Zobacz pełną wersję : SB 800 czy czekać dalej??
bears_company
08-03-2007, 19:34
Zastanawiam sie nad kupnem SB-800, jednak nie wiem czy nei lepiej czekać na nowy model (który niebawem powinien wyjść) Z drugiej strony obawiam si eczy ten owy model nei bedzie gorszą kontynuacją lampy (nikon ostatnio woli isć po prostej linii niz udoskonalać to co jest juz prawie doskonałe ;(
A skąd PROROKU wiesz, że niebawem będzie nowy model?
Bierz to co jest i rób zdjęcia a nie czekaj na NIEWIADOMOCO.
Na pewno warto poczekać - ale nie na hipotetyczny następny model tylko najlepiej na jakieś SB8000008 w roku 2087 - na pewno bedzie dużo lepszy i "kiepski" nienowoczesny i-TTL doczeka sie czegoś bardziej sensownego.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif) (a tak właściwie to czego Ci brakuje w SB800)
Do tego warto będzie kupić oczywiscie D9Z z cropem 0,25.
Al Bundy
08-03-2007, 23:17
Zastanawiam sie nad kupnem SB-800, jednak nie wiem czy nei lepiej czekać na nowy model (który niebawem powinien wyjść) (
Nacechowane pewnością oczekiwanie żeczy spodziwanych choć nie widzianych - to właśnie wiara. Masz wiarę chłopie... czekaj dalej...
Nowa zabawka SB-9000 będzie miała tak oczojeby błysk że zamroczy na kilka minut modela więc VR nie będzie konieczny bo ten nam nigdzie nie ucieknie.
Nacechowane pewnością oczekiwanie żeczy spodziwanych choć nie widzianych - to właśnie wiara. Masz wiarę chłopie... czekaj dalej...
Nowa zabawka SB-9000 będzie miała tak oczojeby błysk że zamroczy na kilka minut modela więc VR nie będzie konieczny bo ten nam nigdzie nie ucieknie.
hmmm
pytałem w Foto-Tipie o SB-600 i nie mają...
będą mieć po 10-tym
teraz jest w cenniku za 839 ale potem nie wiedzą
powiedzieli że "w ogóle z SB-600 jest niezłe zamięszanie"
kazali pytać o szczegóły jak wrócą z PMA :twisted:
więc może coś się szykuje i wrócą z SB-660 ? :mrgreen:
bears_company
09-03-2007, 20:17
A skąd PROROKU wiesz, że niebawem będzie nowy model?
Bierz to co jest i rób zdjęcia a nie czekaj na NIEWIADOMOCO.
jakbyś sledził rynek to bys wiedział że przed wrześniem lub w jego okolicach jest wielkie boooom w nowych modelach. Nigdy nei wiadome co wyjdzie ale zawsze wychodzi- takie są zasady wprowadzania nowych technologii.
jakbyś sledził rynek to bys wiedział że przed wrześniem lub w jego okolicach jest wielkie boooom w nowych modelach. Nigdy nei wiadome co wyjdzie ale zawsze wychodzi- takie są zasady wprowadzania nowych technologii.
Pisałeś, że się zastanawiasz, więc dla mnie oznacza to, że w niedalekiej przyszłości możesz potrzebować lampy. Jeśli tak jest, bierz to, co jest w sprzedaży.
Jeśli chcesz "mieć lampę", to czekaj.
Amen
A ile juz wrzesni minelo od wejscia SB800 i nic sie nie stalo? Mnie sie nie chce liczyc. A pewien upgrade SB-800 byl niedawno - poszerzyli mu pole wspomagania AF :)
Zauwaz ze pojawienie sie kontynuacji modelu zawsze wymuszone bylo powstaniem nowej technologi i to zarowno w lampie jaki i przede wszystkim w nowym body i to tym raczej z najwyzszej polki. Jedynym wyjatkiem bylo zastapienie SB26 poprzez SB28 z jakis nie do konca wyjanionych problemow z patentami z SB28 wykastrowano fotocele reszte pozostawiajac praktycznie bez zmina. W innych przypadkach kazdy nastepny model wnosil nowosci, ktore dostepne byly z nowym body.