PDA

Zobacz pełną wersję : odbiór d700, na co zwrócić uwage?

Grygolas
03-06-2012, 09:41
niedługo odbieram używanego d700, mały przebieg, stan ze zdjęć perfect.
Właściciel raczej pewny. No ale strzeżonego Pan Bóg...
Na co jeszcze w prosty sposób zwrócić uwagę?
- zabrać szkło i sprawdzić jak ostrzy
- pacnąć kilka razy lustrem
- podpiąć lampę i sprawdzić czy błyska

nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
Jakieś sugestie?

wasilewk
03-06-2012, 10:53
Ja bym tak:

1. Sprawdzić 'znane' wady: lewe pokrętło, czy nie pęknięte, paprochy pod wizjerem, czy 'igiełki' w gnieździe karty nie były prostowane.
2. Spróbować ostrzenia na trzy różne odległości typową 50-ką ze śrubokrętem (0.5m, 2.5m, 10m) - także z Lv.
3. Cieszyć się z dobrego aparatu.

Pzdr.

Nikuś
03-06-2012, 15:30
Duża wartość f 11-22 i zdjęcie na białym tle.. zapytać się:
-Dlaczego matryca taka brudna? ;)

Można też sprawdzić czy działa lampa wbudowana oraz czy odklejają się gumy na korpusie i w razie czego negocjować obniżkę ceny :)

Grygolas
03-06-2012, 16:25
gumy, całe, wizualnie cako.
Czy przypadłość w prześwietlaniu o 0.3EV to jest jakaś poważna usterka? Coś tam właściciel wspominał iż porównując do D3x takie coś zauważył.
Ale idzie to chyba (przynajmniej w D200 tak było) wyregulować w puszce,co?
To chyba szczegół.

wasilewk
03-06-2012, 16:31
0.3EV to jest nic - zależy od trybu pomiaru (matrix, centralny, punktowy) - nie przejmuj się tym --> pierwsza lepsza wizyta w serwisie i ustawią zgodnie z normą.

jjj
03-06-2012, 16:31
gumy, całe, wizualnie cako.
Czy przypadłość w prześwietlaniu o 0.3EV to jest jakaś poważna usterka? Coś tam właściciel wspominał iż porównując do D3x takie coś zauważył.
Ale idzie to chyba (przynajmniej w D200 tak było) wyregulować w puszce,co?
To chyba szczegół.
Każda "puszka" ma korektę ekspozycji ;)

Grygolas
03-06-2012, 21:14
nie no wiem:)
mi chodziło o taką stałą kalibrację (chyba pod obiektyw)

stachmuszel
03-06-2012, 21:55
Opcja b6.

Grygolas
03-06-2012, 22:08
zgadza się, B6, w d700 też jest?

paul.g.85
03-06-2012, 22:36
Duża wartość f 11-22 i zdjęcie na białym tle.. zapytać się:
-Dlaczego matryca taka brudna? ;)

I od razu zbić z ceny o połowę ;) hehe

Eh... typowa polska mentalność :-P

Rossi_PL
04-06-2012, 11:23
Ja bym podniósł jeszcze lustereczko (oczywiście z menu aparatu) i w dobrym świetle popatrzył sobie na matrycę, czy jakimś cudem nie jest zarysowana itp. Jeżeli chodzi o paprochy na matówce czy tam matrycy to raczej nie unikniesz, tak jak koledzy już wyżej napisali:) Weź ze sobą gruszkę, bo jak w moim przypadku sprzedający nie miał w ogóle w domu a był włosek na matrycy;) Strzel serię kilkunastu zdjęć, tak po prostu, czy aby się nic nie zacięło. Przyjżyj się też krzyżakowi (wybierakowi) bo u niektórych potrafi być mocno wyrobiony i ciężko się klika. Sprawdź też wybierak trybu pracy AutoFocusa - C, S, M. Ja np. sprawdzałem numer seryjny aparatu z pudełkiem i z kartą gwarancyjną, mile widziany również dowód zakupu, nawet jeżeli sprzęt już po gwarancji. No i później jak też już napisano, wyłącz korekcję AF w body i zrób trochę zdjęć na bliższe i dalsze odległości, dobrze też jest mieć szkiełko na śrubokręt jeszcze.

Życzę udanego zakupu!:)

Nikuś
04-06-2012, 12:32
I od razu zbić z ceny o połowę ;) hehe

Eh... typowa polska mentalność :-P

Jak już napisałeś, to mogłeś dodać coś konkretnego w temacie

Polska mentalność, to jak ze sprzedażą aut używanych, czyli wysprzątany, umyty i lśniący, a w środku "mina" mimo deklaracji, że fura igiełka

Czyszczenie matrycy, pozostałych elementów kosztuje więc nie ma wstydu porozmawiać o finansach ze sprzedającym.

Grygolas
05-06-2012, 07:29
Kontrola poszła ok:)
Dzięki za wskazówki - body czyściutkie, sprawne...i już moje:)

Można zamknąć temat.