PDA

Zobacz pełną wersję : Studio do fotografowania jedzenia

hugi
03-06-2012, 14:08
Witam mam zamiar zbudować studio w ktorym najważniejszym celem było by fotografowanie jedzenia do wydania mam 1200zł i bardzo prosiłbym o waszą pomoc w doborze jakiś lamp statywów softboxów bo czytałem wiele ale nie wiem jak sie zmiescic w tych 1200zł .W dalszym ciągu uzbiera sie pewnie troche pieniędzy i bedzie sie wkladać cały czas w to studio lecz póki co do dyspozycji jest tylko 1200zł

Co mam : spore jasne pomieszczenie z białymi ścinami. Tło kartonowe białe 2,72mx11m, nikon d90,SB-900 ,nikkor 50mm f1,8 , Tamaron 90mm f 2,8 ,nikkor 18-105,nikkor 70-300 i statyw na aparat.

Murphy
03-06-2012, 20:42
Uuuu...
Tu to raczej kuchnia potrzebna. No ale ...

Art Erie
03-06-2012, 22:01
hugi weż talerz z "czymkolwiek", postaw na stole i zrób zdjęcie "czymkolwiek" co masz w stopce.
Obejrzyj zdjęcie, zwróć uwage na GO i zastanów się czy Ci to odpowiada.

marszull
03-06-2012, 22:27
2-3 lampy z bardzo duza regulacja, soft, octa, garnki, wrota, statywy, boom, kilka blend (raczej mniejsze rozmiary), mocowanie do blend, porzadny stol, system wyzwalania lamp
plus jesli to ma byc studio do fotografowania jedzenia to dobre zaplecze kuchenno (kuchnia, lodowka, zmywarka, piekarnik, mikrofala, deski, noze itd) stylizacyjne (naczynia, obrosy, tla, zastawa, plus rozne tla, tapety itp itd)
tlo 2,70 mozna sobie darowac

marekb
04-06-2012, 06:51
wszystko zależy od tego na jakim to ma być poziomie, dla kogo ( czy dla ekskluzywnej restauracji, czy dla budki z hot-dogami ) i jaki komfort pracy sobie chcesz sobie zapewnić. Często musisz mieć dużą GO więc musisz mieć sporo światła więc lampy mocne. Kiedyś jako producent słodyczy sam robiłem zdjęcia całego asortymentu (najpierw jeszcze analogiem;) ) i już przy małych sztukach - np. ptasie mleczko w czekoladzie często miałem problemy z brakiem oswietlenia. Zaczynałem jednak od parapetu i blendy i może się ktoś śmiać lecz w pochmurny dzień wystarczało mi to w 80%- wada brak stabilnych warunków. Jeśli będziesz kroił potrawy kup sobie porządny nóż, po przekrojeniu to czego nie widzisz gołym okiem na zdjęciu często rzuca się pierwsze w oczy (dziesiątki przekrawanych pierników by czekolada nie pękła a i tak poprawianie tego szpilką i później jeszcze w PSie ).

JacekCz
04-06-2012, 10:31
Uuuu...
Tu to raczej kuchnia potrzebna. No ale ...

Oraz przepracowany olej silnikowy, gips, lakier w sprayu i inne smaczności...

marszull
04-06-2012, 11:57
Oraz przepracowany olej silnikowy, gips, lakier w sprayu i inne smaczności...

to akurat nie jest potrzebne, ale jesli ktos lubi ;)

marekb
04-06-2012, 12:30
to akurat nie jest potrzebne, ale jesli ktos lubi ;)
olej jako sos balsamiczny

hugi
04-06-2012, 17:39
Bardzo dziękuje za pomoc lecz chodzi mi bardziej o pomoc w doborze światła , kucharka jest dobra noże są i wszystko co potrzebne w kuchni , ale oświelenie słabe .Robie zdjęcia na portale internetowe (kazdego typu jedzenie ciasta kotlety zupy itd..np na tej stronie jest kilka moich artykułów +zdjęcie w dziale kuchnia http://www.lifelatte.eu ) poki mamy lato i slonce za oknem wszystko jest ok ale w zime już nie jest tak fajnie , wiekszosc zdjęć jest robionych w godzinach 16-18 wiec zamierzam sie przyszykowac ze sprzetem oświetleniowym juz na zime.Więc jesli mielibyście do polecenia jakies konkretne lampy albo zestaw lamp do 1200zł to będe wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Hugi

maggot
04-06-2012, 19:35
do 1200 to nie pytasz nas o to jakie lampy najlepsze tylko gdzie uda mi sie cos kupic za 1200 co by sie do food foto nadalo ;) dodaj 0 z tylu i wtedy bedzie jakies pole do manewru bo tak to kup 2-3 proste systemowki, troche kartonu, styropianu itp dodatkow.

