PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak do 300zł

Busterlbn
03-06-2012, 14:28
Witam.

Tak jak w temacie, noszę się z zakupem plecaka na aparat do 300zł (maks 350). Chcę w nim zmieścić D90 z gripem, 50, 35, 18-105, a w niedalekiej przyszłości jakaś lampa i jeszcze jeden obiektyw. Jakaś przegródka na baterie, karty, filtry itp ale to raczej każdy plecak ma. Na razie wybrałem Vanguard Adaptor 48 (http://allegro.pl/vanguard-adaptor-48-plecak-foto-nowosc-f-vat-i2380195494.html) oraz polecany Lowepro Flipside 400 AW (http://allegro.pl/plecak-lowepro-flipside-400-aw-poznan-raty-i2382765385.html). Prawie 400 kosztuje Vanguard Up-Rise 45 (http://allegro.pl/vanguard-up-rise-45-plecak-foto-dwukomorowy-i2336282868.html) ale jeśli jest o wiele lepszy niż dwa, wcześniej wymienione plecaki to jestem w stanie wyskrobać tych kilka dodatkowych złociszy.

Pozdrawiam

pap911
03-06-2012, 15:18
Posiadam CaseLogic SLRC-206, który na pewno mieści się w Twoim budżecie.
Plecak mieści spokojnie F100 z gripem i podpiętym zoomem, D80 z podpiętym 18-135, jeszcze jeden korpus, SB-800tkę i dwa obiektywy.
Oprócz tego oczywiście kieszenie na drobnicę - dwie, i paski do przytroczenia statywu. A także osobna kieszeń na laptopa. Na dole sztywne tworzywo, na ktorym można spokojnie postawić plecak bez obawy, że ten się przewróci.
Wszystko przyzwoicie wykonane.
Wg. mnie dobry plecak na targanie/przechowywanie sprzętu foto. Niektórym jedynie może brakować pasa biodrowego.
Mnie brakuje miejsca na ubrania, kanapki i wodę do picia. :P

Pozdrawiam, Konrad.

Busterlbn
03-06-2012, 16:10
Dzięki za odpowiedź.

No właśnie wybrałem te 3 plecaki bo mają zapięcia na wysokości klatki piersiowej i bioder, ale dodam ten caselogic to zakładek ;)

basidion
04-06-2012, 10:26
Ja polece http://fotozakupy.pl/plecak/benro-f300ln,14158s . Na luzie wchodzi wszystko co mam (d90/T17-50/S70-200/lampa) i jeszcze jest kupe miejsca, miesci sie w budżecie, fantastyczne wykonanie, bardzo wygodny (spedzil ze mna ostatnio 12h non-stop w Pradze) . Do tego kieszen na laptopa + pasy biodrowy i piersiowy. Polecam

Valuer
04-06-2012, 10:48
Rownież polecam Benro, za ta kasę super stosunek jakości do ceny.

Busterlbn
04-06-2012, 20:03
Dzięki za link, na pewno się nad nim zastanowię ;)

Valuer
04-06-2012, 21:18
Mają je jeszcze w cyfrowe.pl

Busterlbn
04-06-2012, 22:59
Spoko, mają je na fotoforma.pl więc nie ma pośpiechu.

risto
07-06-2012, 18:30
VANGUARD ADAPTOR polecam mam taki tylko 46 jedyne co mu brakuje to tylko zapięcie na klacie a w 48 juz jest

nagly
08-06-2012, 16:25
Hej,
posiadam Vanguard Up-Rise 45 i w sumie to super plecak, ale nie jest az tak pojemny.
Na dole idealnie miesci sie zagripowana d90 z podpietym 17-55 i nalozonym tulipanem + 70-300VR
W takiej konfiguracji pozostaje jeszcze gora plecaka gdzie nosze 35mm + tel + mala woda + ew lampa i to tyle.
Dalo by i sie upchac wiecej gratow, ale potem ciezko by to wszystko wyjmowac... o ew kurtce zamomnij.
Plecak naprawde super wykonany, ale ergonomia nienajlepsza... Wydaje mi sie, ze lepiej by bylo jak by przod sie rozpinal zamias tylu...
Wyjmowanie i wkladanie zagripowanej d90 z boku plecaka nie jest takie kolorowe. Bez gripa bylo by idealnie, z gripem troche ciasno przechodzi przy zamkach (trzeba je odchylac druga reka, z drugiej strony sam tak prosto nie wypadnie wiec moze to i lepiej). To co mnie najbardziej denerwuje to zaczepienie statywu z boku... Mialem pare razy przypiety statyw Camrock TXC66 ok 1,3 kg i denerwowalo mnie to, ze ciagnie mnie na jedna strone! Jak bym mial ciezszy statyw to byla by chyba masakra. Moim zdaniem jak ktos chce nosic statyw to musi byc mocowany centralnie. Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego plecaka i skupilem sie bardziej na wadach niz zaletach ;-)
Jedno co moge powiedziec, ze sprzet w tym plecaku jest naprawde dobrze chroniony.

