Zobacz pełną wersję : D7000 Aktywne pole AF przy ręcznym wyborze na górnym wyświetlaczu
Cześć,
W pełnej finezji w sprawnym operowania paluszkami w tym modelu przeszkadza mi jeden problem:
Wyświetlacz monochromatyczny > Pola AF.
Ustawiam AF-S (ale z każdym typem jest tak samo)
Ustawiam na ręczny wybór pól - pojawia się kropeczka na środku.
Patrze w wizjer - przyciskami nawigacyjnymi zmieniam pole AF - niestety na wyświetlaczu pozostaje ciągle na środku. Uniemożliwia to szybki podgląd gdzie jest aktualnie ustawione pole oraz uniemożliwia szybsze, wcześniejsze już ostawienie go sobie bez spoglądania w wizjer!
- Czy też tak macie i czy macie pomysł czy da się to zmienić? (przekopałem całe menu więc raczej wątpie, ale może na jakiejś kombinacji ustawień to działa?) W D80 działało to normalnie tj pozycja pola była wyświetlana na wyświetlaczu i można było tym sterować bez patrzenia w wizjer.
przemek_83
03-06-2012, 19:29
U mnie jest tak samo. niestety w tym modelu chyba nie da się tego zmienić.
patrząc w wizjer naciśnij do połowy spust i zmieniaj do woli punkt pomiaru ostrości .
wasilewk
03-06-2012, 20:05
patrząc w wizjer naciśnij do połowy spust i zmieniaj do woli punkt pomiaru ostrości .
A na górnym wyświetlaczu stoi....
W D80 działało to normalnie tj pozycja pola była wyświetlana na wyświetlaczu i można było tym sterować bez patrzenia w wizjer.
Juz w D300 pozbyli sie tego ficzera
Co za idiotyzm ze strony Nikona.. dla mnie to był bardzo ważny "ficzer" ;p
Usunęli to i po co, bo chyba nie dla ułatwienia.
wasilewk
03-06-2012, 20:46
Co za idiotyzm ze strony Nikona.. dla mnie to był bardzo ważny "ficzer" ;p
Usunęli to i po co, bo chyba nie dla ułatwienia.
Pkombinuj, przywróć część wykasowanej gałęzi z D80 do firmware i gra muzyka !
Pzdr.
Zaoszczędzili dużo styków na wyświetlaczu. Przy 11 polach dało się to zrobić, przy 39 lub 51 dużo trudniej.
To akurat nie argument bo LCD w trybie auto pokaże każdą z 39 kropek - tyle, że na raz.
Tez tak pomyslalem, jak pierwszy raz zobaczylem to w D300. Przy 11 punktach D80 to pikus, przy D300 mogl byc problem.
To akurat nie argument bo LCD w trybie auto pokaże każdą z 39 kropek - tyle, że na raz.
Bo te pola są połączone i obsługiwane jednym stykiem (dokładniej, to są połączone w 4 grupy). A teraz poprowadź do każdego z osobna. To nie jest wyświetlacz matrycowy, tylko dedykowany.
Nie wiem jak w D7000 ale w D300(s) górny wyświetlacz pokazuje czy wykorzystany jest pomiar z jednym polem AF, czy Dynamiczy Wybór pola czy śledzenie 3D.
Aktualne pole można sobie podejrzeć na tylnym ekranie nie patrząc w wizjer. Dodatkowo w trybie pomiaru z dynamicznym wyborem pokazane są również pola sąsiadujące. Fajniej by było mieć wszystko "u góry", ale lepsze to niż nic.
ANTEK 72
04-06-2012, 12:45
Nie wiem jak w D7000 ale w D300(s) górny wyświetlacz pokazuje czy wykorzystany jest pomiar z jednym polem AF, czy Dynamiczy Wybór pola czy śledzenie 3D.
W D7000 też tak jest, chodzi o wskazywanie poszczególnych pól AF np.górne prawe, trzecie od środka.
Tego nie ma.
Emhyrion
04-06-2012, 14:15
Wydaje mi się, że przy włączonych 39 człowiek by więcej czasu spędził na liczeniu rzędów i kolumn, niż na spojrzeniu w wizjer czy w wyświetlacz tylny. Moim zdaniem to niepotrzebna sztuka dla sztuki i ciężko mi znaleźć uzasadnienie dla takiego cuda na kiju. Zapytam więc - do czego Ci to potrzebne i czemu tak chcesz patrzeć, a nie "po bożemu" ?
Zapytam więc - do czego Ci to potrzebne i czemu tak chcesz patrzeć, a nie "po bożemu" ?
Przemieszczając się kilka co kilka metrów z ujęcia na ujęcie w tym czasie już bez zerkania w wizjer przesuwałem sobie pola na lewo lub prawo w celu poprawnego wykadrowania i wyboru ostrości na dany obszar sceny.
Jak dla mnie jest to porażka z ich strony, dawać coś by w przyszłym modelu zabrać?
Co mnie obchodzi że im trudniej było zrobić styki na wyświetlaczu jak to ktoś próbował tłumaczyć.
Czyli jak rozumiem takiej funkcjonalności nie ma już w żadnym z wyższych modeli?
Poniekąd tak jak mówicie przedni wyświetlacz jedynie ratuje ale to mija się dla mnie z przyzwyczajeniem, ergonomią, oszczędnością czasu i baterii.