Motorniczy
04-06-2012, 20:54
Akcesoria, dodatki, farby, lakiery, zastawy stolowe, deski, blendy, kartony , prom kosmiczny i 3 krasnoludki , itd, itp.. - to sa 10x wieksze koszty od wydanej kasy na lampy. Kup sobie 4 SB Nikona i wio ! ale to nie jest koszt 1200 zl , wiec lipa. To tak w olbrzymim skrocie :) i zycze powodzenia.

marszull
04-06-2012, 21:31
Motorniczy, a miales troche stycznosci z taka fotografia?
4 sb to jest tez koszt sporo przekraczajacy budzet
to co napisalem w swoim poscie to naprawde podstawa
ewentualnie jesli nie bedziesz potrzebowal duzej GO (ale czasami jest naprawde potrzebna)
to mozna pokusic sie o zamiane lamp z duza regulacja na jakies chinczyki typu yn560 czy lub serii 400
do tego mocowanie bowens (ale poziome) ale reszta listy niestety musi pozostac bez zmian
a jak nie masz za bardzo kasy na takie rozwiazanie (to jednak bedzie tez wiecej niz 1500)
to proponuje zainwestowac w pare malych blend i opakowanie styropianu (pisze jak najbardziej powaznie)
plus taka srebrna folie za grzejniki (z jednej strony pianka, z drugiej srebrna folia)
i starac sie korzystac ze swiatla zastanego

hugi
04-06-2012, 22:15
Ok , dziękuje wszystkim za pomoc poki co posluze sie waszymi radami. Jednak mysle ze w ciagu roku uzbieram te 10000 na studio i bedziemy mogli jeszcze raz wrocic do tematu! Pozdrawiam Hugi .

gALL
04-06-2012, 23:22
do tego imitowac krople wody gliceryna, lod kostkami ze szkla .... temat rzeka

marszull
04-06-2012, 23:27
te chinskie przy zalozeniu z GO, naparawde sa ok do takich zastosowan, tylko jak pisalem troche gorzej jak trzeba wiekszej glebi ostrosci ;(
sam z takich korzystam, jednak jak potrzebuje czasem takie bardziej pakszotowe zjrcia zrobic to w ruch ida naprawde spore lampy
tak mi sie przypomnialo, jescze jedna bardzo przydatna rzecz, robienie zdjec na kablu do komputera z podgladem, to akurat nie niezbedne, ale bardzo ulatwia prace

Motorniczy
05-06-2012, 01:27
Motorniczy, a miales troche stycznosci z taka fotografia?
4 sb to jest tez koszt sporo przekraczajacy budzet
to co napisalem w swoim poscie to naprawde podstawa
ewentualnie jesli nie bedziesz potrzebowal duzej GO (ale czasami jest naprawde potrzebna)
to mozna pokusic sie o zamiane lamp z duza regulacja na jakies chinczyki typu yn560 czy lub serii 400
do tego mocowanie bowens (ale poziome) ale reszta listy niestety musi pozostac bez zmian
a jak nie masz za bardzo kasy na takie rozwiazanie (to jednak bedzie tez wiecej niz 1500)
to proponuje zainwestowac w pare malych blend i opakowanie styropianu (pisze jak najbardziej powaznie)
plus taka srebrna folie za grzejniki (z jednej strony pianka, z drugiej srebrna folia)
i starac sie korzystac ze swiatla zastanego

Mialem i od pewnego czasu ponownie mam - to przyszlosciowe zajecie w obecnych czasach.

marszull
05-06-2012, 08:45
Mialem i od pewnego czasu ponownie mam - to przyszlosciowe zajecie w obecnych czasach.

no to powinienes zdawac sobie sprawe, ze jest pewne minimum sprzetowe, jesli chcemy korzystac z blysku, a nie ze swiatla naturalnego, to inaczej sie nie nie da

Erie
05-06-2012, 08:57
a niektórzy po sesji z jedzeniem lubią zjeść to co na stole leży, więc... jak będą te wszystkie oleje silnikowe, lakiery, gliceryny itd to pozostaje tylko życzyć smacznego :( - dobrze, że w przypadku filmów kulinarnych nie ma takich pomysłów i obsada filmowa np. Makłowicza może po ostatnim klapsie rzucić się na dobre rzeczy :)

a co do wydawania kasy - to faktycznie jest jej trochę mało, ale też sie da - nie każdy od początku ma zabawki z top półki, inaczej wiele pomysłów z cyklu DIY nie miałoby miejsca

marszull
05-06-2012, 09:08
Dlatego wlasnie pislalem o kilku rozwiazaniach, jakos to mozna ogarnac, ale lepiej zbierac dalsza kase ;)
co do niejadalnych ulepszaczy wizualnych, kilka razy zdazylo mi sie uzyc takich rzeczy, ale tylko ze wzgledu na dziwne wymagania klienta ;)
99% powstaje bez tego i moze byc spokojnie po sesji zjadana

killer_one
06-06-2012, 11:10
Witam mam zamiar zbudować studio w ktorym najważniejszym celem było by fotografowanie jedzenia do wydania mam 1200zł i bardzo prosiłbym o waszą pomoc w doborze jakiś lamp statywów softboxów bo czytałem wiele ale nie wiem jak sie zmiescic w tych 1200zł .W dalszym ciągu uzbiera sie pewnie troche pieniędzy i bedzie sie wkladać cały czas w to studio lecz póki co do dyspozycji jest tylko 1200zł

Co mam : spore jasne pomieszczenie z białymi ścinami. Tło kartonowe białe 2,72mx11m, nikon d90,SB-900 ,nikkor 50mm f1,8 , Tamaron 90mm f 2,8 ,nikkor 18-105,nikkor 70-300 i statyw na aparat.

