PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 czy czekać dalej??

bears_company
08-03-2007, 19:34
Zastanawiam sie nad kupnem SB-800, jednak nie wiem czy nei lepiej czekać na nowy model (który niebawem powinien wyjść) Z drugiej strony obawiam si eczy ten owy model nei bedzie gorszą kontynuacją lampy (nikon ostatnio woli isć po prostej linii niz udoskonalać to co jest juz prawie doskonałe ;(

aTomek
08-03-2007, 20:16
A skąd PROROKU wiesz, że niebawem będzie nowy model?
Bierz to co jest i rób zdjęcia a nie czekaj na NIEWIADOMOCO.

Smurf
08-03-2007, 22:53
Na pewno warto poczekać - ale nie na hipotetyczny następny model tylko najlepiej na jakieś SB8000008 w roku 2087 - na pewno bedzie dużo lepszy i "kiepski" nienowoczesny i-TTL doczeka sie czegoś bardziej sensownego.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif) (a tak właściwie to czego Ci brakuje w SB800)
Do tego warto będzie kupić oczywiscie D9Z z cropem 0,25.

Al Bundy
08-03-2007, 23:17
Zastanawiam sie nad kupnem SB-800, jednak nie wiem czy nei lepiej czekać na nowy model (który niebawem powinien wyjść) (

Nacechowane pewnością oczekiwanie żeczy spodziwanych choć nie widzianych - to właśnie wiara. Masz wiarę chłopie... czekaj dalej...
Nowa zabawka SB-9000 będzie miała tak oczojeby błysk że zamroczy na kilka minut modela więc VR nie będzie konieczny bo ten nam nigdzie nie ucieknie.

odie83
08-03-2007, 23:27
Nacechowane pewnością oczekiwanie żeczy spodziwanych choć nie widzianych - to właśnie wiara. Masz wiarę chłopie... czekaj dalej...
Nowa zabawka SB-9000 będzie miała tak oczojeby błysk że zamroczy na kilka minut modela więc VR nie będzie konieczny bo ten nam nigdzie nie ucieknie.

hmmm
pytałem w Foto-Tipie o SB-600 i nie mają...
będą mieć po 10-tym
teraz jest w cenniku za 839 ale potem nie wiedzą
powiedzieli że "w ogóle z SB-600 jest niezłe zamięszanie"
kazali pytać o szczegóły jak wrócą z PMA :twisted:

więc może coś się szykuje i wrócą z SB-660 ? :mrgreen:

bears_company
09-03-2007, 20:17
A skąd PROROKU wiesz, że niebawem będzie nowy model?
Bierz to co jest i rób zdjęcia a nie czekaj na NIEWIADOMOCO.

jakbyś sledził rynek to bys wiedział że przed wrześniem lub w jego okolicach jest wielkie boooom w nowych modelach. Nigdy nei wiadome co wyjdzie ale zawsze wychodzi- takie są zasady wprowadzania nowych technologii.

aTomek
09-03-2007, 20:34
jakbyś sledził rynek to bys wiedział że przed wrześniem lub w jego okolicach jest wielkie boooom w nowych modelach. Nigdy nei wiadome co wyjdzie ale zawsze wychodzi- takie są zasady wprowadzania nowych technologii.

Pisałeś, że się zastanawiasz, więc dla mnie oznacza to, że w niedalekiej przyszłości możesz potrzebować lampy. Jeśli tak jest, bierz to, co jest w sprzedaży.
Jeśli chcesz "mieć lampę", to czekaj.

Amen

jaki71
09-03-2007, 21:34
A ile juz wrzesni minelo od wejscia SB800 i nic sie nie stalo? Mnie sie nie chce liczyc. A pewien upgrade SB-800 byl niedawno - poszerzyli mu pole wspomagania AF :)
Zauwaz ze pojawienie sie kontynuacji modelu zawsze wymuszone bylo powstaniem nowej technologi i to zarowno w lampie jaki i przede wszystkim w nowym body i to tym raczej z najwyzszej polki. Jedynym wyjatkiem bylo zastapienie SB26 poprzez SB28 z jakis nie do konca wyjanionych problemow z patentami z SB28 wykastrowano fotocele reszte pozostawiajac praktycznie bez zmina. W innych przypadkach kazdy nastepny model wnosil nowosci, ktore dostepne byly z nowym body.