BTW: Plecak ma tez dodatkowy pokrowiec przeciwdeszczowy (naprawde przydatna sprawa) 2 razy zlapal mnie naprawde duzy deszcz, spokoj ducha przy takiej pogodzie bezcenny.
I jeszcze jedno model 45 moim zdaniem jest optymalny pod wzgledem wygladu zewnetrznego, mialem na plecach wiekszego brata i wygladalem jak z walizka na plechac... ale wiadomo kazy szuka pod siebie.
Pozdrawiam

zielonek430
08-06-2012, 22:59
Także posiadam Up-Rise 45, jednakże w moim przypadku priorytetem był dostęp od pleców i dodatkowa komora. O tej na górze mogę śmiało powiedzieć, że za duża nie jest - 1,5 l wody nie wchodzi, ale kurtka i jakieś picie, może kanapka luzem. Natomiast po odpowiednim zaaranżowaniu do komory fotograficznej wchodzi d60 z 18-55, do tego 55-300, sb-700 i zostaje jeszcze miejsce na jeden obiektyw, na upartego można jeszcze 3 wcisnąć, ale to już będzie wciskanie. Najlepszą propozycję jaką mogę dać to wybranie się do sklepu i obejrzenie plecaka, zbadanie czy i co wejdzie - ale także poza pojemnością ważna jest wygoda i ergonomia - te dwa aspekty zadecydowały w moim przypadku. Up-Rise 45 ma dostęp od boku (dość wygodny, ale nie wiem, czy d90 z gripem będzie wychodziła łatwo), ma pas biodrowy i piersiowy, z czego przy zapięciu tego pierwszego można plecak obrócić, otworzyć komorę aparatu i wygodnie zmienić obiektyw bez ściągania plecaka czy sięgania daleko.

sauat
20-06-2012, 09:35
Ja też polecam "300" z Benro. Miałem do tej pory Katę 30N-1-20. Początkowo byłem zachwycony - body + duże szkło i lampka, fajnie się nosiło. Gdy jednak zapakowałem coś w stylu sigmy 100-300 albo 70-210, do tego 10-20, lampę to robiło się bardzo ciężko. Po dołożeniu statywu, lekkiego, węglowego miałem wrażenie, że szelki się oderwą. Plecak w sumie jest cholernie wygodny i świetnie się go nosi, pod warunkiem, że nie załaduje się go do pełna. Szelki są dość wąskie i cienkie, co powoduje, ze po paru godzinach wrzynają w się w bary. Dla mnie był to dodatkowy problem, bo po meczach w siatę zostały mi 4 śruby w barku :D Zamieniłem więc na Benro - ten leży fantastycznie. Dodatkowo Kata ma tendencję to mechacenia się od spodu - nie ma żadnych nóżek czy podkładek z gumy i od częstego stawiania na ziemi tkanina się ściera i to dość szybko.

staroszc
20-06-2012, 15:57
Ja też polecam "300" z Benro....

Oglądałem ostatnio tą "chńszczyznę" w sklepie i stwierdzam, że jest chińszczyzna i CHIŃSZCZYZNA,
Benro jest przykładem CHIŃSZCZYZNY bardzo dobrze wykonanej w każdym szczególe.

Busterlbn
21-06-2012, 13:34
A wiecie może jak z wyjmowaniem zgripowanej D90? Bo 300 jest chyba kopią Up-rise 45, tak?

elbarto
24-06-2012, 19:41
A może pomyśl o Lowepro Pro Runner 350 AW. Używałem go do noszenia D90 + 35 + 18-200 + fisheye + SB-700 i miałem w nim jeszcze mnóstwo miejsca.

Niestety, po przejściu na D3s, okazał się dla mnie zbyt mały i zmieniłem na ten sam model, tyle, że większy - Lowepro Pro Runner 450 AW.

Jeśli chciałbyś odkupić 350AW, to mam go na sprzedaż i mogę podesłać fotki.
http://products.lowepro.com/product/Pro-Runner-350-AW,2183,16.htm

Miałem podobny dylemat jak Ty, ale przekonała mnie możliwość wielu konfiguracji + mega bezpieczna kieszeń na laptopa + uchwyt na statyw oraz dobrze działający pokrowiec przeciwdeszczowy.

Busterlbn
27-06-2012, 21:16
Dzięki, ale już kupiłem Benro Quicken 300 i jestem mega zadowolony ;) Body z gripem wchodzi troszkę ciasno, ale wystarczy najpierw wkładać od strony mocowania stopki i tak samo wyciągać.