PDA

Zobacz pełną wersję : Punkty ostrości w D800 - pytanie

Ewa___
03-06-2012, 16:17
Witam

mam - pewnie banalne dla wielu z Was - pytanie. Jak ustawić w D800 punkty ostrości tak, by w wizjerze pojawiały się te, które akurat są "aktywne"?
nie umiem inaczej sformułować tego pytania, dlatego posilę się przykładami.

Chodzi mi o to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/AvDDv-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/AvDDv.jpg)

co w D700 ustawiało się tu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/AoRJa-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/AoRJa.jpg)

a czego w D800 nie umiem znaleźć :(

Będę wdzięczna za podpowiedzi.

jjj
03-06-2012, 16:23
Z przodu korpusu w pobliżu mocowaniu obiektywu, z prawej (patrząc od stony obiektywu). Przyciskasz i zmieniasz pokrętłami sterującymi (przednim i tylnym/głównym).

Ewa___
03-06-2012, 16:33
tak, tylko że w wizjerze bez względu na zmianę tych ustawień cały czas jest tylko jeden punkt centralny (oczywiście z możliwością jego przesunięcia w kadrze), a nie pokazują się inne punkty tak, jak to było w D700 :(

nie wiem, czy nie opisuję tego zbyt zawile...

aha, i dziękuje Ci serdecznie za odzew :)

jjj
03-06-2012, 16:37
tak, tylko że w wizjerze bez względu na zmianę tych ustawień cały czas jest tylko jeden punkt centralny (oczywiście z możliwością jego przesunięcia w kadrze), a nie pokazują się inne punkty tak, jak to było w D700 :(

nie wiem, czy nie opisuję tego zbyt zawile...

aha, i dziękuje Ci serdecznie za odzew :)
Punkty zmieniasz wybierakiem wielofunkcyjnym po przestawieniu na "kropkę" (tak jak w D700/3/3s/3x itd.)

Ewa___
03-06-2012, 16:40
ale cały czas jest tylko jeden punkt, nie ma tych dodatkowych
ustawione jest 51 punktów, w pętli, a pokazuje się tylko jeden :(

jjj
03-06-2012, 16:43
Jak naciskasz kursory wybieraka wielogunkcyjnego (po przestawieniu na kropkę) to aktywny punkt ustawienia ostrości powiniem się przemieszczać zgodnie z wyznaczonym przez Ciebie kierunkiem.

wasilewk
03-06-2012, 16:47
ale cały czas jest tylko jeden punkt, nie ma tych dodatkowych
ustawione jest 51 punktów, w pętli, a pokazuje się tylko jeden :(

A po co ?

Ewa___
03-06-2012, 16:47
czekaj, bo chyba się nie rozumiemy :)
jeśli chodzi o jeden punkt, to owszem - wszystko działa jak należy, problem pojawia się, gdy chcę mieć siatkę tych punktów (czy nie wiem, jak to nazwać) - to, co w przypadku D700 było na górnym symbolu wybieraka (pełne pokrycie)

kurcze, wychodzi mój brak wiedzy, bo nie potrafię fachowo nazwać, o co mi chodzi... przepraszam :( jak znajdę w necie przykładowe zdjęcie, to wrzucę, a tym czasem bardzo Ci dziękuję, że chce Ci się mi pomóc :)

Ewa___
03-06-2012, 16:50
wasilewk, szczerze..? nie wiem, po co :) po prostu podaję, jak jest teraz ustawione (dodam, że "osiemsetka" nie jest moim aparatem, po prostu próbuję komuś pomóc to ustawić, ale sama nie wiem, gdzie tego szukać...)

pozdrawiam :)

wasilewk
03-06-2012, 16:59
wasilewk, szczerze..? nie wiem, po co :) po prostu podaję, jak jest teraz ustawione (dodam, że "osiemsetka" nie jest moim aparatem, po prostu próbuję komuś pomóc to ustawić, ale sama nie wiem, gdzie tego szukać...)

pozdrawiam :)

No bo po co mają te punkty działać w pętli od np. lewego do prawego i za każdym naciśnięciem przycisku do połowy przemieszczać się kolejno ?

Powinno, jak w D700, pokazywać na czym ustawiona ostrość (zresztą te punkty, na których jest ostrość są w Exifie).

Ewa___
03-06-2012, 17:08
Rozumiem, podpowiem tej osobie, żeby to zmieniła.
Spróbuję jeszcze raz, bo pewnie nieumiejętnie przedstawiam, o co mi chodzi. W D700 jeśli przed zrobieniem zdjęcia naciskam spust do połowy, to w wizjerze pokazują mi się dynamiczne pola ostrości, które po każdorazowym naciśnięciu zmieniają swoje położenie (wybierają inne punkty ostrości w kadrze). W D800 jest tylko to jedno pole ostrości (które oczywiście mogę ręcznie przestawiać), ale chciałabym, żeby również było więcej tych pól i tego nie potrafię znaleźć :( Czy jest możliwe, żeby to była jakaś usterka? Aparat ma 2 dni i raczej stawiałabym na to, że nie potrafimy znaleźć, gdzie się to ustawia, bo w tym miejscu, gdzie był przełącznik w D700, w D800 jest przełącznik trybu filmowania.

QubaKpl
03-06-2012, 17:12
Tu chyba chodzi o wybranie jednego z trybów dostępnych w menu : tryb wyboru pola ostrości na : 3D, lub autom wybór pól ostrości , dynamiczny wybór pola ,lub pojedynczy punkt ;)

wasilewk
03-06-2012, 17:17
Na str. 3 instr. masz wybierak trybu AF (16). I przeczytaj str. 48 (środek).

Ewa___
03-06-2012, 17:36
Panowie - dziękuję Wam bardzo! to było to! Ech... nie było wybrane "śledzenie 3D" :)

kurcze, mała rzecz, a cieszy :) dzięki serdeczne, że chciało Wam się pomóc totalnemu laikowi :) pozdrawiam serdecznie Was wszystkich :)

SligoDarek
01-12-2013, 12:37
Trzymajac wcisniety Af z boku korpusu , pokretlem migawki z tylu korpusu ustawiasz Af-C po czym pokretlem przyslony z przodu korpusu zmieniasz 9-21-51-3d-Auto

Ewa___
01-12-2013, 13:35
Trzymajac wcisniety Af z boku korpusu , pokretlem migawki z tylu korpusu ustawiasz Af-C po czym pokretlem przyslony z przodu korpusu zmieniasz 9-21-51-3d-Auto

Pytanie wprawdzie sprzed 1,5 roku, ale i tak dzięki za zainteresowanie i pomoc :)

Pozdrawiam :)

SligoDarek
01-12-2013, 23:19
MOze komus innemu sie przyda:) Prosze.

JaMaja
14-01-2016, 19:24
MOze komus innemu sie przyda:) Prosze.

mnie się przydało :*