięciu języka było prawdą.
Takie też skojarzenia miały osoby widząc tylko to zdjęcie więc coś w tym jest.
Dlatego też kadr jest taki a nie inny - tylko babuszka i jej twarz może już naznaczona wiekiem ale wciąż z echem dawnej urody:)

Co do obróbki - fakt, jest dość agresywna ale tak mi akurat pasowało:)

remiksson
06-06-2012, 21:39
mnie się bardzo widzi, dobra robota!

SeventhSon
06-06-2012, 21:46
Zdaję sobie sprawę Panie i Panowie, że 'doznania estetyczne' każdego z nas są inne, ale moje pytanie do WAS:
Jak to jest w końcu z tą kompozycją portretów?
W zasadzie nie powinien on (kadr potretu) być 'za ciasny', osoba portretowana zasadniczo "w centrum", chyba że mamy jakiś rkwizyt(y) podkreślające tą osobę (np. królowa Angielska z mapą imperium, lub ślusarz przy imadle albo pielęgniarka ze strzykawką...
Ostrośc wybrana na określony fragment 'twarzy' (najczęściej bliższe oko???)
Wiem, że klimat wymusza i pewnie jest dopuszczalne (na zdjęciu w poście to widać) ucieczka wzroku poza kadr, brak równowagi i pewna 'pustka'?
Jakie są Wasze opinie?

KIIR
06-06-2012, 23:25
moim zdaniem ziarno burzy się z ostrością (nie oddaje ciepła modelki), po pewnym czasie zacząłem się zastanawiać czy to babuszka czy babuszek

Babeczka
08-06-2012, 18:21
Dla mnie mega! Czuję się jak za dawnych lat u babunki mojej i wspominajac przy kawusi rozmowy:)
Rewelacja:)