Dyskusja zboczyła z tematu, więc dorzucę swoje trzy grosze.

Odpowiedź na twoje pytamie - da sie.

Wszystko da się zrobić, potrzeba tylko dużo wyobraźni, sporo myślenia, rzetelnej wiedzy o fotografii i czasem dwóch prawych łap.

1. Tło zostaw dla modelek. Tu się raczej nie przyda.

2. Jak jeden z kolegów słusznie zauważył, kup lampy "aparatowe". Ale nie systemowe, bo pieniędzy nie starczy ci nawet na jedną porządną, a np. dwie Yongnuo 560. Razem ok. 600 zł. Do tego dwa statywy 803 po 45 zł każdy. Potrzebne będą również uchwyty do mocowania lamp, np. takie http://allegro.pl/super-uchwyt-do-lampy-blyskowej-i-parasolki-typ-2-i2390335685.html po 37 zł.

Do żarełka przydaje się "bjuty miska". Najtańsza 43 cm to wydatek 99 zł. Niestety, by ją zamontować trzeba innego uchwytu http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE/Akcesoria/Uchwyt-do-lamp-systemowych-mocowanie-Bowens.html (przyda się później jak znalazł do innych rzeczy).

Wydałeś już ok 958 zł, więc szalejmy dalej.

Czasami przyda się miękkie światło, więc dodajmy softbox. np. taki, chińską kopię Westcotta Apollo, http://allegro.pl/profesjonalny-szybki-softbox-70x70cm-pokrowiec-i2370860543.html za kolejne 90 zł.

Lampy trzeba jakoś wyzwalać, więc tu mamy opcję kabelek synchro PC-PC (19 zł) i kostka synchro (15 zł) lub wyzwalacze radiowe, np popularne obecnie RF-603 - podstawowy komplet (nadajnik i odbiornik) to 153 zł.

Budżet przekroczyliśmy o złotówkę. Wprawdzie przydałby się dodatkowy odbiornik, tak na wszelki wypadek, ale to już kolejne 79 zł.

Resztę rzeczy, czyli blendy, jakieś rozpraszacze, snooty (strumienice) itp. można wykonać własnoręcznie z kartonu, słomek, płyt styropianu itd. ze śmieci lub za grosze. Zresztą to samo dotyczy "bjuty miski" (beauty dish'a), przepisy znajdziesz w necie.

To jest wariant gorszy.

Wariant nieco lepszy, bardziej rozwojowy - to zestaw SQ-201 Quantuuma, za 879 zł. Wprawdzie zestawy są irytujące - nie zawierają tego co trzeba i zawierają to co niepotrzebne, ale w tym przypadku niepotrzebne są jedynie dołączone parasolki, każda warta po 19 zł, natomiast dostajesz dwie lampki 200Ws z mocowaniem Bowens, w pełni sterowalne, statywy, garnki, kable (łącznie z kablami synchro!) i na dodatek zgrabną torbę na graty. Zostaje jeszcze 300 zł na jakieś modyfikatory.

Możesz kupić taki sam zestaw tylko z lampami 300Ws, ale wówczas wyczerpiesz zakładany budżet, zostając z tym co w torbie.

Wprawdzie koledzy tu będą narzekali, że "200Ws to żadna moc", ale wierz mi, fotografia żywności to z reguły ciasny kadr i zbliżenie. Ale moc tych lamp na początek jest wystarczająca, wiem, bo mam i używam, a z mocniejszymi jednostkami mam problem z opanowaniem błysku...

To tyle.

wer
12-06-2012, 22:52
I jeszcze jedna rzecz potrzebna. Sprawny wyciąg. W czasie gotowania tłuszcz osadza się na wszystkim. Więc ważne jest, żeby to wyciągać, a nie leci na ściany i sprzęt.

tomek1992
29-08-2014, 13:56
http://fotkarz.blogspot.com/2014/01/jak-idealnie-sfotografowac-jedzenie.html - tu masz informacje jak sfotografować jedzenie

Bielack
29-08-2014, 14:49
Tomek, ja rozumiem promowanie swojego pozycjonerskiego zaplecza, ale słabo to wygląda, gdy dajesz link do tekstu "jak fotografować jedzenie", a na stronie jedna jednością fotka ze stoka :-/

marszull
29-08-2014, 18:54
A sam artykul o niczym