PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX2 dla RAW-ów z Nikona D5100

jamnik
03-06-2012, 21:52
Mam problem.
Od trzech lat z dużym powodzeniem pracuję na Capturze NX2 (wersja 2.0.0 - ORYGINALNA!!!), obrabiając pliki z D300. Teraz kupiłem żonie D5100 i próbuje namówić ja na RAW-y. A tu nic.... Pliki nie są odczytywane. Rozumiem, że trzeba dograć wtyczki, ale w jaki sposób? Czy wystarczy, że wgram najnowszą (obsługującą NEF-y z D4 i D3200), czy też muszę po kolei dogrywać brakujące "apgrejdy". Pytanie może jest lamerskie, ale ja - biedaczek - znam się tylko na fotografii... ;-)
Z góry dziękuję za pomoc.

KS
03-06-2012, 22:16
Zaktualizuj program.

Wersja 2.3 i chyba to wystarczy do D5100.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/51107

jamnik
03-06-2012, 22:27
Oooo! Dziękuję Ci bardzo.
Rozumiem, że wszystko będzie działać jak trzeba i nie "popsuję" sobie tego, co do tej pory działało bez zarzutu (i bez przeinstalowywania).
Jeszcze raz dzięki. :-)

jamnik
04-06-2012, 14:46
Podobne jak tutaj zapytanie złożyłem również w Nikonie i odpowiedź mnie nieco zadziwiła:
"żeby obsłużyć pliki z Nikona D5100, muszę do dotychczasowej wersji Capture'a NX2 dokupić "apgrajd" za ponad 500 złotych".
Czyżby dogrywanie wtyczek już nie wystarczało? Czy też może ja coś źle rozumiem? W sklepach handlujących sprzętem Nikona nie potrafią nic powiedzieć i odsyłają do źródeł pt. NIKON - wsparcie techniczne. A tam mówia swoje. Czy ktoś z praktyki ma jakąś konkretną i pewną wiedzę na ten temat?

mmluty
04-06-2012, 22:01
Podobne jak tutaj zapytanie złożyłem również w Nikonie i odpowiedź mnie nieco zadziwiła:
"żeby obsłużyć pliki z Nikona D5100, muszę do dotychczasowej wersji Capture'a NX2 dokupić "apgrajd" za ponad 500 złotych".
Czyżby dogrywanie wtyczek już nie wystarczało? Czy też może ja coś źle rozumiem? W sklepach handlujących sprzętem Nikona nie potrafią nic powiedzieć i odsyłają do źródeł pt. NIKON - wsparcie techniczne. A tam mówia swoje. Czy ktoś z praktyki ma jakąś konkretną i pewną wiedzę na ten temat?
To wszystko co napisałeś wygląda na jakieś wielkie nieporozumienie. W Capture NX naciskasz na zakładkę HELP tam znajdujesz Update Capture naciskasz i masz najnowszą wersję. Płatne jest Update z wersji NX na NX2 i to faktycznie kosztuje od 400 zł do 600 zł w zależności u kogo kupujesz

KS
04-06-2012, 22:23
jamnik - nie jęcz, tylko aktualizuj! ;)

jamnik
04-06-2012, 22:28
Nie jęczę, tylko lubię mieć pewność, tym bardziej, że oficjalny serwis mi namieszał w głowie. Taką mam naturę, że lubię wszystko wiedzieć do końca. W międzyczasie znalazłem informację, że wystarczy wtyczka 2.2.7.
Mimo wszystko dzięki za troskę o mój stan psychofizyczny:-)

Zolty
05-06-2012, 19:56

Moze panom z Nikon PL wydawalo sie, ze masz NX1? Wtedy to co mowili, by sie zgadzalo.
Jesli masz NX2 to jedyne co moze byc potrzebne to "klucz" - przy niektorych wiekszych uaktualnieniach potrafi o to zapytac.

jamnik
06-06-2012, 02:12
Zwróciłem się z ponownym zapytaniem do Nikon PL i - rzeczywiście - okazało się, że zaszło nieporozumienie. Konsultant lekko się zakałapućkał i pierwotnie udzielił mi odpowiedzi takiej, jakbym posiadał pierwszą wersję, czyli "NX" (bez "2"). Sprawa wyjaśniona, teraz biorę się za aktualizację.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. :-)

Zolty
06-06-2012, 02:18
... Konsultant lekko się zakałapućkał....
Nie zdziwilbym sie gdyby to byl stan permanentny... ;)
Powodzenia w uaktualnieniach.... dla czystosci systemu proponuje odinstalowac to co masz, sciagnac ostatnia pelna wersje ze strony Nikona (klucz bedzie definitywnie potrzebny przy rejestracji z wersji demo na pelna) i po jej zainstalowaniu dopiero do niej dorzucac uaktualnienia.
Po prostu co ktoras wersja jest "pelna" i wrzucajac uaktualnienia "od zera" i tak dojdziesz do tej najnowszej pelnej, ktora to odinstaluje ci wszystko co miales poprzednio.

jamnik
06-06-2012, 09:34
Dokładnie taką samą procedurę "odświeżenia" programu zasugerował rzeczony konsultant.
Zolty - Tobie także dziękuję za poradę. :-)

KS
06-06-2012, 10:50
jamnik - zaktualizowałeś w końcu, czy będziesz jeszcze marudził? ;)